Skotská Premier League - preview 5. kola

20.08.2011, 08:22, aktualizováno 21.08.2011, 08:38
Previews
Motherwell přivítá Rangers a bude se snažit udržet si první místo v tabulce. Na vedoucí příčku bude nejvíce útočit Celtic, ten před sebou má zkoušku v podobě domácího duelu se St. Johnstone. Neporažený Kilmarnock si to doma rozdá s Hearts...
Motherwell FC - Rangers FC  (neděle 15:15)
Motherwell zažívá skvělý vstup do sezóny, po čtyřech kolech je v tabulce s deseti body první a jako jediný ligový tým ještě neinkasoval. V neděli ho však čeká nesmírně těžké utkání proti Rangers, jenž si nesmí dovolit ztrátu bodů.

Motherwellu se na začátku nového ligového ročníku daří, v úvodních čtyřech kolech jednou remizoval a třikrát vyhrál, naposledy 1:0 na hřišti St. Mirrenu. V tabulce je tak Motherwell překvapivě první, bod před Celticem a tři body před Rangers, kteří však zatím odehráli jen tři utkání. Ovšem pokud nepočítáme Hearts, kterým se start sezóny nevydařil, čeká Motherwell až nyní první silnější soupeř a to obhájce ligového titulu.

Rangers do sezóny nevstoupili nejlépe, když už v úvodním kole ztratili body s Hearts, poté ale přišly dvě výhry nad St. Johnstonem a Invernessem. Od Rangers se však očekávalo více v evropských pohárech, tým z Ibrox Parku totiž ve 3. předkole Ligy mistrů nečekaně nestačil na Malmo a nyní tak bojuje s Mariborem alespoň o evropskou ligu. První krok se však Rangers nepovedl, ve Slovinsku prohráli 1:2 a budou tak muset zabrat v domácí odvetě.

"Hrajeme o čelo tabulky, proti týmu, který v nové sezóně ještě nedostal gól. Dokázali udržet čtyři čistá konta, což je skvělá vizitka. Bude to pro nás skutečně dobrý zápas. Nebudeme mít čas pouze bránit, dívat se zpět a cítit zklamání z utkání proti Mariboru. Tohle bude souboj o čelo tabulky proti týmu, který si věří a hraje velmi dobře. Mají tam dobrý manažerský tým a velmi dobré hráče," vzdal poklonu manažer Rangers Ally McCoist.

Obhájce titulu by mohl v neděli představit tři nové posily, Matta McKaye, Carlose Bocanegru a Alejandra Bedoyu. Po zranění se navíc vrací Steven Whittaker, mimo hru však zůstávají Maurice Edu, David Weir a Kyle Bartley. Motherwell nastoupí téměř kompletní, po karetním trestu se vrací Keith Lasley, chybí tak jen zraněný Steven Saunders.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.50 - 3.60 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Kilmarnock FC - Heart of Midlothian  (neděle 16:00)
Kilmarnock čeká v 5. kole domácí zápas proti Heart of Midlothian. Tým z Rugby Parku v nové sezóně ještě neprohrál a v minulém kole navíc uštědřil čtyřgólovou lekci Hibernianu. To hosté tak dobrý start do sezóny neměli, v posledním kole se sice dočkali výhry, ale v Evropské lize jim pět gólů nasázel Tottenham.

Kilmarnock na rozdíl od Hearts odehrál v nové ligové sezóně zatím jen tři zápasy, už teď má ale o bod více než Hearts. Do nového ročníku vstoupil remízami s Dundee United a Motherwellem, ale v minulém kole zvítězil vysoko 4:1 nad Hibernianem, za což si vysloužil velký obdiv a rázem se s ním počítá v boji o nejvyšší ligové příčky. Podle manažera Kilmarnocku Kennyho Shielse je však na podobná očekávání zatím brzy a svého nedělního soupeře i přes špatný start do sezóny nepodceňuje.

"Tottenham je elitní tým Premier League, ne pouze přední tým Premier League. Špičkových šest klubů je hodně před námi a zbytek je lepší než my kvůli finančním podmínkám, které tam mají. Takže bych nebyl v případě příznivců Hearts tolik zklamaný, dalo se to očekávat. Jedna věc, se kterou jsem se ve Skotsku setkal, je přílišné zveličování. To se stává i u nás. Například po výhře proti Hibs si najednou každý myslí, že Kilmarnock má před sebou skvělou sezónu," myslí si Shiels.

Hearts se před vysokou prohrou 0:5 s Tottenhamem konečně dočkali ligového vítězství, když 3:0 porazili Aberdeen. Nyní je čeká utkání na hřišti Kilmarnocku, kde budou chtít na tento výsledek navázat. "Výsledek, kterého Kilmarnock minulý týden dosáhl, je velmi dobrý. Neměli bychom však být ustaraní. Pokud vstřelí čtyři branky, je to proto, že mají kvalitní tým. Ale my víme, že mají dobrý tým, musíme tedy předvést nejlepší výkon, abychom uhráli dobrý výsledek," prohlásil nový manažer Hearts Paulo Sergio.

Ten bude v neděli postrádat potrestaného Iana Blacka, zraněné Kevina Kylea s Calumem Elliotem a možná i Mehdiho Taouila. Domácím bude chybět zraněný záložník David Silva, nemocný je Zdeněk Kroča a nominována na zápas nebyla ani nová posila Leon Panikvar.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.10 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celtic FC - St. Johnstone FC  (neděle 16:00)
Skotský fotbal už nemá ve světě takové jméno, jako v minulých letech. V porovnání s evropskými kluby totiž značně zaostává. Jezdci ve třetím předkole LM vypadli se švédským Malmö a poté prohráli na půdě slovinského Mariboru. Hearts v domácím prostředí si utržili ostudu od anglického Tottenhamu (0:5) a ani Celtic ve 4. předkole Evropské Ligy nezářil. Pouze doma remizoval se švýcarským Sionem 0:0.

Nicméně na domácí scéně se zelenobílým daří. Doposud ve třech duelech neztratili ani bod a pouze jednou inkasovali. A to k tomu ještě v minulém kole proti Dundee United, které snadno deklasovali poměrem 5:1. Předtím svěřenci trenéra Neila Lennona zvítězili v Aberdeenu 1:0 a také na půdě Hibs 2:0. V tabulce se sice nacházejí prozatím na druhém místě, nicméně první Motherwell má o jeden odehraný zápas více.

V dalším kole by to měla pro Celtic být procházka růžovým sadem. St. Johnstone by se totiž stejně jako v minulých sezónách mělo prát v dolní polovině tabulky a na takového giganta kvalitou kádru v žádném případě nestačí. St. Johnstone doposud nevsítilo ani jednu branku. Dvakrát bezbrankově remizovalo s Aberdeenem a se St.Mirrenem, poté dvakrát prohrálo před vlastními fandy. Jednou s Rangers (0:2), následně i s nováčkem z Dunfermline (0:1).

V dresu domácích visí otazník nad startem kapitána Scotta Browna, který si obnovil zranění kotníku a o jeho osudu se rozhodně několik hodin před výkopem. Stejná situace platí též pro obránce Kelvina Wilsona, určitě mimo hru zůstane Glenn Loovens, Beram Kayal a Gary Hooper. "Utkání se Sionem se nám nevyvedlo a hráči byli trochu frustrováni, teď už ale pozitivně myslíme na další ligový duel," uvedl po pohárovém vystoupení Lennon.

Saints už mohou počítat s Callumem Davidsonem, který se dostal do tréninku po zranění stehna. Carl Finnigan už doléčil svalové potíže a též bude dispozici. Nicméně Kevin Moon a Chris Millar hrát nebudou kvůli zlomené noze. "Zápasy s Celticem i Rangers nás vždy po mentální stránce posouvají o kousek výše. Celtic nás bude tlačit, Sion nám ale ukázal, že můžeme soupeři nějaký ten korálek vzít," bere si příklad ze švýcarského soupeře kouč Saints Derek McInnes.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.18 - 6.50 - 12.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Aberdeen FC - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Aberdeen ani na začátku nového ročníku neukázal, že by rád bojoval o evropské poháry a v tuto chvíli se zdá, že mu zbude pouze souboj o umístění v dolních patrech tabulky. Což rozhodně není cíl celku, který výrazně posiloval a dříve byl zvyklý na úplně jiné příčky. Dons nyní na Pittodrie budou mít velkou příležitost všechny přesvědčit, že přeci jen mohou hrát o vyšší příčky. Avšak podle mnohých právě střetnutí s Inverness mohou být o přímou záchranu.

Dons totiž v loňském roce dlouho byli poslední a zdálo se, že se jim i Hamilton přeci jen vzdálí. Nicméně svěřenci kouče Craiga Browna v samém závěru zabrali a nakonec se proto pohodlně udrželi. V tomto ročníku však doposud získali pouze jeden bod ze čtyř vystoupení, což je opravdu málo Hráli sice s Celticem (0:1) a Hearts (0:3), ale prohra 0:1 v St.Mirrenu se opravdu nečekala a bezbrankový výsledek se St.Johnstone je vskutku málo.

Nicméně Caledonian jsou na tom velice obdobně a po nováčkovské úspěšné sezóně si nyní vybírají krutou daň. Bod uhráli pouze s letošním nováčkem z Dunfermline, se kterým prohrávali 1:2. V závěrečné čtvrthodině sice otočili na 3:2, jenže v nastavení inkasovali vyrovnávací trefu. A prohry s Rangers (0:2), Hibernian (0:1) a Motherwellem (0:3) nevěstí nic dobrého. K tomu v posledním vzájemném klání v Aberdeenu padli poměrem 0:1.

Dons se nyní budou moci spolehnout na kompletní sestavu, po zranění se vrací duo Fraser Fyvie - Youl Mawene. "Chceme toto utkání získat, připsat si první větší body a tím tak pozvednout morálku celého mančaftu. Chuť vyhrávat tu totiž určitě je. Zatím necítím od ostatních stran velký tlak, v kabině si všichni rozumí. Hráči cítí, když hrají špatně. Naším úkolem je získat více bodů, než v loňském roce," plánuje si Brown.

Hosté nově získali na hostování hráče anglického Wiganu Romana Golobarta a ten by tak v defenzívě měl nahradit vykartovaného Rosse Tokelye. Po operaci kolene bude ještě odpočívat Owain Tudur Jones. "Když se lidé podívají na tabulku a vidí naše postavení, musí si myslet, že jsme nejhorší tým v soutěži. Ale není tomu tak. Naší největší slabinou je, že nezískáváme body. Je to podstatné, ale je dost času to napravit," zůstává optimistický kouč Inverness Terry Butcher.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 3.10 - 2.95
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dundee United - Dunfermline Athletic  (sobota 16:00)
Dundee United se pokusí zapomenout na výsledek z posledního ligového kola, v sobotu na svém hřišti přivítají nováčka Dunfermline a jasným cílem jsou tedy tři body. Dunfermline však zatím překvapuje, nejenže ještě nepoznal hořkost porážky, ale v minulém kole dokonce zvítězil v St. Johnstonu.

Oba kluby mají momentálně stejný počet pěti bodů, Dunfermline má ale ještě zápas k dobru. Zatímco pro nováčka soutěže je to velký úspěch, u Dundee United se jedná o zklamání. United mají zatím na svém kontě dvě remízy, výhru nad Hearts a vysokou prohru 1:5 z posledního kola proti Celticu. Přestože se poslední výsledek jeví jako velmi znepokojivý, Jon Daly není až tak pesimistický.

"Když cestujete na Celtic Park a Ibrox, jste si vědomi, že v případě chyb za ně tvrdě zaplatíte a přesně to se stalo. V případě prvních dvou gólů jsme špatně bránili a góly jsme jim vlastně darovali. Potom jsme museli tlačit a oni několikrát udeřili. Chtěli bychom mít na kontě více bodů, ale předvedené výkony nebyly tak špatné. Pokud se nám podaří takové výkony předvádět i nadále, myslíme, že body také přijdou," sdělil Daly.

Dunfermline ani ve třetím zápase v nejvyšší soutěži neprohrál, po remízách se St. Mirrenem a Invernessem v posledním kole dokonce zvítězil 1:0 na hřišti St. Johnstonu. "Víme, že to bude dobrý tým, protože je hodně těžké postoupit z First Division. Do sezóny vstoupili dobře, stále jsou neporaženi, takže to bude těžké," myslí si Daly.

Po zranění stehna se do sestavy hostů vrací Kevin Rutkiewicz společně s Andym Barrowmanem. Steven Bell a Nicky Phinn jsou stále mimo hru. Domácí mají jedinou absenci, kvůli zranění nemůže nastoupit Scott Severin. Danny Swanson a Gavin Gunning by měli v sobotu dostat šanci.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hibernian FC - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
St. Mirren až do posledního kola ukazoval, že přeci jen mentálně roste a že by letos mohl klidně bojovat na hraně nejlepší šestky. Především díky perfektní defenzívě má v tuto chvíli na kontě pět bodů po čtyřech odehraných kolech, doposud k tomu inkasoval pouze dvakrát. V minulém kole si totiž připsal vůbec první prohru v ročníku, když nestačil na rozjetý Motherwell. Předtím udržel v početní nevýhodě nerozhodný výsledek 1:1 v Dundee.

Na Tannadice hrál dokonce celý poločas v početní nevýhodě, i tak neodjel s prázdnou. Jediné vítězství zaznamenal doma proti Aberdeenu, předtím uhrál bezbrankový stav na půdě nováčka z Dunfermlinu. Hiberinian asi nemůže pomýšlet reálně na boj o evropské poháry, avšak občas dokáže z repertoáru vyšvihnout dobrý výkon. Hibs prohráli na úvod doma s Celticem 0:2. Poté sice vyhráli v Inverness, jenže další prohra 1:4 v Kilmarnocku nic pozitivního nepřinesla.

Hibs tak mají po třech odehraných kolech na kontě tři body a určitě by nyní tento počet v domácím prostředí na stánku v Easter Road chtěli rozšířit. V tabulce by totiž mohli se šesti korálky právě St.Mirren přeskočit. A na sobotního protivníka se jim vcelku daří. Naposledy sice pouze remizovali 1:1, předtím však dokázali dominovat pětkrát v řadě a i teď zřejmě budou mírnými favority. Zadarmo se ale korálky do tabulky SPL nesbírají.

Domácí už budou moci počítat s útočníkem Akpo Sodjem a obráncem Seanem O'Hanlonem, oba se totiž vracejí do sestavy po zranění. Sodje laboroval s kolenem a O'Hanlon se zlomeným ukazováčkem. "Doufáme, že nás přijde podpořit hodně fanoušků. Nejdůležitější je jít od zápasu k zápasu a sbírat pravidelně body. Chceme se totiž určitě poprat třeba i o pohárovou Evropu a musíme tak předvádět vyrovnané výkony," uvádí záložník Hibs Ian Murray.

V dresu Saints by si mohl odbýt svou premiéru reprezentant Nizozemska do devatenácti let Illias Haddad. Po nemoci se do sestavy vrací Steven Thomson, jenže otazník visí nad startem Davida Barrona. Karetní trest nepustí na trávník Nigela Hasselbainka a trio Darren McGregor - Aaron Mooy - Hugh Murray nenastoupí kvůli zranění určitě. "Jsme připraveni na letošní ročník a prosíme fanoušky, aby nás podporovali," uvádí s odhodláním trenér Danny Lennon.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.20 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Motherwell FC43105:010
2.Celtic FC33008:19
3.Rangers FC32105:17
4.Kilmarnock FC31205:25
5.Dunfermline Athletic31204:35
6.St. Mirren FC41212:25
7.Dundee United41214:75
8.Heart of Midlothian41124:34
9.Hibernian FC31022:63
10.St. Johnstone FC30120:31
11.Aberdeen FC40130:51
12.Inverness Caledonian40133:91

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (16)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Aberdeen v ICT X

Dundee Utd v Dunfermline 1

Hibs v St Mirren X

Motherwell v Rangers 2

Celtic v Saints 2

Killie v Hearts 1

Reagovat
smazaný uživatel

Celtic v Saints 1

Killie v Hearts X

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Aberdeen! tentokrát už to musí vyjít

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím proč, ale Skotsko bych na tomto webu rozhodně vyměnil Portugalskou ligou.

Reagovat
tulen

Reagovat
smazaný uživatel

místo palce dolů by slušel nějakej argument. Přeci jenom Portugalská liga je úplně někde jinde než skotská. Tradice a historie je krásná věc, ale současnost druhá. Mě osobně by zajímalo bližší dění v Portugalsku, kde je dost zásadní a důležitá fotbalová oblast evropy. Přeci jenom Skotsko má úroveň Polské ligy

Reagovat
smazaný uživatel

me by treba Portugalska nezajimala vubec,jeji kvalitu nijak nesnizuji,Skotsko ma sve kouzlo a atmosferu i kdyz vysledkove zvlast v Evrope to neni v poslednich letech zadna slava.Ale duch fotbalu tam dycha odevsud,Skotsko urcite nerusit

Reagovat
paver

Reagovat
smazaný uživatel

tak když se podívám na tvůj nick, tak je to logický, ale ruku na srdce... Portugalsko ovliňuje nejen výsledkově celou evropu a ta liga tu prostě chybí. Logicky mě napadla nejslabší a i nejméně navštěvující liga a to sice skotská. Neříkám rušit ligu, ale rozhodně dát přednost Portugalsku

Reagovat
smazaný uživatel

Kolko divakov chodi na Naval, Gil Vicente, Belenenses a spol. ? STOVKY. Priemer dviha len velka trojka + Guimaraes a Braga ale portugalsky futbal nie je len Porto, Benfica a Sporting.

SPL je tu asi aj preto, ze su k nej daleko pristupnejsie informacie nez o portugalskej.

Ak vies jazyk a najdes si informacie aby si mohol o nej pisat, nikto ti nebrani zalozit tu aj Portugalsku.

Reagovat
smazaný uživatel

Nechci se s tebou hádat, ale úroveň jakou má Nacional nebo Guimareas je současná úroveň nejlepších týmů skotský ligy. K tomu přidej Bragu a Sporting, kteří jsou o stupínek výš, k tomu Benfiku, která je výbornej evropskej klub a k tomu Porto, který můžem zařadit do TOP. => ať chceme nebo ne, jasná převaha ligy z PP. Divácky jsou na tom ty ligy určitě hodně podobně. Nebudu hodnotit Naval nebo Amadoru, poněvadž úroveň St.Johnstone a dalších 6týmů je ÚPLNĚ stejná, navíc o hromadu nefotbalovější. Touto diskusí se mi jedná o to, že Portugalsko je posledních minimálně deset let důležitou částí fotbalový evropy, vychovává neuvěřitelně talentů a top hráčů, vyhrává významný zápasy i významný trofeje. Čím dál více lidí se o totu zemi fotbalově zajímá a jestli je název EUROFOTBAL.CZ opravdu eurofotbal.cz a chce potvrdit #1 na českých serverech, tak by tahle liga chybět rozhodně neměla. O tom žádná

Reagovat
smazaný uživatel

pozri, aj keby sla odtialto SPL prec, nezblaznim sa z toho, ja mam svojich zdrojov dost.

nema vyznam tu porovnavat nejaku kvalitu, uz hrala skotska liga proti portugalskej?

vsetko ostatne je len subjektivny nazor jedinca ktory nie je vobec smerodajny.

ked bude v telke hocijaky zapas SPL tak si ho zapnem, portugalsku si prepnem akurat ked stupim na ovladac.

Reagovat
smazaný uživatel

nezlob se na mě miláčku, ale prostě skotskou a portugalskou ligu v současný době nemůžeš vůbec srovnávat. I když se ti to nelibi

Reagovat
smazaný uživatel

kamarade ruku na srdci mam a kdyz se naplni staidon a spusti se YNWA tak se mi rozjede na 300uderu za minutu:) a druhou tu mam v pesti a pevne doufam,ze Motherwell to dneska ukope na remizu.Nic proti Portugalsku,kvalitnich fotbalistu tam je plno,navic je to takova mala Brazilie,ale ja jisvuj cas venovat urcite nehodlam.

Reagovat
paver

skotskou ligu mám daleko radši než portugalskou.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele