Liga národů UEFA - Liga národů 2020/2021

Liga A - play off - o 3. místo
10.10.2021 15:00 CET
2 : 1
(0:0)

Reportáž

Domenico Berardi v obležení spoluhráčů (© AFP)

Belgická černá šňůra s Itálií trvá, bronz berou Azzurri

Belgičanům se revanš za čtvrtfinále letošního Eura nepovedla - ba co hůř, Italům podlehli na chlup stejným poměrem a po obdobném průběhu jako před několika měsíci v Mnichově. Také tentokrát šli Azzurri do vedení už 2:0, aby vzápětí Belgičané zvládli pouze snížit. Italové si tak připisují svou první medaili z Ligy národů, naopak Belgie na soupeře z Apeninského poloostrova dál nevyzrála od roku 1972.

Souboj o třetí místo v Lize národů svedl dohromady dvě fotbalové mocnosti - ambiciózní Belgičany a především současné mistry Evropy, Italy. Ti měli nepopiratelnou výhodu domácího prostředí, protože se dnešní odpolední utkání hrálo na Juventus Stadium v Turíně. Oproti pokaženému utkání se Španěly udělal trenér Mancini několik změn a do hry poslal Pellegriniho, Acerbiho nebo Raspadoriho.

Jako první se brankáři Donnarummovi připomněl hráč, který jej z italského calcia moc dobře zná - záložník AC Milán Alexis Saelemaekers. Jeho hlavička po centru Carrasca ale nebyla razantní a následné zakončení po zemi postrádalo razanci rovněž. Domácí tým se v úvodních pasážích hry spoléhal spíš na pozvolný útok, často se Italové posouvali vpřed vícero přihrávkami na jeden dotek.

Posléze tahle taktika přestala bavit Domenica Berardiho, který zpoza vápna práskl do balonu a sledoval, jak belgický brankář Thibaut Courtois jeho ránu s vypětím sil vyráží mimo. Obránci Belgie začali mít postupem času problémy právě s Berardim, Chiesou a především mladíčkem Raspadorim. A spolupráce posledních dvou jmenovaných nabídla taky další šanci. Federico Chiesa vysunul do brejku Giacoma Raspadoriho. Jenže ten se dostal do obležení a svou střelou vybojoval pouze rohový kop.

Belgie ale taky umí zahrozit a právě ve chvíli největší italské ofenzivy se málem prosadila. Dobře známý Alexis Saelemaekers si po pětadvaceti minutách naběhl do vápna, kde si ho všiml Michy Batshuayi a krásnou ranou trefil jen břevno za zády zkušeného brankáře! V závěru atraktivní první půle mohl rozhodnout Chiesa, který ale při střele podklouzl, svou šanci neproměnil a do šaten šly oba týmy za nerozhodného stavu.

Nástup do druhé půle se ale povedl Italům. A to naprosto fantasticky. Po pouhých dvou minutách totiž rohový kop dokázala belgická obrana odvrátit jen těsně za vápno, kde číhal milánský talent Barella. A jeho volej určitě stojí za několikeré zopakování - 1:0.

Belgičané se s tímto výsledkem samozřejmě odmítali smířit a proto byli do pole vysláni De Bruyne s De Ketelaerem. Výsledek se brzy dostavil. V 60. minutě totiž balon ve vápně převzal Michy Batshuayi a krásnou ranou orazítkoval břevno!

Jen o tři minuty později ale Italové zasadili další ránu. Chiesa byl ve vápně podražen soupeřem a sudí hned pískal penaltu. K ní se postavil druhý křídelník, Domenico Berardi, a belgický brankář Courtois si sice na míč sáhl, ale v cestě do sítě mu nezabránil.

Na druhé straně čaroval Donnarumma, který perfektně vychytal Tobyho Alderweirelda. Belgičané v závěru začali utahovat zámek a z toho rezultovala rána Carrasca, který trefil tyč! Italové si ale nedali říct a čtyři minuty před koncem z brejku inkasovali. Kevin De Bruyne si všiml rozeběhnutého Charlese De Ketelaereho, který si poradil s obráncem i Donnarummou a snížil! Víc už ale Belgičané nestihli.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (35)

Přidat komentář
Seydou Doumbia

Zápas o třetí místo v posrané LN fakt nemá žádný smysl. Místo toho at hrajou o bronz na ME, MS, kde se hraje o medaile.

Reagovat
waynemarkrooney

Reagovat
smazaný uživatel

Zahrajú si aj náhradníci...

Reagovat
smazaný uživatel

Mě se třeba ten současný model ME a vůbec soutěží UEFA, kdy se o třetí místo nehrává, líbí víc, než kdyby se hrálo o bronz. Tady ten zápas o třetí místo v LN hold vyplňuje termínovou listinu FIFA a nakonec, nikdo jim přece nebrání postavit proti sobě výběry Serie B a First Division B.

Reagovat
Seydou Doumbia

v čem je na vrcholovém turnaji lepší dát dvoum týmum bronz než si o něj rozdat? tam má ten zápas o bronz asi největší smysl

Reagovat
smazaný uživatel

Já neříkám, že nemá smysl, ale jde o zápas dvou zklamaných týmů, které se ještě mají namotivovat na zápas, na který nakonec nebude nikdo vzpomínat. UEFA je takto nastavená. jaký smysl by mělo hrát o třetí místo v LM nebo KL? Jasně, že repre je něco jiného než klubový fotbal, ale pořád máme velký turnaj co dva roky + olympiádu + LN a v budoucnu bude třeba každý druhý rok MS. Ti nejlepší posbírají za rok třeba pět trofejí, takže třetí místo na ME je asi nevytrhne a ani ze strany hráčů o takovýto boj zájem není.

Reagovat
Seydou Doumbia

podle mě o bronz na MS či Euru je prestižní hrát...v LM by to byla blbost, tam zase já nechápu udělování stříbrných medailí po finále...k čemu taková medaile? dávají v LM snad bronz? Ne, tak proč dávají stříbro? A ještě tu lidí pičujou jak to hráči sundávají....taky bych to sundal, však to nemá už tuplem žádnou hodnotu

Reagovat
kattos

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kattos

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
John Obi Mikel

Stejně by nějaký přátelák hrát museli.

Reagovat
Kily

zrovna v LN to smysl má, semifinále se hrála ve čtvrtek a svazy poražených zemí by neměly šanci obstarat si přátelák, maximálně by se Itálie dohodla na přáteláku s Belgií

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

4:0

Reagovat
Ichbin Kobalt

8 : 5

Reagovat
Zark

nie dakujem, radsej knihu

Reagovat
rominhoFCB

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Nihilister

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Remt

Cožpak fanoušci těchto sportů nemají vlastní fóra? Hádám že ano. Tak sem pořád neserte jiný sporty.

Reagovat
Mass

Reagovat
Front hell

Žít a nechat žít

Reagovat
eleven11

Reagovat
John Obi Mikel

2:0

Reagovat
Inter Eterno Amore

tip EF

Reagovat
Mato178178

čierna?

Reagovat
Rezan

jak to může někdo v PK době napsat. To je na kriminál.

Reagovat
Mato178178

presne tak

Reagovat
Neutron

Ou cerna? Cerna je ta nejhorsi barva na svete...promin Carle

Reagovat
gazza62

Jeste ze jsou sporty jako hokej atd..Kde se nemusi plnit kvoty negru na hristi a zenskych rozhodcich.Z fotbalu je dnes sport pro buzny.Tam v tech sprchach to musi vypadat od tech opicaku.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele