Liga národů UEFA - Liga národů 2018/2019

Liga A - skupina 1, 5. kolo
16.11.2018 20:45 CET
2 : 0
(1:0)
Stadión:
De Kuip, Rotterdam

Reportáž

Nizozemsko dramatizuje boj o první místo, Francie padla

Nizozemsko předčilo všechna očekávání a doma si poradilo s mistry světa! Francouzi na domácí obranu nenašli recept a naopak sami dvakrát inkasovali po brankách Wijnalduma s Depayem.

Nizozemsko potřebovalo bodovat, aby neztratilo šanci na postup. Proti němu se ale postavili mistři světa z Francie, kterým by plný počet bodů stačil k první příčce ve skupině. Už dlouho před utkáním bylo jasné, že půjde o hodně vyhecovaný a napínavý duel, do kterého obě jedenáctky dají maximum. Mírným favoritem byla Francie, která disponuje čerstvým úspěchem a také stálou kostrou týmu.

Les Bleus začali utkání s hvězdami jako Matuidi, Griezmann, Mbappé nebo Kanté s Varanem, Nizozemsko vsadilo na mladé hráče de Lighta, Van Dijka, de Jonga nebo Depaye s Bergwijnem. Už ve druhé minutě musel být v pozoru brankář Hugo Lloris, jehož vyzkoušel razantní střelou záložník Georginio Wijnaldum.

Francouzi se do větší šance dostali v desáté minutě, když si na centr z hloubi pole naskočil Antoine Griezmann. Hlavička útočníka Atlética Madrid sice mířila velmi dobře, ale ještě lépe zasáhl zkušený brankář Jasper Cillessen, který stačil zareagovat. Střelami se to v prvních minutách jen hemžilo a další zajímavý projektil vyslal ze svých kopaček Memphis Depay, jenž našel jen náruč Huga Llorise.

Hostující favorit se soustředil spíše na dominantní kombinace ve snaze nepůjčovat soupeři moc často balon. A když už se ho Nizozemci chopili, většinou ztroskotali na obranném valu Kimpembe - Varane. Do zajímavé šance se probíjel dosud nepříliš viditelný talent Kylian Mbappé, jenž však celou akci zahodil špatnou nahrávkou do druhého sledu na Matuidiho.

Závěr poločasu vyšel určitě mnohem lépe domácím Nizozemcům. Ti totiž dokázali rozjásat své fanoušky gólem! Francouzský záložník Steven N'Zonzi hlavičkoval v pokutovém území jen za sebe, kde se ocitl Ryan Babel. Jeho ránu dokázal ještě Lloris nohou vyrazit, ale pak se k dorážce dostal Georginio Wijnaldum a na jeho střelu už brankář Lloris nemohl stačit!

Závěrečná střela Stevena N‘Zonziho už postrádala přesnost a byla spíše ranou propagačního rázu. Ačkoli se po změně stran Francouzi dostávali k balonu častěji a to také kolem vápna domácích, nedokázali na pečlivou obranu najít recept. Velký podíl na tom měl také bek Denzel Dumfries, který měl na starosti Mbappého a o svého dnešního klienta se staral vskutku pečlivě.

Deset minut po změně stran se k centrovanému míči dostal Memphis Depay, který našel parádním pasem naskakujícího Virgila van Dijka. Urostlý stoper sice hlavičkoval sám před Llorisem, ale přesto ho nedokázal překonat! O chvíli později Blind odcentroval z levé strany na zadní tyč na Dumfriese, který však neuspěl hlavou a posléze ani dorážkou.

Patnáct minut před koncem utkání byl Memphis Depay faulován Pavardem a domácí měli šanci rozehrávat volný přímý kop. Depay sice zvolil výbornou ránu, ale na pozorného Llorise ani to nestačilo. Na opačné straně se pak neprosadil Antoine Griezmann, s jehož volejem si brankář Cillessen výborně poradil.

Griezmann se hodně snažil dostávat se do prostorů, odkud by mohl zakončit, ale jeho spoluhráči mu dnes nedokázali pořádně přihrát. Oranjes bránili francouzské soupeře velmi dobře a nedovolili jim ani pověstný závěrečný tlak. Naopak se další branky dočkali Nizozemci! V páté minutě nastavení ještě Sissoko fauloval ve vápně de Jonga a Memphis Depay nařízenou penaltu s velkým přehledem proměnil!

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (4)

Přidat komentář
John Obi Mikel

1:4

Reagovat
afc ajax

1:0

Reagovat
EverlastD

1:1

Reagovat
smazaný uživatel

1:1

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele