7. kolo
22.09.2019 16:45 CET
1 : 1
(0:0)

Reportáž

Tradičně velký šlágr mezi PSV a Ajaxem skončil nerozhodně

Doposud si oba celky vedly v Eredivisie naprosto stejně, čili čtyřikrát zvítězily a jednou remizovaly. Oba vstoupily do evropských pohárů dle vlastních představ, PSV porazilo v Evropské lize portugalský Sporting, Ajax v Lize mistrů skolil francouzského vicemistra z Lille. A nakonec se mezi oběma slušně rozjetými protivníky urodila plichta.

V posledních pěti případech tohle vždy ostře sledované utkání nejvyšší nizozemské soutěže skončilo vítězstvím domácího týmu. Poprvé od konce roku 2016 se konal nerozhodný výsledek, který určili svými brankami nejprve amsterdamský záložník Quincy Promes a následně eindhovenský forvard Donyell Malen. Oba skórovali po přestávce.

Pro českého fanouška byla zajímavá ta skutečnost, že se v základní jedenáctce PSV objevil Michal Sadílek, jenž do minulých dvou ligových zápasů proti Waalwijku a Vitesse vůbec nezasáhl. Ve 35. minutě inkasoval od sudího Makkelieho jedinou žlutou kartu svého týmu, v 76. minutě byl pak střídán. Velkou stopu za střetnutím zkrátka úplně nezanechal.

První půle nabídla hodně šancí, jenže v koncovce se PSV ani Ajaxu, jenž byl přece jenom aktivnější, prostě nezadařilo. V 19. minutě se musel poprvé mezi třemi tyčemi předvést brankář Zoet, jehož svou levačkou ohrožoval Martínez, a perfektním zákrokem si se situací poradil, ve 26. minutě vypálil nebezpečně Ziyech, jenže ten minul Zoetovu bránu.

V tvorbě dalších příležitostí pokračovali de Godenzonen i nadále, ve 28. minutě se ke gólovému zakončení protlačil Tagliafico, nicméně ani on na Zoeta v tutové pozici ve finále nevyzrál. Až o čtyři minuty později se ozvalo výrazněji taktéž eindhovenské mužstvo, Malen však nenašel potřebný klid a svou střelou gólmana Onanu napřímo neohrozil.

Závěr úvodního dějství vyšel lépe Ajaxu, opět se mu však nepodařilo rozvlnit soupeřovu síť. Sedm minut před obrátkou Tadič uvolnil Promese, avšak ten trestuhodně prostor branky netrefil. V nastavení se snažil o změnu bezbrankového skóre sám Tadič, jenž předvedl pěknou individuální akci, v souboji jeden na jednoho ale nakonec ztroskotal na Zoetovi.

Zkraje druhého poločasu Ajax zahodil své další dvě možnosti, ve 48. minutě střílel mimo Ziyech, o dvě minuty později hlavičkoval po rohovém kopu dobře naskakující Veltman, ovšem Zoet v pohodě zakročil. Na druhé straně se Boeren ozvali zásluhou Ihattarena, který míč nasměroval z přímého kopu na Onanu, jeho rukavice však byly v pohotovosti.

O všem podstatném se rozhodovalo až v poslední třetině zápasu. Do vedení se dostal Ajax v 63. minutě, to když Tadič nakrátko přistrčil balón na Promese, jenž ho pak po zemi poslal přesně k tyči. Třináct minut před koncem vyrovnalo PSV. Gakpo vyslal perfektní kolmici do vápna mezi obránci, a to na Malena, který z blízkosti snadno překonal Onanu.

Autor: Patrik Sandev / livesport.cz, whoscored.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
Pharrell

1:2

Reagovat
AjaxFans

bijna

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele