Skotská Premier League - souhrn 38. kola

14.05.2011, 18:02, aktualizováno 15.05.2011, 15:25
Komentáře a souhrny
Rangers díky skvělému nástupu do obou poločasů pohodlně vyhráli v Kilmarnocku a obhájili titul, druhému Celtiku nestačila ani výhra nad Motherwellem. Dundee United na závěr porazilo Hearts, St. Mirren remizoval se St. Johnstone, Hibernian podlehl Aberdeenu. Už dříve bylo jasné, že sestupuje Hamilton, který sezonu završil prohrou proti Invernessu.
O titul

Celtic FC - Motherwell FC 4:0

15.05.2011 13:30

Góly: 29. Gary Hooper, 40. Georgios Samaras, 53. Shaun Maloney, 71. Paddy McCourt

Celtic naložil na závěr sezóny čtyři góly Motherwellu, byla to však jen slabá náplast pro jeho fanoušky. V konečném účtování totiž končí druhý jen o bod za mistry z Rangers, kteří neměli větší problémy v Kilmarnocku. The Celts si tak v příštím ročníku zahrají jen Evropskou ligu, jelikož ze skotské ligy postupuje do Ligy mistrů pouze vítěz.

Domácí nabídli svým příznivcům alespoň pěknou podívanou s plným bodovým ziskem, při které nebylo daleko od toho, aby si soupeř odvezl búra. Zároveň to pro oba byla skvělá generálka před blížícím se finále Skotského FA Cupu, které je naplánováno mezi těmito soupeři na příští týden.

Debut v dresu hostů si prožil brankář Lee Hollis, který měl mezi třemi tyčemi celkem dost práce, jenže moc povedený výkon nepředvedl. Tedy alespoň co se týče statistiky obdržených gólů. Nejprve se v 7. minutě vytasil proti dělovce Samarase, poté letěla střela Forresta těsně nad jeho bránu.

Po několika dalších slibných příležitostí, třeba když Brown napálil z vyložené pozice jen tyčku a když v ostatních dobře zakročil právě Hollis, se Celtic nakonec dostal do vedení po půlhodině hry. Jinak aktivní Hooper se elegantně otočil ve vápně, jehož první rána byla zablokována, ovšem dorážkou již poslal míč do sítě.

Ve 40. minutě se domácím podařilo skórovat podruhé. Samaras si šikovně vyměnil balón se spoluhráčem Mulgrewem, po jehož nádherné kolmici šajtlí v pohodě překonal Hollise. Do poločasu se mohl trefit ještě Maloney, mířil však opět jen do tyče. Nemusel ale zoufat, osm minut po obrátce si spravil chuť třetím gólem pro Celtic.

Maloney se neohroženě vrhl do šestnáctky, pravačkou se snažil zacílit, nakonec mu míč skončil ještě jednou u nohy, zbavil se dvou obránců a levačkou zakončoval. Na konečných 4:0 pak upravil McCourt. Maloney poslal centr na Samarase, který sklepl na svého střídajícího spoluhráče, jenž se z prostoru malého vápna nemýlil.

Více informací k zápasu

Dundee United - Heart of Midlothian 2:1

15.05.2011 13:30

Góly: 22. David Goodwillie, 71. Jon Daly - 31. Gary Glen

Fotbalisté Dundee United potvrdili formu z poslední doby a dokázali na závěr letošního ročníku zvítězit. Obrovský náskok Hearts sice nakonec dohnat nedokázali, avšak přeci jen ukázali svou sílu a rozdíl mezi oběma celky činí konečné dva body. Přitom Srdce disponovaly náskokem už téměř dvaceti korálků. Dundee se tak jako čtvrtý celek SPL vyšplhal přes hranici šedesáti bodů a může sezónu nakonec hodnotit jako úspěšnou.

Nicméně ani Hearts na tento ročník nebude vzpomínat ve zlém, i když se jim závěrečná třetina sezóny včetně nadstavby vůbec nepovedla. Hosté dokázali maximálně remizovat a výher opravdu příliš neposbírali. Jenže nyní po letech ve stínu dokázali vybojovat velmi hezké třetí místo a vracejí se proto do pohárové Evropy. Českého fanouška může těšit, že nejlepším střelcem týmu v SPL se stal krajánek Rudolf Skácel, jenž vsítil třináct branek.

A to ještě odehrál jen devětadvacet zápasů, téměř čtvrtina mu tak chyběla ke zvýšení svého stavu. V sobotním utkání se ale mezi střelce nezapsal. Domácí vedli od poloviny úvodního dějství zásluhou kanonýra Davia Goodwillieho, jenž zaznamenal osmnáctou trefu v SPL a stal se třetím nejlepším střelcem v této soutěži. Hosté po půl hodině srovnali na 1:1, avšak rozhodující gól dal dvacet minut před koncem Jonathan Daly.

Ten se tak díky tomu stal druhým nejlepším šutérem klubu a potvrdil velice dobrou formu United. Goodwillie se na své další brance příliš nenadřel. Ve 22. minutě po centru do vápna podskočil balón Johnny Russell a Goodwillie chybu potrestal s chutí, zblízka nemohl minout. Hosté se ale vrátili do hry o body o devět minut později. Vše začalo přímým volným kopem rozehraným z velké dálky.

Téměř z třiceti metrů poslal balón do vápna David Tepmleton, kde nejvýše vyskočil útočník Gary Glen a hlavou uklidil míč nad bezmocného gólmana Dušana Perniše. Jenže nakonec to nestačilo, poslední slovo měli přeci jen domácí. V 71. minutě po centru zprava od Seana Dillona špatně odhlavičkoval míč stoper Ismael Bouzid a důrazný Daly rozvlnil síť potřetí v utkání. Srdce se už na odpověď ve zbývající dvacetiminutovce nezmohli.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Rangers FC 1:5

15.05.2011 13:30

Góly: 65. James Dayton - 1. Kyle Lafferty, 5. Steven Naismith, 7. Kyle Lafferty, 49. Nikica Jelavić, 53. Kyle Lafferty

Rangers dali manažerovi Walteru Smithovi skvělý dárek k jeho rozlučce s klubem, díky vítězství 5:1 nad Kilmarnockem si zajistili třetí ligový titul v řadě. Hosté do utkání vlétli jako uragán a v 7. minutě už vedli po dvou gólech Laffertyho a jednom Naismithe o tři branky. Po přestávce navíc zvýšil Jelavič a hattrick zaznamenal Lafferty, domácí poté už jen díky Daytonovi snížili na konečných 1:5.

Rangers hned od prvních vteřin ukazovali, jak hladoví jsou po obhajobě titulu a po 47 sekundách uvolnil Davis Laffertyho, který z okraje pokutového území prostřelil Bella, 0:1. Po pěti minutách hry Wylde našel Naismithe, jenž přesnou střelou zvýšil na 2:0. Představení Rangers ale pokračovalo, hned dvě minuty na to Jelavič poslal do šance Laffertyho, jenž ani tentokrát nezaváhal a Bellovi nedal žádnou šanci, 0:3. Obvykle klidný Smith, který Rangers opouští se ziskem 21 trofejí, se neubránil a oslavoval společně se svými hráči.

Rangers znovu zahrozili po průniku Whittakera, který poslal míč Naismithovi a ten prodloužil na Jelaviče, jehož střela však letěla těsně mimo bránu. Poté se utkání na nějaký čas uklidnilo a první střelu měl i Kilmarnock, McGregor si ale lehce poradil se střelou Daytona. Rangers se ovšem vrátili do hry a ránu Davise zastavila až brankové konstrukce. První poločas se blížil ke konci, McGregor měl ale ještě práci, když musel vyrážet dalekonosný pokus kapitána Brysona.

Rangers se nezastavili ani ve druhé půli a Lafferty mířil těsně mimo, ve 49. minutě však zahrával volný kop Jelavič a Bell na jeho pokus nedosáhl, 0:4. Lafferty se nakonec dočkal i hattricku, když bezchybně zakončil spolupráci s Naismithem a zvýšil na 5:0 pro Rangers. Kilmarnock se dočkal alespoň čestného úspěchu, když volný kop Daytona zapadl až do McGregorovi sítě, 1:5. Zvýšit vedení Rangers mohl po hlavičce Jelaviče Naismith, ale podruhé v utkání zasáhla branková konstrukce. Minutu před koncem utkání odešel ze hřiště za potlesku ve stoje autor hattricku Lafferty a krátce na to již začali oslavy titulu Rangers.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC38303588:2993
2.Celtic FC38295485:2292
3.Heart of Midlothian381891153:4563
4.Dundee United3817101155:5061
5.Kilmarnock FC3813101553:5549
6.Motherwell FC381371840:6046
O udržení

Hamilton Academical - Inverness CT 1:2

14.05.2011 16:00

Góly: 50. Simon Mensing - 44. Richie Foran, 57. Adam Rooney

Hamilton nedokázal ani v posledním kole sezóny získat cennou domácí výhru a nakonec se hranici třiceti bodů výrazněji nepřiblížil. V posledním kole letošního ročníku SPL prohráli Accies se svým sokem těsně 1:2 a jejich ztráta na předposlední St. Mirren nakonec činí sedm bodů. Hamilton tak i s českým brankářem Tomášem Černým padá o patro níže, určitě se však bude chtít už v příští sezóně dostat zpátky na výsluní.

Inverness naopak zakončilo skvělou sezónu naprosto excelentně a zisk třiapadesáti bodů je v každém případě velký úspěch. V posledních šesti kolech získali svěřenci kouče Terryho Butchera hned patnáct bodů a připsali si také skalp Celticu, který možná dokonce připravili o mistrovskou trofej. Inverness tedy skončilo na sedmém místě tabulky a před ostatními protivníky si vytvořilo úctyhodný devítibodový náskok.

O osudu zápasu se rozhodlo v úvodní čtvrthodině druhé půle. Hosté díky brance do šatny šli do jednobrankového vedení, nicméně pět minut po pauze vyrovnával tradiční střelec Simon Mensing. Jenže hosté za dalších sedm zasadili druhý rozhodující úder. I tentokráte se mezi střelce zapsal tradiční šutér Adam Rooney. Ten zaznamenal svou třináctou trefu v sezóně a stal se nejlepším střelcem klubu, navíc v SPL celkově zřejmě skončí do desátého místa.

Po poklidném úvodním dějství, kde sudí nemusel vytáhnout jedinou kartu, se hosté probudili ze zimního spánku ve 44. minutě a zápas dostal náboj. Po nádherném centru Aarona Dorana se ocitl na zadní tyči Richie Foran a hlavou zblízka otevřel skóre zápasu. Hamilton ovšem po pauze nesložil zbraně a okamžitě se dostal zpátky do hry, začínalo se od nuly. Hamilton se trefil díky své nejnebezpečnější zbrani - standardní situaci.

Po rohovém kopu totiž vyskočil nejvýše právě Mensing a hlavou asi ze šesti metrů dostal do varu většinu z příchozích dvou tisíců fanoušků - 1:1. V 57. minutě ale stanovil konečný stav zápasu produktivní Rooney. Irský forvard využil skvostného pasu Nicka Rosse a poslal zblízka jednoduše balón do sítě. Hamilton sice v závěru tlačil, na pozornou obranu soupeře již ovšem vyzrát nedokázal a výsledek proto zůstal nezměněn.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Aberdeen FC 1:3

14.05.2011 16:00

Góly: 21. Derek Riordan - 48. Josh Magennis, 75. Chris Maguire, 77. Chris Maguire

Dva góly Chrise Maguirea pomohly Aberdeenu ukončit sezónu vítězstvím nad Hibernianem. Domácí přitom šli do vedení gólem Dereka Riordana, krátce po přestávce však srovnal Josh Magennis a Maguire dvěma góly zajistil Aberdeenu vítězství 3:1.

Gólman Langfield musel zasahovat hned v prvních minutách proti střele Millera a na druhé straně Brown vytáhl pokus Maguirea. Z dálky nastřelil brankovou konstrukci Vaz Te, než v 21. minutě poslal domácí do vedení Riordan. Wotherspoon prošel přes obranu a nacentroval před bránu, kde Riordan nasměroval míč do sítě, 1:0. Zvýšit vedení Hibs mohl Sodje, ale jeho pokus letěl nad bránu. S ránou Towella si poradil Langfield, ale krátce poté si domácí žádali pokutový kop za faul Vujadinoviče na Riordana, který však rozhodčí zamítl.

Hned tři minuty po startu druhé půle přišel trest, Maguire zahrál rohový kop, který přistál na hlavě Magennise a Brown na míč nedosáhl, 1:1. Aberdeen byl ve druhé půle jako vyměněný a problémy způsobil další Maguirův roh, tentokrát si však Brown se střelou Vujadinoviče poradil. Zahrozili však také domácí, ke střele se dostal Riordan, ale Langfield zasáhl a Vujadinovič míč odkopl. Po hlavičce Sodjeho se Riordan dostal do zakončení znovu, ale nastřelil jen postranní síť.

Neprosadil se ani Sodje, v 75. minutě tak přišla řada na Aberdeen. Střela Maguirea byla ještě zablokována, ale útočník se dostal k dorážce a otočil stav utkání na 2:1 pro Aberdeen. Hned o další dvě minuty později bylo prakticky rozhodnuto, Maguire se napřáhl ke střele z okraje pokutového území a jeho přesně umístěná rána skončila za Brownem, 3:1. Po centru Riordana mohl alespoň snížit Wotherspoon, ale Langfield jeho hlavičku vyrazil, naopak hattrick si mohl připsat Maguire, ale Brown míč vytěsnil. Poslední příležitost měl Wotherspoon, ale nebyl úspěšný a Aberdeen tak zvítězil 3:1.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - St. Johnstone FC 0:0

14.05.2011 16:00

Góly: -

Utkání mezi St. Mirrenem a St. Johnstonem skončilo bezbrankovou remízou, která v tabulce nic neřeší. St. Mirren hrál poslední kolo bez sestupové hrozby a ačkoliv si stejně jako soupeř vypracoval několik zajímavých příležitostí, s ročníkem se loučí remízou.

Začátek utkání příliš atraktivní nebyl a první šance se zrodila až v 17. minutě, kdy pokus Craiga pouze minul Samsonovu bránu. Domácí mohl dostat do vedení útočník Higdon, který si naběhl na centr McLeana, gólman Enckelman si však s jeho hlavičkou dobře poradil.

Těsně před koncem první půle byl Higdon u míče znovu, ale anii tentokrát neměl Enckelman s jeho střelou větší problémy. Na druhé straně vystřelil zdálky Millar a míč proletěl kolem brány. Do druhé půle vstoupili aktivněji hosté a MacKay měl šanci zahrávat volný kop. Míč přeletěl zeď St. Mirrenu, ale snesl se pouze do náručí Samsona.

Na druhé straně hřiště střílel Thomson, míč byl ale tečován a domácí zahrávali pouze rohový kop. Třináct minut před koncem utkání zahrával přímý kop Higdon, který sice nepostrádal na síle, ale skončil vysoko nad bránou. Na konci zápasu našel Millar přesným nákopem Craiga, ale jeho hlavička do brány nezamířila. V závěrečných minutách si ještě vysloužil potlesk ve stoje domácí kapitán Potter, který je jedním z jedenácti hráčů, kteří v dresu St. Mirrenu končí.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Inverness Caledonian3814111352:4453
8.St. Johnstone FC3811111623:4344
9.Aberdeen FC381152239:5938
10.Hibernian FC381072139:6137
11.St. Mirren FC38892133:5733
12.Hamilton Academical385112224:5926

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (27)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
niflheim

Rangers a Ruda s Hearts v Evropské lize...pokud se dostanou

Reagovat
smazaný uživatel

Rangers

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

úžasný začátek, těch 7 minut bylo parádních

Reagovat
Kovi81

bodik hodne zaboli

Reagovat
Godwinson

Smutný

Reagovat
smazaný uživatel

Geeeeeeeeeeeeeeers!

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Zasluzeny titul v sezone v ktorej Rangers malokto veril. Financne problemy, uzky kader, zranenia, "novy" Celtic ktory uz jednoducho "musel", to vsetko hralo v neprospech Rangers.

Napriek tomu sa mu podarilo uchmatnut titul z ruk Celticu.

Povedzme si pravdu, Celtic si to prehral sam a ten Inverness ich bude matat este velmi dlho.

Nehovoriac o zahodenej Samarasovej penalte 7 minut pred koncom posledneho OF derby...

Som presvedceny ze takto to skratka malo byt, Walter Smith ziskal 10 domacich titulov a 21 trofeji. Uz raz sa lucil s klubom prehrou (1998) ked titul ziskal vtedy Celtic a pohar Hearts.

Tento manazer si zasluzi absolutne absolutorium. Walter nech uz budu tvoje kroky smerovat kamkolvek, vsade ti zelame len pekne dni. A vdaka za vsetko

Though the straits be broad and narrow, it's follow we will,

Follow we will, follow we will,

If the straits be broad or narrow, it's follow we will,

We will follow in the footsteps of our team. [God bless them]

Follow follow, we will follow Rangers,

Everywhere, anywhere,

We will follow on,

Follow, follow we will follow Rangers,

If they go to Dublin we will follow on.

For there's not a team like the Glasgow Rangers,

No not one, and there never shall be one,

Celtic know all about their troubles,

We will fight till the day is done.

For there's not a team like the Glasgow Rangers,

No not one, and there never shall be one !

R.A.N.G.E.R.S. S.I.M.P.L.Y. T.H.E. B.E.S.T.

54 AND COUNTING...

Reagovat
Maverick 65

Reagovat
Ferguson6

Nemám slov... Za 7 minút 3 góly, to hovorí samé za seba Super koniec pre Waltera, ktorý zakončil kariéru double Dúfam, že Ally bude pod novým majiteľom aspoň tak úspešný, ako bol Walter pod tým starým

Reagovat
smazaný uživatel

Je to tam!!! Rangers champions!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Ferguson6

Reagovat
domingo

Reagovat
smazaný uživatel

škoda no .. přál sem to Celticu

Reagovat
Usty

Rangers !!!

Reagovat
rufus

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Weiss má double

Reagovat
smazaný uživatel

No teda, ať Sheltic tak i Huni jsou týmy, tak přeci jenom Huni jsou o trošku sympatičtější a jsem rád že titul je tam... Příští rok Scottish Cup pro Dons

Reagovat
smazaný uživatel

btw. Langfield prodloužil, Hartley končí kariéru... Snad Aluko a Maguire prodlouží také...

Reagovat
smazaný uživatel

btw. btw. hovoří se o novém stadionu pro Dons, ale Hartley ještě varuje že bez lepšího týmu to bude na nic. A ještě mě pobavilo, že Craig chce Weira, ten chlap snad nikdy neskončí

Reagovat
smazaný uživatel

nepovedal ze chce doslovne Weira ale hraca takehoto typu

ja myslim ze si ho kludne moze vziat, jeho cas na vrcholny futbal skoncil. vsetka cest, ale popravde v SPL ho malokto preveri a v Europe uz nestiha, 41 rokov je naozaj dost.

Reagovat
smazaný uživatel

btw dufam ze nam podari ziskat natrvalo alebo zas na hostovanie Bartleyho z Arsenalu a Bougherra predsa len zostane. Hovori sa tiez o prichode Wallacea z Hearts namiesto Papaca.

Coisty ma 10 melkov na posily, pocul som ze ma prist Iaquinta

Reagovat
Maverick 65

Glasgow Rangers dál vládnou Skotsku!! Je to super, skvělá práce celýho týmu...paráda I hate Celtic Glasgow

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele