základní část, 20. kolo
31.01.2021 16:45 CET
0 : 3
(0:1)

Reportáž

Důležitá výhra vedoucího Ajaxu! Po skalpu Alkmaaru získal konečně pohodlný náskok

Alkmaar svému soupeři nedávnou porážku z osmifinále Nizozemského poháru neoplatil. Nejenže opětovně nevsítil jedinou branku, dokonce inkasoval hned tři. Ajax si tak zásluhou této poměrně snadné výhry upevnil své vedení v Eredivisie a disponuje již sedmibodovým náskokem na druhé PSV. V lize mimochodem bodoval naplno celkově popáté za sebou.

Domácí jako by vstoupili do zápasu bázlivěji, alkmaarský stratég Pascal Jansen přitom už před ním hovořil o tom, že je potřeba začít lépe než při posledním měření sil. Ajax však byl tím, kdo zahrozil jako první, Renschovu střelu ale ještě lapil brankář Bizot. Ten nakonec kapituloval ve 14. minutě, to když po dobré kombinaci využil Hallerovu nahrávku Antony.

Amsterdamský výběr pokračoval v honbě za pojišťovací trefou, ve 22. minutě nepřelstil Klaassen se svou dobře umístěnou hlavičkou Bizota, o pár chvil později se z bezprostřední blízkosti neprosadil ani jeho spoluhráč Álvarez. AZ se v podstatě poprvé osmělilo až ve 33. minutě, na zadní tyči se objevil nikým nehlídaný Gudmundsson, ovšem gólman Onana odolal.

Jinak svěřenci trenéra Erika ten Haga působili i nadále trochu nebezpečnějším dojmem, ve 36. minutě z hranice brankového území zakončoval Tadič, nicméně slaboučký pokus nenadělal Bizotovi větší problémy. V závěru půle mohl Alkmaar přece jenom vyrovnat, Gudmundsson cílil zcela sám před bránou pod břevno, avšak reflexivně balón vyrazil do zámezí Onana.

Možná že kdyby zkraje dějství druhého nespálil další slušnou příležitost Gudmundsson, jenž každopádně z ne úplně lehkého postavení pálil hlavou mimo poté, co napřáhl nepřesně Stengs, mohlo se upínat střetnutí trochu jiným směrem. Jenže v 60. minutě Alkmaar utržil další úder, centr zleva od Tadiče totiž zužitkoval Klaassen, a tak se mu pouze dost přitížilo.

Hosté se od té chvíle soustředili hlavně na hlídání dvougólového odstupu od svého soka, skóre se směrem kupředu nepohnulo ani po pumelici Midtsjöa, jehož vychytal stále pozorný Onana. Ajax naopak ještě ve čtvrté minutě jasně ukázal, že umí šance proměňovat efektivněji, v pokutovém území se po pobídce Tadiče uvolnil David Neres, jenž pak zamířil přesně k tyči.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Souhlas s bookmakerem z tipáče. Hcs Ajax-1,5.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele