Katar v datech: Osm kroků ke štěstí, ztracený Suárez, oživlí Ghaňané a otloukánek Neymar

25.11.2022, 13:44, aktualizováno 25.11.2022, 13:44
Komentáře a souhrny
Luis Suárez (© AFP)

Málokdo byl při příjezdu na světový šampionát tak sledovaný jako Portugalec Cristiano Ronaldo (37). Interview kritizující Manchester United a následně ukončení smlouvy v anglickém velkoklubu, to se nezdálo jako ideální předehra k vrcholné akci roku. V prvním utkání v Kataru čekala Ronalda Ghana... Nejen tento duel poutal pozornost během pátého hracího dne.

Stačí chvilka nepozornosti...

Ten odstartoval souboj Švýcarska s Kamerunem. Prořídlé tribuny sledovaly vyrovnané utkání, které nakonec jedinou brankou hned po přestávce rozhodl Breel Embolo, paradoxně rodák z Kamerunu. Na gólovou akci se můžeme podívat i na grafickém ztvárnění.

Kudy putoval míč před švýcarským gólem (©StatsPerform)

Z něj je patrné, že celá situace začala z pohledu Švýcarska u levé postranní čáry. Osmi přihrávkami se pak Evropanům povedlo přenést míč nejdřív doprava, pak znovu doleva a v závěrečné fázi do pravé části pokutového území. Tím roztrhali jinak poměrně ucpanou obranu Kamerunu a Embolo měl prostor ke skórování.

Že šlo o vyrovnané utkání, ukazuje i oblíbená statistika očekávaných gólů. Právě Embolova šance, ze které padla branka, byla tím jediným, co oba dva týmy v této statistice odlišovalo. Kamerun může hodně mrzet, že pro něj tahle chvilka nekoncentrace znamená nulový bodový zisk.

Vývoj xG v utkání Švýcarsko - Kamerun (©StatsPerform)

Přehled zápasu Švýcarsko - Kamerun

Rekordní nuly

Ještě nikdy v historii nevstoupilo osm týmů do mistrovství světa bezgólovou remízou. V Kataru se tahle historická pravda přepsala, protože čtvrtý výsledek 0:0 na turnaji zaznamenaly Uruguay s Jižní Koreou. A to přesto, že Uruguay na soupeře vyslala slavná ofenzivní esa Suáreze i Cavaniho, k tomu nastoupil i Darwin Núňez z Liverpoolu.

Suárezova heat mapa v zápase (©StatsPerform)

Suárez asi bude chtít na zápas zapomenout, protože mu příliš nevyšel. Heatmapa útočníka Nacionalu Montevideo příliš neodráží to, že nastoupil jako hrotový útočník... Byl takříkajíc všude a nikde a za celé utkání zaznamenal jen dva doteky s míčem v soupeřově pokutovém území.

Pro srovnání stačí pohled na heatmapu Cavaniho, který právě Suáreze v 64. minutě nahradil. U něj je pozice středního útočníka podle pohybu výrazně znatelnější. Cavani i působil nebezpečněji, ale gól z toho Uruguay nevytěžila.

Cavaniho heat mapa v zápase (©StatsPerform)

I nemohoucnost jihoamerických útočníků vedla k jedné nelichotivé statistice. Za celých 90. minut totiž fanoušci neviděli jedinou střelu mezi tři tyče. To se na světovém šampionátu v tomto století ještě nestalo.

Přehled zápasu Uruguay - Korejská republika

CR7 má prostor pro zlepšení

Gólové hodování během pátého hracího dne přišlo až v utkání Portugalců s Ghanou. Přitom po prvním poločase platilo skóre 0:0. Po půli se ale všechno změnilo, napadalo celkem pět branek a Portugalci vyhráli 3:2. Cristiano Ronaldo se gólem z penalty stal prvním hráčem historie, který skóroval na pěti světových šampionátech.

Momentum zápasu Portugalsko - Ghana (©StatsPerform)

Už v prvním poločase měl k trefě blízko, ale šance spaloval. Jasnou převahu Portugalců v celém zápase vyjadřuje grafika, jež ukazuje, jak bezzubí byli Ghaňané v prvním poločase. Za úvodních 30 minut neměli jediný dotek s míčem v pokutovém území soupeře. Asi málokdo by čekal, že ve druhé půli dají dva góly...

A Ronaldovy individuální statistiky? Čtyři střely i pět vyhraných soubojů jasně ukazují, jak velkou chuť měl čerstvě nezaměstnaný útočník při své premiéře v Kataru. Očekávané góly v hodnotě 1,3 jsou na druhou stranu důkazem toho, že v produktivitě se má v dalším průběhu turnaje Ronaldo ještě kam posouvat.

Ronaldovy statistiky proti Ghaně (©StatsPerform)

Přehled utkání Portugalsko - Ghana

Stoprocentní hrdina

Večerní utkání obstarala Brazílie proti Srbsku. V prvním poločase se Srbové ubránili ofenzivní síle Kanárků, po přestávce už ale Brazílie ale dokázala zúročit svůj tlak. Dvěma brankami se o to postaral Richarlison, který tedy spolu se Sakou, Taremim, Giroudem, Valenciou a Torresem vede tabulku střelců turnaje.

Vývoj xG v zápase Brazílie - Srbsko (©StatsPerform)

Nejlépe průběh zápasu osvětlí vývoj očekávaných gólů. Brazilci, kterým patří modrá křivka, se pořádně rozjeli až ve druhém poločase. Za povšimnutí stojí, že Srbové po první inkasované brance přeci jen zvýšili ofenzivní aktivitu, což ale vedlo jen k druhému gólu Brazilců.

Z porovnání hrotových útočník obou týmů je vidět, že Mitrović se nedostával do ohrožení brazilské branky. Oproti Richarlisonovi má víc přihrávek, musel víc pracovat pro tým hlouběji v poli. Richarlison ukázal skvělou efektivitu - dva góly ze dvou střel.

Richarlison vs Mitrović v číslech (©StatsPerform)

A ještě pohled na statistiky další brazilské hvězdy Neymara. Ten proti Srbsku předvedl výborný výkon, chyběl jen gól. Co se týče statistiky faulů, soupeři ho nedovoleně zastavili celkem devětkrát, je to zatím nejvíc faulovaný hráč celého turnaje. Snad ho zranění, kvůli kterému střídal, pustí do dalších utkání.

Neymarovy statistiky proti Srbsku (©StatsPerform)

Přehled utkání Brazílie - Srbsko

Všechny týmy na turnaji mají tedy za sebou své úvodní zápasy. A na závěr jedna statistika - v prvním kole nikdo nedostal červenou kartu. To se v prvním kole mistrovství světa nestalo od roku 1986. Trend ale vydržel jen do dnešního poledne.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Pečeně

Komentáře (2)

Přidat komentář
Acrocephalus

Ten poslední komentář o červených kartách už můžete zčástí smazat po dnešním zápase Iránu s Walesem , ale chápu, že jste to připravovali předem. Mimochodem, není tohle další fotbalovej milník, že to je poprvé, co byla první červená karta šampionátu udělena gólmanovi?

Reagovat
kattos

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele