15. kolo
01.12.2013 21:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Bilbao pokořilo Barcelonu!

Barcelona poprvé v La Lize padla! Jediným gólem zápasu rozhodl o první letošní porážce Blaugranas Iker Muniain. Athletic tak dokázal katalánský velkoklub porazit po dlouhých sedmi a půl letech a zároveň tým Ernesto Valverdeho uhájil letošní domácí neporazitelnost. Barcelonu kvůli ztrátě v Baskicku dostihlo na čele ligy Atlético, Bilbao se posunulo na čtvrtou příčku.

Na tohle utkání se bude v baskické metropoli ještě dlouho vzpomínat. Domácí sice prakticky celý první poločas tahali za kratší konec, ale dílem štěstí a dílem umění brankáře Iraizoze přežili úvodních pětačtyřicet minut bez úhony. Ve druhém poločase již domácí našli pevnou půdu pod nohama a Barcelonu místy přehrávali. Posledních dvacet minut pak bylo již zcela v režii baskických lvů. Hosty nejvíce brzdily absence klíčových hráčů, frustrace z posledního utkání v Lize mistrů, kde si Katalánci taktéž připsali první porážku v sezóně, a v neposlední řadě také kluzký terén, který na nedávno otevřeném San Mamés dělal hostujícím hráčům velké problémy.

V úvodu utkání praktikovala Barca svou typickou nátlakovou hru a domácí jen s velkými obtížemi drželi s hostujícím celkem krok. Už ve 12. minutě pronikl do pokutového území Athleticu Sánchez, jenž připravil gólovou pozici pro Neymara, střelu brazilské hvězdy však famózním zákrokem vyrazil Iraizoz na roh. Další tutová příležitost Barcelony přišla hned ve 14. minutě. Krásnou kombinační akci hostů zakončoval Neymar do tyče, ale vzrušení bylo zbytečné, neboť se v době přihrávky nacházel v těsném postavení mimo hru. Nápor obhájců titulu byl obrovský, v 18. minutě se ke standardní situaci postavil Iniesta. Jeho centr se snášel do míst, kde si nabíhal Busquets a vytáhlému středopolaři scházely pouze centimetry, aby míč doklepl do odkryté branky domácích.

Hráči Bilbaa pochopili, že to takhle dál nejde a začali hrát Barcelonským více do těla. Aktivní hra Basků přinesla ve 29. minutě první velkou příležitost. Po standardní situaci přišel sražený centr domácích a Muniain se s balónem ocitl v bezprostřední blízkosti gólmana Pinta, jenž Muniainovu střelu se štěstím zlikvidoval. Za zmínku ještě stojí Toquerova hlavička z 39. minuty, která ale skončila těsně vedle Pintovy branky.

Po změně stran vyrukovalo Bilbao s více ofenzivní taktikou, ale nebezpečnější byli stále hosté. V 50. minutě oslovil Fabregas vynikající přihrávkou Neymara, který si vysoký balón dobře zpracoval, ale ve vyložené příležitosti poslal míč vysoko nad. V 57. minutě navíc domácí Herrera hrubě chyboval v rozehrávce a Neymar se řítil sám na bránu. Za dres jej proto musel stáhnout Iturraspe, který za svůj zákrok měl možná dostat červenou kartu, ale sudí Martínez byl milosrdný a udělil baskickému záložníkovi pouze žlutý trest. Následný volný přímý kop poslal Neymar těsně vedle pravé tyče, Iraizoz se pouze ohlédl.

V 61. minutě se ke slovu konečně dostali také domácí, když se v pokutovém území Barcelony opět vyšrouboval nejvýše Toquero, ale jeho hlavičku Pinto důležitým zákrokem zlikvidoval. Bilbao těžilo především z výjimečně obětavého presinku, díky němuž se Barcelona jen obtížně dostávala do šancí. Po další chybě v rozehrávce hostů se v 69. minutě k rychlému protiútoku dostalo Bilbao. Na pravé straně se skvěle uvolnil Susaeta a přízemním centrem oslovil hned dvojici nabíhajících hráčů svého mužstva. K balónu se nakonec dostal Iker Muniain, jenž placírkou překonal brankáře Pinta a zajistil tak Bilbau nesmírně důležité vedení - 1:0!

Bilbau narostla křídla. V 74. minutě mohl lvům dvoubrankový náskok zařídit hlavou Toquero, ve stoprocentní příležitosti jej však vychytal skvělý Pinto. Očekávaný tlak Barcelonských se vůbec nekonal, Bilbao svého soupeře přehrávalo a obětavou hrou nepustilo do žádné větší příležitosti. Athletic tak nad favoritem vybojoval zasloužené vítězství a právem se posunul na čtvrtou příčku. Dosud neporazitelná Barcelona zaznamenala už druhou porážku během šesti dnů.

Autor: Miroslav Ondrejka

Komentáře (19)

Přidat komentář
smazaný uživatel

4:0

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

snad 1:2, ale totok bude sakra těžké

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

0:3

Reagovat
smazaný uživatel

0:1 po velkém boji:) Doufám teda:D

Reagovat
monty25

1:2

Jeden z nejtěžších venkovních zápasů v sezoně, ale snad to Barca zvládne...

Reagovat
valloire

3-0 není o čem. Bez Messiho je tu krize.

Reagovat
boryland

2:3 je tu Neymar 2,Alexis.....vo.e....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

2:2

Reagovat
lampard11

1:3

Reagovat
smazaný uživatel

Vyborne Athletic

Reagovat
Pharrell

Že by krize Barcelony ?

Reagovat
Ranoth

barcelona bez messiho je uplne marna, na granady, valadolidy to mozno staci ale jak prijde tezsi zapas venku tak je barca uplne v prdeli bez messiho

Reagovat
smazaný uživatel

konečně už sem myslel že snad vubec neztratí a bez messiho je fakt marna na real letos stačit nebude poslední zapasy to naznačujou

Reagovat
smazaný uživatel

A ja som si myslel, ze bez Iniestu a Xaviho je marny Messi...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je obrázek Barcelony jak to s ní vypadá bez Messiho. Messi jim udělal slávu a bez něj jsou ztracení. Messi je jediný hráč, kterého znám, který dělá tým, jinak většinou je to tak, že tým dělá hráče. Messi si zkrátka zasluhuje titul nejlepšího hráče světa. A měl by dostat Zlatý míč, bez ohledu, že Barcelona jako tým je slabá bez něho.

Reagovat
smazaný uživatel

zhrzení sázkaři co měli 2 tu nadávají.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele