10. kolo
26.10.2013 18:00 CET
2 : 1
(1:0)

Reportáž

El Clásico patří Barceloně, o výhře 2:1 rozhodl Alexis

Barcelona udržela svou letošní neporazitelnost a v ostře sledovaném derby zvítězila nad Realem Madrid 2:1. Branku Neymara z první půle doplnil jedenáct minut před koncem krásným lobem Alexis, hosté již jen korigovali v nastaveném čase zásluhou Jesého.

Při nástupu hráčů na hřiště předvedli fanoušci Barcelony krásnou choreografii se vzkazem "Força Tito" na počest jejich bývalého kouče Tita Vilanovy, jenž bojuje s rakovinou. Jinak se však první poločas se nesl v duchu nové krve, a to na obou stranách. Zatímco drahá letní posila Madridu Gareth Bale se jen zastřeloval a brankáře Valdése pouze dvakrát donutil dojít si pro míč od podavače za brankou, jeho protějšek Neymar byl o poznání přesnější.

Pro brazilského útočníka sice šlo o první El Clásico, nervozitu byste u něj však hledali marně. Poprvé naznačil obraně Madridu, že s ním dnes bude těžké pořízení v 18. minutě, jeho střela však ještě nebyla dostatečně důrazná, aby způsobila Diegu Lópezovi vážnější potíže. Sotva minutu poté však Neymar dostal další příležitost a tentokrát ji beze zbytku využil. Iniesta potáhnul rychlý útok domácích, předložil jej letní brazilské posile, jež dokázala z úhlu vybruslit zasekávačkou a schovanou přízemní ranou procedila míč na zadní tyč - 1:0.

Obrana Realu selhala znovu i o dvě minuty později, ovšem Messi tváří v tvář Lópezovi nedokázal levačkou zamířit přesně a vzdálenější tyčku minul o dobré dva metry. V závěru poločasu o sobě poprvé výrazně dal vědět i Cristiano Ronaldo, jehož prudký přízemní centr až na hranici malého vápna našel nabíhajícího Khediru. Střela německého záložníka však ani navzdory velké blízkosti k brance nedokázala překonat skvělého Valdése, a tak se do kabin odcházelo za jednobrankového vedení domácích.

Tempo hry po změně stran nejenže neopadlo, ba dokonce vzrostlo. V úvodní patnáctiminutovce byl téměř u všeho podstatného Andrés Iniesta. Ten nejprve špičkovým pasem našel za obranou Realu nabíhajícího Neymara, Diego López si však s jeho pohotovou ranou poradil. Poté díky skvělému presinku hostů dokonce i jinak bezchybný Iniesta ztratil na vlastní polovině míč a založil tak rychlý brejk Realu, na jehož konci byl v samostatném úniku Cristiano Ronaldo. Jeho prudkou ránu gólových parametrů ovšem Valdés dalším špičkovým zákrokem dokázal vyrazit na roh.

Po pětašedesáti minutách hry přišla pasáž hry, kdy výjimečně dokázal mít více nebezpečných příležitostí hostující Real. V prvním případě se v barcelonské šestnáctce ocitl aktivní Ronaldo, jehož zastavil na hranici pravidel Javier Mascherano, píšťalka rozhodčího však zůstala němá. Portugalská superstar byla značně rozčilená, a to ještě netušila, jaká smůla pro jeho tým bude následovat. Střídající Benzema totiž parádní ranou zpoza vápna napálil břevno Valdésovy branky.

Když už se zdálo, že se hostům podaří vyrovnat, zablesklo se na opačné straně. Alexis Sánchez byl na hřišti pouze sedm minut, i to mu však stačilo na rozkoukání a skvostný druhý gól večera. Nadějnou brejkovou situaci sice zdánlivě zastavil zasekávačkou těsně před šestnáctkou Realu, ovšem co následovalo poté vyrazilo dech všem divákům na Camp Nou. Alexisův lob ze stoje nedokázal zastavit ani stínující Varane, ani značně vystoupený López, jenž se už jen marně natahoval.

Punc debaklu hostů mohl dodat Dani Alves, jenž vystihnul na vlastní polovině rozehrávku Realu a vystartoval sprintem k okamžitému protiútoku. Když už se zdálo, že svou snahu pozastaví a počká na nabíhající spoluhráče, vysekl jesličky překvapenému Ronaldovi a pelášil dál osamocen na Lópeze. Španělský brankář ale třetí gól ve své síti nepřipustil a nohou Alvésovu střelu zneškodnil. I díky tomu nakonec přece jen ještě došlo na krátké drama.

V první minutě nastavení totiž pláchnul na levé straně Ronaldo a naservíroval přesnou přihrávku střídajícímu Jesému. Mladičký Španěl si tváří v tvář Valdésovi nedělal se zakončením velkou hlavu a přízemní ranou jej připravil o čisté konto. Zbylé dvě minuty nastaveného času si již ale domácí s přehledem pohlídali a zaslouženě zvítězili 2:1. Real tak na svého letitého rivala ztrácí po deseti odehraných kolech šest bodů a bude mít ve zbytku sezony co dohánět.

Autor: Martin Kantor

Komentáře (1273)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele