Liga národů UEFA - Liga národů 2020/2021

Liga B - skupina 3, 5. kolo
15.11.2020 18:00 CET
3 : 2
(2:1)

Reportáž

Turecko zvládlo duel se silným Ruskem a vzdálilo se tak poslednímu Srbsku

Turecko dokázalo zaskočit favorizované Rusko a uštědřilo mu vůbec první porážku v tomto ročníku Ligy národů, když po hodně divokém průběhu zvítězilo v poměru 3:2. Díky tomu se přiblížilo k vytoužené záchraně a navíc si zachovalo šanci i na vedoucí příčku zajišťující postup do elitní Ligy A. Hosté sice brzy vedli, pak ale v polovině úvodního dějství šli do deseti a i přes následný houževnatý výkon odjíždějí domů s prázdnou.

Svěřenci trenéra Stanislava Čerčesova minimálně do zápasu Maďarska se Srbskem zůstávají na vedoucí pozici s osmi body, domácí si upevnili třetí místo se šesti body a o osudu této skupiny se v každém případě rozhodně až v posledním středečním kole. Hosté přitom vstoupili do nedělního střetnutí mnohem aktivněji a poprvé ohrozili branku protivníka po devíti odehraných minutách, ovšem Denis Čeryšev pálil z hranice pokutového území těsně vedle.

Stejný hráč přeci jen otevřel gólový účet ani ne o dvě minuty později. Po velké hrubce v rozehrávce protivníka odvedl na pravém křídle výbornou práci Daler Kuzjajev a zpětnou nahrávkou vyzval ke skórování právě volného Čeryševa, jenž z osmi metrů usměrnil balón přímo k levé konstrukci. Rusové si výrazně zkomplikovali situaci ve 24. minutě, to totiž obdržel přímou červenou kartu Andrej Semjonov.

Zkušený jednatřicetiletý obránce totiž zatáhl za záchrannou brzdu a před hranicí vlastní šestnáctky poslal k zemi domácího kapitána Cenika Tosuna, polský rozhodčí Marciniak ho bez váhání vyloučil. Domácí pak během krátké chvíle otočili nepříznivý vývoj. Nejprve srovnal Kenan Karaman, který se po pasu Erkina zjevil u přední tyče a prudkou hlavičkou zblízka rozvlnil síť za naprosto bezmocným brankářem Guilhermem.

Krátce po odehrané půlhodině se postavil k přímému volnému kopu Cengiz Ünder a mířil o kousek nad břevno, poté měl třiadvacetiletý záložník anglického Leicesteru City přeci jen přesnější mušku a z patnácti metrů se trefil do protějšího spodního rohu - 2:1. Ihned po změně stran si gólman Günok snadno poradil s nepříliš razantním pokusem Alekseje Mirančuka, Turci následně zvýšili svůj náskok.

Nedovoleného zákroku se dopustil Kuzjajev a Marciniak okamžitě nařídil pokutový kop, ke kterému se postavil Tosun a zkušeně napálil balón pod levou šibenici. Za dalších pět minut vykřesal naději na bodový zisk předchozí hříšník Kuzjajev, jelikož po nahrávce Karavajeva nedal Günokovi žádnou šanci na úspěšný zákrok. Asi čtvrthodiny před finálním hvizdem fantasticky zasáhl domácí strážce proti dělovce Karavajeva a Turecko si poté v závěrečných minutách již pohlídalo hubený náskok.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, whoscored.com, livesport.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

0:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele