základní část, 31. kolo
20.04.2019 18:30 CET
0 : 1
(0:0)

Reportáž

Ajax vydřel tři body v Groningenu a udržel se na čele Eredivisie

Hráči Groningenu drželi statečně krok s vedoucím Ajaxem, nicméně zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem inkasovali rozdílovou trefu a kvůli tomu prohráli nejtěsnějším poměrem 0:1. Amsterdamský celek se díky tomu udržel na vedoucí pozici se čtyřiasedmdesáti body a před druhým PSV se prozatím udržel zásluhou lepšího skóre. Groningen klesl na devátou pozici s dvaačtyřiceti body a lehce se mu vzdálila dodatečná kvalifikace o Evropskou ligu.

Domácí znovu prokazovali, že se v jarní části sezóny vyznačují precizní prací v defenzivě a ani svěřenci trenéra Erika ten Haga na ni dlouho nemohli najít účinný recept. Přitom do utkání vstoupili aktivněji a už po sedmi minutách si vytvořili úvodní větší příležitost. Po přímém volném kopu z pravé strany se probojoval k hlavičce přes dva protihráče obránce de Ligt a ze sedmi metrů orazítkoval vzdálenější tyčku, brankář Padt se stačil pouze ohlédnout.

Stejný hráč opět zahrozil po necelých dvaceti minutách hry, nicméně tentokráte hlavičkoval ze středu pokutového území nad horní tyčku. Po půl hodině hry se musel blýsknout domácí strážce branky, jenž po rohovém kopu z levého křídla vychytal zblízka zcela osamoceného Jöela Veltmana, ke kterému se odrazil balón na zadní tyč. Zhruba pět minut před přestávkou se poprvé ozvali hosté, křižná střela Reise proletěla okolo levé konstrukce o decimetry.

Domácí se po přestávce osmělili a tlačili se častěji na útočnou polovinu. V 55. minutě se na pravé straně šestnáctky dostal ke střele hrdina posledních týdnů Gladon, ale jeho rána proletěla nad břevnem. Ihned na to mohl otevřít skóre sobotního střetnutí Doan, jenže po narážečce od Gladona minul chytrým obstřelem vzdálenější tyč vskutku o malý kousek. V 66. minutě pálil do odkryté branky Tagliafico, avšak skvělý obranný zákrok na brankové čáře předvedl obětavý Zeefuik.

AFC se nakonec prosadilo o dvanáct minut později, kdy skóroval střídající Klaas-Jan Huntelaar. Pětatřicetiletý veterán se po sraženém centru z levé strany obtočil kolem Handwerkera a z osmi metrů zamířil přímo do levé šibenice. Rozhodčí Higler ještě konzultoval situaci s VAR kvůli možnému útočnému faulu, ovšem opakovaný záběr tuto domněnku nepotvrdil.

Huntelaar toto utkání nakonec nedohrál, neboť v 84. minutě byl vyloučen po druhé žluté kartě za udeření loktem do krku protihráče a svůj výběr zbytečně oslabil. Ihned na to zachránil výhru Ajaxu brankář Onana fantastickým zákrokem jednoruč, nic dalšího se již nepřihodilo.

Autor: Viktor Sandev / vi.nl, onlajny.com

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Zajímavý...dvě žluté ale žádná redka...

Reagovat
Bellgarion

za ten loket bych Huntelaarovi dal rovnou červenou ...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele