Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

základní skupiny - skupina D, 2. kolo
05.10.2023 18:45 CET
2 : 3
(1:0)

Reportáž

Konferenční liga (© AFP)

Besiktas zpackal nadějně rozehraný zápas a s Luganem nakonec senzačně prohrál

Turecký Besiktas byl považován za jednoznačného favorita tohoto čtvrtečního utkání proti největšímu outsiderovi skupiny D z Lugana a zápas se pro něj hodně dlouhou dobu vyvíjel velmi dobře, neboť díky dvěma trefám Vincenta Aboubakara směřoval k hladkému vítězství, jenomže po zbytečném vyloučení Valentina Rosiera se začal strachovat o důležitý tříbodový zisk a kvůli třem inkasovaným gólům v závěrečných devíti minutách nakonec prohrál 2:3.

Istanbulský gigant rozhodně není na takovýto kolaps zvyklý, nicméně švýcarský vyzyvatel ukázal velkou dávku odhodlání a po úvodní překvapivé remíze s norským týmem Bodø/Glimt (0:0) se prozatím vyhoupl do čela tabulky se čtyřmi body, naopak jeden z favoritů na přímý postup do osmifinále je až třetí s jediným získaným bodem. První poločas čtvrtečního střetnutí nic zásadního nepřinesl, jediná vážnější možnost byla k vidění v 38. minutě a hned byla gólová.

Prosadit se dokázal jednatřicetiletý kamerunský forvard Aboubakar, jenž se po parádním centru Ghezzala z pravého křídla ocitl ve středu pokutového území protivníka a přesnou hlavičkou uklidil balón k pravé tyči kolem marně se natahujícího gólmana Saipiho. Besiktas se od tohoto okamžiku uklidnil a svůj náskok zvýšil sedm minut po přestávce, podruhé v tomto klání se totiž prosadil aktivní Aboubakar.

Tentokráte si po precizním samostatném úniku navedl míč až do pokutového území protivníka a svůj skákavý pokus levačkou poslal do vzdálenějšího spodního růžku. Poté se zdálo, že se tento duel už bude spíše dohrávat, jenomže krátce po odehrané hodině se Rosier nechal vyloučit po druhé žluté kartě, a svěřenci trenéra Şenola Güneşe najednou znervózněli. FC vykřesalo naději na bodový zisk v 81. minutě.

Přesnou mušku měl střídající argentinský útočník Ignacio Aliseda, který se po zblokované střele Bottaniho opřel do odraženého balónu z patnácti metrů a jeho bomba zapadla k levé konstrukci kolem pozdě reagujícího brankáře Destanoğlua. Neuběhlo ani dalších šest minut a bylo nečekaně vyrovnáno, protože další střídající hráč Shkëlqim Vladi si po přízemním pasu Arigoniho seběhl před hranici brankového území a svou dělovku přeci jen usměrnil pod horní tyčku.

Lugano rozhodně nepolevovalo ani ve zbývajícím průběhu a v poslední minutě základní hrací doby převrhlo misky vah na svou stranu. Do vlastní sítě totiž zamířil devětadvacetiletý obránce z Pobřeží Slonoviny Eric Bailly, když po střele Grgiče smolně hlavičkoval za záda naprosto bezmocného Destanoğlua. V hostujícím dresu se ukázala i česká stopa, jelikož v 66. minutě se dostal na trávník záložník Roman Macek.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele