základní část, 15. kolo
10.01.2021 16:45 CET
2 : 2
(1:2)

Reportáž

Ajax ve šlágru s PSV zaspal začátek a nakonec vybojoval alespoň remízu

První očekávaný souboj mezi Ajaxem a PSV nakonec svého vítěze neměl. Po úvodních dvaceti minutách se zdálo, že úspěšnější bude eindhovenský celek, ovšem Ajax v následujícím průběhu smazal dvoubrankové manko a dokonce sahal i po vítězství. Díky nerozhodnému výsledku 2:2 se přeci jen udržel na čele tabulky s pětatřiceti body, svěřenci kouče Rogera Schmidta jsou druzí a na svého amsterdamského rivala stále ztrácejí bod.

Mírný outsider tohoto duelu začal naprosto fantasticky a kvůli dvěma brankám Erana Zahaviho velmi brzy vedl 2:0. Domácí ještě do přestávky snížili a po změně stran srovnali krok, nicméně i přes stupňující tlak rozdílovou trefu nevsítili. Do druhé půle naskočila nová posila AFCA se zvučným jménem Sébastien Haller a ten hned obstaral finální nahrávku na vyrovnávací gól, navíc chvilku předtím nebyla uznána jeho trefa kvůli těsnému ofsajdu.

PSV začalo naprosto fantasticky a již po necelých dvou minutách šlo do překvapivého vedení. Po přihrávce Dumfriese se blýskl parádní patičkou Malen, který vysunul do samostatného úniku právě Zahaviho. Ten nejprve přelstil ofsajdovou past a pak tváří v tvář proti brankáři Onanovi nezaváhal, překonal ho totiž chytrou technickou střelou směřující doprostřed branky. O osm minut později chtěl zvýšit náskok hostů Max, ale Onana si tentokráte poradil.

Zahavi se podruhé prosadil ve 21. minutě. Velkou pochvalu si opět vysloužil Malen, jenž si parádně narazil míč se spoluhráčem a pak zpětnou nahrávkou uvolnil izraelského kanonýra, který z deseti metrů překonal naprosto bezmocného Onanu. Za dalších sedm minut byl blízko ke snížení srbský špílmachr Tadić, jenomže svou úchvatnou ranou pouze orazítkoval pravou konstrukci.

AFCA se dočkalo zasloužené trefy zhruba pět minut před přestávkou. Na levém křídle odvedl výtečnou práci Tadić a zpětnou nahrávkou vyzval ke skórování Quincyho Promese, jehož okamžitá střela zblízka zapadla do sítě za záda plachtícího gólmana Mvoga. Ve druhém poločase výrazně oživil hru amsterdamského celku Haller a již po necelých pěti minutách strávených na trávníku se mohl zapsat do listiny střelců.

Šestadvacetiletý francouzský rodák obdržel další skvostnou kolmici od Tadiče a Mvoga pokořil přízemním pokusem, ovšem VAR nakonec odhalil jeho těsné ofsajdové postavení. V následujících minutách se museli vytáhnout oba brankáři, Onana nejprve famózně zabránil hattricku Zahaviho a vzápětí na opačné straně odvrátil Mvogo projektil Antonyho na rohový kop. Tým vedený trenérem Erikem ten Hagem přeci jen srovnal stav v 65. minutě.

Teprve dvacetiletý brazilský forvard převzal balón od Hallera a ze středu šestnáctky pohotově zakončil do bližšího spodního rohu. Pak bylo na obou výběrech znát, že hlavně nechtějí udělat chybu a žádná gólová možnost se již neurodila. Ajax příště zavítá na půdu nevyzpytatelného Twente, na PSV čeká další nesmírně náročný duel s Alkmaarem.

Autor: Viktor Sandev / sporttube.com, livesport.cz, soccerway.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Naše jednička tipáček to vidí o 2 více 2,82. Přesně o jeden 3,72. Mě stačí za jedna.

Reagovat
smazaný uživatel

2 bych nerozdýchal.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele