Souhrn zápasů Ligy národů - pondělí 10.9.

10.09.2018, 22:49
Komentáře a souhrny
Turecko předvedlo velký obrat ve Švédsku a napravilo domácí nezdar s Ruskem. Portugalsko vyhrálo nad Itálií, Srbsko před vlastními fanoušky jen remizovalo s Rumunskem...
Skupina 3

Portugalsko - Itálie 1:0

10.09.2018 20:45

Góly: 48. André Silva

Portugalci doma nakonec těsně porazili Italy. O třech bodech pro výběr trenéra Fernanda Santose rozhodl André Silva, který právě v Itálii nezažíval moc dobré časy. Dnes si užil pravou italskou vendettu.

Italové si chtěli po úvodní remíze s Polskem trochu vylepšit skóre a najít opět příznivější tvář svých fanoušků. K tomu jim měl sloužit duel s domácím Portugalskem. Italský trenér Roberto Mancini udělal oproti minulému klání několik změn v sestavě, například nasadil mladíka Chiesu od první minuty. Šanci dal i Zazovi, Immobilemu nebo Cristantemu s Lazzarim.

Portugalci nastoupili opět bez Cristiana Ronalda, na což si možná budeme muset zvykat častěji. Na trávník Estádia da Luz vyběhli Cancelo, Pepe, Mário Rui, Bruma, André Silva nebo jeho jmenovec Bernardo Silva. Mnozí domácí hráči si na chleba vydělávají právě v Itálii, takže věděli, co čekat.

Od úvodních chvil bylo jasně vidět, kdo že je tu pánem. Portugalci diktovali tempo hry a hosté spíše bránili. Na perfektní centr Bernarda Silvy si naběhl William Carvalho, který hlavou zblízka těsně minul italskou branku. Italové častěji kombinovali kolem středu pole, zatímco kreativitu nechávali na domácích.

V Itálii a v dresu AC Milán se Andrému Silvovi moc nedařilo, takže o to měl možná větší motivaci. Na jeho pohybu i hladu po gólech rozhodně bylo vidět, že si s Italy cosi vyřizuje. Po krásném uvolnění pálil mladý útočník jen do míst, kde stál brankář a jeho někdejší spoluhráč z AC Donnarumma. Za Italy zvedl prapor mladík Chiesa, ale taktéž on pálil jen do středu brány.

Po Carvalhově nákopu k tyči Bruma vracel míč před branku, Donnarumma se přes několik hráčů k balónu neprobojoval a Bernardo Silva mohl zakončovat. Trefil ale jen dobře postaveného obránce Romagnoliho, který kamaráda z AC zachránil od inkasování. Toho málem docílil vlastní brankou Bryan Cristante, který srazil balon po centru Ruie těsně nad!

Italové v těchto chvílích vůbec nestíhali tempo domácích a Portugalci byli na koni. Ještě lepší pocit jim mohl dát William Carvalho, jehož dělovka po zemi prosvištěla těsně vedle tyče! V poslední minutě první půle se souhra mezi Chiesou a Zazou vyvíjela velmi slibně a dost možná by z toho byl gól Italů. Jenže na poslední chvíli zasáhl obránce Rubén Dias.

Po změně stran se Portugalci náhle dočkali. A byl to právě v Itálii kritizovaný André Silva, k němuž se dostal balon. Po jednoduché kličce oklamal svého strážce a technickým pokusem k tyči obstřelil také Gianluigiho Donnarummu - 1:0.

Vedoucí branka samozřejmě ještě více nabudila Portugalce. Proměnit ji v další branku mohl také druhý Silva. Bernardo Silva se odhodlal k nádherné ráně zpoza rohu pokutového území a jen sledoval, jak je jeho umění neutralizováno uměním mladíka Donnarummy!

V zájmu aktivnější hry byl do ofenzívy vyslán krajní útočník Sassuola Domenico Berardi, který hodně zlobil portugalskou obranu. Na opačné straně se k balonu dostal Pizzi a jeho jedovatý projektil z rohu vápna musel Donnarumma krotit na víc pokusů.

Italové ke konci utkání trochu přidali a začaly jim vycházet kombinace. Na centr Berardiho od rohového praporku si naskočil Simone Zaza, hlavou ale těsně přestřelil portugalskou branku. A když v závěru ještě minul z nadějné pozice branku Donnarummy střídající Renato Sanches, stav již zůstal nezměněn.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Portugalsko11001:03
2.Polsko10101:11
3.Itálie20111:21
Skupina 2

Švédsko - Turecko 2:3

10.09.2018 20:45

Góly: 34. Isaac Kiese Thelin, 49. Victor Claesson - 51. Hakan Çalhanoğlu, 88. Emre Akbaba, 90+2. Emre Akbaba

Turci měli v Lize národů doslova nůž na krku. Kdyby se jim nepodařilo v Solně otočit pořádně nepříznivý stav a prohráli by i podruhé, jejich šance na úspěch v nově vytvořené soutěži by se značně zmenšila. Švédsko ale nakonec parádně zaskočili, stáhli dvoubrankové manko a ještě si ze severu Evropy odvezli domů všechny body.

Domácí museli být po konečném hvizdu sudího Jesúse Gila neuvěřitelně zklamaní, ještě dvě minuty před koncem totiž drželi průběžné vedení. Jejich soupeř ale nic nezabalil a díky své houževnatosti urval parádní výsledek. Ten přitom potřebovali Turci jako sůl, před pár dny totiž prohráli před vlastními fanoušky s Ruskem a museli už nutně zabrat.

První větší šanci utkání si vytvořili hosté, to když Calhanoglu ve 14. minutě sklepl míč hlavou pro Özyakupa, ten poměrně nebezpečně vypálil, nicméně gólman Olsen si v bráně poradil. Ve 29. minutě se poprvé výrazněji osmělili také Švédové, Berg se trochu nečekaně propracoval díky své šikovnosti za obranu, jenže tváří v tvář brankáři Bolatovi neuspěl.

První branka přišla na řadu až pět minut poté. Augustinsson z levé strany prodloužil balón hlavou na bližší tyčku pro Thelina, ten ještě napoprvé trefil tyčku, z dorážky už ovšem neměl problém překonat Bolata. Navýšit náskok mohl ještě do poločasu Berg, v nastavení pak ještě Durmaz, ovšem ani jeden z nich neseřídil správně svá mířidla.

Když zkraje druhého poločasu Švédsko přidalo další přesný zásah, nikdo si asi v tu chvíli ani nepomyslel, jaké drama nakonec tenhle souboj ještě přinese. Každopádně Claesson ve 49. minutě napřáhl z poměrně velké dálky a svou parádní pumelicí prostřelil Bolata. Jenže za dvě minuty se poprvé z dosaženého gólu radovalo taktéž Turecko.

Topal zprava našel dlouhým pasem na druhé straně stojícího Calhanoglua, ten si míč srovnal na svou pravačku a přesnou přízemní střelu poslal ke vzdálenější tyčce. Turci chytili druhý dech a už v 70. minutě mohl po Bayramově centru vyrovnat hlavou Tosun, Olsen ovšem byl u své tyčky velmi dobře připravený.

Závěr utkání pak jednoznačně patřil Turecku. To už byl na hřišti náhradník Akbaba, jenž dvěma rychlými brankami rozvášnil hostující fanoušky. Nejprve si v 88. minutě narazil s Özyakupem, aby pak od Tosuna rychle dostal míč zpátky a před Olsonem v koncovce nezaváhal. V nastavení dokonal obrat přesnou hlavičkou po centru Gürlera.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Rusko11002:13
2.Turecko21014:43
3.Švédsko10012:30
Skupina 1

Skotsko - Albánie 2:0

10.09.2018 20:45

Góly: 47. Berat Djimsiti (vl.), 68. Steven Naismith

Skotsko dokázalo potvrdit úlohu favorita v domácím prostředí proti Albánii a díky dvěma brankám v úvodní polovině druhého dějství zvítězilo 2:0. V Lize C skupiny 1 se tak dostalo do čela a zvýšilo své naděje na postup do další fáze. Domácí reprezentace se totiž bodově dotáhla na svého pondělního rivala a předskočila ho díky lepšímu skóre. Hosté naopak nenavázali na tři dny staré vítězství 1:0 nad konkurenčním Izraelem.

Skotové byli od samého začátku mnohem lepším výběrem a dostali se do více gólových příležitostí. Již po necelých třech minutách napřáhl ze střední distance Callum McGregor a mířil velmi dobře pod horní tyčku, nicméně brankář Strakosha se vytáhl s parádním zákrokem a balón odvrátil na rohový kop. Domácí pokračovali v tlaku i nadále a konstantně rozjížděli jednu útočnou akci za druhou, podruhé vážněji zahrozili po čtvrthodině hry.

Russell nejprve těsně minul centr z pravé strany, následně stejný hráč vystřelil z levého křídla a napálil před sebou stojícího Berata Djimsitiho. Ve 25. minutě rozehrál přímý volný kop na zadní tyč McGregor a našel hlavu Mulgrewa, jenž posunul míč za obranu na Stevena Naismitha. Ten taktéž hlavičkoval zhruba ze dvou metrů, jenomže trestuhodně orazítkoval pouze bližší konstrukci. V dalších minutách byl na hřišti nejvíce vidět právě Naismith.

Jednatřicetiletý útočník nejprve po půl hodině hry netrefil o centimetry balón po pasu od Tierneyho. Vzápětí ve 41. minutě po přihrávce od McGregora propálil Naismith bezmocného Strakoshu, ale jeho trefa nebyla uznána kvůli těsnému ofsajdu. Za další dvě minuty poprvé zahrozila Albánie, tvrdá rána Memushaje z hranice šestnáctky proletěla o decimetry mimo prostor tří tyčí.

Ihned po změně stran se Skotsko zaslouženě dočkalo. Po krásném centru Robertsona hlavičkoval Naismith do bránícího Djimsitiho a balón vzápětí zapadl za Strakoshu. V 51. minutě na opačné straně napálil Balaj zblízka jen nohu gólmana Allana McGregora a odmítl tedy vyrovnání. V 66. minutě selhal Balaj podruhé a ze středu šestnáctky pálil trestuhodně nad. Domácí přidali definitivní pojistku o dvě minuty později, kdy Naismith využil rohového kopu a podskočení Strakoshy, hlavou z osmi metrů pak nasměroval míč snadno do sítě.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Skotsko11002:03
2.Albánie21011:23
3.Izrael10010:10
Skupina 4

Srbsko - Rumunsko 2:2

10.09.2018 20:45

Góly: 26. Aleksandar Mitrović, 63. Aleksandar Mitrović - 48. Nicolae Stanciu (pen.), 68. George Ţucudean

Celkem čtyři branky a konečná remíza 2:2. Tak skončil zajímavý souboj mezi Srbskem a sousedním Rumunskem. Srbové v utkání dvakrát vedli, ale Rumuni pokaždé našli odpověď, o což se hodně přičinil záložník pražské Sparty Nicolae Stanciu.

Zápas na stadionu Partizanu začal lépe pro domácí Srby, kteří byli v ofenzívě hodně aktivní. Zejména útočník Mitrović, který už v desáté minutě orazítkoval hlavičkou od země břevno. Tatarusanu v brance Rumunů měl velké štěstí. Srbové byli po celý první poločas o něco lepším týmem a ve 26. minutě šli do zaslouženého vedení. Veterán Kolarov dostal s balónem na noze prostor ke střele, Tatarusanu musel na zem vyrážet a Aleksandar Mitrović neměl problém zblízka trefit odkrytou branku.

Tým Mladena Krstajiće po vstřelené brance nepolevoval a chtěl co nejdříve Rumuny dorazit druhým zásahem. Ve 43. minutě těsně nedosáhl na Ljajičův centr Mitrović a Sergej Milinković-Savić pro změnu promáchl. Jediná rumunská akce přišla až se závěrem poločasu, kdy se do balónu z dálky opřel Chipciu a Dmitroviće také zachránilo břevno.

Do druhého poločasu vstoupili o poznání lépe Rumuni a brzy srovnali na 1:1. Jeden z nejzkušenějších, Aleksandar Kolarov, v šestnáctce fauloval Draguse, sudí odpískal pokutový kop a Nicolae Stanciu ho proměnil.

Srbové po inkasované brance výrazně přidali plyn a Rumunsko se znovu ocitlo pod velkým tlakem, který v 63. minutě neustálo. Aleksandar Mitrović si ve vápně převzal přihrávku, pokryl si balón a pak se rychle prosmýkl mezi dvěma obránci a nechytatelně zakončil.

Jenže druhé vedení Srbům dlouho nevydrželo. O pět minut později uklidil Stanciův rohový kop na milimetr přesně k přední tyči George Tucudean. Srbové byli v zápase dominantnější, jenže zbývajících dvacet minut už Rumuni uhráli a z Bělehradu vezou velmi cenou remízu.

Více informací k zápasu

Černá Hora - Litva 2:0

10.09.2018 20:45

Góly: 34. Stefan Savić (pen.), 36. Marko Janković

Černohorci doma splnili úkol a s Litvou si poradili v poměru 2:0. Vše podstatné se na stadionu v Podgorici událo v prvním poločase, kdy Černá Hora vstřelila dva slepené góly. Litva pak měla celý poločas na to něco s výsledkem udělat, ale domácí už náskok nepustili.

Tempo zápasu v úvodních minutách nebylo bůhvíjaké, dokonce se dá říci, že Litevci byli o něco nebezpečnějším týmem, byť branku Černé Hory ohrozili jen sporadicky. Například rána Slivky skončila hodně mimo. Na druhé straně se dostal do dobré koncovky Janković a Šetkus musel vyrážet. Ve 32. minutě si naběhl na nadýchaný centr z pravé strany Bećiraj a Šetkus jeho hlavičku z malého vápna reflexivně zastavil. Aktivita domácích se nakonec vyplatila, byť do vedení je dostal nařízený pokutový kop za hraní rukou v podání Leimonase. Stefan Savić zvolil razanci a přesnost a Černá Hora vedla nad Litvou 1:0. Následně neuběhly ani tři minuty a Černá Hora své vedení navýšila. Po ztrátě balónu následoval rychlý kontr a Marko Janković pohodlně zvýšil.

Hostující trenér musel na nepříznivý vývoj reagovat a hned do druhého poločasu poslal duo čerstvých hráčů Borovskise a Kuklyse. Litva sice o něco aktivnější byla, ale nebezpečnější byli nadále Černohorci. Simić v 59. minutě hlavičkoval do břevna a na druhé straně Šernasův průnik zlikvidoval až Petković.

S ubývajícím časem docházela i Litevcům energie na případný zvrat. Černohorci si závěr zápasu pohlídali a doma získali tři body, které mohou hrát dost podstatnou roli v boji o postup.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Černá Hora21102:04
2.Srbsko21103:24
3.Rumunsko20202:22
4.Litva20020:30
Skupina 1

Andorra - Kazachstán 1:1

10.09.2018 20:45

Góly: 85. Jordi Aláez - 68. Jurij Logvinenko

O velké překvapení se v Lize národů postarala Andorra. Tým složený z amatérů dokázal uhrát remízu 1:1 s Kazachstánem. Hosté sice prolomili obranou hráz soupeře až v 68. minutě, ale poslední slovo měl k velké radosti domácích Jordi Aláez. Na stadionu Nacional vypukla po závěrečném hvizdu obrovská radost.

Pro Andorru je to historický moment. Fotbalový trpaslík zrovna neboduje každý reprezentační termín a remíza 1:1 s Kazachstánem je zkrátka malou senzací.

Kazachstán si přijel do Andorry pro tři body, koneckonců nic jiného ani chtít nemohl. V zápase měl velkou územní převahu, ale až přes sedmdesátiprocentní držení balónu nevedlo k ničemu. Kazachstán ovládl první poločas, i když je třeba podotknout, že první výraznější šanci měl až po půlhodině hry, kdy Mužikov napálil odražený balón hodně vysoko nad.

Po změně stran už byl přeci jenom přesnější pokus Sčetkina, se kterým si Gomes poradil. Golmana Andorry vzápětí prověřil i Islamchan, jenž střílel k bližší tyči. Domácí celek vydržel vzdorovat Kazachům do 68. minuty, pak se poprvé měnilo skóre. Jurij Logviněnko si naskočil na rohový kop a z malého vápna hlavou překonal Gomese.

Čtvrthodinu před koncem si Kazachstán zápas zbytečně zkomplikoval. Mužikov zezadu sjel Aláeze a sudí ho musel vyloučit. Andorra vycítila šanci a plně jí uchopila za pačesy. Dmitrij Šomko předvedl obrovskou hrubku a Jordi Aláez jí nemilosrdně potrestal. To vše poslední čtyři minuty před koncem. Andorra zbytek zápasu ubetonovala a doma získala velmi vážený bod.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Gruzie22003:06
2.Andorra20201:12
3.Lotyšsko20110:11
4.Kazachstán20111:31
Skupina 3

Malta - Ázerbájdžán 1:1

10.09.2018 20:45

Góly: 10. Andrei Agius (pen.) - 26. Tamkin Khalilzade

Nečekaný bod ze zápasu s Ázerbájdžánem získala Malta. Jihoevropský celek se dostal do rychlého vedení díky pokutovému kopu. Hosté sice rychle odpověděli, ale následně se na nic nezmohli a zápas bez patřičného tempa skončil konečnou dělbou bodů.

Začátek zápasu byl opatrný, přesto paradoxně došlo k první změně skóre. Hüseynov ve vlastním vápně podkopl Mifsuda a sudí odpískal ve prospěch Malty pokutový kop. Domácí celek měl jedinečnou možnost ujmout se vedení a Andrei Agius touto příležitostí nepohrdl. Penaltu suverénně proměnil a zajistil Maltě náskok.

Ten domácím ale dlouho nevydržel. Ve 25.minutě ještě Malťané ustáli Madatovovu tutovku, která skončila na tyči, ale hned o minutu později už se Ázerbájdžán radoval. Po volném přímém kopu Hogg balón vyrazil a dorážející Chalilzade srovnal stav. Do konce prvního poločasu byli Ázerbájdžánci mírně lepším týmem, ovšem žádnou větší gólovku si už nevypracovali.

Naopak v 50. minutě mohla opět udeřit Malta. Po centru na zadní tyči hlavičkoval do boční sítě Fenech. Tempo zápasu pak po hodině hry výrazně opadlo, přičemž diváci už žádnou stoprocentní tutovku neviděli. Zajímavou možnost měl snad jen Madatov, který hlavičkoval do míst, kde stál připravený Hogg. Ázerbájdžán se v posledních minutách zápasu nastěhoval do maltské šestnáctky, ale rozhodující branku se mu vstřelit nepodařilo.

Více informací k zápasu

Kosovo - Faerské ostrovy 2:0

10.09.2018 20:45

Góly: 50. Arbër Zeneli, 55. Atdhe Nuhiu

Kosovo po nedávné bezbrankové remíze v Ázerbájdžánu nyní dosáhlo na první tříbodový zisk a díky němu se propracovalo na čelo Ligy D skupiny 3. Po výhře 2:0 nad Faerskými ostrovy je první se čtyřmi body. Jeho pondělní rival naopak nedokázal navázat na páteční vítězství s Maltou (3:1) a klesl na druhou pozici se třemi body. Domácí rozhodli o svém úspěchu v úvodní desetiminutovce druhé půle, kdy vsítili obě dvě branky.

Výběr z Balkánského poloostrova byl v celém průběhu aktivnějším výběrem a měl jasnou územní převahu, míč držel téměř ze 70 procent. Do první větší možnosti se však již po necelých deseti minutách hry dostali hosté. K přímému volnému kopu z pětadvaceti metrů se postavil Sørensen a jeho tvrdý projektil proletěl těsně nad horní tyčkou. Po dvaceti odehraných minutách poprvé zahrozil pozdější hrdina Aber Zeneli.

Třiadvacetiletý záložník nizozemského Heerenveenu vypálil z hodně ostrého úhlu a vzdálenější konstrukci vskutku minul jen o několik decimetrů. Poté diváci spíše sledovali taktickou bitvu a po vyložených možnostech se doslova slehla zem. Jeden z rozhodujících okamžiků byl k vidění v 50. minutě. Kryeziu chytře přihrál Zenelimu, jenž vystřelil ze čtrnácti metrů kolem dvou bránících protihráčů a po lehké teči zapadl míč přesně k pravé tyči.

Od tohoto momentu domácí výrazně přidali a bylo na nich vidět, že jim vedoucí trefa pomohla. V 53. minutě se Avdijaj ocitl v tváří tvář proti brankáři Nielsenovi, jenže zblízka ho nepropálil. Kosovo poslalo soupeře definitivně na kolena za další dvě minuty, o jeho druhou branku se postaral Atdhe Nuhiu. Devětadvacetiletý útočník, hájící už více než pět let barvy druholigového anglického Sheffieldu Wednesday, zaznamenal svůj druhý reprezentační gól.

Po skvěle zahraném přímém volném kopu z pravého křídla hlavičkoval z hranice brankového území Rashica a Nielsen se blýskl parádním zákrokem levou nohou. Následně však vracel míč před branku Rrahmani a právě skluzující Nuhiu ho snadno dopravil do sítě. Faerské ostrovy se až do závěrečného hvizdu na nic nezmohly a směrem dopředu byly naprosto neškodné.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Kosovo21102:04
2.Faerské ostrovy21013:33
3.Ázerbájdžán20201:12
4.Malta20112:41

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
Benfica

Muita classe veľmi dobre to Portugalci zvládli..

Reagovat
stas87

Svedsko. Uz v prvom polcase mali dat minimalne dva goly a dohrat druhy polcas na vyhru. Zrazil ich gol na 2-1 a potom uz prisla klasika pod Anderssono,. Strach z vyhry, mala aktivita a snaha pridat pojistku a definitvne supera dorazit. V tom time je potencial k tomu, hrat pravidelne na Mundiale a pravidelne na eure. Bohuzial, hlupe chyby a neschopnost dohrat zapas k vyhre ten tim posielaju pravidelne ke dnu.

Reagovat
smazaný uživatel

Čo hovoríte zatiaľ na ligu národov ? pre mňa je to sklamanie, síce sú v TV dobré zápasy ale nasedenie je stále na úrovni prípraváku.

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
Kixi Syhimour

Itálie

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele