Liga národů UEFA - Liga národů 2022/2023

Liga A - skupina 3, 6. kolo
26.09.2022 20:45 CET
3 : 3
(0:0)

Reportáž

Kai Havertz (© AFP)

Divoká přestřelka ve Wembley: Anglie se nakonec rozešla s Německem smírně

Souboj zklamaných celků, které se nemohly tabulkou posunout ani výše, ani níže, jakkoli by se výsledek překlopil na tu či onu stranu, dopadl nakonec smírně. Anglie, která si v příštím ročníku bude muset zvykat jen na béčkovou úroveň, do níž po svém červnovém a zářijovém působení spadla, zaznamenala skvostný obrat, Německo ale stačilo najít odpověď a plichtit.

Úvodní poločas nic moc zajímavého nepřinesl, lépe řečeno všechny branky začaly padat až po přestávce. Ve 25. minutě mohl změnit bezgólové skóre Sterling, kterému z levé strany přihrál parádně do středu pole Shaw, nasadil kličku vracejícímu se Schlotterbeckovi a okamžitě svou levačkou vypálil, nicméně brankář ter Stegen zakročil famózně. O pár chvil později střílel též velmi nebezpečně Kane, ale jeho zakončení putovalo obloučkem těsně vedle vzdálenější tyče. A ve 44. minutě se ozval opětovně Sterling, avšak zase z tohoto souboje vzešel úspěšněji ter Stegen. Až v závěru druhé půle hrozili i Němci, ovšem Kimmich neseřídil svá mířidla dobře.

Angličané působili během prvního dějství určitě aktivněji, co se týče ofenzivního počínání, na začátku však jaksi vypadnuli ze svého tempa a okamžitě od do té doby neškodného protivníka inkasovali. Stoper Maguire špatně rozehrál, balón se zdařilo zachytit Musialovi, jehož o pár vteřin později srazil anglický obránce k zemi ve vlastní šestnáctce. Sudí Makkelie zprvu jasně naznačoval, že pokutový kop pískat za žádných okolností nebude, přece se ale jedna naskytla, a to právě opravný systém VAR. A ten si přivolal nizozemského arbitra k sobě, tomu stačilo, aby se jen krátkou chvilku díval na připravený monitor, a pak přece ukázal, k nevoli domácích fandů, na pokutovou značku. Exekuce penalty se chopil Gündogan, který jednoduše skóroval.

A v 67. minutě bylo domácím ještě více úzko, jelikož Werner poslal merunu k hranici vápna, tam měl Havertz dostatek času a prostoru, aby si ji srovnal na levou nohou, a technický pokus nasměroval parádně na zadní tyčku, k níž se gólman Pope pouze marně natahoval. Zdálo se, že Německo má utkání plně pod vlastní kontrolou, jeho rival se na každý pád nevzdal a začal hodně zlobit. A během pouhých dvanácti minut najednou držel výhru na své straně právě on.

V 71. minutě centr Jamese proletěl šestnáctkou až k Shawovi, jehož slabší zakončení přece skončilo za brankovou čárou, byť se ještě skluzující Süle snažil celou situaci zachránit. Čtyři minuty na to bylo vyrovnáno, to když střídající Saka umně popoběhl středem hřiště, pobídl poté vedle sebe nacházejícího se kolegu z lavičky Mounta, který, možná trochu překvapivě, okamžitě zacílil, a udělal moc dobře, protože střela zapadla na bližší tyčku. A v 82. minutě se i Angličané dočkali penalty, VAR totiž poodhalil, že Schlotterbeck přišlápl nohu Bellinghama ve vlastním vápně hodně nešetrně, a Makkelie zase ukazoval na bílý puntík, jakmile všechno uviděl na opakovaných záběrech. Kane v koncovce nezaváhal a rozvlnil síť, zamířil opravdu nekompromisně do šibenice. Hosté nicméně neřekli své poslední slovo a z divoké přestřelky se jim povedlo vyválčit aspoň bod. Gnabryho střelu totiž Pope neudržel ve svých rukavicích, dorážející Havertz byl přitom včas a na správném místě, aby míč doklepl do potřebných míst.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com, skysports.com

Komentáře (3)

Přidat komentář
ACSeRw!n

0:2

Reagovat
Elmas

2:1

Reagovat
FC-RUBRIKA

Ten Maguire je hrozny hrac.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele