Střelecká selhání Liverpoolu a střídání Čechů: 32. kolo Premier League v kostce

09.04., 17:10
Názory a komentáře
Mohamed Salah a Darwin Núñez (© AFP)

Novým lídrem anglické nejvyšší soutěže je Arsenal. Doposud vedoucí Liverpool totiž v ostře sledovaném šlágru zahazoval na Old Trafford jednu šanci za druhou, a nakonec mohl být rád za remízu 2:2. Gunners naopak suverénně zvítězili v Brightonu a soupeře z města Beatles přeskočili zásluhou lepšího skóre. O další bod zpět je Manchester City, který pod taktovkou fenomenálního Kevina De Bruyneho nezaváhal v Selhurst Parku.

"Arsenal má skvělý tým. Pokud by United hráli stejně jako dnes, vyhraje tady. Jsem si stoprocentně jistý," konstatoval na pozápasové tiskové konferenci liverpoolský trenér Jürgen Klopp s odkazem na skutečnost, že Gunners čeká návštěva Manchesteru v předposledním 37. kole. "Měli jsme nad United vyhrát oba vzájemné duely a nedokázali jsme to. Je to naše chyba," dodal Klopp. Na Anfieldu skončilo utkání navzdory drtivé převaze Reds 0:0.

Liverpool byl od úvodního hvizdu jednoznačně lepší i v Divadle snů, ale první půli vyhrál "jen" 1:0 díky pohotovému Luisi Díazovi. Po změně stran nicméně pokračoval ve střelecké mizérii, a navíc inkasoval poté, co Jarell Quansah lajdáckou rozehrávkou "namazal" Brunovi Fernandesovi. Portugalský reprezentant odkrytou svatyni z uctivé vzdálenosti neminul a z prvního doteku vstřelil svou 50. branku v Premier League.

A v 67. minutě bylo s favorizovaným mužstvem ještě hůř. Osmnáctiletý talent Kobbie Mainoo překonal nádherným obstřelem bezmocně plachtícího Caoimhína Kellehera a dostal beznadějně vyprodanou arénu do varu. "Byl to neuvěřitelný pocit dát svůj první gól na Old Trafford. A dát ho zrovna v tomhle zápase bylo ještě výjimečnější," řekl Mainoo v rozhovoru pro Sky Sports.

Svěřenci trenéra Kloppa se ale přece jen dočkali druhého zásahu a v 84. minutě vyrovnali prostřednictvím pokutového kopu Mohameda Salaha. Nejlepší střelec Reds skóroval posedmnácté v sezoně a osamostatnil se na třetím místě v tabulce kanonýrů soutěže. Zároveň se stal prvním hostujícím fotbalistou, jemuž se podařilo rozvlnit síť na Old Trafford šestkrát. Dosud byl držitelem rekordu jiný liverpoolský hráč Steven Gerrard s pěti trefami.

Arsenal naopak až nečekaně snadno loupil v Brightonu, který na Amex Stadium do té chvíle nenašel přemožitele ve 14 soutěžních utkáních v řadě. Brankář londýnského celku David Raya popáté za sebou venku neinkasoval a zaplněný hostující sektor rozjásali Bukayo Saka, Kai Havertz a střídající Leandro Trossard.

Venku nezaváhal ani Manchester City, jenž sice v Selhurst Parku brzy prohrával po úniku ve formě hrajícího Jeana-Philippa Matety, ale následně se do hlavní role obsadil De Bruyne. Rodák z Gentu zapsal bilanci 2+1 a vysloužil si chválu ze všech stran. "Je to jeden z nejlepších hráčů klubové historie. Co můžu ještě říct? Jeho první gól byl neuvěřitelný, a to samé lze říci také o asistenci pro Erlinga (Haalanda)," prohlásil trenér Pep Guardiola na tiskové konferenci.

Moyesova kritika Czech Mates

Své svěřence pozitivně hodnotil také David Moyes z West Hamu, neboť dokázali otočit nepříznivě vyvíjející se střetnutí ve Wolverhamptonu, ale nutno podotknout, že jen některé.

"Střídající hráči předvedli fantastický výkon a pozvedli hru celého týmu. Jestli si někteří hráči myslí, že mají své místo v základní sestavě jisté, tak se mýlí. Pokud nehrají dobře, tak na trávníku nebudou. Musí si udržet určitou úroveň," pronesl po zápase skotský stratég a nepřímo tak ukázal na Vladimíra Coufala s Tomášem Součkem, které v poločase vystřídal.

Z pohledu Hammers nelze opomenout ani olympijskou trefu Jamese Warda-Prowse, který zakroutil míč přímo z rohového kopu a zaskočil Josého Sá v brance Wolves. I proto ztrácejí ze sedmého místa na šestý Manchester United už pouze bod.

Na pátou Aston Villu, jež v bláznivém duelu remizovala 3:3 s Brentfordem, jim ovšem schází bodů dvanáct. Zaváhání Villans v neděli potrestal Tottenham, zdolal Nottingham 3:1 a díky lepšímu skóre poskočil na čtvrtou pozici. Navíc má k dobru londýnské derby na Stamford Bridge.

Domácí příznivce potěšil i Everton, který na skalp soupeře čekal třináct kol. Dlouhou mizérii ukončil proti předposlednímu Burnley zejména proto, že kosovský brankář hostů Arijanet Murič zasáhl při odkopu kopačku Dominica Calverta-Lewina, od níž se míč v závěru první půle odrazil do sítě. V pondělí ale Toffies neminula negativní zpráva o odpočtu dalších dvou bodů kvůli porušení finančních pravidel. Celkově jim vedení soutěže odečetlo už osm bodů, v tabulce klesli na 16. místo za Brentford a jsou pouze dva body nad pásmem sestupu. Mají ovšem zápas k dobru.

O zmíněné dva body zpět je v tabulce osmnáctý Luton, který zapsal první vítězství po deseti kolech, a oživil naději na záchranu. V utkání s Bournemouthem sice prohrával, ale Jordan Clark svou premiérovou trefou v Premier League vyrovnal, a obrat dokonal v poslední minutě nejlepší střelec klubu Carlton Morris.

V samotném závěru rozjásal domácí fans i Ollie McBurnie a pomohl poslednímu Sheffieldu United k remíze 2:2 s favorizovanou Chelsea. Blues neprohráli posedmé v řadě, z toho však čtyřikrát remizovali. V tabulce jsou na deváté příčce, nováček soutěže ztrácí z úplného dna na udržení mezi elitou už devět bodů.

TOP 3 hráči dle Sofascore.com:

1. Kevin De Bruyne (Manchester City) - 10.00 / 2 góly, asistence, 3 vytvořené stoprocentní šance.

2. Kai Havertz (Arsenal) - 8.60 / gól, asistence, 4 klíčové přihrávky.

3. Martin Dúbravka (Newcastle) - 8.50 / čisté konto, 4 zákroky (4 po střelách uvnitř pokutového území), 3 zastavení nebezpečné akce soupeře.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Kevin De Bruyne (Manchester City) - 18 bodů.

2. Kai Havertz (Arsenal) - 14 bodů.

3. Ollie Watkins (Aston Villa) - 13 bodů.

Sestava 32. kola:

(©Marek Ustohal)

Brankář: Martin Dúbravka (Newcastle) - Pětizápasové čekání slovenského reprezentanta na čisté konto skončilo na Craven Cottage. A nutno podotknout, že na něm měl rodák z Žiliny výrazný podíl. V první půli se ho domácí pokusili ohrozit hned desetkrát, ale buď mířili mimo tyče, nebo našli jeho připravenou náruč. Zejména šanci ostrostřelce Munize lze označit za stoprocentní, Dúbravka byl však pozorný.

Pravý obránce: Rico Lewis (Manchester City) - Devatenáctiletý bek Citizens opět ukázal, jak enormní potenciál v něm dřímá. V Selhurst Parku byl tradičně velmi aktivní směrem dopředu, ale svědomitě si plnil i defenzivní povinnosti - vyhrál například pět z šesti soubojů. Do statistik se ovšem zapsal v prvé řadě gólem, kterým ve 47. minutě poslal obhájce titulu do vedení. Mimo jiné tím navázal na premiérovou trefu v lize do sítě stejného soupeře na podzim.

Stoper: Jarrad Branthwaite (Everton) - O dva roky starší talent Toffies podává v této sezoně neméně kvalitní výkony. V kooperaci se zkušeným Tarkowskim držel v sobotu obranné kvarteto liverpoolského celku ve střehu. Kdykoli se zdálo, že by Burnley mohlo zahrozit, přispěchal s včasným zákrokem, za což si vysloužil pochvalu od hostujícího trenéra Kompanyho. Kompliment od člena síně slávy Premier League ho bezesporu potěšil.

Stoper: Micky van de Ven (Tottenham) - Triumvirát nadějí, které zastihl víkend ve formě, uzavřeme u odchovance nizozemského Volendamu, jenž druhou brankou nasměroval Spurs k vítězství nad Nottinghamem. Dvaadvacetiletý stoper navíc ovládl všech osm osobních soubojů, konstruktivní rozehrávkou pomáhal londýnskému mužstvu ve výstavbě ofenzivních akcí a nezmínit nelze ani skutečnost, že duel zakončil s 94procentní úspěšností přihrávek.

Levý obránce: Sergio Reguilón (Brentford) - Jen zřídka si nominaci v sestavě kola vyslouží obránce, jehož tým třikrát inkasoval, ale vynechat v ní kreativního beka Bees nešlo. Bývalý hráč Realu Madrid, Tottenhamu či Manchesteru United ve Villa Parku "brousil lajnu" od úvodního hvizdu a přesným centrem připravil gól Mbeumovi i Wissovi. V jediném střetnutí tak zaznamenal více asistencí než v průběhu celého letošního ročníku.

Střední záložník: Jordan Clark (Luton) - Oblíbenec fanoušků Hatters, který je v klubu od roku 2020, rozjásal Kenilworth Road vyrovnávacím zásahem (prvním mezi anglickou elitou v kariéře) a v utkání s Bournemouthem započal obrat, jenž dokončil v nastaveném čase Morris. Činil se i v předfinální fázi a ve středu pole neúnavně bojoval o každý míč. I jeho maximální nasazení vedlo k důležitému skalpu soupeře. Udrží se Luton v Premier League?

Střední záložník: Kobbie Mainoo (Manchester United) - V úvodu očekávaného šlágru se podobně jako jeho spoluhráči točil na kolotoči Reds, ale postupně svou výkonnost zvyšoval. Vyhrál osm z devíti soubojů, ofenzivní situace se snažil řešit kreativně, a navíc se blýskl jednou z nejkrásnějších branek uplynulého víkendu. Zajímavostí je, že se ve věku 18 let a 356 dní stal nejmladším střelcem ligového gólu proti Liverpoolu.

Střední záložník: Kevin De Bruyne (Manchester City) - Když je belgický fotbalový virtuóz na trávníku, jen stěží nelze obdivovat jeho práci s míčem, cit pro přihrávku a v neposlední řadě chladnokrevné zakončení. Vše zmíněné ukázal v sobotu v Selhurst Parku, kde řídil vítězství Citizens 4:2. Zejména jeho první trefa, kterou můžete zhlédnout v naší videorubrice, stojí za několikanásobné zopakování. Ukáže se v hlavní roli i v úterý večer v Madridu?

Pravý útočník: Ollie Watkins (Aston Villa) - Po krátké absenci je nejproduktivnější hráč soutěže opět fit a proti Brentfordu přidal na své konto další dva přesné zásahy. Aktuálně se pyšní bilancí 18+10, což je jeho suverénně nejlepší počin v kariéře mezi anglickou elitou. Do sítě Bees nejprve ve 38. minutě poslal McGinnův centr a v 80. minutě využil zaváhání hostujícího strážce svatyně Flekkena. Dotáhne Villans k vysněné účasti v Champions League?

Střední útočník: Kai Havertz (Arsenal) - Extrémní podzimní kritika ze stran fanoušků i expertů v televizních studiích je minulostí. Německý reprezentant je momentálně oporou Gunners v honbě za mistrovskou trofejí a vynikající formu z posledních týdnů potvrdil také na Amex Stadium v Brightonu, kde skóroval a přidal asistenci. Více branek (9) v sezoně anglické nejvyšší soutěže ještě nikdy nevstřelil.

Levý útočník: Jack Grealish (Manchester City) - V sobotních statistikách jméno odchovance Villans v žádné kolonce nenaleznete, přesto patřil mezi nejlepší hráče celého víkendu. Přímo se totiž podílel na všech čtyřech gólech obhájců titulu v Selhurst Parku. Na levém křídle představoval pro defenzivu Crystalu Palace neustálou hrozbu, střetnutí zakončil s 95procentní úspěšností přihrávek a dokonale zastoupil hrdinu předchozího ligového duelu Fodena.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
31
22
5
4
75 : 24
71
2
Liverpool FC
31
21
8
2
72 : 30
71
3
Manchester City
31
21
7
3
71 : 31
70
4
Tottenham Hotspur
31
18
6
7
65 : 45
60
5
Aston Villa
32
18
6
8
66 : 49
60
6
Manchester United
31
15
4
12
45 : 46
49
7
West Ham United
32
13
9
10
52 : 56
48
8
Newcastle United
31
14
5
12
65 : 52
47
9
Chelsea FC
30
12
8
10
55 : 52
44
10
Brighton & Hove Albion
31
11
10
10
51 : 49
43
11
Wolverhampton Wanderers
31
12
6
13
44 : 49
42
12
AFC Bournemouth
31
11
8
12
45 : 55
41
13
Fulham FC
32
11
6
15
47 : 51
39
14
Crystal Palace
31
7
9
15
36 : 54
30
15
Brentford FC
32
7
8
17
45 : 58
29
16
Everton FC
31
9
8
14
32 : 42
27
17
Nottingham Forest
32
7
8
17
40 : 56
25
18
Luton Town
32
6
7
19
45 : 65
25
19
Burnley FC
32
4
7
21
32 : 67
19
20
Sheffield United
31
3
7
21
30 : 82
16

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (14)

Přidat komentář
j_mrazik

Za mě docela dobrý kolo, ale když jsem viděl první poločas ManUtd vs Liverpool, tak jsem čekal, že Manchester dostane bůra.

Reagovat
eder

Jsou to protekční bastardi...

Reagovat
r.mrazik

to teda, hlavne ta penalta byla extremne protekcni

Reagovat
eder

Styďte se, mrdky jedny...

Reagovat
Zaschrona

No, obávám se, že Branthwaite hned v létě půjde. MU by byli blázni po něm nejít, nehrát u nás, tak by byl zajímavý cíl i pro LFC. Možná i Chelsea nebo City by mohli mít zájem. Spolu s Onanou nejspíš základ našeho budgetu pro léto...

Reagovat
martin.b

zboží podobné úrovně, jako byl Stones, měl by utýct co nejdřív no

Reagovat
Zaschrona

Stones někdy působil hrozně naivně v rozehrávce, Branthwaite zas při defenzivních zákrocích, ty skluzy jsou někdy hrozně riskantní, jakkoliv mu to skoro vždy vychází. Snad dostaneme alespoň nějaký 70-75 milionů, protože bez prodeje to s FFP těžko vyjde.

O něco méně za Onanu, kde kus patří Lille, 10 mega za Maupaye, skončí velké smlouvy Gomese, Deleho, Colemana a Gany a kromě toho, co bude nutné na umoření dluhů, tak za to v podstatě musíme sehnat půlku týmu na další boj o život, než se konečně dostaneme na nový stadion...

Reagovat
avicii

Bral by som ho, škoda že vyrastal u vás no..

Reagovat
Busby babes

to zalezi na tom, jestli spadnete. my po nem pujdem asi urcite, podle tehc drbu no... ale pokud nespadnete a reknete si 80, tak to bude problem.

Reagovat
vodka

80 si reknou i v pripade sestupu.. 60 je podle me uplne minimum, za co pujde.

Reagovat
Zaschrona

777 Partners has pushed back its target date for buying the Toffees to the end of next month and requested an extension to the repayment of a £160m loan related to its new stadium.

Takže dle očekávání 777 nemají peníze a je teď na MSP Sports Capital, jestli mají zájem se dostat ke kontrole nad klubem nebo naopak dají 777 další čas na to splatit dluhy, což po nich chce i PL, jinak jim neumožní převzít klub.

Ideální scénář: MSP v podstatě spadne klub do rukou díky klauzuli ve smlouvě s Moshirim, který konečně z klubu zmizí, a po dalších přeprodejích bude nějaká vidina toho, že by nás mohl vlastnit někdo, kdo má nějaké peníze, na novém stadionu.

Očekávaný scénář: 777 nakonec někde peníze splaší a po převzetí klubu všechny dluhy hodí na klub, nejspíš včetně prodeje stadionu s následným pronájmem.

Nejhorší scénář: 777 peníze nenajdou, nikdo nový se neobjeví, klub spadne do administrace s odečtem 9 bodů, sestup, krach klubu, MSP si závazky nechá zaplatit při rozprodeji majetku, fanouškovský restart z nejnižší ligy, přijdeme o nový stadion i Goodison.

Reagovat
martin.b

MSP vystupuje jako věřitel Moshiriho a spol nebo jak tam jsou zainteresovaní ?

Reagovat
Zaschrona

Jednali o nákupu menšinového podílu v klubu od Moshiriho, nakonec ale klubu půjčili peníze na stavbu nového stadionu, proti té půjčce má být (část) podílu Moshiriho v klubu. Je to součást všemožně plácaného financování stadionu poté, kdy Moshirimu padla cesta primárně to zaplatit přes Usmanova. Do nejbližšího pondělí má 777 zaplatit MSP 158 milionů liber, což po nich mj. žádá PL, jinak je PL neschválí jako nového majitele.

MSP dle všeho nemá zájem nad klubem přebírat kontrolu, Moshiri od klubu zjevně chce dát ruce co nejdřív pryč a 777 na to nemají peníze. Dohromady tedy nadmíru výtečná situace.

Reagovat
r.mrazik

to je masakr co se tam u vas deje

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele