Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - play off - semifinále
15.06.2023 20:45 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Joselu (© AFP)

Joselu v závěru poslal Španělsko přes Itálii do finále Ligy národů

Španělsko se o titul v Lize národů utká s Chorvatskem. Semifinálový mač s Itálií byl vlastně docela vyrovnaný, vše spělo po devadesáti minutách k remíze poté, co se na střeleckou listinu uvedli Yeremy Pino na straně Španělska a Ciro Immobile na straně Itálie. A dlouho se pak na další přesný zásah čekalo, přičemž ten klíčový zařídil jenom krátce po svém střídání Joselu.

Vstup do utkání se daleko lépe podařil Španělům. Ti rozjásali své fanoušky na stadionu v Enschede už ve 3. minutě, kdy se trefil Yeremy Pino. Poměrně školácky se nechal obrat o míč stoper Bonucci, který byl pod tlakem napadajícího Gaviho, a to těsně za vlastním pokutovým obloukem. V mžiku se tak balónu ujal jeho soupeř, který následně neměl větší problémy překonat brankáře Donnarummu.

Tenhle moment každopádně pomohl Italy rozpohybovat. Spící růženka už se zkrátka probudila, naopak mužstvo z Pyrenejského poloostrova jako by trochu polevilo v koncentraci. A hned v 11. minutě tak došlo na vyrovnání stavu. Nešťastný okamžik přitom prožil obránce Robin Le Normand, který ve vlastní šestnáctce zahrál nedovoleně rukou poté, co vypálil Zaniolo, a sudí Vinčič nařídil pokutový kop. K němu se postavil Immobile, který neměl problém s exekucí a zamířil do protipohybu gólmana Unaie Simóna.

Byla to následně Itálie, která byla na koni, a vlastně nebylo překvapivé, že se jí podařilo ve 21. minutě rozvlnit síť podruhé. Jorginho vyslal dlouhý pas na Frattesiho, k němu nedobře přistoupil obránce Jordi Alba, a Unai Simón posléze kapituloval podruhé. Jenže Gli Azzurri nakonec zasmutnili, na celou situaci se totiž podíval VAR a ten gól neuznal kvůli ofsajdu.

Do poločasu mohlo dojít ještě k jedné změně skóre, a to ve 27. minutě. Álvaro Morata se jal vyzkoušet pozornost Donnarummy, ten každopádně ukázal, že nachystaný je, a prudší střelu svého soka uměl polapit. Až pak po obrátce přišly na řadu další důležitější chvíle. A jedna z nich nakonec branku přece přinesla, takže se ve finále nemuselo do prodloužení, obdobně jako během středy při prvním semifinále mezi Nizozemskem a Chorvatskem. Poněvadž dvě minuty před koncem La Roja gólově udeřila.

Oba týmy si šance ve druhém dějství utvářely. Hned zkraje bylo aktivnější Španělsko, avšak Mikel Merino na Donnarummu z bezprostřední blízkosti nevyzrál, přičemž z dorážky trestuhodně neuspěl ani jeho spoluhráč Álvaro Morata. A v 52. minutě se akrobaticky z otočky snažil zakončit Rodri, nicméně ten italského muže v rukavicích napřímo nezaměstnal, jelikož pálil těsně nad bránu. Vyčítat si tohle neproměnění musel, vyběhnuvší Donnarumma totiž nebyl tam, kde by být měl, a nechal tak díky svému podnikání Španělům poloprázdnou branku.

Družina z Apeninského poloostrova, nutno říci, že ve druhém poločase na hřišti přece ta o něco horší, měla svou největší možnost po obrátce v 65. minutě. Z vyložené pozice zacílil Frattesi, famózně se proti němu ale vyznamenal Unai Simón. Když už se zdálo, že se duel bude muset protahovat, rozhodl o postupujícím střídající Joselu. Dělovka Rodriho z halfvoleje byla dvakrát tečovaná, odrazem od bránícího Cristanteho a Tolóie se meruna dostala až ke španělskému náhradníkovi, který ji doklepl za brankovou čáru.

Autor: Patrik Sandev / figc.it, skysports.com, whoscored.com

Komentáře (22)

Přidat komentář
Nieuwendyk

Samozřejmě!

Reagovat
Xavi

Borec se nejvíc ukopne a je z toho penalta.

Reagovat
Mass

Morata je takovej dražší Tecl. Podrží míč, solidně brání , ale úspěšnost zakončení hrozná.

Reagovat
Seydou Doumbia

asi nejlepší průměrný útočník co kdy existoval...však v každém top týmu kde byl ty goly dával

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
Jardin

Wow, tady to zije

Reagovat
Bastaron

tak koho zajimaji pratelaky

Reagovat
Salfovic

Reprezentační ekl.

Reagovat
Jason_

ten futbal ma začína srať, začalo sa to Dortmundom v toho sa už nikdy nespamätám a odvtedy to pokračuje...majstri europy neboli na MS mohli aspon vyhrať toto tak vypadnu v semi...aspon že mbappe odíjde ale ktovie kde skončí

Reagovat
Ichbin Kobalt

vsechno posledni dobou jde srat ,F1 stoji za houvno ,protože pojebane pravidla, fotbal taky ,nemaš prachy ,tak vypadni

Reagovat
Shevchenko

Final 4, semifinálové zápasy za námi a tady všehovšudy 27 komentářů. Nevím jestli to více vypovídá o té soutěži, nebo o EF

A pořád mi chybí původní confused, doprdele.

Reagovat
Salfovic

V tomhle případě spíš o té soutěži.

Reagovat
Benfica

neviem pozeral som obe semifnále, nejak na komenty nebol čas..

Reagovat
Pharrell

O soutěži LN

Reagovat
El Cid z City

Reagovat
Seydou Doumbia

spíš o té soutěži, když se hráli zajímavé zápasy tak lidi tady ukázali že jich tu je dost a psát hromadu komentářu umí...ale LN fakt nikoho nezajímá

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pharrell

Reagovat
El Cid z City

Reagovat
Jordi Alba

Já se vždycky dozvím, že se něco takovýho hrálo až z EF, nějak mě na tý soutěži nic neláká.

Reagovat
Witcher

Španělsky choselu Portugalsky žoselu jak by to vyslovoval Capoun?!

Reagovat
Zark

Určitě Žozélu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele