Liga národů UEFA - Liga národů 2018/2019

Liga A - skupina 4, 5. kolo
15.11.2018 20:45 CET
3 : 2
(0:0)
Stadión:
Maksimir, Záhřeb

Reportáž

Obránce Tin Jedvaj dvěma góly popravil Španěly

Chorvatsko odčinilo první zápas se Španělskem a odvděčilo se mu podobně. Ve strhujícím a hodně živém utkání totiž domácí Chorvatsko španělskou návštěvu dokázalo porazit a největší podíl na tom měl obránce Tin Jedvaj.

Chorvatsko nutně potřebovalo vyhrát a odlepit se od poslední příčky ve skupině. Navíc chtělo Španělům vrátit debakl, který jim Španělé uštědřili při posledním měření sil. K tomu byli na hřiště vyslány opory jako Lovren, Rakitić, Modrić, Perišić, Rebić nebo Brozović. Španělé bojovali o setrvání na první příčce a trenér Luis Enrique v podstatě už zvolenou sestavou ukázal, jak moc vážně to myslí. Do hry poslal Ramose, Albu, Saúla, Busquetse nebo Aspase s Iscem.

Aktivněji začali domácí hráči, kteří se od počátku pokoušeli vnutit soupeři svou hru. Do první šance se cpal Ivan Perišić, který narazil na výtečný zákrok Sergia Ramose. O chvíli později dostal chorvatský útočník míč na kraj hřiště a dostal se díky své rychlosti i technice až do vápna. V něm vypálil po zemi a sledoval, jak skvěle reagoval brankář David de Gea!

Zkušený veterán Iago Aspas si nabíhal na nápaditou kolmou přihrávku za obranu, ale blíž měl k míči gólman Chorvatska. Chorvatská družina působila velmi nápaditým a sebevědomým dojmem, a to jak v kombinace ve středu pole, tak i na posledních metrech před bránou Španělů. S přibývajícím časem aktivita domácího týmu stále narůstala a hosté se naopak spokojili s hodně úspornou hrou.

Andrej Kramarić po třiceti minutách hry našel centrem ve vápně spoluhráče Ivana Perišiče. Ten se sice k hlavičce dostal, ale v těžké pozici zamířil nad bránu. Před koncem první půle se rozhodl pro střelu z dálky záložník Saúl Ñíguez, ale nepochodil. Ještě v nastaveném čase prvního poločasu se k ráně propracoval také Isco, jenže brankář Lovre Kalinić dokázal pohotovým zákrokem posunout míč na rohový kop!

Po změně stran se brankář Kalinić několikrát musel vytáhnout, často i doslova. Sbíral totiž centry španělských hráčů, které putovaly do jeho výsostného území. První branky se diváci na stadionu Maksimir dočkali v 54. minutě a k jejich radosti se balon ocitl v síti soupeře. Sergi Roberto totiž chyboval v rozehrávce, balonu se zmocnil Ivan Perišić a hlavou jej poslal do úniku na Andreje Kramariće. Ten už si s de Geou věděl rady.

Moc dlouho se ale domácí z vedení neradovali. Jen o dvě minuty později totiž Isco dostal dobrou přihrávku do vápna od Aspase a krásně našel Daniho Ceballose. Mladý záložník neměl se zakončením před bránou problém a srovnal na 1:1.

Chorvatsko se ale nevzdalo a opět působilo lepším dojmem. Často se až obětavý obránce Ramos musel postavit akci útočících Kramariće s Perišićem, kteří řádně větrali obranu Španělů. Po hodině hry udělal brankář Lovre Kalinić velkou chybu, když neudržel míč v náručí. Dobíhající Aspas jej ale poslal jen do břevna!

Hra se v těchto chvílích přelévala ze strany na stranu a brzy padly další góly. Španělsko sice Chorvaty zatlačilo, ale právě v té chvíli inkasovalo. Krásný pas od Modriće našel hlavu obránce Tina Jedvaje a mladý univerzál de Geu překonal!

Následně brankář de Gea ukázal skvělý reflex a zneškodnil ránu Rebiće a o chvíli později už se mohl radovat. Rukou se totiž balonu ve vlastním vápně dotkl obránce Šime Vršaljko a sudí okamžitě pískal penaltu. K ní se sebevědomě postavil Sergio Ramos a srovnal!

Ani to ale nebylo všechno, neboť ve třetí minutě nastavení strhl vítězství na stranu domácích obránce Tin Jedvaj. Nejprve pálil Brekalo, jehož nepříjemnou ránu dokázal de Gea vyrazit. Nejblíž u míče byl ale mladý bek Jedvaj, který na nic nečekal a poslal míč zpátky do sítě - 3:2!

Autor: Ondřej Pražák / goal.com, onlajny.com

Komentáře (5)

Přidat komentář
John Obi Mikel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:0

Reagovat
EverlastD

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

2:1

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele