Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga B - skupina 3, 4. kolo
14.06.2022 20:45 CET
3 : 2
(2:2)

Reportáž

Radost bosenských reprezentantů (© AFP)

Rozhodl Džeko. Bosna a Hercegovina v Lize národů doma přetlačila Finsko

Do čela třetí skupiny béčkové ligy se usadila po červnovém programu Bosna a Hercegovina, která neprohrála v této soutěži ani napočtvrté, urvala tři body nad Finskem, a to především díky parádním výkonům těch nejzkušenějších, čili Edina Džeka a Miralema Pjaniće. Celku ze severu Evropy k úspěchu nepomohlo ani efektivní duo Teemu Pukki a Benjamin Källman.

Ačkoli si Džeko první branku tohoto utkání na své konto nepřipsal, ve finále na ní měl svůj lví podíl také. Poté, co Pjanić rozehrál rohový kop, ho bránící S. Väisänen ve vlastním vápně uhlídal jen za cenu přidržení za dres, takže sudí Kabakov nařídil pokutový kop. K němu se jakožto exekutor postavil Pjanić, který zamířil zkušeně do protipohybu brankáře Hrádeckého.

Následně se Džeko snažil prosadit taktéž hlavičkou po dalším Pjanićově centru od rohového čtvrtkruhu, ale tu ve finále přeposlal těsně vedle brány. Finové se zkrátka zdáli být v úvodních pasážích hry dost zaskočení, do velkého klidu je každopádně dostalo vyrovnání z 10. minuty. To zařizoval Pukki, který hravě využil přihrávku zprava od svého parťáka z útoku Källmana.

V 16. minutě se Bosna a Hercegovina mohla znovu objevit ve vedení, a to díky Duljevićovi, ovšem jeho pokus Hrádecký nakonec dokázal zastavit. A naopak záhy na to hosté ukázali, že umějí být i nadále velmi produktivní, a otočili vývoj střetnutí ve svůj prospěch. Tentokráte se Pukki ujal role nahrávače, svým pasem pobídl Källmana, jenž zacílil do spodního rohu brány.

Domácí nicméně na dva přesné zásahy svého protivníka zareagovali vlastně docela záhy. Byť zprvu byli proti rozhodčí, kteří Džekovo přesné zakončení ke vzdálenější tyčce po kolmici od Pjaniće neuznali za vstřelený gól kvůli ofsajdu, VAR si celou situaci přezkoumal a nakonec se dopídil, že se o porušení pravidel nejednalo. Do obrátky již pak žádná směna skóre nenastala.

Druhý poločas nebyl tak bohatý na zaznamenané trefy, byl ovšem ve finále stejně zajímavý jako ten první. V 56. minutě hrozil stále neúnavný Pukki, který si počíhal na hodně mizernou rozehrávku stopera Ahmedhodžiće, zbavil se ještě vracejícího si Miličeviće a vyslal přízemní pokus na zadní tyč, ten každopádně doplachtil jen do zámezí. Tohle neproměnění šance přišlo Finsko draho, o dvě minuty později se totiž uvedl zase na listinu šutérů nestárnoucí Džeko.

Merunu mu ve středu pole přiťukl Krunić, s ní si jeho spoluhráč seběhl k hranici pokutového území a nasměroval ji technicky za Hrádeckého. Tu největší příležitost na odpověď si hosté vytvořili v 64. minutě, Pukki uvolňoval do šestnáctky Niskanena, který se ocitl naprosto sám před gólmanem Šehićem, jenže v koncovce trestuhodně selhal a vystřelil pouze do zámezí.

Autor: Patrik Sandev / skysports.com, whoscored.com, uefa.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele