Skotská Premier League - souhrn 5. kola

20.08.2011, 17:55, aktualizováno 21.08.2011, 17:56
Komentáře a souhrny
Rangers uspěli v Motherwellu a střídají ho na čele tabulky, svou šanci naopak po senzační porážce od St. Johnstone propásl Celtic. Skvěle si zatím vede Dunfermline, nováček uspěl na půdě Dundee United a v tabulce je čtvrtý. O bod méně na svém kontě po výhře nad Hibernianem má St. Mirren, Aberdeen se proti Invernessu dočkal první výhry v sezoně...

Kilmarnock FC - Heart of Midlothian 0:0

21.08.2011 16:00

Góly: -

Utkání mezi Kilmarnockem a Heart of Midlothian skončilo bez branek, přestože oba týmy měly několik šancí k rozhodnutí. Nejblíže vstřelení gólu byl krátce před poločasem hráč Hearts Stephen Elliott, jehož hlavička orazítkovala tyč domácí brány.

Do utkání vstoupili lépe domácí a gólman Marián Kello měl práci s volným kopem Daytona, krátce poté se nepodařilo Heffernanovi najít před bránou spoluhráče. Hearts byli nebezpeční z rohových kopů, ten první ale vyrazil Bell a z druhého mířil Grainger mimo bránu. Bell musel znovu zasahovat proti přímému kopu Hamilla, devět minut před koncem první půle však měli hosté ještě větší příležitost ke vstřelení branky.

Centr Andyho Drivera našel Elliotta, jenž hlavičkou překonal Bella, ale míč se odrazil od tyče a poté ho hráči Kilmarnocku dostali do bezpečí. Domácí, jenž do druhého poločasu nastoupili bez zraněného O'Learyho, byli ve druhé půli aktivnější a Kello zasahoval proti hlavičce Heffernana. Po centru McKeowna se k míči dostal Harkin, ale přestřelil bránu.

Krátce poté měl Harkin další příležitost z volného kopu, jenž ale obránci Hearts zlikvidovali. K míči se konečně dostali i hosté, Bell si však poradil s volným kopem Graingera i střelou Stevensona. Volný kop Kellyho lízl brankovou konstrukci, ještě větší horko v pokutovém území Hearts však bylo po pádu Daytona, kterého zablokoval Grainger, rozhodčí ale pokutový kop neodpískal. Hearts se nakonec podařilo vstřelit branku, která ovšem neplatila kvůli Elliottově ofsajdu.

Více informací k zápasu

Celtic FC - St. Johnstone FC 0:1

21.08.2011 16:00

Góly: 60. David Mackay

Fotbalisty Celticu zřejmě vzala remíza z pohárového duelu se švýcarským Sionem a trápení v ofenzívě pokračovalo i teď. Frustrovaný domácí celek nedokázal najít recept na obranu outsidera ze St. Johnstone a před vlastními fandy vůbec poprvé v sezóně ztratil body, porážku od Saints vskutku čekal málokdo. Zelenobílí se proto v tabulce propadli na třetí místo za druhý Motherwell a prvními Rangers, kteří mají náskok jednoho bodu.

Naopak Saints si připsali velice překvapivou první výhru a vyhoupli se na deváté místo v tabulce, nyní je může toto vítězství nemotivovat k dalším skvělým výkonům. O jedinou branku zápasu se postaral přesně po hodině hry Dave Mackay. Domácí alespoň zachovali v blamáži svou čest profesionálů a neuchýlili se k žádným zbytečným a surovým faulům, v zápase totiž neobdrželi jedinou žlutou kartu.

St. Johnstone vyhrál proti Celticu poprvé od roku 1999 a po zápase si náležitě své pocty užíval. Celtic přitom začal velice dobře a hned ve 3. minutě měl velkou možnost jít do vedení. Gólman Peter Enckelman totiž lehce podrazil ve vápně Anthonyho Stokese a sudí odpískal proti hostům celkem přísnou penaltu. K té se postavil sebejistý Cris Commons, nicméně brankář Enckelman svou předchozí chybu napravil.

Dokázal totiž vystihnout směr střely doprava a svůj tým tak podržel. Zelenobílí tlačili v průběhu celého úvodního dějství, jenže na skvělého Enckelmana nevyzráli. Největší šanci neproměnil Commons. Jeho přímý volný kop se už už točil do branky, avšak Enckleman brilantně balón vyškrábl kolem tyčky. Také po přestávce byl Celtic aktivnější a vytvářel si jednu šanci za druhou, ale z branky se na druhé straně radovali nakonec Saints.

Vše začalo u Jodyho Morrise, který obešel Frasera Forstera. Poté vyslal pas na Mackaye a ten se trefil z voleje přesně k pravé tyči. Pomohla mu k tomu sice teč Joe Ledleyho, i to se ovšem počítá. Zelenobílí si vytvořili v závěrečné půlhodině obrovský tlak a spalovali jednu šanci za druhou, avšak nakonec obrana fotbalového trpaslíka odolala. V příštím kole může gigant napravit svou chybu v St.Mirrenu, St.Johnstone přivítá Dundee United.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Rangers FC 0:3

21.08.2011 15:15

Góly: 20. Nikica Jelavić, 45. Kyle Lafferty, 85. Gregg Wylde

Rangers ukončili ve Fir Parku neporazitelnost Motherwellu, který skolili třemi góly. Hosté šli do vedení po hlavičce Stevena Naismithe, v nastavení první půle navíc zvýšil Kyle Lafferty a v závěru utkání už pouze upravil Gregg Wylde výsledek na konečných 3:0 pro Rangers.

V obraně Rangers místo známých hráčů jako jsou Carlos Bocanegra, nebo Kirk Broadfoot nastoupili mladíci Jordan McMillan a Ross Perry, Motherwell tak možná viděl šanci v jejich nerozehranosti. Allan McGregor musel brzy zasahovat proti volnému kopu Hateleyho, ale poradil si a na druhé straně dvakrát ohrozil bránu Nikica Jelavič. Oba gólmani museli krátce poté znovu zasahovat, McGregor vyrážel pokus Murphyho a Randolph se vytáhl proti střele Laffertyho.

K vedoucí brance Rangers pomohl Jelavič, jenž hlavičkoval po rohovém kopu Davise, ale míč ještě usměrnil Naismith, 0:1. McGregor měl práci po tvrdé ráně Lawa a na druhé straně mířil po Wyldeově rohu nad bránu Jelavič. Murphy se už radoval z vyrovnání, rozhodčí ale jeho branku neuznal kvůli ruce. Juanma Ortiz si pohrál s obranou Motherwellu a poslal míč Laffertymu, který ačkoliv byl z úhlu, dokázal míč poslat do brány, 0:2.

Rangers už od prvních minut druhé půle usilovali o další branku, Randolpha otestoval Lafferty a Naismith mířil jen těsně vedle. Poté diváci na Fir Parku rovnou třikrát viděli, jak míč zastavila branková konstrukce. Nejprve na tyči skončil pokus Humphreyho a na druhé straně měl stejně dobře postaveny tyče Randolph při střele Davise a hlavičce Naismithe. Rangers se přesto třetí branky dočkali, pět minut před koncem utkání získal Davisův dlouhý míč Wylde, který přesnou střelou zvýšil na 3:0.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Inverness CT 2:1

20.08.2011 16:00

Góly: 12. Robert Milsom, 27. Scott Vernon - 79. Richie Foran

Do nové sezóny nevstupují fotbalisté Inverness tou správnou nohou. Po porážce 1:2 v Aberdeenu, kde ovšem hlavně ve druhé půlce nehráli vůbec špatný fotbal, se krčí s jedním bodem na posledním místě tabulky. Domácí o své výhře rozhodli právě v prvním poločase, na trefy Milsoma s Vernonem dokázal odpovědět jen hostující Foran.

Hosté měli obrovskou nevýhodu v početné marodce. Kouč Terry Butcher neměl k dispozici hned sedm zraněných hráčů a ani nová posila z Wiganu - španělský obránce Roman Golobart - čtvrté porážce v sezóně nezabránil. Defenzíva Caledonian byla pod tlakem už od úvodních minut, Vernon po centru Árnasona jen o kousek nedosáhl na míč hlavou ze stoprocentní gólovky.

Po dvanácti minutách hry se už ovšem síť přece jenom třepotala. Magennis si hravě poradil s dvěma rozhozenými obránci soupeře, svou přihrávkou pak našel Milsoma, který uklidil svou střelu za záda gólmana Essona. Vernon poté ve 27. minutě potrestat další chybu Golobarta a na Essona následně v pohodě vyzrál, takže Aberdeen v tu chvíli vedl již o dva góly.

Inverness si vytvořilo vůbec svou první vážnější šanci až po šestatřiceti minutách. Hayes se dokonce mohl radovat ze vstřelené branky, sudí Crawford však už těsně předtím odpískal předchozí porušení pravidel. Do poločasu mohl ještě skórovat Milsom z přímého kopu, a ačkoli se jeho střela vyhnula všem, do svatyně nakonec nezamířila.

Hosté vstoupili do druhé lépe o hodně lépe než do té první, Foran se dokonce řítil sám na brankáře Gonzáleze, jenže muž v rukavicích byl v tomto souboji úspěšnější. Inverness nakonec snížilo z takové pološance ze 79. minuty, Mawéné totiž minul hlavou centr, a proto ho mohl Foran v klidu doklepnout za brankovou čáru.

Dons se o své tři body ve zbývajícím čase museli opravdu hodně bát. Nebýt zpackané první pětačtyřicetiminutovky, možná že by i hosté nějaký ten bod z tohoto zápasu brali. V závěru svého soka dost zatlačili, aktivního Forana nejprve dokázal vychytat González a střídající Tade hlavou pálil z dobré pozice jen doprostřed, bohužel to na lepší výsledek již nestačilo.

Více informací k zápasu

Dundee United - Dunfermline Athletic 0:1

20.08.2011 16:00

Góly: 85. Paul Burns

Nováček Dunfermline Athletic pokračuje ve skvělých výsledcích, jeho sérii bez porážky nedokázal utnout ani na vlastním hřišti Motherwell. Přestože po celý zápas měli převahu domácí hráči, o výhře Dunfermlinu rozhodl pět minut před koncem utkání svým gólem Paul Burns.

Dunfermline do utkání moc aktivně nevstoupil a United mohli v poklidu rozjíždět jednu akci za druhou. Tvrdou střelu zdálky vyslal Willo Flood, ale míč skončil v rukavicích gólmana Gallachera. K další střele se dostal Barry Douglas, ale mířil mimo bránu. Na druhé straně z podobné vzdálenosti hlavičkoval Martin Hardie a to byla také jediná ofenzivní akce Dunfermlinu za celý první poločas.

Naproti tomu United pokračovali ve svém tlaku, střelu Russella dokázal zastavit až obránce Jason Thomson a k hlavičkám se propracovali Douglas a Daly. Hosty i v tomto utkání několikrát podržel skvělý Gallacher. Po zablokované střele Dalyho se k ohrožení brány dostal Flood, ale brankáře nepřekonal. Poté se ke střele zdálky odhodlal Robertson, ale Gallacher míč znovu vytěsnil. Obrana Dunfermlinu byla dnes hodně děravá a po průniku Rankina skončil míč jen těsně vedle brány.

United byli lepším týmem i po přestávce, ale Russell zahodil velkou příležitost a přestřelil bránu. Po rohovém kopu měl s pokusem Flooda znovu práci Gallacher. Další příležitost Rankina skončila i tentokrát těsně mimo, než se k ojedinělé střele dostali i hosté, volný kop Hardieho však minul bránu. Už to vypadalo, že se oba týmy budou muset spokojit s bodem, ovšem pět minut před závěrečným hvizdem poslal Cardle přihrávku Burnsovi, který přesnou střelou do rohu brány zajistil Dunfermlinu nečekané vítězství 1:0.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - St. Mirren FC 1:2

20.08.2011 16:00

Góly: 25. Garry O'Connor - 42. Steven Thompson, 45. Steven Thomson

Hibernian utrpěl již svou třetí porážku během čtyř zápasů, které zatím odehrál, a nachází se na nelíbivém desátém místě tabulky. St. Mirren nebyl o nic lepším týmem, potrestal však dvě zaváhání domácího mužstva a zasloužené slavil vítězství 2:1. Hosté možná trochu překvapivě naopak okupují pěknou čtvrtou příčku.

Sproule hodně hostům zatápěl, ve 13. minutě z jeho práce mohl těžit Wotherspoon, jenže hibernianský záložník pálil jen nad břevno. Ve 24. minutě už Sprouleho aktivita vedla ke gólu, O'Connorova první střela byla zablokována obranou, druhá se ovšem již ujala a míč se za chvilku třepotal v síti.

Pro O'Connora to byla již 49. trefa ve skotské Premier League. Ani po něm Sproule neztratil elán a chuť do fotbalu, tentokráte se dostal i ke střílení, jenže nebyl schopen trefit bránu. Po této akci však převaha Hibs skončila. Naneštěstí a bohužel pro ně právě této slabé chvilky hravě využil se vší parádou soupeř.

Tesselaar se ve 41. minutě vydal v pohodě do útoku, předal míč spoluhráči Thompsonovi, jenž dorážel do prázdné Stackovy svatyně. A o chvilku později, když už se oba týmy chystaly na poločasovou přestávku, Tesselaar obral o míč chybujícího Pálssona, zase našel svou přihrávkou Thompsona a ten otočil stav utkání.

Tvrdě za svou hrubici Pálsson zaplatil, v kabině mohl svlékat dres, jelikož ho nahradil Galbraith. Druhý poločas již tolik zajímavý nebyl, Hibernian se až na pár šancí, které se snažil tvořit neúnavný Sproule, vlastně ani na víc nezmohlo. Saints jednogólové vedení v pohodě drželo, inkasovat mohli snad jen od střídajícího Martina Scotta, ten ale pálil jen nad.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC43108:110
2.Motherwell FC53115:310
3.Celtic FC43018:29
4.Dunfermline Athletic42205:38
5.St. Mirren FC52214:38
6.Kilmarnock FC41305:26
7.Heart of Midlothian51224:35
8.Dundee United51224:85
9.St. Johnstone FC41121:34
10.Aberdeen FC51132:64
11.Hibernian FC41033:83
12.Inverness Caledonian50144:111

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Trochu zvlastne vysledky dnes

Aberdeen konecne prve goly aj body ale o tyzden idu na Ibrox takze po hodoch pride bruchabol.

Hibs v krize aj nadalej, moze za to vypredaj toho dobreho co tam mali.

Novacik treti a este bez prehry to sa necakalo.

Dobre referencie idu v novej sezone o hre St Mirren a tiez Kilmarnocku, obaja predvadzaju utocny futbal a v tabulke su necakane "hore".

Zajtra slager Well-Gers alebo suboj byvalych spoluhracov z repre a Rangers McCall-McCoist.

Rangers vyhrali len 2 zo 6 zapasov tejto sezony a od fanusikov sa nesie vlna kritiky na vedenie klubu ktore trochu podcenilo transferove okno. Rangers ma 6 novych hracov ale vsetci prisli neskoro a tim nie je zohraty. Na zaciatok ich to stalo postup v LM, teraz je vazkach uz aj EL...

McCoist sa este obzera po jednej posile do utoku, ma vytypovane 3 mena ale nechce povedat ktore

Trochu sa nam rozpadava ta skotska komunita ktoru budoval Smith a McCoist sa obzera po cudzincoch. Vsetky doteraz ziskane posily su zo zahranicia.

Dufam ze nas nepremenuju na Glasgow Strangers

Follow Follow

Reagovat
smazaný uživatel

jestli ten celtic nevyhraje, tak mě asi jebne. Nedali penaltu a prohrávají doma 0:1

Reagovat
smazaný uživatel

vyjeba...Celtic a celá skotská liga

Reagovat
smazaný uživatel

uz je vsetko ako ma byt

Reagovat
smazaný uživatel

Aberdeen vyhrál, nevěŕím! Teď zbývá dufat v zázrak v shithole! Třeba se ukopne Vernon, postaví se 10 hráčů na vápno a huni půjdou domů s hovnem

Reagovat
smazaný uživatel

Aberdeen Dundee 1:0, postup v League Cupu!

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele