základní část, 27. kolo
21.03.2021 14:30 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Gudmundsson a Koopmeiners slaví gól Alkmaaru (© AFP)

Alkmaar zvládl klíčový souboj s PSV a je stále ve hře o vytouženou Ligu mistrů

Hráči Alkmaaru potvrdili vynikající formu z poslední doby a nyní si vyšlápli na velkého konkurenta z Eindhovenu, kterého přehráli po výsledku 2:0. V předchozích sedmi ligových duelech tak zvítězili šestkrát ze sedmi případů. V tabulce sice zůstávají na třetím místě s pětapadesáti body, ale za svým nedělním rivalem zaostávají už jen vinou horšího skóre. Hosté naopak nevyhráli podruhé za sebou a titul je tak zřejmě ztracen.

Svěřenci trenéra Rogera Schmidta si určitě brousili zuby na ligový primát, ten totiž naposledy získali před třemi lety. A ani nyní to nevypadá, že by suverénní Ajax sesadili z trůnu, jelikož na něj ztrácejí osm bodů a amsterdamský gigant k tomu disponuje hned dvěma duely k dobru. AZ porazilo PSV již počtvrté v řadě a je nad slunce jasné, že po reprezentační přestávce se strhne tuhý boj o nesmírně důležité druhé místo zaručující kvalifikaci Ligy mistrů.

Tým vedený koučem Pascalem Jansenem prožil naprosto fantastický vstup do tohoto nedělního šlágru 27. kola a už po necelých čtyřech odehraných minutách šel do vedení. Po krásné přízemní kombinaci se zjevil na levé straně Jesper Karlsson, v pokutovém území protivníka si navedl míč do výhodnější palebné pozice a pak se nezištnou střelou trefil přímo do bližšího spodního růžku, brankář Mvogo se na balón pouze díval.

Hosté od tohoto okamžiku zákonitě přidali a ani ne o sedm minut později mohli srovnat krok. Hvězdný německý záložník Götze se zjevil ve velmi slibné pozici a chytře střílel k pravé tyči, jenže s vynikajícím zákrokem přispěchal gólman Bizot a balón odvrátil na rohový kop. PSV v žádném případě nepolevovalo ani v následujícím průběhu a síť se mu povedlo rozvlnit po necelých pětadvaceti odehraných minutách.

Na střílený centr z pravé strany pokutového území si naskočil Dumfries a hlavou zblízka zavěsil přímo pod břevno, ale jeho gól nakonec neplatil kvůli zřetelnému ofsajdu. V samém závěru úvodního dějství předvedl úchvatné sólo přes dva protihráče Malen, nicméně ve finální fázi si vylámal zuby na fantastickém Bizotovi, který opět výrazně podržel svůj výběr.

AZ si po změně stran hlídalo těsný náskok a pojistit ho dokázalo v 68. minutě. Nahrávku od aktivního Karlssona převzal Teun Koopmeiners a jako správný kapitán se postaral o výtečnou ránu z dobrých pětadvaceti metrů, na kterou plachtící Mvogo nemohl dosáhnout. Zhruba pět minut před závěrečným hvizdem mohl přidat dokonce třetí branku AZ Stengs, ovšem na bravurního Mvoga si nepřišel a výsledek se proto nezměnil.

Autor: Viktor Sandev / sporttube.com, livesport.cz, soccerway.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele