Skotská Premier League - souhrn 29. kola

05.03.2011, 17:59, aktualizováno 07.03.2011, 23:10
Komentáře a souhrny
Rangers zvládli zápas na hřišti St. Mirrenu a se dvěma zápasy k dobru ztrácejí na vedoucí Celtic znovu pět bodů. Heart of Midlothian doma prohrál s Kilmarnockem, Inverness porazil Motherwell a St. Johnstone remizoval s Hibernianem. Dundee v pondělí porazilo Aberdeen.

Dundee United - Aberdeen FC 3:1

07.03.2011 21:00

Góly: 29. Barry Douglas, 33. Craig Conway, 60. Danny Swanson - 51. Josh Magennis

Fotbalisté Dundee United zvládli dohrávku víkendového kola a opět se o něco přiblížili vysněné šestce. Stále mají několik utkání k dobru a už nyní se v tabulce nacházejí na páté příčce se sedmatřiceti body. V tuto chvíli to vypadá, že by si to Dundee mělo rozdat o čtvrtou příčku s Kilmarnockem, nicméně do konce základní části přeci jen ještě několik kol chybí. Aberdeenu naopak pomaličku naděje na horní polovinu tabulky zhasíná.

Skvělé výkony z poslední doby nemůže udržet věčně, a proto se mu poslední dva duely příliš nevyvedly. Navíc po čtyřech utkáních inkasoval, soupeř mu dokázal nasázet hned trefy tři. Aberdeen má nyní na kontě jedenatřicet korálků a na prozatímní šestou pozici Motherwellu ztrácí už šest bodů. Což se čtyři kola před koncem bude stahovat vskutku těžko. Prohra s Dundee tak zřejmě byla klíčová, Aberdeen se bude o umístění pravděpodobně prát ve skupině o udržení.

Domácí vstoupili do zápasu mnohem aktivněji a tak si vytvořili vážnější akce. Obranu soupeře včetně gólmana Jamieho Langfielda pokořili po půl hodině hry, druhou rozhodující trefu přidali za další čtyři minuty. Avšak hosté se nechtěli vzdát jen tak lehko a pár minut po pauze vykřesali naději. Jenže přesně po hodině hry ukončil boj hostů Danny Swanson a závěrečná půl hodina se už spíše dohrávala.

V úvodu zahrozili hosté střelou Zandera Diamonda, na druhé straně to dobře zkusil David Goodwillie přesný ale nebyl. Ve 29. minutě si na bližší tyči naběhl Douglas a po rohovém kopu Craige Conwaye rozvlnil hlavou síť. Conway řádil po celou dobu úvodního dějství a ve 33. minutě se radoval z trefy. Nutno podotknout, že po obrovské chybě gólmana Langfielda. Ten nedokázal vystihnout směr kroucené střely a od jeho těla se balón odrazil za čáru - 2:0.

Po pauze se Dons přeci jen na chvilku probudili a dokázali alespoň snížit. Skvělou individuální akci vymyslel Scott Vernon, který prošel přes dva protihráče a lehoučkým obloučkem do vápna vyzval ke skórování Joshe Maggenise, jenž pohodlně zavěsil. Avšak v 60. minutě upravil gólový účet zápasu Danny Swanson, který po přihrávce Godwillieho napálil balón z voleje přímo pod břevno do horního rohu.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Rangers FC 0:1

06.03.2011 13:45

Góly: 24. Kyle Bartley

Rangers na hřišti St. Mirrenu potvrdili roli favorita a díky gólu Kylea Bartleyho vyhráli 1:0. Rangers si tak drží šanci předběhnout v tabulce vedoucí Celtic, jenž má nyní náskok pěti bodů, ale o dva odehrané zápasy více.

Na utkání se přišlo podívat jen 5 405 diváků, což je na skotské poměry zklamáním, ale ti, kteří zvolili jinou aktivitu pro nedělní odpoledne, litovat nemuseli. Saints přitom do utkání vstoupili dobře, Thomson vyhrál v souboji s Whittakerem a poslal dobrý centr na Higdona, vysoký útočník ale z šance nic nevytěžil. Přestože domácí nastoupili na hrotu pouze s Higdonem, ovládli začátek utkání, nebezpečný centr vyslal do pokutového území van Zanten, McGregor ale vytáhl míč na roh.

Po přihrávce McLeana hlavičkoval Mair, Fleck ale blízko brankové čáry míč vykopl. Na druhé straně zahrál volný kop Davis a gólman Gallacher musel předvést ukázkový zákrok, aby míč vytěsnil mimo bránu. Ve 24. minutě však přišla velká chyba nesehrané domácí defenzivy, když tři obránci nedokázali odvrátit centr Bougherry a Bartley hlavou poslal Rangers do vedení. St. Mirren mohl srovnat, když van Zanten našel McLeana, ten ale svojí slabší pravačkou přestřelil bránu.

Saints po přestávce znovu zabrali, McGowan ale po McLeanově rohu mířil pouze nad bránu. Zřejmě největší příležitost slabé druhé půle měl McLean, jeho přímý kop jen těsně minul bránu. Dvacet minut před koncem zápasu se Walter Smith snažil oživit hru Rangers a na hřiště přišli Hutton s Wyldem. Hosté měli ve druhé půli jen dvě příležitosti a u obou byl zřejmě nejlepší hráč zápasu Steven Davis.

Nejprve našel v pokutovém území Američana Edua, jenž ale nepřesně vystřelil a pět minut před závěrečným hvizdem mířil sám Davis zdálky těsně nad bránu. Ještě předtím na druhé straně obral Bougherru o míč Goodwin, jeho dalekonosnou střelu však McGregor vyrazil. Poté, co se utkání přesunulo do nastaveného času, našel Dargo volného van Zantena, ten ale uklouzl a netrefil bránu.

Více informací k zápasu

St. Johnstone FC - Hibernian FC 1:1

05.03.2011 16:00

Góly: 46. Richard Towell (vl.) - 80. David Wotherspoon

St. Johnstone končí svoji domácí šesti-zápasovou sérii bez inkasované branky, přemožitele však nenašel, s Hibernianem uhrál remízu 1:1. Domácí šli do vedení na začátku druhé půle po vlastním gólu Towella, ale Hibernian, jenž končí pro změnu vítěznou sérii, stihl srovnat v 80. minutě gólem Wotherspoona.

St. Johnstone od prvních minut utkání posílal nebezpečné dlouhé míče směrem k bráně Hibernianu, ale obránci si poradili na výtečnou. Po dvaceti minutách hry centroval Samuel na Adamse, ale záložník Saints poslal míč nad bránu. Osm minut před koncem nezáživné první půle zkusil štěstí Grainger a míč se po několika odrazech dostal k Samuelovi, ten se ale unáhlil a Brown jeho střelu chytil.

Do druhé půle nastoupila za Hibs i nová posila Ricardo Vaz Te, ten však mohl jen sledovat vlastní gól svého spoluhráče Towella, jenž se snažil odkopnout centr MacDonalda, 1:0. MacDonald, jehož gól zřejmě povzbudil, vyslal dalekonosnou ránu, Brown však míč dokázal vytěsnit. Po centru Vaz Teho mohl srovnat Hanlon, ale mířil mimo. Portugalský útočník se poté snažil zaskočit vyběhnutého Enckelmana, ovšem jeho dalekonosný pokus bránu nenašel.

Po dobré přihrávce Vaz Teho dostal míč Sodje, ale Enckelman si s jeho střelou poradil. Finský gólman bezpečně lapil i pokus Towella a na druhé straně jen těsně netrefil bránu Jackson. Utkání se poté rozkouskovalo, než přišel úder Hibs. Deset minut před koncem utkání přistál v pokutovém území míč k Wotherspoonovi, jenž ho z blízka pouze poslal do sítě a srovnal na konečných 1:1.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - Kilmarnock FC 0:2

05.03.2011 16:00

Góly: 50. David Silva, 56. Alexej Eremenko

Domácí Heart of Midlothian nečekaně podlehl Kilmarnocku 0:2 a znovu se tak ukázalo, že se mu v zápasech s tímto soupeřem nedaří. O druhé porážce Hearts s Kilmarnockem v probíhající sezóně rozhodly góly Davida Silvy a Alexeje Eremenka.

Hearts od prvních minut potvrzovali roli favorita a střely na bránu vyslali Skácel a Bouzid, gólman Jaakola si však poradil i s pokusem Templetona. Poté zahrozili i hosté, střela Eremenka však mířila jen do rukou Kella. Domácí nedokázali využít ani zaváhání Jaakoly při centrovaném míči, ale tlak Hearts pokračoval a střela Templetona byla tečována mimo bránu. Tentýž hráč měl největší šanci první půle, když po centru Thomsona hlavičkoval do brankové konstrukce.

Tým z Rugby Parku mohl trestat, když Kello nedosáhl na rohový kop, ale Pascali hlavičkoval mimo bránu. Nebezpečnou střelu vyslal na bránu Hearts i Silva a na druhé straně mířil těsně vedle Thomson. Na začátku druhé půle se ukázal Templeton, který prošel až do pokutového území, ale jeho střela byla tečována mimo bránu. Trochu nečekaně však udeřil Kilmarnock, Silva sebral míč blízko středové čáry a prošel až k okraji pokutového území, odkud přesnou střelou překonal Kella, 0:1.

Hosté se pokoušeli zvýšit stav, Silva přihrál Williamu Grosovi, jehož střelu však Kello vytěsnil. Hosté přesto šli do dvoubrankového vedení, Eremenko dostal míč od skvělého Silvy a po narážečce s Grosem zvýšil na 2:0. Hosté byli ve druhé půli nebezpeční, Eremenko uvolnil Grose, ten ale vystřelil příliš brzy a mířil mimo bránu.

Po přihrávce Templetona mohl snížit Skácel, ale míč dostal na slabší pravou nohu a Jaakola jeho střelu chytil. Kilmarnock musel zápas dohrávat v deseti, Eremenko fauloval Templetona a poté přišla mezi oběma hráči strkanice, do které se zapojil i Zaliukas. Hráči Hearts obdrželi žluté karty, ale Eremenko uviděl rovnou červenou. Na konci utkání mířili pouze mimo bránu Templeton a Thomson a volný kop Hamilla vyrazil Kello. Jaakola musel zasahovat proti další střele Templetona, načež byl odpískán konec zápasu.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Motherwell FC 3:0

05.03.2011 16:00

Góly: 18. Shane Sutherland, 64. Richie Foran, 72. Alex MacDonald

Úspěšné tažení fotbalistů Motherwellu se zaseklo a hosté opět ukázali, v čem je jejich největší slabina. Dokáží zvítězit nad největšími favority v lize, pak ale vyhoří na půdě outsiderů a proto se na konci základní části SPL stále musejí strachovat o horní polovinu tabulky. Na půdě Invernessu naprosto vybouchli a po zásluze prohráli.

Motherwell nevstoupil na hřiště jako vlčák drápající se vzhůru tabulkou, ale jako naprosto odevzdaný soupeř. Inverness se nyní nenacházel v úplně optimální formě, tentokráte však na hřišti dominoval od začátku a také využil po delší době své šance. Do vedení se dostal po čtvrthodině hry, soupeře naprosto zdecimoval dvacet minut po přestávce. V tabulce domácí poskočili na devátou příčku před Hibernian se ziskem dvaatřiceti bodů.

Hosté zůstávají prozatím na páté příčce, mají ovšem o duel více, než všichni ostatní protivníci a navíc se jim čtvrtý Kilmarnock vzdálil na pět bodů. Caledonian se dostali do první akce. Ocitl se v ní Richie Foran po patičce Rusella Duncana, ovšem jeho pokus z dvaceti metrů dokázal chytit gólman Darren Randolph. Foran mohl otevřít skóre o chvíli později po hlavičce Nicka Rosse, jenže s nadějnou šancí naložil prachbídně.

Domácí se ale nakonec dočkali v 18. minutě. Lee Cox uvolnil na právě straně Shaneho Sutherlanda a ten vypálil levačkou z dobrých dvanácti metrů, Randolph byl bez šance. Hned na to mohl Sutherland navýšit stav, po centru Forana ale hlavičkoval o pár centimetrů vedle. Vzápětí se probudili hosté a měli velmi silnou dvacetiminutovku. Dobře to zkusil po přihrávce Keitha Lasleyho unikající Chris Sutton, výborný zákrok však předvedl gólman Ryan Esson.

Stejný hráč hlavičkoval nebezpečně po rohovém kopu Rosse Forbese, ale jen do horní síťky. Poté byly příležitosti na obou stranách, v gól jednu ale v 64. minutě přetavili domácí. Ross poslal přihrávku na Adama Rooneyho a ten předložil balón před prázdnou klec aktivnímu Foranovi, který neměl zblízka nejmenší problém zakončit - 2:0. Za dalších osm minut byla zkáza celku z Fir Parku dokonána, když po pouhých třiceti vteřinách pobytu na hřišti se zapsal do listiny střelců Alexander MacDonlad.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Hamilton Academical 2:0

05.03.2011 16:00

Góly: 42. Kris Commons, 52. Kris Commons

Fotbalisté Celticu dokázali zvítězit nad posledním Hamiltonem a alespoň do nedělního duelu mají náskok na čele tabulky osmi bodů. Domácí sice mají odehráno o tři duely více, než Rangers, v boji o titul s outsiderem ligy ale nic neztratili a stále tak mohou reálně myslet na mistrovskou trofej. Naopak Accies jsou na tom duel od duelu hůře a hůře, pokud navíc St. Mirren překvapí zítra na Ibrox Parku, jejich ztráta se vyšplhá na hrozivých deset bodů.

Hamilton ztrácí pět zápasů před koncem základní části sedm bodů na Saints a vypadá to, že ve zbývajících deseti kolech bude honba za záchranou marná. Hamilton se výrazně potřebuje zlepšit na domácím hřišti a musí začít dávat branky. Na druhou stranu si svěřenci Billyho Reida vybrali smůly za pět sezón a karta se klidně může rázem obrátit, zatím totiž neměl Hamilton žádné úspěšné období. V Celtic Parku byl ale vskutku bez šance na body.

Domácí se dostali do vedení krátce před poločasem a druhou rozhodující trefu přidali sedm minut po pauze, od této chvíle se klání spíše dohrávalo. Jediným střelcem zápasu se stal Kris Commons, který během deseti minut zametl všechny naděje trápícího se hostujícího celku. Nicméně Hamilton prodloužil svou dlouholetou sérii bez výhry nad glasgowským velikánem. Nedokázal ho totiž porazit již třiasedmdesát let. Billy Reid sice doufal, že jeho svěřenci navážou na nedávnou remízu 1:1, ale to se nakonec nestalo.

Celtic se mohl dostat do vedení v samotném úvodu, střelu Scotta Browna jen těsně mimo tečoval záložník Simon Mensing. Následně se ozvali i hosté. Tvrdá rána Marka Carringtona šla však těsně mimo, hned na to po rohovém kopu Flavia Paixaa hlavičkoval těsně nad David Elebert. O něco později měli šance už jen domácí a jednu dokázali využít. O krásný gól se postaral právě Commons.

Ten po přihrávce Browna vypálil z dobrých pětadvaceti metrů a zamířil přímo do vzdálenějšího horního rohu. Celtic kontroloval průběh hry i po pauze a dostal se okamžitě do dvoubrankového vedení. Po zaváhání Eleberta se Commons probojoval až před gólmana Tomáše Černého a pohodlně zavěsil. V samém závěru chtěl snížit Elebert ze šestnácti metrů, na druhé straně zkusil navýšit Baram Kayal, stav se už ale do závěrečného hvizdu nezměnil.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC28214361:1767
2.Rangers FC26202458:2362
3.Heart of Midlothian28174741:2455
4.Kilmarnock FC281261042:3342
5.Dundee United26910733:3237
6.Motherwell FC291141431:3837
7.Inverness Caledonian29991139:3736
8.Hibernian FC29951531:4532
9.St. Johnstone FC28881218:3432
10.Aberdeen FC29941631:4731
11.St. Mirren FC28571622:4522
12.Hamilton Academical28291716:4815

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

ICT

Reagovat
smazaný uživatel

Tak v New Firm derby asi totálně ztracena šance na šestku

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele