Souhrn zápasů Ligy národů - sobota 14.11.

14.11.2020, 16:56, aktualizováno 14.11.2020, 22:58
Komentáře a souhrny
Francie zvítězila v Portugalsku a díky tomu má jisté vítězství ve skupině kolo před koncem. Vedle tříbodového náskoku má i lepší bilanci vzájemných zápasů. Švédové si naopak vítězstvím nad Chorvatskem udrželi šanci na záchranu. Švýcaři urvali bod proti Španělsku. I když vyrovnávací gól dostali až chvíli před koncem, asi ho budou brát, protože soupeř prostřednictvím Sergia Ramose nedal dva pokutové kopy. Skupinu A4 ale vedou Němci, kteří si poradili s Ukrajinou...
Liga A - skupina 1
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Polsko42115:27
2.Itálie41303:26
3.Nizozemsko41212:25
4.Bosna a Hercegovina40222:62
Zbývající zápasy
15.11. 18:00Nizozemsko - Bosna a Hercegovina
15.11. 20:45Itálie - Polsko
Liga A - skupina 2
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Belgie430110:49
2.Dánsko42114:27
3.Anglie42113:27
4.Island40042:110
Zbývající zápasy
15.11. 20:45Belgie - Anglie
15.11. 20:45Dánsko - Island
Liga A - skupina 3

Portugalsko - Francie 0:1

14.11.2020 20:45

Góly: 54. N'Golo Kanté

Francie si i bez své hlavní útočné zbraně Kyliana Mbappého, který nakonec do hry nezasáhl kvůli stále trvajícím svalovým problémům, poradila na půdě Portugalska a vysloužila si v Lize národů účast v závěrečné Final Four, protože z první příčky už jí její protivník vlivem horších vzájemných zápasů nesesadí. O rozhodující branku se postaral N'Golo Kanté.

Vítěz tohoto souboje bral konečné prvenství ve skupině, remíza by ještě otevírala šance pro oba z nich před samotným závěrem této soutěže. Byť Portugalci byli střelecky aktivnější, jejich soupeř přece působil směrem dopředu jaksi o něco nebezpečněji. A napravil tak nezdar z minulého přátelského zápasu proti Finsku, v němž nečekaně doma prohrál o dvě branky.

V 6. minutě se snažil změnit bezgólový stav Cristiano Ronaldo, který slušně vypálil ze střední vzdálenosti, nicméně hostující gólman Lloris si s jeho pokusem poradil. A od té doby na hřišti vládli spíše Francouzi, kteří se však ještě v první půli své odměny nedočkali. V 10. minutě vyzkoušel své střelecké štěstí Coman, domácího brankáře Ruie Patrícia ale nepřekonal.

O chvilku později se Rui Patrício musel mít na pozoru opětovně, vyzrát se na něj snažil Martial, přičemž po půlhodině hry současný forvard Manchesteru United zahrozil ještě jednou, nicméně svou hlavičkou orazítkoval pouze břevno. Ve 41. minutě se Martial osmělil napotřetí, ve skluzu z blízkosti vystrašil Ruie Patrícia, ten si však s jeho možností poradil.

V závěru dějství prvního mohl řadu neproměněných šancí Francie potrestat Cristiano Ronaldo, hlavičkou ovšem nasměroval balón jen nad bránu. A naopak osm minut po obrátce se svěřenci trenéra Didiera Deschampse postarali o rozhodující moment tohoto klání, to když vyražené zakončení Rabiota skončilo u nohou Kantého, jenž pak z dorážky pohotově zacílil.

Mužstvo kouče Fernanda Santose mělo sice před sebou skoro celé druhé dějství alespoň na vyrovnání stavu, jenomže v koncovce se mu jednoduše nezadařilo. José Fonte v 60. minutě trefil hlavičkou tyčku, dělovku Joaa Moutinha zlikvidoval perfektním zákrokem Lloris a v 82. neskóroval ani Rúben Dias, který z blízkosti namířil míč svou pravačkou pouze do zámezí.

Více informací k zápasu

Švédsko - Chorvatsko 2:1

14.11.2020 20:45

Góly: 36. Dejan Kulusevski, 45+2. Marcus Danielsson - 82. Marcus Danielsson (vl.)

Naprosto vyrovnaný je mezi elitou ve skupině 3 Ligy národů boj o záchranu. Švédové totiž oplatili Chorvatům porážku z prvního zápasu a zvítězili 2:1. Do vedení se dostali díky Kulusevskému a Danielsonovi, druhý jmenovaný pak snížil rozdíl ve skóre vlastencem.

První větší příležitost utkání přišla v šesté minutě. Z pravé strany přiletěl do vápna centr, k němuž se dostal Kulusevski a pěknou ranou pořádně protáhl Livakoviće. Hosté poprvé zahrozili po čtvrtině utkání, kdy si za vápnem navedl balón na střelu Perišić, jenž krouceným pokusem zaměstnal Olsena. Na opačném konci hřiště se znovu blýskl Livaković, jenž vychytal ve velké šanci Forsberga.

Po šestatřiceti minutách už chorvatský gólman musel kapitulovat. K míči se dostal u pravé postranní čáry Lustig, který dokázal přehled a našel na hranici vápna Dejana Kulusevského. Ten si ještě posunul míč směrem k bráně, krkolomným způsobem si poradil s obráncem a přízemní ranou na zadní tyč rozvlnil síť.

Seveřané si navíc ještě schovali jeden gól do šatny. V nastaveném čase se bleskově dostali od vlastní brány k té soupeřově, což skončilo rohovým kopem. Larsson jej zahrál naprosto bravurně na přední tyč, kde si naskakoval Marcus Danielson, jehož hlavička zaplula mimo dosah bezmocného brankáře.

Po hodině hry mohli Švédové zatlouct pověstný hřebíček do rakve. V zajímavé pozici se totiž ocitl Ekdal, který stál v blízkosti soupeřovy svatyně zcela osamocen. S šancí ovšem naložil prachbídně a poslal míč vysoko nad břevno.

Chorvati vykřesali naději až po osmdesáti minutách, navíc k tomu potřebovali pořádnou porci štěstí. Zleva letící centrovaný balón totiž Danielson zblokoval soupeřovu hlavičku, ovšem jen natolik nešťastným způsobem, že se od něj odrazil za Olsenova záda. V jednom zápase tak dokázal vstřelit gól na obou stranách hřiště.

Vyrovnat už ale muži od Jaderského moře nezvládli a před posledním kolem je tak situace ve skupině velmi zamotaná. Francie už si pohlídá první příčku stejně jako Portugalsko druhou, další dva celky ale čeká na dálku tuhý boj o záchranu. Chorvatsko i Švédsko mají shodně po třech bodech a rovněž stejný rozdíl ve skóre, díky vyššímu množství vstřelených branek jsou v lehce výhodnější pozici Dalićovi svěřenci.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Francie54108:313
2.Portugalsko53119:210
3.Chorvatsko51047:133
4.Švédsko51043:93
Liga A - skupina 4

Německo - Ukrajina 3:1

14.11.2020 20:45

Góly: 23. Leroy Sané, 33. Timo Werner, 64. Timo Werner - 12. Roman Jaremčuk

Nebyl to jednoduchý zápas, přesto se po něm Němci dostali do čela své skupiny. V Lipsku totiž proti Ukrajině zvítězili 3:1, ačkoliv po trefě Jaremčuka prohrávali. Vyrovnat pak dokázal Sané, o vítězství rozhodl dvěma zásahy Werner.

Už ve třetí minutě přišla obrovská příležitost pro naše západní sousedy. Přízemní centr z pravé strany proskákal až na zadní tyč k úplně volnému Maxovi, jenž místo zakončení ještě vracel pod sebe na Goretzku. Středopolaři Bayernu se však v dobré pozici výrazně vychýlila mířidla a bránu přestřelil.

Ve dvanácté minutě se tak do vedení velmi překvapivě dostali hosté. Zubkovova chytrá prostrkávačka do vápna sice byla bránícími hráči zablokována, série nešťastných odrazů ale vedla k navrácení balónu k přihrávajícímu záložníkovi. Jeho štěstěna pokračovala i nadále, když v pádu přihrál Romanu Jaremčukovi a ten z první rozvlnil síť.

Vedení Ukrajinců nevydrželo dlouho. Na polovině hřiště předvedl obrovskou chybu Zinčenko, který ztratil míč na úkor Goretzky. Ten pak vyslal z pravé strany nabíhajícího Leroye Saného, jenž prokázal skvělou techniku a umístěnou přízemní ranou na zadní tyč srovnal gólový účet utkání.

Vzápětí mohli Němci jít do vedení, zasloužené odměny se mohl dočkat předtím asistující Goretzka. Pjatov ale proti jeho pokusu předvedl výtečný zákrok. Výhodu tak Löwově družině dal až Timo Werner. Po Kochově přihrávce do vápna si Goretzka skvěle zpracoval a odcentroval právě na Wernera, na jehož hlavičku už čekala jen úplně prázdná brána.

Během úvodní čtvrthodiny druhé půle měl každý z týmů jednu gólovou příležitost. Nejprve výtečně vypálil Zinčenko, jehož pokus byl zblokován do brankové konstrukce, na opačném konci hřiště pak pobídl Sané Gnabryho, jehož střelu zastavil Zabarnyj. Uklidňující gól nakonec za Němce vstřelil Timo Werner. Ten se dostal k míči po Gündoganově skvělé práci ve středu pole a následném Ginterově centru, načež brilantním způsobem z otočky zamířil mimo dosah gólmana.

Ukrajinci ovšem nepolevovali a deset minut po obdržené brance podruhé v utkání orazítkovali tyč. Tentokráte z pravé strany vystřelil Marlos, jehož kroucenému pokusu chybělo jen pár centimetrů. Po zajímavé Goretzkově hlavičce přišla pro Východoevropany smůla do třetice, tentokráte zazvonil na Neuerovu svatyni Moraes.

Ukrajina nakonec vyrovnat ani snížit nedokázala a je tak odsouzena k boji o záchranu. Aby se jí to povedlo, musí v posledním zápase se Švýcarskem bodovat nebo prohrát o jednu branku při alespoň dvou vstřelených. Naopak Němci jsou momentálně první, tuto příčku pak udrží, pokud proti Španělsku uhrají alespoň jeden bod.

Více informací k zápasu

Švýcarsko - Španělsko 1:1

14.11.2020 20:45

Góly: 26. Remo Freuler - 89. Gerard Moreno

Španělé jen remizovali se Švýcary. A největší podíl na tom má obránce a kapitán Sergio Ramos, který nedal ne jednu, ale rovnou dvě penalty!

Španělsko bylo ve Švýcarsku jasným favoritem i přesto, že Švýcaři už v minulosti mnohokrát Španělům zle zatopili. Brankáře Sommera měli prověřovat Ferrán Torres, Dani Olmo a také Mikel Oyarzabal, který nastoupil trochu netradičně na hrotu ofenzivy. Švýcaři se pokusili zaskočit brankáře Simóna Seferovićem a Embolem.

Španělé začali v úvodu velmi aktivně a dařilo se jim kombinačně přehrávat svého oponenta. Olmovi se povedlo nahrávkou oslovit kolegu Fabiana Ruize, který ovšem na hranici pokutového území narazil. Ferrán Torres měl o chvíli později na kopačce balon ve skvělé pozici, jenže Sommer držel svůj tým celkem jistě.

Ve 20. minutě udělali Španělé jednu velkou chybu, když Fabián Ruiz nechtěně nahrál zpátky, míč mu sebral Embolo a dokázal do ulice nahrát na Shaqiriho, jenž z úhlu pálil velmi dobře. Brankář Simón ale zachránil svůj tým velmi povedeným reflexem rukou. O chvíli později už ale ani Simón nestačil.

Ve 26. minutě se totiž Švýcarsko dostalo snadno na půlku soupeře a Embolo pronikal až k vápnu. Ze strany pak centroval k vápnu, kde zahlédl Rema Freulera. Mladý záložník Atalanty Bergamo zvolil krásnou ránu z voleje a poslal míč přesně do rohu, kam už Simón nedosáhl - 1:0.

Pět minut před koncem první půle se do šance pozvolna dostával Sergio Busquets, o kterého se ale postaral Xhaka. Embolovi zase vystavil stopku kapitán Sergio Ramos. Ve druhé minutě nastavení se na zadní tyči dostal do šance Ferrán Torres, který se položil do míče, jenže placírkou přestřelil švýcarskou branku.

Deset minut po začátku druhé půle se švýcarskému týmu málem povedlo navýšit vedení. Brankář Simón vyběhl naproti dlouhému nákopu, jenže jej minul! Tím dal šanci Harisovi Seferovićovi, který si balón zpracoval, obešel padajícího brankáře Simóna a zakončoval, jenže na brankové čáře zaskočil za svého brankáře kapitán Sergio Ramos, který míč vykopl!

Krátce poté se Španělsko aspoň chvíli radovalo. V 57. minutě totiž obránce Ricardo Rodríguez zasáhl míč ve vlastním vápně rukou a sudí okamžitě nařídil pokutový kop! Jenže Sergio Ramos, který se normálně nemýlí, tentokrát selhal. Napálil jen skvěle zasahujícího brankáře Sommera. Po hodině hry zakončoval ve velmi dobré šanci Embolo, jenže tomu zase vystavil stopku Torres.

V 79. minutě se Španělům naskytla skvělá šance na vyrovnání. Obránce Elvedi fauloval ve vápně Moratu, dostal druhou žlutou kartu a Španělé opět kopali penaltu. Jenže ani tentokrát Ramos kupodivu nedokázal proměnit! Sommer opět jeho pokus dokázal vychytat! V 80. minutě se na hrací plochu dostal Gerard Moreno a tento tah se Španělům vyplatil. Po devíti minutách totiž Moreno nabíhal do středu vápna, dostal nahrávku od Reguilóna a skóroval. Opakovaný záběr ukázal mírný ofsajd, ale sudí už svůj verdikt nezměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Německo523010:79
2.Španělsko52217:38
3.Ukrajina52035:106
4.Švýcarsko50326:83
Liga B - skupina 1
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Norsko430111:39
2.Rakousko43016:49
3.Rumunsko41124:84
4.Severní Irsko40132:81
Zbývající zápasy
15.11. 20:45Rumunsko - Norsko
15.11. 20:45Rakousko - Severní Irsko
Liga B - skupina 2
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Skotsko43105:210
2.Česko42026:56
3.Izrael41216:65
4.Slovensko40134:81
Zbývající zápasy
15.11. 15:00Slovensko - Skotsko
15.11. 20:45Česko - Izrael
Liga B - skupina 3
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Rusko42207:48
2.Maďarsko42114:37
3.Turecko40313:43
4.Srbsko40223:62
Zbývající zápasy
15.11. 18:00Turecko - Rusko
15.11. 20:45Maďarsko - Srbsko
Liga B - skupina 4
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Wales43103:010
2.Finsko43014:19
3.Irsko40221:32
4.Bulharsko40131:51
Zbývající zápasy
15.11. 18:00Bulharsko - Finsko
15.11. 18:00Wales - Irsko
Liga C - skupina 1

Ázerbájdžán - Černá Hora 0:0

14.11.2020 18:00

Góly: -

Černá Hora nepotvrdila úlohu mírného favorita proti Ázerbájdžánu a nakonec uhrála jen nerozhodný bezbrankový výsledek, který však vzhledem k situaci není úplně k zahození. Černohorci se totiž vyhoupli do čela tabulky s deseti body díky překvapivé prohře Lucemburska na Kypru (1:2) a na závěr v domácím prostředí jim stačí k jistotě prvního místa porazit právě Kypr. V tomto sobotním duelu museli vzdorovat celý druhý poločas o deseti.

Svěřenci trenéra Faruka Hadžibegiče drželi i v oslabení se svým konkurentem krok a dokonce neměli daleko ani k vítězství. Před Lucembursko se dostali o bod a postup do Ligy B proto mají ve svých rukách. Ázerbájdžán se z výhry Kypru rozhodně tolik neraduje, v tuto chvíli je třetí s pěti body. Aby neklesl na poslední čtvrtou pozici znamenající možný pád o patro níže, tak buď musí porazit Lucembursko, nebo doufat, že jeho jediný rival nevyhraje v Podgorici.

První možnost tohoto utkání byla k vidění po necelé čtvrthodině hry, kdy Jovetič napřáhl z dobrých pětadvaceti metrů a jeho dělovka olízla horní tyčku. Vzápětí mohl na opačné straně otevřít skóre Emreli, jenž po výtečném centru Hüseynova z pravého křídla prudce hlavičkoval z deseti metrů a brankář Mijatovič famózním zákrokem jednoruč odvrátil balón do strany. Mírný favorit si výrazně zkomplikoval situaci v samém závěru první půle.

Igor Ivanović totiž během necelých pěti minut obdržel dvě žluté karty, při klíčovém okamžiku si bezohledně počínal v souboji s Qarayevem a ruský rozhodčí Ivanov ho předčasně poslal do kabin. Černá Hora se po změně stran spíše bránila a čekala na rychlé brejky. Přesně v polovině druhého dějství mohl vsítit famózní gól téměř z poloviny hřiště Jovetič, který si všiml lehce vyběhnutého gólmana Mähämmädäliyeva, avšak míč se odrazil od horního okraje břevna do zámezí.

V 73. minutě se dostal k velmi nebezpečné hlavičce Vujačič, nicméně s perfektním zákrokem se vytáhl pozorný Mähämmädäliyev. Zhruba o deset minut později napřáhl z hranice šestnáctky Nadzhafov a brilantní Mijatovič vytěsnil balón konečky prstů nad svou branku. V poslední minutě ještě zkoušel rozhodnout hlavou aktivní kapitán Jovetič, jenže když mířil příliš vysoko, tak se výsledek na neutrální půdě v chorvatském Zaprešiči už nezměnil.

Více informací k zápasu

Kypr - Lucembursko 2:1

14.11.2020 18:00

Góly: 34. Grigoris Kastanos (pen.), 71. Grigoris Kastanos - 5. Ioannis Kousoulos (vl.)

Kypr pod velením trenéra Johana Walema získal své první vítězství a oživil své naděje na udržení se v céčkové lize. V tabulce zatím i tak stále okupuje poslední čtvrtou příčku, která znamená pouze dodatečnou baráž o nesestup do Ligy D. Lucembursko naopak utrpělo ztrátu, díky které přišlo o vedoucí pozici, neboť Černá Hora aspoň bodovala s Ázerbájdžánem.

V minulých měsících velmi kritizované mužstvo Kypru perfektně využilo sokovo vyloučení a téměř dvě třetiny času trvající přesilovku zužitkovalo k obratu. Lucemburčané, kteří nedávno neprožili vůbec povedený mač proti Rakousku v rámci přátelského měření sil, tak zaznamenali celkově svou druhou porážku v Lize národů, v níž usilují o prvenství ve skupině.

Přitom v Nikósii se pro svěřence kouče Luca Holtze začalo toto střetnutí vyvíjet velmi dobře. Už v 5. minutě se v soupeřově vápně dobře zorientoval Muratovic, který zamířil mezi nohy brankáře Demetrioua, a ačkoli se ještě bránící Kousoulos snažil míč odvrátit do bezpečí, nasměroval ho pouze do vlastní brány. Kypr se každopádně stačil vzpamatovat ve 34. minutě.

Útočník Ilia vlétl do šestnáctky s cílem ohrozit lucemburskou branku, zezadu ho nicméně stáhl k zemi Selimovic, a nejenom že finský sudí Gestranius nařídil pokutový kop ve prospěch domácích, hostující stoper zároveň viděl nevábnou červenou kartu. K penaltě se poté postavil Kastanos, který přesnou střelou o tyčku překonal marně se natahujícího Morise.

Po obrátce působili Kypřané přece o něco nebezpečnějším i aktivnějším dojmem směrem dopředu a nakonec urvali tři body na svou stranu. V 50. minutě se ještě gólově neprosadil Pittas, jehož pokus svýma nohama vyrazil do zámezí připravený Moris, v 70. minutě ale již nestačil na Kastanosovo zakončení, jehož svým parádním pasem za obranu uvolnil Ilia.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Černá Hora53116:210
2.Lucembursko53027:59
3.Ázerbájdžán51222:45
4.Kypr51132:64
Liga C - skupina 2
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Severní Makedonie41307:66
2.Gruzie41305:46
3.Arménie41216:55
4.Estonsko40224:72
Zbývající zápasy
15.11. 15:00Severní Makedonie - Estonsko
15.11. 18:00Gruzie - Arménie
Liga C - skupina 3
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slovinsko43106:010
2.Řecko42204:18
3.Kosovo40222:42
4.Moldavsko40131:81
Zbývající zápasy
15.11. 20:45Moldavsko - Řecko
15.11. 20:45Slovinsko - Kosovo
Liga C - skupina 4
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Bělorusko42116:57
2.Albánie41212:15
3.Litva41213:45
4.Kazachstán41123:44
Zbývající zápasy
15.11. 18:00Bělorusko - Litva
15.11. 18:00Albánie - Kazachstán
Liga D - skupina 1

Lotyšsko - Faerské ostrovy 1:1

14.11.2020 18:00

Góly: 59. Vladimir Kamešs - 60. Gunnar Vatnhamar

Lotyšsko sehrálo s vedoucím týmem první skupiny Ligy D vyrovnanou partii, jenže ani ve svém pátém utkání tohoto ročníku Ligy národů nedokázalo zvítězit. Po čtvrté remíze z pěti zápasů zůstává na třetím místě a v úterním závěrečném střetnutí v Andoře potřebuje k udržení stávající pozice uhrát alespoň bod. Hosté jsou stále první s jedenácti body o tři body před druhou Maltou a taktéž s ní zřejmě budou muset vybojovat remízu na její půdě.

Domácí začali přeci jen aktivněji a úvodní příležitost si vypracovali po pěti odehraných minutách. Černomordijs hledal svým pasem z pravého křídla nabíhajícího Vladimira Kamešse, jenž se k míči nakonec těsně nedostal. Krátce po čtvrthodině hry se postavil k přímému volnému kopu z dobrých pětadvaceti metrů Bjartalíð a dobře mířil k levé konstrukci, nicméně brankář Ozols skvěle vyrazil balón do strany.

Domácí byli blízko k otevření skóre ve 33. minutě, kdy po zblokované střele a následném obrovském závaru odkopával míč do bezpečí téměř z brankové čáry vracející se kapitán Davidsen. Obrázek hry se příliš neměnil ani po změně stran, Lotyšsko z ničeho nic udeřilo v 59. minutě. Po standardní situaci z pravé strany a následné prodloužené hlavičce od Gutkovskise se zjevil u vzdálenější tyče osamocený Kamešs.

Ten si na hranici ofsajdu věděl rady a z pěti metrů snadno propálil bezmocného gólmana Gestsona. Avšak neuběhlo ani dalších šedesát sekund a bylo bleskově srovnáno. Po nadýchaném pasu Davidsena hlavičkoval v záklonu Gunnar Vatnhamar a překvapivým padáčkem nachytal lehce vyběhnutého Ozolse, který o centimetry nedokázal zabránit balónu v cestě ke své pravé tyči.

Poslední větší možnost tohoto sobotního střetnutí se zrodila v 70. minutě, ale Gutkovskis zblízka z mírného úhlu nepřekonal dobře postaveného Gestsona. Faerské ostrovy by si za pár dní na Maltě dokonce mohly dovolit i prohrát, ovšem pouze o jednu trefu v minimálním poměru 2:3.

Více informací k zápasu

Malta - Andorra 3:1

14.11.2020 15:00

Góly: 55. Emili García (vl.), 58. Jurgen Degabriele, 90+3. Shaun Dimech - 3. Marc Rebés

Malta plnila roli mírného favorita v tomto souboji, jistá v kramflecích si však nebyla především po prvním dějství, neboť s Andorrou prohrávala o branku. Ve druhém poločase však zlepšila svůj výkon, zaznamenala tři přesné zásahy, i nadále může usilovat na úkor dosud vedoucích Faerských ostrovů o první místo, a tudíž i o postup do výkonnostní céčkové ligy.

Trpaslík z Pyrenejského poloostrova si v Ta' Qali připsal na své konto svůj premiérový gól v Lize národů, ani ten mu ale ke konečnému úspěchu nepomohl. Poté, co se během úvodních chvil zápasu ujal vedení, se pokusil těsný náskok ubránit, takhle taktika se nicméně ve finále nesetkala s kýženým pochopením. A aktivnější domácí asi zaslouženě urvali konečnou výhru.

Oba týmy byly v koncovce nesmírně produktivní. Dohromady vyprodukovaly čtyři střelecké pokusy přímo mezi tři tyče a ve všech případech se následně skóre měnilo. V tom prvém se zaradovali hosté, to když centr ze standardky od Joana Cervóse sklepl hlavou Marcio Vieira pro spoluhráče Marca Rebése, který pak z vápna levačkou propálil vše, co mu stálo v cestě.

Andorra do přestávky přežila šanci Teumy, který namířil míč do brankové konstrukce, deset minut po obrátce se každopádně Maltě podařilo vyrovnat. Teuma rozehrál centr z rohového čtvrtkruhu do pokutového území, kde sice nenašel nikoho ze svých spolubojovníků, avšak nakonec ani nemusel, poněvadž bránící Emili Garcia nasměroval merunu do vlastní brány.

Jen o tři minuty později se domácí dočkali své další odměny. Gambin zasekl balón u pravé čáry šestnáctky, poslal jemný oblouček na hlavu Degabrieleho, který překonal brankáře Josepa Gómese střelou do šibenice. Tři body svému týmu pojistil ještě ve třetí minutě nastavení Dimech, který se prosadil snadno z dorážky po vyraženém pokusu Grecha.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Faerské ostrovy53208:411
2.Malta52217:58
3.Lotyšsko50413:44
4.Andorra50231:62
Liga D - skupina 2

San Marino - Gibraltar 0:0

14.11.2020 15:00

Góly: -

Gibraltar odmítl velkou možnost definitivně si zajistit první příčku ve skupině 1 a tím tak bojovat o dodatečný postup do Ligy C, na půdě posledního San Marina totiž získal pouze bod za nerozhodný bezbrankový výsledek a o vítězství v Lize D se na závěr popere s Lichtenštejnskem. Domácí museli čelit favorizovanému soupeři téměř celý druhý poločas v deseti, i přesto poprvé ve své historii neprohráli v soutěžním střetnutí dvakrát po sobě.

Hosté po dvou předchozích výhrách mají na kontě sedm bodů a před druhým Lichtenštejnskem disponují tříbodovým náskokem. Pokud si chtějí udržet první pozici, tak v úterý na vlastním stadionu nesmějí prohrát. San Marino zakončilo tento cyklus se dvěma body bez jediné vstřelené branky, nicméně za své působení se v žádném případě nemusí stydět.

Svěřenci italského trenéra Franca Varrelly hráli se svým sobotním konkurentem vyrovnanou partii do již zmiňovaného vyloučení, pak přestáli mírný tlak Gibraltaru až do závěrečného hvizdu. První šanci si vypracovali po dvaceti odehraných minutách, kdy gólman Coleing vyrazil sražený projektil zbytečně před sebe, jenomže dorážející Hirsch byl ve stoprocentní pozici na poslední chvíli zablokován vracejícím se Sergeantem.

Druhá příležitost San Marina se zrodila za další dvě minuty, tentokráte si Coleing výtečně poradil s přízemním pokusem Nanniho. Hosté poprvé zahrozili asi deset minut před přestávkou, avšak Chipolina tečoval centr Walkera zhruba o metr vedle bližší tyče. Domácí si výrazně zkomplikovali situaci ve 49. minutě. Kapitán Davide Simoncini nakopl Torrillu zvednutou podrážkou do stehna a ukrajinská rozhodčí Kateryna Monzulová mu bez váhání ukázala přímou červenou kartu za surovou hru.

Hosté ale ani v početní výhodě na trávníku nijak výrazně nedominovali, svou největší šanci ke skórování promarnili dvacet minut před koncem. De Barr předvedl výbornou individuální akci, elegantně se obtočil kolem střídajícího Mularoniho a nakonec zkusil vystřelit z osmnácti metrů, jeho přízemní střela proletěla o pár decimetrů vedle pravé konstrukce.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Gibraltar32102:07
2.Lichtenštejnsko31112:14
3.San Marino40220:32

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (41)

Přidat komentář
johan14

O čo v tej lige vlastne ide? Len i pozície pred žrebom MS? Dík za každú rozumnú odpoveď.

Reagovat
Hafna

O to, taky o několik možných míst v baráži o MS pro týmy co neprojdou klasickou kvaldou (nevím teď přesne ty pocty) a o postupy do vyšších “tříd” a následně zápasy s kvalitnejsimi a ekonomicky atraktivnejsimi souperi

Reagovat
smazaný uživatel

Aby si UEFA víc namastila kapsu. Jiny důvod v tom nevidím

Reagovat
smazaný uživatel

No penalty, no ronaldo

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

posledních deset zápasů v repre Messiho = 0 golů mimo penalt

Reagovat
stas87

Nakoniec vyhra 3-1 ale golov malo padnut viac. Na zamyslenie, ze sa opakovane nedari udrzat ciste konto a problemy v defenzive sa skor prehlbuju, ako by sa to malo zastavit. Francuzi, spanieli alebo aj to Anglicko take problemy vzadu nemaju, preto si myslim, ze pre Nemecko bude uspech, ak sa na eure kvalifikuje do QF, dalej to inevidim vobec optimisticky. Ani s Kimmichom to nie je lepsie, inkasuje sa dost golov aj ked on hra. Az sa clovek pyta, co s nimi Löw trenuje pocas zrazu..

Hummels chyba viac ako Müller, v ofenzive problem nie je. Vykaslal by som sa na to, ze Mats neodohral ani minutu v kvalifikacii, miesto by nikomu nezobral. Lenze tomu neverim, jeho nominaciou by Löw poprel sam seba a to mu vlastna pycha nedovoli. Kroos hral svoj najlepsi futbal v Nationalelf vtedy, ked mal za sebou Khediru a Bastiana. Gündogana to tiez tiahne dost dopredu..tam fakt aktualne nie je zaloznik, ktory by vynikal v pozicnej hre a neodkryval svoj priestor. Ten hura futbal co sa uz nejaky cas praktikuje, je cesta do pekla.

Reagovat
Bayern +

To aj Sule s Kochom su tak spatni?

Inak ten Rudiger na ukor Hummelsa ci Boatenga je celkom slusna komedia

Reagovat
Whitemedia

nechápu to, já ho u nás nechci vidět ani na lavičce a on hraje za repre v základu

Reagovat
Seydou Doumbia

tak to hraje i Rabio na ukor lepších...

Reagovat
stas87

Nie, v tej hre nie su chyby jednotlivcov ale zlyhava system ako celok. Chyba podpora od stredovych hracov smerom dozadu, Süle v klube hra v stvroclennej obrane, Koch tiez a Rüdiger hra minimalne, Tah sedi, Ginter hrava ale vcera hral na kraji..vlastne vobec nechapem preco hraju na troch IV, kedze uspechy mali s klasikou v podobe styroch obrancov. Gündogana, Kroosa ci Goretzku to taha dopredu, takze to dopada tak, ze pri rozohravke zaskakuje na sestke vysunuty Koch a Rüdiger so Sülem sa zatiahnu do stredu, Koch sa s loptou otoci a posle ju na Maxa alebo Gintera. Takticky pripraveny super sa na to pripravi a je po sanci si nieco vytvorit. Nastastie vcera na to ukrajinci nereagovali, ale hrat to proti francuzom, tak nemci neopusti vlastnu polku.

Reagovat
db18

Tak je nerozehraný no, i k repre se teď připojil po tom, co teprv v klubu začal trénovat.

Reagovat
REPLIKATOR

Ronaldo zase nulovej proti lepšímu soupeři. Příště může zase honit góly za stavu 5:0 proti Andoře a podobným chudákům.

Reagovat
Diskostu

nulovej ?tak sa pozri aky úbohý bol Messi proti Paraguayu....Ta hlava par cm nižšie a Francuzko ponižene....

Reagovat
Petr20

Messi nečeká před brankou, až mu spoluhráči vytvoří nějakou šanci, ses asi nedíval na Messiho proti Paraguayi...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
CHONG

Čeká na půlce na penaltu.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Zlatko28

Ronaldo 6 zápasů proti Francii, 0 gólů. Stejně jak proti většině top národům. Z té nejlepší 5ky se trefil akorát pro Španělsku. Chce to naplánovat přátelák s Andorrou

Reagovat
Greny

Španělsku dá gol kdejakej Plašil

Reagovat
PaYaB

Reagovat
Hiko

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Ligu národov zrušiť a do play off o MS postúpia 2 najlepšie tímy z tretích miest

+ ta prvá desiatka na druhých miestach a hotovo bolo by to spravodlivé.

Než aby tam postúpil tím ktorý skončí napr. 5 v skupine ale keďže v lige národov je vysoko nasadený tak postúpi na úkor lepších. Nezdá sa mi to fér.

Reagovat
PaYaB

Reagovat
Nadržený šimpanz

Tak víš co, to je dělaný pro ty top týmy. Když se zkurví kvalda, jako se to občas stává, tak pořád mají jistotu, že si zahrají aspoň baráž

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Ramos Takticky si ty penalty vybral v narodaku, aby v Realu byl zas bezchybnej.

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Rudnevs

Švajčiarsko pekný výsledok proti favoritovi

Reagovat
Liquid

dámy a pánové :

...Hostům hrozí kontumace. Norský svaz neuspěl s argumentací, že ostatní hráči byli čtyřikrát testováni a všechny výsledky byly negativní. Výprava chtěla cestovat vlastním autobusem a posléze vlastním charterovým letadlem, v Rumunsku měla bydlet v izolovaném hotelu. "Norská fotbalová federace je přesvědčena, že může odcestovat v souladu s opatřeními. Norská vláda na to řekla ne. Nesouhlasíme s tím, ale samozřejmě nemůžeme vládě odporovat," uvedl v prohlášení svazový prezident Terje Svendsen.

toto je vměšování vlády do věcí fotbalu a za toto např Nigérii či Sierru Leone vyloučili z FIFA, mělo by to tedy postihnout i Nory

Reagovat
Error

takze i Cechy?

Reagovat
Liquid

nám nezakázala vláda odcestovat na mezinárodní match

Reagovat
Error

ale vmesovala se do fotbalu, podle tve logiky je jedno jakym zpusobem

Reagovat
Error

a nakazala rozpustit tym, teoreticky ani Norsku nic nebrani seskladat zalozni tym, kde se nikdo s nakazenym nepotkal

Reagovat
naheCZ

San Marino poprvé v historii neprohrálo ve dvou soutěžních zápasech po sobě Pro ně je ta Liga Národa fakt dobrá

Reagovat
REPLIKATOR

zrušit LN a pro tyto týmy udělat předkvalifikaci na MS a EURO, ať si hrají jenom mezi sebou.

Reagovat
smazaný uživatel

Pravda

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele