10. kolo
18.12.2019 20:00 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Souboj titánů skončil remízou. V El Clásicu gól nepadl

Žádný trhák. Místo ostře sledovaného konfliktu téměř biblických rozměrů, na který jsme v případě El Clásica zvyklí, nastal klid zbraní. Domácí Barcelona si po zcela vyrovnaném utkání rozdělila body s Realem Madrid a jejich vzájemná přetahovaná o první místo pokračuje dál.

Real nastupoval do třaskavého zápasu ve velké pohodě, což během týdne několikrát deklaroval trenér Zinédine Zidane a jeho hráči ještě přidávali. Na stadionu Camp Nou to měli osobně dokázat hráči jako Benzema, Bale, Casemiro, Kroos nebo Ramos, jehož výbušnost a možná až agresivita k El Clásicu prostě patří.

Patří k ní taky Lionel Messi jakožto historicky nejlepší střelec téměř posvátného střetu dvou světů. Kromě něj nechyběly ani takové veličiny jako Suárez, Roberto, Piqué nebo De Jong. Mladý Nizozemec měl ve středu pole hodně práce, protože právě zde se často odbývaly ty nejklíčovější bitvy.

Fanoušci jsou všeobecně zvyklí na to, že velmi často je Real Madrid v úvodních minutách daleko aktivnější. Barcelona naopak musí přežít úvod přepálený soupeřem a pak se pozvolna dostává ke své obvyklé strategii. Dnes tomu nebylo jinak, třebaže vyložené šance na straně Realu nebyly tak časté. V desáté minutě se po kombinaci dostal do zakončení Karim Benzema, ale s jeho pohotovým pokusem si Marc-André ter Stegen nakonec poradil.

Obrovské šance se fandové Bílého baletu dočkali v 17. minutě. Centrovanému míči šel naproti záložník Casemiro a povedla se mu i hlavička. Dokonce se mu podařilo překonat i brankáře Ter Stegena, jenže za něj zaskočil veterán Gerard Piqué a z brankové čáry odpálil míč pryč! Real byl střelecky jasně aktivnější, po třiceti odehraných minutách vedl už 9:1.

Jenže to mohla být Barcelona, které se málem povedlo vstřelit první branku. Po uplynutí půlhodinky hry Alba doběhl po straně hodně blízko k vápnu a v něm hledal nabíhajícího Sergiho Roberta. Těsně před ním belgický brankář Courtois vyboxoval míč, jenže jen k nohám dorážejícího Lionela Messiho. Proti jeho dělovce z první však heroicky zareagoval kapitán Sergio Ramos a na poslední chvíli vykopl míč z brány!

Domácí Barcelona tak trochu nevěděla, co s obranou Realu. A když je v takovém rozpoložení, přijde Messi a vymyslí nádherný oblouček za obranu na nabíhajícího hráče. Tentokrát jím byl obránce Jordi Alba, který si míč zpracoval a pálil jen těsně vedle tyče! První půle se stala minulostí a vyloženě spokojený s utkáním nemohl být ani jeden tábor fanoušků.

Dnes fantastický záložník Fede Valverde se po hodině hry vrhl do otevřené obrany blaugranas a našel na kraji vápna Garetha Balea. Velšský reprezentant a náruživý vyznavač golfu si zpracoval míč a nikým neobtěžován pálil jen do boční sítě. Real byl v těchto chvílích jasně aktivnější a nespoléhal se jen na centry. Naopak, velmi často si pečlivě vytvářel pozice na vstřelení branky.

Náboj byl z duelu cítit, ale po ofenzivní stránce obě jedenáctky jasně zaostávaly za svou reputací. Dvacet minut před koncem se sice trefil útočící Gareth Bale, jenže jeho branka byla správně odvolána pro hned dvojitý ofsajd hostí. Bale by gól hodně potřeboval, přeci jen se velšský útočník netrefil už více než sto dní.

S přibývajícím časem se oba týmy spoléhaly stále více na vlastní čisté konto. Rozhodně to dnes nebyla nějaká ofenzivní smršť, spíš to vypadalo jako šachová partie dvou mírně senilních seniorů. Remíza, která vlastně vyloženě nemrzela ani jednoho soupeře, byla dnes večer nevyhnutelná. Safety first, tak zas příště.

Autor: Ondřej Pražák

Komentáře (783)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele