Skotská Premier League - preview 38. kola

14.05.2011, 08:30, aktualizováno 15.05.2011, 08:30
Previews
Skotská liga je ve finiši. Dnes se rozhodne, jestli titul získají Rangers, nebo Celtic. Jezdci mají vše ve svých rukách, protože mají jednobodový náskok, pro titul si jedou do Kilmarnocku. Na jejich zaváhání bude čekat Celtic, který hostí Motherwell. Ve třetím utkání hostí Dundee Hearts.
O titul
Celtic FC - Motherwell FC  (neděle 13:30)
Jeden zápas možná připravil fotbalisty Celticu o ligový primát a pokud nyní Jezdci zvítězí, stále zelenobílí budou na nějakou trofej v tomto ročníku čekat. Nicméně tento souboj bude pikantní ze dvou důvodů. Nejenže půjde o vítězství v SPL, ale také se jedná o generálku na finále národního poháru. V něm se totiž střetne právě výběr kouče Neila Lennona s Motherwellem. Hosté nyní budou bojovat o pátou pozici, avšak čeká je obtížný úkol.

Pátý Kilmarnock sice hraje s Jezdci a jeho bodový zisk se dá těžko očekávat, ovšem má tříbodový náskok a tedy velkou výhodu. Hosté totiž musejí na Celtic Parku zvítězit a to bude i přes současnou situaci velmi těžké. Celticu by teoreticky stačil i jediný bod, ovšem to by museli Killie Jezdce v Rugby Parku porazit. Domácí na konci sezóny předváděli dobré výkony, jenže stačilo jedno zaváhání s Invernessem a domácí nemají situaci ve svých rukách.

Naposledy zvítězili vcelku jasně na Tynecastle Stadium a s Hearts si poradili po jednoznačném výsledku 3:0. Předtím dokázali vykrást i Rugby Park a Kilmarnock zdolali 2:0. Motherwell v minulém klání s Kilmarnockem ve Fir Parku neukořistil důležité tři korálky po remíze 1:1 a proto zřejmě nakonec skončí na šestém místě. Oba výběry se naposledy na Celtic Parku utkaly loni v prosinci a domácí zvítězili 1:0, celkově slavili výhru už třikrát v řadě.

Lennon bude postrádat důležitého útočníka Krise Commonse, který má v posledních týdnech skvělou formu. Kvůli zranění nejsou k dispozici opět Beram Kayal a Joe Ledley. "Bohužel skvělé výkony přicházejí až v poslední době. Potřebovali bychom, aby sezóna ještě pokračovala. Nyní musíme bezpodmínečně zvítězit a pak doufat. Jsem si jistý, že naši hráči stále věří," uvedl Lennonův asistent Johan Mjallby.

Hosté před důležitým utkáním ve finále poháru budou šetřit největší opory, a tak se dá očekávat, že do hry nezasáhnou Darren Randolph, Stevie Hammell a Keith Lasley. Ovšem v sestavě by se měl objevit Jamie Murphy, jenž ve středečním zápase odpočíval. "Neděláme si žádné iluze. Všichni dobře víme, jak těžký souboj nás čeká a vítězství v tomto utkání by se rovnalo zázraku," je si vědom složité situace kouč Motherwellu Stuart McCall.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 6.25 - 12.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dundee United - Heart of Midlothian  (neděle 13:30)
Dundee United přivítají v závěrečném ligovém kole na svém hřišti Heart of Midlothian, se kterým nakonec neúspěšně bojovali o třetí ligovou příčku. Hearts by chtěli úspěšnou sezónu zakončit vítězstvím na Tannadice Parku.

Dundee United by se jistě rádi rozloučili se sezónou, v níž obsadí čtvrté místo, dobrým výsledkem s týmem, jenž v tabulce dlouhou dobu pronásledovali. V minulém kole nestačili na Ibrox Parku na Rangers, kterým podlehli 0:2. Poslední zápas v dresu United odehraje v neděli záložník Prince Buaben, který po konci smlouvy odejde do Brightonu nebo Swansea. Buaben strávil po vyhazovu z akademie Ajaxu kvůli problémům s pasem rok bez fotbalu, než se mu v roce 2007 ozval Craig Levein a pozval ho na zkoušku k United.

"Poté, co jsem odešel z Ajaxu, jsem rok nehrál. Vrátil jsem se zpět na vysokou školu v Manchesteru. Byl jsem na zkouškách v několika klubech, ale abych řekl pravdu, neužíval jsem si to. Ale když mi můj agent řekl, že mě chtějí United, přijel jsem, hned si to místo zamiloval a udělal dost pro to, aby mě manažer podepsal. Příchod k Dundee United zachránil moji kariéru," uznal Prince Buaben, včetně kterého klub opouštějí i Craig Conway, Morgaro Gomis a David Robertson.

Hearts v posledním kole podlehli doma 0:3 Celticu a utkání navíc ovlivnil útok na manažera Neila Lennona, kouč Jim Jefferies by proto rád dobře zakončil sezónu alespoň na Tannadice Parku. Snadné to mít nebude, po náročné sezóně, kterou Hearts korunovali skvělým třetím místem, totiž už do hry nezasáhnou David Templeton, Andrew Driver, Suso Santana, Calum Elliot ani Kevin Kyle. Nejistý start je navíc u mnoha dalších, šanci by tak mohli dostat i mladíci, kteří by měli být budoucností Hearts.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.10 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Kilmarnock FC - Rangers FC  (neděle 13:30)
Přestože většině klubů už v posledním kole o nic nejde, pro Rangers nastává nejdůležitější zápas sezóny, který rozhodne o jejich útoku na třetí ligový titul v řadě. S týmem se navíc na hřišti Kilmarnocku rozloučí manažer Walter Smith, ale jaké by to bylo loučení, bez zisku ligového titulu?

V týdnu se již Smith loučil s fanoušky Rangers na Ibrox Parku a rozlučka to byla bezchybná, výhra 2:0 nad Dundee United je totiž znovu o krok přiblížila k obhajobě titulu. Pokud navíc zvítězí i v Kilmarnocku, bude odcházet se ziskem poháru pro mistra ligy. "Nedělní zápas je pro mě vším a není mnoho týmů, kterým se podaří získat tři mistrovské tituly v řadě. To je vždy výzva, bez ohledu na to, v jakém týmu jste," sdělil Smith.

"V této situaci mi hodně pomohl Everton, hodně jsem se tam naučil. Ale hlavní aspekt, proč jsme byli tak úspěšní je způsob, jakým se hráči dokázali vyrovnat se situací, která tu panovala. Zatímco manažer jako já může přijmout aplaus jako ten v úterý, nedělní zápas je pouze o našem týmu," přiznal Walter Smith, který ačkoliv vedl hráče jako Brian Laudrup a Paul Cascoigne tvrdí, že tým Rangers z roku 2011 je nejlepší, jaký kdy vedl.

"Nemáme sice v týmu takové ikony, které hrály za Rangers v minulosti, ale máme skupinu hráčů, kteří klubu dali vše a zkusili ho udělat úspěšným. Dva a půl roku museli snášet to, že mohou být prodáni a dívali se, jak dobří hráči opouští klub," uznal Smith.

Kilmarnock po remíze 1:1 v Motherwellu zakončí sezónu v domácím prostředí a rovnou proti klubu bojujícímu o ligový titul. Chybět navíc bude největší hvězda Alexej Eremenko, který je pro poslední zápas vykartován a poté se vrací do Metalistu Charkov, odkud v Kilmarnocku úspěšně hostoval.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 8.50 - 5.25 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC37293583:2890
2.Celtic FC37285481:2289
3.Heart of Midlothian371891052:4363
4.Dundee United3716101153:4958
5.Kilmarnock FC3713101452:5049
6.Motherwell FC371371740:5646
O udržení
Hamilton Academical - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Alespoň hezké rozloučení s nejvyšší soutěží. To je plán Hamiltonu, který po třech letech opouští Premier League. Na závěr v New Douglas Parku přivítá nováčka letošního ročníku Inverness. Ten proplul touto sezónou vskutku excelentně a konečné sedmé místo si rozhodně zaslouží. Dokázal překvapovat po celý průběh i ty největší favority a jen těsně nepostoupil mezi nejlepší šestku.

Caledonian sice nasbírali o více jak polovinu bodů více než jejich soupeř a v tuto chvíli mají sedmibodový náskok na St. Johnstone, měli by tedy papírově být velkými favority. Jenže dopředu je nic netlačí a domácí se chtějí s věrnými fanoušky rozloučit se ctí. Budou hrát v pohodě a dají do klání určitě všechno, dá se tedy předpokládat překvapení. Svěřenci kouče Billyho Reida přes bídu v celém průběhu ročníku zabrali alespoň v samém závěru.

Sice to na záchranu nestačilo a manko na jedenáctý St. Mirren se vyšplhalo před posledním kolem na šest bodů. Na druhou stranu deset bodů ze čtyř duelů rozhodně není špatná vizitka. Hamilton živil naději do minulého zápasu, kde díky brzké červené kartě a penaltě v jeho neprospěch podlehl na stánku St. Johnstone 0:1. Navíc St. Mirren porazil Aberdeen a plamínek naděje tak definitivně zhasl. Inverness naopak v nadstavbě prohrál jen jednou ze čtyř klání.

Oba celky se naposledy utkaly v New Douglas Parku loni v listopadu a hosté přesvědčivě zvítězili 3:1, ofenzivní bitva se dá čekat také teď. Billy Reid nemůže počítat s Markem McLaughlinem, právě on bude pykat za červenou kartu z duelu se St. Johnstone. Koleno by už definitivně mohlo pustit do hry Murraye Davidsona, ale střevní potíže stále tíží Martina Canninga.

Kouč Terry Butcher bude mít k dispozici téměř kompletní sestavu, mimo hru zůstává zřejmě pouze Chris Hogg, jenž laboruje s poraněným kolenem. Trenér Reid na lavičce provinčního klubu zůstane i nadále a do budoucna slibuje: "Za jednu věc ručím. Všichni chceme zpátky do SPL. Půjdeme cestou mladých hráčů a rádi bychom opět předváděli hezký fotbal. Nesmíme se odchýlit od našeho způsobu hry, to je pro mě velmi důležité," hází Reid nepříliš šťastný konec za hlavu a už myslí na světlejší budoucnost.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 2.95 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hibernian FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Ve Skotsku se kromě boje o titul řeší už pouze jedna věc. Kdo skončí na devátém, desátém a jedenáctém místě tabulky. Ostatní umístění jsou už totiž rozhodnutá. A ve vzájemném souboji vyzvou Hibs konkurenční Aberdeen. Tyto dva celky sice měly před sezónou větší ambice, vzhledem k průběhu sezóny však asi budou nakonec rády alespoň za toto umístění. Rozdíl mezi oběma celky činí dva body a Dons proto musejí na Easter Road zvítězit.

Nicméně pokud chtějí mít jistotu deváté příčky a nechtějí spoléhat na zaváhání St.Mirrenu se St. Johnstone, potřebují získat alespoň bod. A remíza by vzhledem k současné situaci slušela duelu asi nejvíce. Oba celky ztratily v poslední době něco ze své formy a výhru si připisují zřídkakdy. Hosté vyhráli z šesti minulých utkání pouze jednou na Pittodrie Stadium proti Invernessu 1:0, jinak ovšem spíše zaznamenávali porážku za porážkou.

Naposledy Dons "dovedli" k záchraně St. Mirren a darovali mu tři body po prohře 0:1, předtím opět před vlastními fandy nevsítili branku a podlehli St. Johnstone 0:2. Proto tak definitivně ztratili naději prokousat se ještě na slušné osmé místo. Hibs jsou ale na tom velmi podobně. Jendu chvíli to vypadalo, že dokonce ještě zaútočí na nejlepší šestku, avšak dobrá forma netrvá věčně a naopak se domácím opět ukázala ta stinnější stránka.

V předchozím klání prohráli na půdě Invernessu 0:2, o týden dříve darovali všechny body poslednímu Hamiltonu po prohře 0:1 v New Douglas Parku. Oba soupeři se naposledy utkali na Easter Road loni v prosinci a hosté těsně stánek vykradli v poměru 2:1. I nyní se dá nějaká ta branka přeci jen očekávat. Kouč Craig Brown má stále dilema, jestli nasadit klíčového obránce Zandera Diamonda, kterého trápí poraněná kyčel.

Hosté se budou muset v závěrečném duelu obejít bez vykartované čtveřice Francis Dickoh - Ian Murray - Danny Galbraith a Michael Hart. Kvůli zranění do hry nezasáhnou ani Graham Stack s Mattem Thornhillem. Aberdeen po sezóně přijde o velkou hvězdu, čtyřiatřicetiletý kapitán Paul Hartley se rozhodl ukončit kariéru. "Budeme bojovat i za něj. Rádi bychom, aby jeho kariéra byla zakončena tečkou, na kterou bude vzpomínat v dobrém," slibuje na dálku svému svěřenci trenér Brown.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.20 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
St. Mirren FC - St. Johnstone FC  (sobota 16:00)
Zachráněný St. Mirren čeká na závěr sezóny utkání se St. Johnstonem, který má již jisté osmé místo tabulky. Přestože St. Mirren zůstane v nejvyšší soutěži i pro příští sezónu, přes léto proběhne velká přestavba kádru a pro mnoho hráčů tak bude jejich sobotní zápas posledním v dresu Saints.

Fanouškům St. Mirrenu v minulém kole spadl kámen ze srdce, jejich tým totiž zvítězil na hřišti Aberdeenu 1:0, čímž si zajistil setrvání v SPL i v příští sezóně, poslední kolo tedy bude rozlučkou několika hráčů, kteří si přes léto budou hledat jiné angažmá. V sobotu nastoupí totožná sestava jako v Aberdeenu, chybí totiž jen dlouhodobě zraněný Hugh Murray, pro jedenáct hráčů však bude tento zápas jejich posledním za Saints.

Mezi hráči na odchodu jsou například kapitán John Potter, útočník Craig Dargo, Garry Brady, nebo autor vítězného gólu z Aberdeenu Gareth Wardlaw. Manažer Danny Lennon nepočítá ani s Patrickem Creggem, Seanem Lynchem, Nickem Hegartym a Jamiem McCluskeyem, zraněný Murray však nabídku nové smlouvy dostane. Přestože má již St. Mirren jistou záchranu, může v tabulce ještě zaútočit na Aberdeen, Lennon tak očekává dobrý zápas. "Doufám, že když už je vše jasné, budeme hrát svobodněji a zkusíme předvést něco pro fanoušky. Matematicky jsme ještě dostali příležitost zaútočit na vyšší pozici," připomenul Lennon.

Do sestavy St. Johnstonu se pro poslední zápas vrací Danny Grainger, který měl problémy se slabinami a v minulém kole při vítězství 1:0 nad Hamiltonem ještě nehrál. Mimo hru tak zůstává jen Kevin Moon se zraněním kolení šlachy. St. Johnstone by měl také nastoupit v podobné sestavě, jako pro minulý zápas, zatím není jisté, zda Grainger nastoupí už od začátku zápasu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 2.95 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
7.Inverness Caledonian3713111350:4350
8.St. Johnstone FC3711101623:4343
9.Hibernian FC371072038:5837
10.Aberdeen FC371052236:5835
11.St. Mirren FC37882133:5732
12.Hamilton Academical375112123:5726

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
Ferguson6

Pohár pre majstra už je v Kilmarnocku a vzhľadom na to, že do Glasgow je to z tade až niečo vyše 28 km, nikomu sa ho nebude chcieť nosiť do Glasgowa Dávajte chladiť šampanské, dnes už 54-krát

Reagovat
smazaný uživatel

navic Killies nestoji nijak extra o zdramatizovani ligy,pocitam ze k tomu pristoupi podobne jako treba Srdce na Ibroxu,tzn vlazneji.Nicmene minimalni sanci jeste mame,ale ja mam za to ze nas o titul pripravli za a) zapas na Inverness a za b) a to je asi jeste dulezitejsi,ta nepromenena Samarasova penalta v OF 8minut pred koncem.Je hezke ze se liga rozlomi az v poslednim kole,ale zrejme to neskonci dle nasich predstav

Reagovat
Ferguson6

a) prehra s Inverness je pre vás povinnosťou, máte to v názve, na to sa vyhovárať nemôžte

b) Samaras je drevo, nemal ísť kopať penaltu, za to si môžete sami, že ste sa obrali o titul týmto drevom

Reagovat
Maverick 65

Reagovat
Godwinson

Kilmarnock

Reagovat
Maverick 65

v 8. minutě Kilmarnock - Rangers 0:3 Rangers dál vládnou Skotsku

Reagovat
smazaný uživatel

Walter Smith ziska 10 titul s Rangers prv 7 po sebe , teraz 3 .... skoda ze uz nebude dalej trenerom GR bo by to zas potiahol na 7

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele