základní část, 25. kolo
07.03.2021 12:15 CET
3 : 1
(1:0)

Reportáž

Žádný problém pro Ajax, doma si poradil s Groningenem

Ajax díky pohotovému skalpu Groningenu protáhl svou šňůru neporazitelnosti na devatenáct utkání za sebou napříč všemi soutěžemi, přičemž za toto období urval již svou šestnáctou výhru. U všeho podstatného byl opětovně kapitán Dušan Tadič. S neúprosnou pravidelností a pečlivostí tvořil šance a navíc si připsal také jednu asistenci a jeden přesný zásah z penalty.

Domácí trenér Erik ten Hag neměl pro toto střetnutí k dispozici trojici hráčů. Sice již mohl využít Nicoláse Tagliafica, jenž se stačil uzdravit, i Davyho Klaassena, který překonal lehčí potíže se zdravím, nicméně odpočívat radši nechal Daleyho Blinda, který se tak neobjevil v Eredivisie teprve podruhé v sezóně. Chyběli též André Onana a Noussair Mazraoui.

Hostující stratég Danny Buijs se kromě očekávaných absencí Gabriela Gudmundssona, Azora Matusiwy a velezkušeného Arjena Robbena musel vypořádat především se ztrátou svého nejlepšího střelce Jörgena Stranda Larsena, který si před týdnem poranil kotník. Alespoň však již mohl ozkoušet formu Ahmeda El Messaoudiho, který naposledy zasáhl do hry v lednu.

Ajaxu bezpochyby hodně pomohla dostat se do optimální pohody brzká branka z 5. minuty. Tadič se ocitl v bezprostřední blízkosti gólmana Padta, protože by ale těžko hledal skulinku k tomu, aby ho překonal, zkušeně si počkal, rozhlédl se, nasměroval nečekaně přihrávku za pokutové území, odkud zacílil do dolního rohu brány Gravenberch.

V 19. a ve 23. minutě se pokoušel náskok navýšit horlivý Klaassen. V prvém případě ho však zastavil Padt, v tom druhém zase musel groningenský muž v rukavicích zasahovat, avšak domácí záložník se ještě propracoval k dorážce, kterou musel likvidovat na brankové čáře až stoper Itakura. Hosté se osmělili až ve 38. minutě, El Hankouri ovšem hlavičkou nevyrovnal.

Ve 40. minutě naopak hodlal dostat de Godenzonen do pohodlnějšího vedení Timber, jenže sám překvapený, kolik měl prostoru a času na zakončení, prachbídně zacílil a zamířil jen na tribuny. V 54. minutě se však již přece měnilo skóre, to když Tadič svou přihrávkou uvolnil Davida Nerese, ten nesobecky míč přenechal ještě Hallerovi, jemuž se pohotově skórovalo.

V 77. minutě byl odpor Groningenu zřejmě definitivně zlomen. Álvarez při střelbě trefil ve vápně ruku protihráče te Wierika, sudí Higler se nezdráhal nařídit pokutový kop, který sice napoprvé Tadič neproměnil, při opakování penalty už ovšem ano. Hostům se podařilo v 84. minutě už jenom snížit stav, centr ze standardky od Suslova zužitkoval hlavou El Messaoudi.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele