Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga B - skupina 4, 5. kolo
24.09.2022 20:45 CET
4 : 1
(2:1)

Reportáž

Aleksandar Mitrović (© AFP)

Mitrovič opět řádil a hattrickem řídil obrat Srbska nad Švédskem

Srbsko naplnilo papírové předpoklady v Bělehradě a i přes špatný vstup nakonec porazilo severského vyzyvatele ze Švédska vysoko po výsledku 4:1. Ústřední postavou sobotního utkání se stal kanonýr anglického Fulhamu Aleksandar Mitrovič, jenž otočil vývoj rychlým hattrickem za pouhou půlhodinu. Domácí výběr si tak udržel naději na první místo zaručující postup do Ligy A, naopak hosté si výrazně zkomplikovali cestu za záchranou v Lize B.

Svěřenci trenéra Dragana Stojkoviče mají na kontě solidních deset bodů a díky senzační výhře Slovinska nad Norskem (2:1) se na jiného severského vyzyvatele bodově dotáhli, ovšem pokud chtějí skupinu 4 ovládnout, tak v úterý musí v Oslu zvítězit. Naopak výhra Slovinska rozhodně nepřišla vhod Švédům - propadli se totiž na poslední sestupovou čtvrtou příčku se třemi body a na závěr ve Stockholmu potřebují Slovince porazit.

Úvodní větší možnost byla k vidění po necelé čtvrthodině hry, kdy se v nadějné pozici zjevil Živkovič, ale tomu před brankářem Olsenem vůbec nevyšlo komplikované zakončení a balón letěl až na tribuny. Neuběhlo ani dalších šedesát sekund a mírný outsider nečekaně skóroval. Na levé straně odvedl vynikající práci Kulusevski, poté nádherně uvolnil zcela zapomenutého Victora Claessona a ten si před gólmanem Vanjou Milinkovičem-Savičem věděl rady, jelikož ho přehodil ukázkovým lobem a zavěsil přesně pod břevno.

Nicméně neuběhly ani další tři minuty a o bleskové vyrovnání se postaral Mitrovič. Zkušený osmadvacetiletý kanonýr využil skvělého centru Živkoviče z pravé strany a povedenou hlavičkou od levého rohu brankového území překonal marně se natahujícího Olsena. Ihned na to zakončoval ve skluzu Vlahovič a prostor tří tyčí minul o decimetry, ve 32. minutě předvedl hostující strážce dva vynikající zákroky proti střele stejného hráče i následné dorážce Tadiče.

Srbsko přeci jen převrhlo misky vah na svou stranu ještě do přestávky a znovu u toho byl nezastavitelný Mitrovič. Tentokráte si v nastaveném čase první půle naskočil na rohový kop Tadiče a prudkou hlavičkou ze šesti metrů zamířil přímo k pravé konstrukci. Mitrovič pak definitivně odrazil odpor Švédska tři minuty po výměně stran - svůj hattrick dovršil pohotovou střelou z osmi metrů do protipohybu naprosto bezmocného Olsena - 3:1.

Avšak Mitrovičovi nestačil ani tento příděl, protože v 56. minutě opět vypálil z deseti metrů a hostující strážce zabránil další pohromě fantastickým zákrokem levou rukou. Domácí přeci jen zpečetili svou výhru zhruba pětadvacet minut před závěrečným hvizdem. Gólový účet zápasu uzavřel záložník italského Turína Saša Lukič, který napřáhl z hranice šestnáctky a svůj křižný projektil nádherně usměrnil do vzdálenější šibenice.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, whoscored.com, soccerway.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele