19. kolo
23.12.2012 21:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Olympique Marseille - AS Saint-Étienne 1:0

Zdá se, že boj o titul v Ligue 1 bude na jaře záležitostí tří klubů. Marseille dnes totiž zvládla klíčovou zkoušku, porazila silné Saint-Étienne doma 1:0, bodově se tak vyrovnala vedoucí dvojici Lyon - PSG a navíc dost možná odsoudila soupeře k boji o Evropskou ligu.

Výhru zajistil jedinou brankou v nastavení první půle André Ayew, pro kterého šlo o pátou trefu v sezoně. Marseille tak potvrdila velice dobrou prosincovou formu - tři body urvala už potřetí za sebou, a na třetím místě zůstává pouze díky horšímu skóre.

Pro hostující Stéphanois je konečný výsledek hořkou pilulkou; v průběhu podzimu totiž měli období vynikajících výkonů a zdálo se, že by se konečně mohli zapojit do boje o titul, nebo alespoň Ligu mistrů. Momentálně to ale vypadá, že tyto šance jsou pryč už před Vánoci - na svého soupeře, který okupuje poslední kvalifikační místo do milionářské soutěže, ztrácí už propastných 11 bodů.

Marseille k utkání přistoupila maximálně zodpovědně a trenér Élie Baup měl šťastnou ruku s výběrem obranné čtveřice - jím vyslaná defenziva totiž fungovala znamenitě a dokonale otrávila život útočné vozbě hostů, vedené letos vynikajícím Pierre-Emerickem Aubameyangem. Prvních čtyřicet pět minut tak nenabídlo prakticky nic, co by stálo za bližší zmínku.

Pochopitelně s výjimkou brankové situace. Rod Fanni se vydal na výlet po pravé straně a vyslal křížný pas přesně na Ayewovy kopačky; ghanský křídelník pak ukázal vynikající orientaci a timing a nekompromisní, tvrdou a přesnou hlavičkou překonal Stéphana Ruffiera - 1:0.

Hosté hrozili - nepřekvapivě - především prostřednictvím Aubameyanga, který i přes měsíc a půl dlouhé čekání na gólový zářez stále zůstává jedním z nejnebezpečnějších hráčů ligy. S jeho mimořádnou fyzickou silou se sice zadní řada Marseille vyrovnala, ale gabonský forvard umí být také kreativní - a krátce po začátku druhé půle z toho málem byla vyrovnávací branka.

Aubameyang vyslal přesný centr na Josuhu Guilavoguiho, ale mladý záložník si při prvním doteku míč příliš předkopl a Steve Mandanda stihl včas vyběhnout. Tentokrát tedy ještě domácí gólman splnil roli zachránce, nicméně v další situaci už mu musel vypomáhat Fanni - Aubameyangovo raketové zrychlení na Clercův centr vymazalo marseillskou obranu, následná klička pak i Mandandu, a nebýt včasného zásahu obětavého beka, bylo 16 minut před koncem vyrovnáno.

A ani to nebyla poslední šance Les Verts na kýžený úspěch - jedna přišla ještě v nastaveném čase. Na počátku stál opět centr Francoise Clerca, ale Aubameyang tentokrát svůj souboj nevyhrál a stoper Nicolas N'Koulou jej ve vápně ubránil.

Autor: Dominik Zezula / ligue1.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

Tip: 1

Reagovat
smazaný uživatel

2:0

Reagovat
smazaný uživatel

0:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele