Konferenční liga UEFA - Konferenční liga

osmifinále - odvety
15.03.2023 18:00 CET
1 : 4
(0:4)

Reportáž

Gift Emmanuel Orban (© AFP)

Gent díky rekordnímu zápisu kanonýra Orbana hladce proklouzl do čtvrtfinále Konferenční ligy

Středeční předehrávka odvetných zápasů osmifinálové fáze Konferenční ligy rozhodně neslibovala příliš zajímavou podívanou, avšak domácí Başakşehir po vydařeném úvodním vystoupení v Belgii prožil v prvním poločase šestiminutovku hrůzy a kvůli čtyřem inkasovaným brankám v rozmezí 31. až 37. minuty byl z evropských pohárů vyřazen, naopak belgický klub se může radovat z kýženého postupu do čtvrtfinále.

Vedoucí tým belgické nejvyšší soutěže naprosto zdemoloval svého istanbulského soka krátce po odehrané půlhodině, jeho hlavním hrdinou se stal ostrostřelec Gift Emmanuel Orban. Teprve dvacetiletý nigerijský supertalent nasázel v devíti odehraných duelech těžko uvěřitelných dvanáct branek a nyní se navíc blýskl nejrychlejším hattrickem v historii evropských pohárů, který stihl vsítit za pouhé tři minuty a čtyřiadvacet sekund, čímž překonal rekordní zápis Mohameda Salaha z října uplynulého roku.

KAA k tomu nadělilo sladkou odměnu svému dlouholetému trenérovi Heinovi Vanhaezebrouckovi, jenž "odkoučoval" již třístý zápas na lavičce belgického překvapení. Úvodní půlhodina nic zásadního nepřinesla, "Bizoni" se ihned na to dostali do důležitého vedení. Orban zaznamenal první trefu po hezké přízemní kombinaci spoluhráčů a díky finální nahrávce do volného prostoru zblízka obstřelil bezmocného brankáře Babacana.

Neuběhlo ani dalších šedesát sekund a stejný hráč pojistil vedení svého klubu, neboť se v osobním souboji zbavil bránícího Şahinera a z dvaadvaceti metrů nádherně zavěsil přímo pod bližší šibenici. Orban dokonal svůj ofenzivní koncert ve 34. minutě. Bleskový hattrick totiž dokonal díky další rychlé akci a finální nahrávce Huga Cuyperse. Ze středu pokutového území sice napoprvé nepřekonal Babacana, ale s následnou dorážkou si už věděl rady - 0:3.

Hororový scénář tureckého celku však ještě neskončil, neboť o tři minuty později se prosadil aktivní Cuypers. Šestadvacetiletý útočník stvrdil úspěch svého celku po přesném pasu Kumse z levého křídla a pohotovou hlavičku usměrnil k levé konstrukci. Opaření domácí od této chvíle přeci jen srovnali krok a snížit mohli v nastavení první půle, nicméně pumelici Turuca z přímého volného kopu parádně odvrátil do zámezí pozorný gólman Roef.

Başakşehir po změně stran ožil a za žádnou cenu se nevzdal, jenže téměř až do samotného závěru si nic nebezpečného nevypracoval. Alespoň čestného zásahu se nakonec dočkal v 88. minutě, kdy se střídající Adnan Januzaj zjevil před hranicí brankového území a odražený balón z první poslal do sítě kolem pozdě reagujícího Roefa.

Autor: Viktor Sandev / uefa.com, soccerway.com, livesport.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
Bastaron

1:1

Reagovat
Pharrell

Tady možné překvapení a hosté už domácí porazí 1-2 1-3 ft. 1 match v Belgii měl Gent trochu smůlu byli o dost lepší.

Reagovat
Seydou Doumbia

Orban 6 zápasů, 10 branek za Gent po příchodu z norské ligy? To by šlo na ročník 2002

Reagovat
Rezan

Známe to, taky mu klidně může být 25.

Reagovat
Seydou Doumbia

to je jedno, pokud se prodá za dobrou sumu tak je to problém jiných už

Reagovat
Forza_Inter

Prosím Gift Orbán v lete lepší prestup do útoku pre nás broke boys v európe momentálne neexistuje...

Reagovat
Seydou Doumbia

ten se hodí do ligue 1, mladý černoch, afričan, kde jinde by měl jít

Reagovat
Pharrell

Dokonce už 0:4. Ale jak jsem psal už před zápasem. Gent je teď mnohem lepší než Basaksehir.

Reagovat
Forza_Inter

kurz na 2 bol krásny

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele