základní část, 31. kolo
02.05.2021 14:30 CET
4 : 0
(1:0)

Reportáž

Davy Klaassen (© AFP)

Ajax uzmul 35. titul v Eredivisie, doma přetlačil snadno Emmen

Fotbalisté Ajaxu potvrdili, co si předsevzali před tímto kolem, a bez větších obtíží potvrdili po hladkém vítězství nad Emmenem zisk ligového titulu, který byl v historii Eredivisie již jeho souhrnným třicátým pátým. Hosté, plnící v Amsterdamu jednoznačně roli outsidera, přišli na půdě korunovaného mistra o svou sérii osmi zápasů bez porážky a zůstali na barážové příčce.

Domácí před sebou měli jeden jediný cíl, a to uhrát proti o záchranu usilujícímu soupeři aspoň bod. Byť ten mohl do hlavní nizozemské metropole přicestovat nabuzený po velkém zlepšení trvající už několik týdnů, bylo vidět, že herně jsou de Godenzonen přece na jiné úrovni. O čtyři góly se postarali hned čtyři různí střelci, tři z nich se každopádně trefili až po obrátce.

Celkově může Ajax hodnotit tuhle sezónu bezpochyby úspěšně. Nedávno opanoval domácí pohár, počínal si více než důstojným způsobem v Lize mistrů i Evropské lize, v níž se dostal až do čtvrtfinále, působil neméně sebevědomým dojmem i v lize a triumf v ní ho též minul, a ve zbývajících třech duelech si tak může užívat zcela zasloužené ovace v poklidném tempu.

Hosté od roku 2018, kdy se prokousali na nejvyšší úroveň, narazili na nizozemského giganta hned ve čtyřech případech. A v každém utkání inkasovali minimálně pět branek. Ani tuhle statistiku teď vyloženě k lepším číslům nedotlačili, nicméně favoritovi tohoto klání poměrně dlouhou dobu odolávali. A uměli si také vytvořit svoje slušné možnosti na rozvlnění sítě.

Třeba v prvním poločase si domácí nedávali příliš pozor na nebezpečného Adžiče, který se ve 20. a 43. minutě zjevil ve velmi solidních pozicích, napoprvé ovšem nemířil přesně pravačkou a ve druhém případě hlavičkoval mimo bránu. V tu chvíli každopádně již Ajax vedl, po deseti minutách hry se trefil Timber, jehož střelu zpoza vápna o chloupek nezastavil gólman Verrips.

Ajax sice držel otěže utkání bezpochyby na své straně, nebyl však v ofenzivě tak dominantní, jak by se mohlo předem předpokládat. Svůj náskok navýšil až v 61. minutě, to když Klaassen ze středu pole svým umným obloučkem uvolnil do šestnáctky nikým nestráženého Hallera, jemuž už pouze stačilo podívat se, kam že svoje zakončení umístí, a hladce překonal Verripse.

O pět minut později přišel na řadu taktéž třetí přesný zásah v pořadí. Tadič měl na levé straně až příliš času a prostoru na to, aby si přesně rozmyslel své další podnikání, adresoval jeden ze svých mistrných pasů na zadní tyčku, odkud hlavou zacílil naběhnuvší Rensch. A konečnou výhru pečetil ještě v 74. minutě Klaassen, který rovněž zužitkoval perfektní centr od Tadiče.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Ajax vyhraje ve 32. kole vyžším rozdílem než v tomto zápase. Totéž by mohlo platit i ve 33. a 34. kole.

Reagovat
afc ajax

Podľa mňa budú hrať uvoľnene 6:0.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele