základní část, 27. kolo
21.03.2021 20:00 CET
5 : 0
(4:0)

Reportáž

Davy Klaassen (© AFP)

Ajax se před reprezentační přestávkou nijak nepáral s posledním Den Haagem

Ajax se musel těsně před utkáním vypořádat s jednou velkou nepříjemností, kromě Noussaira Mazraouie, Jurriëna Timbera a Andrého Onany se musel na poslední chvíli obejít bez jedné z hlavních útočných hrozeb Sébastiena Hallera, kterému vyšel pozitivní test na onemocnění COVID-19. Ani tahle skutečnost však vedoucí tým tabulky nezastavila před hladkou výhrou nad Den Haagem.

Domácí chtěli před následující reprezentační přestávkou, které se pravděpodobně nezúčastní právě útočník Pobřeží slonoviny, potvrdit své suverénní první místo v Eredivisie a zároveň zakončit své hodně povedené působení po Novém roce. A v souboji s nyní posledním celkem tabulky neměli větší potíže. Pětigólový skalp je vlastně tím nejlepším možným argumentem.

Svěřenci trenéra Erika ten Haga přitom nepotřebovali předvést nějaký výkon na mezi svých sil, aby svého soupeře přehráli. Stačilo jim být především produktivní. A byť ve 4. minutě ještě Klaassen se svou levačkou neuspěl a do poloprázdné brány se z ne úplně lehké pozice prostě netrefil, v 11. minutě už zamířil přesně z hranice šestnáctky nikým nehlídaný Rensch.

Že by se nějak výrazně radoval ve 21. minutě ze vstřelené branky Brobbey, to se říci určitě nedá. Ajax zase ukázal na hrací ploše svou dominanci, Gravenberch přihrál do pokutového území míč na Klaassena, ten ho okamžitě narazil nablízko Renschovi, který ho ještě poslal na lépe postaveného spoluhráče, jenž pohotově a nekompromisně zacílil pod soupeřovo břevno.

Do přestávky mužstvo kouče Ruuda Brooda inkasovalo ještě dvakrát. Ve 32. minutě si totiž neporadilo se závarem ve vlastním vápně, zakončení Klaassena z blízkosti vyblokoval bránící Pinas pouze k Edsonovi Álvarezovi, od něhož se balón dostal za brankovou čáru. A ve 44. minutě rozvlnil síť rovněž Tadič poté, co mu Brobbey přenechal chytře nahrávku od Rensche.

Ani ve druhém dějství se fotbalisté ADO na nějaký odpor nezmohli. Všichni účastníci tohoto klání, a to včetně amsterdamského výběru, spíše vyhlíželi závěrečný hvizd sudího Lindhouta, který byl na dva týdny tím posledním v nizozemské nejvyšší soutěži. Do té chvíle se stačili de Godenzonen prosadit střelecky ještě popáté, Klaassen hlavou zužitkoval centr Davida Nerese.

Den Haag se za celých devadesát minut do žádné větší příležitosti v podstatě nepropracoval. Bude muset přes následující delší pauzou zpytovat svědomí a dostat se do optimální pohody před závěrečnou pasáží této sezóny, která rozhodne o jeho udržení se či sestupu. Aktuálně má na svém kontě shodný počet bodů jako předposlední Emmen, akorát disponuje horším skóre.

Autor: Patrik Sandev / whoscored.com

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele