21. kolo
30.01.2011 17:00 CET
0 : 2
(0:1)

Reportáž

Atlético Madrid - Athletic Bilbao 0:2

Athletic Club využil díky brankám baskické motorové myši Gaizka Toquerovi padesátiminutovou přesilovku a připsal si velice cenné vítězství na půdě úhlavního protivníka v dlouhotrvající bitvě o pohárovou Evropu. Díky tříbodovému importu mají nyní baskičtí Lvi na Atlético pětibodový náskok, přičemž ztrácí pouhopouhé dva body na pátý RCD Espanyol.

Atlético Madrid dnes prohloubilo nevídanou a nesmírnou výsledkovou krizi, avšak herním projevem alespoň po čas první hodiny nezklamalo, ba naopak diktovalo tempo a mělo více ze hry, a to navzdory vyloučení Luise Perey v devětatřicáté minutě. Od druhého inkasovaného gólu však Athletic Club kontroloval průběh hry, držel míč na svých kopačkách a nepopustil domácímu mužstvu, jehož směrem se linul často nepřerušovaný dlouhodobý pískot a kvílení, ani kousek uzdy k lepšímu dýchání.

Celé utkání lze hodnotit jako nadprůměrné, i přesto by se dalo hodnotit omnoho lépe, pakliže by vydrželo tempo úvodních pětapadesáti, šedesáti minut. Zejména první dějství bylo jak vytržené z partesu a nabídlo celou řádku zajímavých a krásných fotbalových momentů.

První půli započal svou dalekonosnou diagonálou baskický klenot Javimar, s jehož střelou měl k pravé tyči se vrhnuvší David de Gea mírné potíže. První patnáctiminutovka ještě nestála zato, avšak po ní následovala smršť brankových příležitostí a akcí, jež rozehřáli přísedící příznivce Rojiblancos natolik, že začali svému mužstvu dodávat sílu a oporu i z tribun.

V plné permanenci krátce po první patnáctiminutovce Gorka Iraizoz, jež bravurně zneškodnil příležitosti Sergia Agüera a Diega Forlána. Ve dvaadvacáté minutě měl argentinský forvard Atlética Kun Agüero obrovskou možnost, ale na malém vápně trefil Ujfalušiho parádní centr ze záklonu, takže mičuda mířila pouze nad. Atlético bylo jednoznačně lepší, ale v devětadvacáté minutě málem inkasovala z hlavičky Gaizky Toquera, ovšem David De Gea vytáhl ze svého repertoáru jeden z těch lepších zákroků. Vzápětí na druhé straně musel Gorka Iraizoz pohotově likvidovat dva nebezpečné pokusy Diega Forlána.

Klíčový moment utkání přišel v devětatřicáté minutě, kdy hlavní soudce odpískal pokutový kop za jakýsi faul Luise Perey na vytáhlou baskickou věž Fernanda Llorenteho a neváhal vytasit nesmírně přísnou červenou kart, což hodnotím ze dvou pohledu. Jednak by Fernando Llorente měl velice složitou úlohu zakončit a pravděpodobně by branku De Gey neohrozil, a jednak Llorente pád výrazně přifilmoval. Nic naplat, kopala se penalta a Atléti šli do oslabení. K exekuci se navzdory nesouhlasu Davida Lopéze postavil Fernando Llorente a tížen svědomím poslal mičudu mimo branku.

Ve třiačtyřicáté minutě měl obrovskou příležitost Diego Forlán, který se po kolmici Elíase řítil sám na Gorku Iraizoze a k nemilému překvapení všech minul branku. Tradiční pravidlo "nedáš - dostaneš" samozřejmě platilo i tentokráte, a tak se na druhé straně výborným způsobem po centru Javimara prosadil Gaizka Toquero, kterého nechal Assuncao přespříliš prostoru, respektive se záložník Atlétů postavil na velké vápno a snažil se nepochopitelně signalizovat jako socha Svobody ofsajd, který být jednoduše nemohl.

Záhy po obrátce se ukázalo, že se Fernando Llorente nevyspal do dobré formy, neboť minul po vynikajícím centru Ikera Muniaina poloprázdnou branku z malého čtverce. Aktivnější v prvních deseti minutách druhého dějství bylo Atlético, které však beznadějně dobývalo Iraizozovu svatyni. Blížící se šedesátá minuta byla zlomem, neboť se hra výrazně vyrovnala, Athletic začal více držet míč a velmi zklidnil rozdivočené hráče domácích. Baskickým Lvům navíc pomohla druhá branka, kterou po vynikající přihrávce Javimara vstřelil agilní Gaizka Toquero, který v podstatě uzavřel výčet zajímavých příležitostí a tutovek, neboť další pětadvacetiminutovka se odehrávala výhradně mezi oběma šestnáctkami. Athetic neměl žádnou potíž proti odevzdanému soupeři udržet své vedení a po závěrečném hvizdu se mohl radovat z vydřeného, ale nakonec asi zaslouženého vítězství.

Autor: Jiří Lapáček

Komentáře (3)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

1:2

Reagovat
smazaný uživatel

YES!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele