15. kolo
31.12.2022 14:00 CET
1 : 1
(1:0)

Reportáž

Espanyol slaví vyrovnání (© AFP)

Třaskavé barcelonské ligové derby skončilo remízou, Blaugranas ho doma nevyhráli po 13 letech

Domácí Barcelona nevyužila možnosti bodově se osamostatnit na vrcholu tabulky a v 15. kole španělské LaLigy pouze remizovala s Espanyolem 1:1. Hrdinou městského derby se dlouho zdál být Marcos Alonso, jenž v sedmé minutě završil úspěšnou souhru bývalých obránců Chelsea s Andreasem Christensenem. V 73. minutě však 32letý Španěl nešťastně zavinil penaltu, jíž se úspěšně ujal Joselu. Vyhrocený duel navíc v závěru obohatili o červené karty hned dva hráči.

FC Barcelona vévodila LaLize s úchvatným poměrem vstřelených a obdržených branek. Doposud stihla nasázet 33 gólů a dostala pouhých pět. V městském derby proti Espanyolu byl tedy nesporným favoritem právě domácí celek, což podpořil i fakt, že Espanyol v ligovém derby nevyhrál dlouhých 24 utkání v řadě.

Blaugranas vstoupili do utkání jak jinak než s míčem u nohy. První příležitost domácích vytvořil už v sedmé minutě přesným centrem na nabíjícího Gaviho Jordi Alba. Mladičký španělský reprezentant ale nedokázal po bezchybném převzetí dostat míč do sítě přes dobře připraveného Álvara Fernándeze. O pár vteřin později už se ale naplněný stadion Camp Nou mohl radovat. Nepřesnou hlavičku Roberta Lewandowského ještě stihl do pokutového území vrátit Christensen a jeho bývalý kolega z londýnské Chelsea Alonso balon uklidil za záda hostujícího brankáře. Španělský obránce se mohl v 19. minutě blýsknout další brankou, jeho rána po centru Alby se však mezi tři tyče nevešla. Barca svého městského rivala válcovala i nadále, další branku už ovšem do poločasu nepřidala.

Bezmála 10 minut po změně stran mohla Barcelona odskočit na rozdíl dvou branek. Alonso se tentokrát objevil v roli asistenta, když naservíroval povedený centr na hlavu Lewandowského. Hlavička polského kanonýra ale ani tentokrát neskončila v síti. V 73. minutě přišla nečekaná rána pro domácí celek. Alonso nechtěně sešlápl v pokutovém území patu protihráče a sudí Antonio Lahoz okamžitě nařídil penaltu. Jedinečné příležitosti srovnat se chopil útočník Joselu a ranou doprostřed brány překonal domácího gólmana. V 78. minutě se po druhé žluté kartě nechal zbytečně vyloučit Alba, do sprch ho ale vzápětí následoval i Vinícius Souza. V 87. minutě mohl hlavou rozhodnout Christensen, o minutu později zase Lewandowski. Oba dva ale vychytal vynikající Fernández.

Barcelona zaváhala s městským rivalem z Espanyolu, když doma pouze remizovala. V dalším kole ji 8. ledna čeká ještě náročnější prověrka v podobě výletu na stadion madridského Atlétika. Espanyol se o den dříve střetne doma s Gironou.

Autor: Livesport.cz / Adam Karmin

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele