Preview zápasů Ligy národů - pondělí 10.9.

10.09.2018, 08:46
Previews
Itálie začala Ligu národů domácí remízou s Polskem a nyní poprvé vyráží ven, představí se v Portugalsku. Švédsko hraje doma s Tureckem, dalších šest dnešních zápasů spadá do třetí a čtvrté ligy. Skotsko bude měřit síly s Albánií, Srbsko je favoritem duelu proti Rumunsku...
Liga A - skupina 3
Portugalsko - Itálie  (pondělí 20:45)
Portugalci se poprvé od nešťastně sehraného osmifinálového utkání na mistrovství světa postaví soupeři v ostrém utkání. Premiéru ve skupině 3 Ligy A si připíše proti Italům, kteří už mají první duel za sebou.

Portugalci chtěli hodně zopakovat triumf na mistrovství Evropy, ale světový šampionát v Rusku jim úplně nefandil. Ambiciózní celek sestavený stále ještě kolem Cristiana Ronalda sice prošel sítem základní skupiny, ale hned v osmifinále narazil na silnějšího soka. Byla jím reprezentace Uruguaye, která nakonec byla nad síly portugalského výběru a nepustila jej do další fáze.

Trochu omlazený celek se nyní snaží pod vedením osvědčeného a zkušeného trenéra Fernanda Santose opět najít ideální mix mezi mládím a zkušeností a zopakovat nedávný úspěch, nebo se mu alespoň co možná nejvíc přiblížit. V rámci Ligy národů může zkušený trenér experimentovat a zkoušet vměstnat do hry nové tváře.

Účast v ní bere velmi vážně. "Máme před sebou velmi náročné utkání s týmem, který stojí na počátku nové éry s novým trenérem. Italové jsou mladí, čerství a hladoví po úspěchu. My ale bereme Ligu národů velmi vážně a vidíme v ní velkou příležitost ukázat, jak silný tým jsme. Je to nový cyklus také pro nás, na jehož konci je mistrovství v roce 2020. Na to chceme pořád myslet," dodal zkušený kouč.

Portugalsko se s Itálií střetlo už několikrát. Většinou měla navrch italská reprezentace, ale při poslední konfrontaci brali tři body právě Portugalci. V Janově jim stačila jediná branka, o kterou se po změně stran postaral Éder. Od té doby uplynuly už tři roky a obě jedenáctky se hodně proměnily.

Portugalci zažili na Euru vrchol, zatímco Italové padli na dno. Letošní šampionát se jich vůbec netýkal a sledovali jej jen z televize. Pro italské fanoušky to byla národní pohroma, na kterou chtějí co nejdříve zapomenout. Nový kurz nastavil trenér Roberto Mancini a již svým výběrem ukázal, že chce stavět na italském mládí.

První ostrý duel Italové odehráli před pár dny, když se doma postavili proti Polsku. To přivezlo všechny své největší hvězdy a hrálo s Italy velmi vyrovnaný zápas. Vyrovnanost byla vidět také z výsledku, neboť oba týmy se trefily jednou. První bod do tabulky potěšil spíš asi Italy, kteří především v první půli tahali za kratší konec. Přesto byl trenér Roberto Mancini spokojen.

Po zápase zmínil: "Máme za sebou první ostrý test a chvíli trvá, než si hráči na vyšší tempo zvyknou. Poměrně dost jsme se změnili, přišli noví hráči, takže je potřeba jim dát čas. Jsem ale spokojen, neboť to hráči nevzdali a bojovali až do konce. Příště musíme lépe využívat naše šance," přeje si zkušený taktik.
Portugalsko - pravděpodobná sestava:
Patrício - Cancelo, Pepe, Dias, Mário Rui - Rúben Neves - Bernardo Silva, William, Pizzi, Gelson - André Silva
Itálie - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Lazzari, Bonucci, Romagnoli, Criscito - Cristante, Jorginho, Bonaventura - Chiesa, Belotti, Insigne
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.37 - 3.06 - 3.39
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Polsko10101:11
 Itálie10101:11
3.Portugalsko00000:00
Liga B - skupina 2
Švédsko - Turecko  (pondělí 20:45)
Po velmi úspěšném mistrovství světa vstoupí na scénu Ligy národů Švédové a hned na úvod je čeká těžký test v podobě turecké reprezentace. Domácí by vzhledem k posledním výsledkům měli být favoritem, ovšem Turci necestují na sever Evropy na výlet. Mircea Lucescu přivezl do Švédska mladý, zato hladový tým.

Turecko má navíc co napravovat. V prvním zápase Ligy národů doma v Trabzonu nestačilo na Rusy (1:2) a v tabulce má tedy nula bodů. Rumunský kouč ve službách půlměsíce Mircea Lucescu hledal na výkonu svého celku jen pozitiva a věří, že v souboji se Švédskem už Turecko nějaký bod získá. Historicky jsou totiž Švédové velmi oblíbeným soupeřem. Turci s nimi prohráli jen jednou, navíc před dlouhými sedmi lety v kvalifikaci o MS 2002. Tehdy se oba týmy probojovaly na šampionát a Turecko v Koreji a Japonsku získalo nečekaně bronzové medaile!

Od velkého úspěchu už uběhlo spousty let a současná turecká reprezentace vypadá přeci jenom jinak. Mircea Lucescu sází na hodně mladé a perspektivní hráče, kteří sice nemají na mezinárodní scéně tolik zkušeností, nicméně ve svých klubech hrají důležitou roli. Hlavními tahouny jsou Hakan Calhanoglu z AC Milán či Cenzig Ünder, který rovněž hraje v Itálii, kde hájí barvy AS Řím. Kouč Lucescu má s Tureckem jasný úkol, dostat ho na závěrečný turnaj. Ještě připomeňme, že Turecko je jedním z kandidátů na pořádání evropského šampionátu v roce 2024.

Švédsko by mělo být v zápase favoritem už proto, že sází na stejný tým, který se velmi dobře prezentoval na nedávno skončeném šampionátu v Rusku. Švédové postoupili z těžké skupiny na úkor Německa či Jižní Koreje a nakonec vypadli až ve čtvrtfinále s Anglií! Ještě před startem Ligy národů se "Tre kronur" utkali v přátelském zápase s Rakouskem a možná trochu překvapivě prohráli 0:2.

Pro domácí to bude premiéra nově utvořené soutěže. Švédsko je spolu s Tureckem v tříčlené skupině, kde je ještě doplňuje Rusko.
Švédsko - pravděpodobná sestava:
Olsen - Augustinsson, Granqvist, Lindelöf, Lustig - Larsson, Ekdal, Larsson, Claesson - Berg, Guidetti
Turecko - pravděpodobná sestava:
Kirintili - Ozbayrakli, Aziz, Söyüncü, Kaldirim - Youkslu, Akbaba - Ünder, Yazici, Calhanoglu - Tosun
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.33 - 3.85
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Rusko11002:13
2.Švédsko00000:00
3.Turecko10011:20
Liga C - skupina 1
Skotsko - Albánie  (pondělí 20:45)
Vůbec poprvé v historii zavítá do Hampden Parku v Glasgow reprezentace Albánie. Skotsko je považováno za favorita svojí skupiny, ale Albánie v prvním zápase proti Izraeli ukázala, že má kvalitu. Pro Skotsko to bude první zápas nově utvořené Ligy národů.

Skotsko už poměrně dlouho čeká na nějaký výraznější úspěch v podobě postupu na závěrečný turnaj a Liga národů nabízí další možnost, jak toto prokletí zlomit. Díky předchozím výsledkům se Skotové dostali až do třetí ligy, kde se v 1. skupině utkají právě s Albánií a Izraelem.

Britský celek naposledy nepochodil v kvalifikaci o mistrovství světa do Ruska, ale postupu byl tentokrát trochu blízko. Ve své skupině obsadil nepostupové třetí místo, přitom měl stejný počet bodů jako druzí Slováci. V přátelských zápasech se pak od listopadu loňského rok Skotům vůbec nedaří. Prohráli s výjimkou zápasu v Maďarsku úplně vše. Naposledy je rozstřílela Belgie 0:4.

Albánie by měla být přeci jenom hratelnějším týmem, zvláště v domácím Hampden Parku, kde panuje vždy dobrá kulisa. Albánci si při své premiéře v Lize národů připsali nejtěsnější výhru a s prázdnou nechtějí odjíždět ani z ostrovů.

Až v roce 2018 se stalo, že los svedl dohromady tyto dva celky. Skotové se s Albánií nikdy předtím neutkali. Jak souboj dvou odlišných stylů dopadne? Bude slavit ostrovní kopaná, nebo balkánská horkokrevnost? Zápas budou v Glasgow řídit slovinští sudí v čele s Tomažem Klančnikem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.83 - 3.37 - 5.04
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Albánie11001:03
2.Skotsko00000:00
3.Izrael10010:10
Liga C - skupina 4
Srbsko - Rumunsko  (pondělí 20:45)
Hodně pekelná atmosféra se očekává v Srbsku, kam k utkání Ligy národů zavítá Rumunsko. Hosté mají v Bělehradu co napravovat. Před devíti lety tu totiž jejich reprezentace utrpěla ošklivý, pětigólový debakl.

Devět let je sice dlouhá doba, ale mnozí fanoušci a příznivci na tuto ostudnou noc nezapomněli. Rumunská reprezentace byla v Srbsku maximálně ponížena a nyní je čas na odplatu. Rumuni ale v prvním zápase Ligy národů neoslnili a s Černou Horou remizovali 0:0. Výsledek byl rozhodně velkým zklamáním, protože do té doby si Tricolori vedli báječně a v přátelských zápasech postupně porazili Turecko, Švédsko nebo Chile.

Cosmin Contra i přes ztrátu s Černou Horou věří, že jeho svěřenci uhrají v Srbsku mnohem lepší výsledek než před devíti lety. Čeká je však znovu velmi těžký soupeř, který si letos zahrál na závěrečném šampionátu v Rusku. Srbové sice v základní skupině neuspěli, ovšem žádnou ostudu také neudělali. Ještě připomeňme, že Rumuni hráli se Srby dvakrát a ani v prvním zápase na domácí půdě nedokázali uhrát ani bod.

Srbsko tak trochu zažívá fotbalovou renesanci. Jeho reprezentace hrála v Rusku a klubový zástupce Crvena Zvezda Bělehrad se probojoval do základní skupiny Ligy mistrů. Ještě nedávno byl přitom srbský klubový fotbal doslova na dně. O jeho kvalitě by koneckonců mohla povídat pražská Sparta, která loni vypadla s Crvenou Zvezdou a letos skončila na štítu Subotice.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.58 - 3.86 - 6.77
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Černá Hora - Litva  (pondělí 20:45)
Město Podgorica už je připravené na premiéru Ligy národů. Černá Hora se představí poprvé doma a hodlá navázat na úspěšné představení v Rumunsku, kde uhrála cennou remízu 0:0. Soupeřem bude Litva, která v prvním zápase těsně podlehla Srbům.

Čtvrtá skupina Ligy C je poměrně hodně vyrovnaná a za největšího favorita jsou považování Srbové a hned za nimi nejspíše Rumuni. Černá Hora ale ukázala, že je třeba také s ní počítat. Ve vyrovnané skupině je důležitý každý bod a Černohorci jeden takový získali v Rumunsku. Teď mají možnost svoje konto rozšířit, neboť přivítají Litvu, od které se toho příliš nečeká.

Černá Hora by se ráda kvalifikovala na nějaký závěrečný turnaj a Liga národů je jednou z možností, jak svůj cíl realizovat. Poslední kvalifikace na mistrovství světa nebyla v jejím podání špatná, ale konečné třetí místo za vítěznými Polskem a Dánskem nestačilo ani na baráž.

Forma Černohorců není i přes remízu v Rumunsku bůhvíjaká. Balkánský celek čeká už přes rok na vítězství. Naposledy se to povedlo opět proti Rumunsku, ale to bylo ještě v rámci již zmíněné kvalifikace do Ruska. Domácí celek od té doby sehrál sedm mezinárodních zápasů, ve kterých maximálně uhrál remízu.

Případná dělba bodů s Litvou by byla považována za ztrátu, zvláště když pobaltský celek je považován za velkého outsidera skupiny. Litva v prvním zápase Ligy národů těsně podlehla Srbům, když o osudu utkání rozhodla proměněná penalta Dušana Tadiće. Litva nikdy před tím s Černou Horou nehrála, v Podgorici tak půjde o první vzájemné měření sil.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 4.20 - 9.38
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Srbsko11001:03
2.Rumunsko10100:01
 Černá Hora10100:01
4.Litva10010:10
Liga D - skupina 1
Andorra - Kazachstán  (pondělí 20:45)
Dalekou cestu do maličké Andorry musí podniknout Kazachstán, který se tu utká v rámci Ligy národů o důležité tři body. Kazaši budou velkým favoritem, nicméně fotbalový trpaslík v posledních zápasech ukazuje, že jej není radno podceňovat.

Zní to neuvěřitelně, ale reprezentace Andorry už neprohrála čtyři zápasy v řadě! A co víc, ani jednou v nich neinkasovala. Soupeře sice neměla zvučné, ale to na jejím sebevědomí vůbec nic neubírá. Od výhry nad Lichtenštejnskem si třikrát připsala remízu 0:0, ale zvláště ta poslední s Lotyšskem je hodně cená. Andorra tak hned v prvním zápase Ligy národů překvapila a získala bod.

Ve své skupině, ve společnosti Gruzie, Lotyšska a právě Kazachstánu, je stále největším outsiderem a žhavým kandidátem na poslední místo.

Kazachstán nic jiného, než tři body z tohoto souboje nepřipouští. Soupeře však podcenit nehodlá, zvláště, když už čtyři utkání v řadě neinkasoval. Kazaši se takovouto bilancí pochlubit nemohou. V prvním zápase Ligy národů podlehli Gruzii 0:2. Předtím ale sehráli v rámci přípravných zápasů zajímavá utkání a například porazili účastníka EURO 2016 Maďarsko.

Kazachstán zavítá do hlavního města Andorry la Velly po devíti letech. V roce 2009 tu nastoupil ke kvalifikačnímu zápasu o mistrovství světa do Afriky v roce 2010 a zvítězil stejně jako v domácím utkání. Na šampionát se ale probojovat nedokázal, ve skupině skončil předposlední, když hůře už na tom byla jen Andorra.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.59 - 3.47 - 1.61
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Gruzie22003:06
2.Andorra10100:01
3.Lotyšsko20110:11
4.Kazachstán10010:20
Liga D - skupina 3
Malta - Ázerbájdžán  (pondělí 20:45)
Na národním stadionu v Ta'Qali se chtějí fotbalisté Malty revanšovat za porážku od Faerských ostrovů a doma porazit Ázerbájdžán. Favoritem ale nebudou, neboť Ázerbájdžánce nikdy v historii porazit nedokázali a to se za posledních pět let spolu utkali třikrát.

Před třemi lety v kvalifikaci na EURO do Francie naposledy a Ázerbájdžán domácí utkání zvládl za tři body, zatímco v maltské odvetě si připsal remízu. Na závěrečný turnaj ale nepostoupil žádný z týmů. Jak Malta, tak i Ázerbájdžán se řadí mezi fotbalové trpaslíky, kteří za sebou nemají žádný výraznější úspěch.

Malta sem tam dokáže někoho potrápit, ale vyšší ambice, celek složený z neprofesionálů, nemá. Úspěch maltské reprezentace bychom hledali marně, ovšem můžeme za něj považovat i remízu z přátelského utkání s Arménií letos v květnu, či opět remízu s Litvou v loňském roce. Malta nevstoupila do Ligy národů vůbec dobře a v prvním zápase s Faerskými ostrovy prohrála jasně 1:3.

Ázerbájdžán sice také nepatří mezi fotbalové velikány, ale přeci jenom už jde o obávanějšího soupeře. Koneckonců naši fotbalisté by mohli z poslední kvalifikace o mistrovství světa vyprávět. Navíc letos se Ázerbájdžánu celkem daří, v přípravných zápasech prohrál jen dvakrát z šesti případů. Ale v Lize národů hned na úvod ztratil, když doma nenašel recept na obranu Kosova.

Zápas Malty s Ázerbájdžánem se odehraje na národním stadionu v Ta'Qali s celkovou kapacitou necelých sedmnácti tisíc diváků.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.37 - 3.17 - 2.01
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Kosovo - Faerské ostrovy  (pondělí 20:45)
Fotbalisté Kosova si mohou připsat další dobrý výsledek, neboť na domácí půdě přivítají Farské ostrovy. Balkánský celek neprohrál pět zápasů v řadě a i proti Faeřanům bude v pozici favorita.

Před dvěma lety se oba týmy spolu utkaly v přátelském utkání a úspěšnější byl kosovský celek, který zvítězil 2:0. Jednoduché to ale v žádném případě neměl. Druhý gól vstřelilo Kosovo až v nastaveném čase, do té doby Faerské ostrovy sahaly po vyrovnání.

Kosovo v tomto kalendářním roce ještě neprohrálo, vlastně vůbec poprvé ztratilo body až v zápase Ligy národů proti v Ázerbájdžánu (0:0). Posledním celkem, který dokázal Kosovo porazit, byli před rokem Islanďané.

Faerské ostrovy patří mezi klasické fotbalové trpaslíky. V kvalifikačních cyklech končí pravidelně na nepostupových příčkách, nicméně i jim se za poslední rok poměrně daří, i když je to proti týmům, které patří na stejnou úroveň (Andorra, Lichtenštejnsko, Malta). Velký úspěch pak Faeřané zaznamenali proti Lotyšsku, se kterým naposledy uhráli dvě remízy.

Faerské ostrovy už se stihly s Kosovem jednou utkat a prohrát. Před dvěma lety v přátelském utkání vyhrálo Kosovo 2:0, když se střelecky prosadili Bunjaku a Rashani. Oba celky v prvních zápasech Ligy národů neprohrály. Kosovo remizovalo s Ázerbájdžánem, zatímco Faeřané porazili Maltu 3:1.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.73 - 3.40 - 5.94
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Faerské ostrovy11003:13
2.Ázerbájdžán10100:01
 Kosovo10100:01
4.Malta10011:30

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
Agent z Melmacu

som zvedavý na Italiu

Reagovat
Stannis Baratheon

Kosovo - Faery

nádherný kurz na 2

Reagovat
Benfica

Portugaaal

Reagovat
popltak

Snad Itálie ty betonáře sejme.

Reagovat
Benfica

Itálie.. hej? tá Itálie ktorá je už roky preslávená tým ako hlavne bráni..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ross Geller

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele