Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

základní skupiny - skupina E, 1. kolo
21.09.2023 18:45 CET
4 : 3
(0:3)

Reportáž

Marko Marič (© AFP)

Zrinjski po změně stran šokoval Alkmaar, zázrak v Mostaru dokonal Kožulj

Alkmaar až do tohoto čtvrtečního utkání procházel novou sezónou jako nůž máslem a předváděl suverénní výkony, na půdě bosenského celku Zrinski byl tedy považován za obrovského favorita. V prvním poločase svou roli splnil na jedničku, neboť do kabin odcházel s obrovským třígólovým náskokem, jenomže ve druhém poločase se mu stalo něco, na co velmi dlouhou dobu nezapomene.

Jasný outsider skupiny E se totiž doslova vzepřel svému osudu a při své premiérové účasti v hlavní fázi jakéhokoli evropského poháru senzačně otočil nepříznivý vývoj z 0:3 na 4:3, což se rovná absolutnímu zázraku. Svěřenci trenéra Pascala Jansena totiž svého protivníka po třech vstřelených gólech trestuhodně podcenili. A nakonec se jim to vymstilo ve všech ohledech. Přitom od samého začátku se zdálo, že mají toto utkání naprosto pod kontrolou.

První velkou možnost si vypracovali již po necelých sedmi odehraných minutách, kdy se Clasie opřel do odraženého balónu z dobrých dvaadvaceti metrů a brankář Marić famózně odvrátil jeho bombu nad břevno. Skóre se přeci jen měnilo za další tři minuty, jelikož Myron van Brederode po vynikající práci Lahda na pravém křídle zůstal zcela osamocen u protější tyče a nadýchaný pas z voleje usměrnil do bližšího spodního růžku.

AZ pak nikam nespěchalo a druhého zásahu se dočkalo krátce po půlhodině hry. Tentokráte měl přesnou mušku Sven Mijnans, jenž se po hlavičce zblízka a zákroku domácího strážce ocitl nikým nehlídán ve středu pokutového území a svůj razantní projektil poslal k pravé konstrukci. O osudu tohoto duelu se zdálo být definitivně rozhodnuto ve 44. minutě, protože třetí trefu nizozemského giganta zaznamenal Dani De Wit umístěnou přízemní střelou z deseti metrů k levé tyči.

Nicméně během poločasové přestávky se v kabině bosenského vyzyvatele asi děly věci, protože hned zkraje druhého dějství opona spadla, a Zrinski začal na trávníku řádit. Ani ne po třech minutách vykřesal naději na bodový zisk Zvonimir Kožulj. Ten se postavil k přímému volnému kopu z více jak pětatřiceti metrů a svůj ukázkový pokus překvapivě zakroutil k bližší tyči kolem netušícího gólmana Ryana. Hosté si mohli vzít zpět tříbrankový náskok v 66. minutě, avšak řecký kanonýr Pavlidis jen orazítkoval pravou konstrukci.

Přesně v polovině druhé půle snížil na rozdíl jediného gólu Josip Čorluka, jehož neskutečná rána z necelých pětadvaceti metrů zapadla do levé šibenice, za další tři minuty bylo dokonce vyrovnáno díky pohotové střele Aldina Hrvanoviče z dvaceti metrů. Bláznivý zápas rozuzlil v 81. minutě hrdina Kožulj, jenž vsítil svou druhou branku po lobu Malekinušiče, který směřoval do tyče, a následné úspěšné dorážce z bezprostřední blízkosti.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
Akinfeev

Reagovat
Dirtyfoxx420

Proboha

Chyba v metrixu

Reagovat
STR

Reagovat
Xavi

Scaplarova past.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele