X faktor Palmer a střídání v čele: 33. kolo Premier League v kostce

17.04., 22:17
Názory a komentáře
Cole Palmer (© AFP)

Druhé dubnové utkání Chelsea na Stamford Bridge, druhé galapředstavení Colea Palmera. Po hattricku v dechberoucím šlágru s Manchesterem United se kometa sezony trefila čtyřikrát do sítě Evertonu a v tabulce kanonýrů dorovnala vedoucího Erlinga Haalanda z Manchesteru City. I norský snajpr o víkendu skóroval, ale větší radost měl bezesporu z faktu, že obhájci titulu využili porážek Arsenalu a Liverpoolu k posunu na první místo.

"Už v Manchesteru City ukazoval, že má potenciál ke střílení gólů, ale to, jak se u nás adaptoval, je fantastické," chválil svého svěřence v rozhovoru pro klubový web trenér Mauricio Pochettino. "Jeho přínos pro tým je úžasný od prvního dne. Dokazuje, že klub jeho podpisem udělal správné rozhodnutí," doplnil argentinský stratég s odkazem na skutečnost, že Blues koupili Palmera loni v září za 40 milionů liber (téměř 1,2 miliardy korun).

Dokonalý pondělní večer odchovance Citizens nicméně zastínila roztržka jeho spoluhráčů před penaltou, kterou Palmer v 64. minutě zvyšoval už na 5:0. Vzhledem k faulu na něj si nejprve vzal míč Noni Madueke a zamířil s ním k puntíku i přes protesty Nicolase Jacksona, jehož se snažili zklidnit Malo Gusto a Thiago Silva. Od Maduekeho si ale poté chtěl vzít balon tradiční exekutor Palmer, což se však anglickému mládežnickému reprezentantovi nelíbilo. Mezi ně se proto vložil kapitán Conor Gallagher, který míč předal Palmerovi.

Jednadvacetiletý ofenzivní záložník následně proměnil i devátý pokutový kop v sezoně a zaokrouhlil počet tref v aktuálním ročníku Premier League na dvacet.

"Hráči vědí, že penalty kope Palmer. Ta situace mě hodně, ale opravdu hodně naštvala. V šatně jsem jim jasně řekl, že takhle se chovat nemůžeme. Zápas se vysílal po celém světě. Chci se za to omluvit. Je ostudné, že o tom musíme mluvit po takovém neuvěřitelném střetnutí. Tohle už znovu nestrpím, příště půjdou ze hřiště," zdůraznil Pochettino, jehož mužstvo neprohrálo osmkrát za sebou a je deváté se ztrátou 26 bodů na vedoucí Manchester City.

Citizens se v sobotu uhnízdili v čele po suverénním vítězství 5:1 nad Lutonem, které řídil bilancí 1+2 Jérémy Doku, a nečekaně tam zůstali i po nedělních duelech. Před víkendem vedoucí Arsenal totiž prohrál na Emirates Stadium 0:2 se čtvrtou Aston Villou a nebodoval ani Liverpool, který doma senzačně padl se čtrnáctým Crystalem Palace 0:1.

Gunners našli v lize přemožitele poprvé v kalendářním roce 2024, neboť brankáře Davida Rayu překonali v závěrečné desetiminutovce střídající Leon Bailey a nejproduktivnější hráč soutěže Ollie Watkins. Rodák z Torquay se prosadil už podevatenácté a vyrovnal klubový rekord Christiana Bentekeho z ročníku 2013/14. Villans proto poskočili na čtvrté místo před Tottenham, jenž musel skousnout výprask 0:4 v aréně šestého Newcastlu. Spurs mají ale zápas k dobru.

Reds na Anfieldu vytrvale útočili a vypracovali si celou řadu šancí, ale buď narazili na skvělého Deana Hendersona mezi tyčemi Eagles, nebo jim včasným zákrokem překazili radost obětaví obránci v čele s Joachimem Andersenem. Ve 14. minutě navíc uzdraveného Alissona překonal Eberechi Eze a stanovil konečný výsledek. Po čtvrtečním debaklu s Bergamem ve čtvrtfinále Evropské ligy tak svěřenci Jürgena Kloppa inkasovali další tvrdý direkt. Crystal Palace naopak ukončil sérii pěti klání bez výhry a na zónu sestupu má osmibodový náskok.

Cunhův famózní comeback

Začátkem února (4. 2.) se blýskl hattrickem na Stamford Bridge, o týden později si poranil stehenní sval a v základní sestavě Wolverhamptonu absentoval až do sobotního odpoledne v Nottinghamu. Výsledek? Další dva přesné zásahy včetně jednoho z nejkrásnějších v dubnu, kterému můžete zatleskat v naší videorubrice. Matheus Cunha si opět hlasitě řekl o angažmá ve věhlasnějším klubu.

"Musím v prvé řadě poděkovat všem, co mi pomohli dostat se zpět. Bylo úžasné zase hrát a pomoct týmu k zisku důležitého bodu. Připadalo mi to jako první utkání v sezoně," pronesl po závěrečném hvizdu v rozhovoru pro klubový web Cunha, jenž si v produktivitě polepšil na 17 bodů (11+6). Více jich v kariéře ještě nikdy v rámci jednoho ročníku nenastřádal.

Z osobního hlediska prožil povedenou sobotu i dvougólový Bruno Fernandes z Manchesteru Unted, ale z výsledku 2:2 v Bournemouthu radost bezesporu neměl. Red Devils počtvrté v řadě nezvítězili a klesli na sedmé místo o skóre za Newcastle. Ten ve zmíněném šlágru s Tottenhamem opět táhli Anthony Gordon s Alexanderem Isakem.

Třiadvacetiletý švédský reprezentant radostně "pumpoval" dvakrát a polepšil si na 17 branek, čímž dorovnal Mohameda Salaha z Liverpoolu a Dominica Solankeho z Bournemouthu. Lepší bilanci mají jen Watkins (19) a Palmer (20) s Haalandem (20).

Domácí příznivce potěšil i patnáctý Brentford, který ve veledůležitém souboji o udržení mezi elitou zdolal Sheffield United 2:0, a ideálně se naladil na další třaskavou bitvu s osmnáctým Lutonem. Naopak předposlední Burnley podruhé za sebou doplatilo na fatální selhání kosovského brankáře Arijaneta Muriče, jemuž se v duelu s Brightonem (1:1) nepodařilo v 79. minutě zpracovat zpětnou přihrávku a míč následně skončil v síti.

Clarets proto nesnížili šestibodovou ztrátu na nesestupovou sedmnáctou pozici, kterou v tuto chvíli drží Nottingham. V nadcházejícím 34. kole je čeká další stěžejní klání o záchranářskou naději v aréně posledního Sheffieldu.

TOP 3 hráči dle Sofascore.com:

1. Cole Palmer (Chelsea) - 10.00 / 4 góly, 5 střel na branku, 5 úspěšných soubojů.

2. Jérémy Doku (Manchester City) - 9.60 / gól, 2 asistence, 96procentní úspěšnost přihrávek.

3. Anthony Gordon (Newcastle) - 9.20 / gól, 2 asistence, 8 klíčových přihrávek.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Cole Palmer (Chelsea) - 26 bodů.

2. Anthony Gordon (Newcastle) - 17 bodů.

3. Jérémy Doku (Manchester City) - 16 bodů.

Sestava 33. kola:

(©Marek Ustohal)

Brankář: Dean Henderson (Crystal Palace) - Poprvé od roku 2021 se některému týmu podařilo na Anfieldu vyhrát utkání Premier League s čistým kontem v zádech. A odchovanec rivalů z Manchesteru, jenž momentálně obléká dres Eagles, měl na tom lví podíl. Při Endově dorážce mu sice pomohlo břevno, ale další šance favoritů už likvidoval sám, potažmo jeho obětaví spoluhráči. Zmínit je nutné zejména "semafor" proti Díazovi a reflex proti otočce Núñeze.

Stoper: Diego Carlos (Aston Villa) - Cennou nulu na stadionu mistrovského aspiranta oslavoval také brazilský stoper Villans, který ve šlágru s Arsenalem suploval neprostupnou zeď. V kooperaci s taktéž skvělým Torresem držel na uzdě Saku a spol., perfektně četl hru a po závěrečném hvizdu mu ve statistické tabulce svítila 91procentní úspěšnost přihrávek. Zajímavostí je, že získal cenu pro nejlepšího hráče v obou zápasech proti Gunners v letošní sezoně.

Stoper: Joachim Andersen (Crystal Palace) - Nejen brankáře Hendersona je nutné ocenit za excelentní výkon v Liverpoolu. Kreativní střední obránce nacházel spoluhráče milimetrově přesnými pasy na delší vzdálenost a hned třináctkrát zastavil ofenzivní akci Reds včasným defenzivním zákrokem. Jeho budoucnost v Selhurst Parku je v každém přestupovém okně houfně diskutována a dalším nadprůměrným výkonem se o lepší angažmá opět přihlásil.

Stoper: Fabian Schär (Newcastle) - Perfektní směrem dozadu, nadstavba v podobě vstřeleného gólu. V 87. minutě si dvaatřicetiletý rodák z Willu naskočil na Gordonův rohový kop a bezmocnému Vicariovi nedal sebemenší šanci. Za cenu sebeobětování navíc skákal do střel jako hokejový bek a opomenout nelze ani fakt, že ho během poledního sobotního šlágru žádný hráč Tottenhamu nedokázal obelstít.

Pravý záložník: Cole Palmer (Chelsea) - Odchovanec Citizens napsal v pondělí večer další kapitolu do svého snového letošního příběhu. Během první půle se trefil po střele levou nohou, pravou nohou a hlavou. Ve druhé bezpečně proměnil penaltu a v tabulce kanonýrů dorovnal nejlepšího Haalanda. Bude ofenzivní klenot Blues figurovat v sestavě anglické reprezentace na Euru, přestože v kvalifikaci neodehrál ani minutu?

Střední záložník: Andreas Pereira (Fulham) - Během jediného střetnutí vstřelil Pereira více branek (2) než v průběhu celého letošního ročníku. V 9. minutě pohotově potrestal minelu Mavropanose a v 72. minutě stanovil konečný výsledek po nezištné přihrávce Iwobiho, čímž na londýnském olympijském stadionu rozjásal hostující sektor. V kanadském bodování si polepšil na 3+8, čímž si už nyní vylepšil osobní maximum (4+6) z loňské sezony.

Střední záložník: Bruno Fernandes (Manchester United) - Z pozice muže s páskou se snažil Red Devils hnát v Bournemouthu za vítězstvím, což se nakonec nepodařilo, ale dvěma trefami alespoň navázal na gólovou radost v předchozích dvou zápasech. Ve středu pole se srdnatě rval o každý míč, vyhrál sedm z devíti soubojů a vyzdvihnout je nutné také jedenáct precizních pasů na delší vzdálenost.

Levý záložník: Jérémy Doku (Manchester City) - Když je belgický míčový kouzelník v ideálním rozpoložení, je na levém křídle víceméně neubránitelný. V dobrém na něj rozhodně nebude vzpomínat jeho sobotní strážce Oyendinma, z něhož si několikrát udělal slalomový kužel. Driblinkem v maximální rychlosti zvedal ze sedadel příznivce na Etihad Stadium, po nádherné akci rozvlnil síť, přidal asistenci a minout nelze ani vybojovanou penaltu.

Pravý útočník: Anthony Gordon (Newcastle) - Další galapředstavení v St. James‘ Parku v souboji proti soupeřům z tzv. "big six" předvedl v sobotu rodák z Liverpoolu. Ve 30. minutě našel krásnou "uličkou" skórujícího Isaka, krátce nato potrestal hrubé zaváhání defenzivního kvarteta Spurs a v závěru posadil míč na hlavu Schärovi, jenž dostal beznadějně vyprodanou arénu do varu počtvrté.

Střední útočník: Matheus Cunha (Wolverhampton) - V základní sestavě Wolves scházel brazilský forvard více než dva měsíce, ale na jeho vysoce nadprůměrné výkonnosti se nezměnilo vůbec nic. Zejména brilantní sólo zakončené nekompromisní ranou do šibenice, kterému můžete zatleskat v naší videorubrice, sneslo to nejpřísnější měřítko. Domácí Nottingham zareagoval dvěma trefami, ale Cunha dalším zásahem určil konečný stav 2:2. Famózní comeback!

Levý útočník: Alexander Isak (Newcastle) - Výše zmíněnému Gordonovi zdatně sekundoval nyní už sedmnáctibrankový snajpr, jehož forma týden co týden strmě roste. Obranu Spurs "terorizoval" od úvodního do závěrečného hvizdu a opět ukázal, jaký poklad v něm Magpies mají. Dokáže vyvinout extrémní rychlost, vykouzlit nezištnou přihrávku, ustát osobní souboj, podržet míč a v neposlední řadě chladnokrevně proměňovat šance. Dotáhne ještě Palmera s Haalandem?

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Manchester City
32
22
7
3
76 : 32
73
2
Arsenal FC
32
22
5
5
75 : 26
71
3
Liverpool FC
32
21
8
3
72 : 31
71
4
Aston Villa
33
19
6
8
68 : 49
63
5
Tottenham Hotspur
32
18
6
8
65 : 49
60
6
Newcastle United
32
15
5
12
69 : 52
50
7
Manchester United
32
15
5
12
47 : 48
50
8
West Ham United
33
13
9
11
52 : 58
48
9
Chelsea FC
31
13
8
10
61 : 52
47
10
Brighton & Hove Albion
32
11
11
10
52 : 50
44
11
Wolverhampton Wanderers
32
12
7
13
46 : 51
43
12
Fulham FC
33
12
6
15
49 : 51
42
13
AFC Bournemouth
32
11
9
12
47 : 57
42
14
Crystal Palace
32
8
9
15
37 : 54
33
15
Brentford FC
33
8
8
17
47 : 58
32
16
Everton FC
32
9
8
15
32 : 48
27
17
Nottingham Forest
33
7
9
17
42 : 58
26
18
Luton Town
33
6
7
20
46 : 70
25
19
Burnley FC
33
4
8
21
33 : 68
20
20
Sheffield United
32
3
7
22
30 : 84
16

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (33)

Přidat komentář
JackDaniels.

Toto sa Chelsea podarilo, vynikajúci, produktívny, mladý + angličan

Reagovat
JackDaniels.
Reagovat
C-M@ster

Existuje ještě fantasy PL diskuze, nebo to zaniklo s novým webem?

Reagovat
Miguel19

Máme discord.

Reagovat
C-M@ster

Fantasy PL discord, nebo to je na tom puvodnim EF discordu, kde to bylo divný?

Reagovat
C-M@ster

Díík, ale to není úplně invite link. Přes tohle se tam nikdo nedostane (asi).

Reagovat
Whitemedia

Dokonalý pondělní večer odchovance Citizens nicméně zastínila roztržka jeho spoluhráčů před penaltou.

Reagovat
SunFells

https://twitter.com/WeAreTheOverlap/status/1780884132173652351

José měl s Bastim nějakou historii nebo se ho takhle snažili přesvědčit k zrušení kontraktu, který mu dali?

Reagovat
J0EL

Reagovat
Busby babes

podle me je Jose jen kokot.

Reagovat
r.mrazik

Jožko byl vzdycky vocas

Reagovat
Salfovic

Asi moc slavil, když s Bayernem vyřadil Real s Mourkem v SF LM

Reagovat
Man__United

RIP Replays. Another part of the game's great heritage sacrificed for the elite. A famous chapter of the #FACup scrapbook consigned to the scrapyard. Sad but inevitable. #UCL expanding and the show-me-the-money top clubs don't value the Cup as much, though many of their fans do.

Reagovat
J0EL

OT: keby sa chceli pobavit aj bratia Cesi z nas (znova). Statny tajomnik Min. zivotneho prostredia

https://www.facebook.com/share/v/C7o3yNQG3f11vdgU/

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Golasso

Tpč

Reagovat
SunFells

Reagovat
Swarley

Wow

Reagovat
J0EL

Btw ten Majster "N" s cigaretovym pokusom bol prvy nominant na ministra zivotneho prostredia, akurat ho prezidentka odmietla vymenovat

Reagovat
Salfovic

Moc se nesmějte, počkejte až do toho zabrousí odborníci z SPD.

Reagovat
FUnk

Reagovat
Ligter

Reagovat
Greaber

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
SunFells
Reagovat
Busby babes

https://x.com/GraceOnFootball/status/1780730378850034174

Bellingham, skvely rozhovor. Na to ze je to mladej kluk

A dobre rypnuti. Carlo mas necha hrat s volnosti, jine kluby to maji vic structured... to jen k tomu: vsichni musi hrat jak Pep.

Reagovat
Wazza228

Pep: Analyse everything.

Carlo: Power of Friendship

Reagovat
Perseus

Nedoporučí někdo cz PL podcast? Jsem jel roky Kontrapresink, ale ze tří členů už zbyl ten jednoznacne nejhorší a už se to nedá vubec poslouchat

Reagovat
nani92

Reagovat
jk

Král retardů.

Reagovat
VTID94

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele