Liga národů UEFA - Liga národů 2020/2021

Liga A - skupina 4, 4. kolo
13.10.2020 20:45 CET
3 : 3
(1:2)

Reportáž

Timo Werner slaví první gól (© AFP)

Němci i přes otřesný start litují, že Švýcary neporazili

Němcům prostředí Ligy národů skutečně moc nesvědčí. I po osmi zápasech mají na kontě stále jenom jednu výhru, kterou vyválčili před pár dny na kyjevské půdě. Ba co hůř, dnes proti Švýcarům utkání otevřeli svou patrně nejhorší pasáží od neslavné remízy 4:4 se Švédskem zpřed sedmi let...

Joachim Löw pro toto utkání ve víru kritiky vlastního konzervatismu přetočil formaci z té třístoperové na tradičnější 4-3-3, přičemž však jmenovitě sestava dospěla jen kosmetických změn. Vzadu opět dostali přednost Rüdiger, Klostermann i Ginter, a přesto to vypadalo, jako by se pánové potkávali na hrací ploše poprvé v životě, bez jediné tréninkové jednotky v zádech.

Poprvé to osudově zaskřípalo již v páté minutě, když Němci napůl odvrátili rohový kop, a když byl míč z hranice vápna vrácen takříkajíc do ohně, absolutně nebyli schopni reagovat. Za obranu soupeře vklouzli hned dva Švýcaři, ale jen sám Gavranović stačil na otevření skóre.

Možná ještě hůře na pohled to vypadalo ve 26. minutě, kdy Švýcaři vedení zdvojnásobili. To se Ginter vůbec nesladil s Rüdigerem, nehrál vysokou linii/ofsajdovou past, kde se to vyloženě nabízelo, a výsledkem bylo bezproblémové vyšachování všech zúčastněných Němců. Seferović přihrával napříč vápnem, Freuler doručil frustrující padáček a Rüdiger se namáhal marně.

V tu chvíli to s Němci vypadalo opravdu všelijak. Ne že by snad poslední dobou byli neporazitelní, to vůbec ne, ale na domácí půdě prostě takhle špatně nestartují. I při těch nejhorších nedávných prohrách takhle nenahnali dvoubrankový deficit - ani při kvalifikačním trapasu s Nizozemskem (2:4). Dva první góly zápasu naposledy soupeři na německé půdě náležely v září 2014, když do Düsseldorfu k přáteláku zavítala Argentina. V soutěžním utkání to vlastně byli naposledy Brücknerovi hoši, na cestě na Euro 2008 (3:0).

Jenže zatímco tehdy Sionko brzkou brankou Česko v Mnichově nastartoval za suverénní výhrou, tentokrát to v Kolíně nad Rýnem bylo o něčem jiném. Hned po dvou minutách se totiž Němci vzpamatovali skrze Wernerovu schovanou, nenápadnou křižnou střelu. A krátce po změně stran už bylo srovnáno, když Kai Havertz potvrdil svůj status obřího talentu, svou dlouhou pravačkou vystihl vzdušnou rozehru soupeře a rychlou stečí udeřil.

Ani Švýcaři však neřekli své poslední slovo. A tak kde Němci odpovídali po dvou minutách na dvoubrankové vedení, tam Švýcaři odpovídali po stejné době na nově ustanovené skóre 2:2. A bylo to starý známý Gavranović, kdo nejprve krásně vytáhl do šance Seferoviće, a když on nepochodil ani s dvojím zakončením (tím druhým pohotovu patičkou), byl záhy ve správný čas na tom správném místě, aby nekompromisně dorážel.

Teprve třetí úder jako by v Německu probudil to pravé monstrum. Jen za tři minuty Gnabry elegantně patou posunul do sítě Wernerovu přihrávku na přední tyč, a favorit měl záhy ve zbytku utkání několik příležitostí na jeho strhnutí ve svůj prospěch. Sommera později prověřili Gnabry i Werner a Draxler dokonce i nastřelil brankovou konstrukci, ale dál už prostě Němcům přáno nebylo. A tak mohli alespoň děkovat Ukrajincům, díky nimž jsou nadále ve hře o první místo, jenom bod za vedoucím Španělskem.

Autor: Tomáš Daníček / forbes.com, uefa.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

1:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele