Skotská Premier League - preview 29. kola

05.03.2011, 08:39, aktualizováno 07.03.2011, 08:08
Previews
Dundee United má k dobru hned čtyři zápasy, jeho fanoušci by ale rádi svůj tým viděli v první šestce hned po tom prvním. K tomu stačí jediné - porazit dnes Aberdeen, který se naopak v případě své výhry bodově na svého soupeře dotáhne...
Dundee United - Aberdeen FC  (pondělí 20:45)
Fotbalisté Dundee United mají před sebou další důležitou zkoušku a dobře vědí, že domácí prohra s Aberdeenem by jim značně mohla zkomplikovat život do zbývajících zápasů. V pondělní dohrávce 29. kola se čeká vyrovnaný boj. United ztrácejí na šestý Inverness dva body a i když mají čtyři duely k dobru, nemusí to být vzhledem k těžkým soupeřům žádná velká výhoda. Pokud Dundee United prohraje, Aberdeen se bodově dotáhne na svého soupeře.

Tím pádem by se situace mezi desátým až šestým místem srovnala do čtyř bodů a závěr sezóny by byl hodně zajímavý. Dundee United neprohrálo třikrát v řadě, ovšem teprve minule prolomilo šňůru čtyř duelů bez výhry. Dokázalo zvítězit na Caledonian Stadium 2:0 a určitě chce na tento úspěch navázat. Aberdeen drží jinou neuvěřitelnou sérii. Neinkasoval totiž čtyřikrát v řadě, což je především na skotskou ligu velmi netradiční.

Nicméně vybojoval pouze osm bodů, v posledních dvou duelech remizoval bezbrankově se St. Johnstone a předtím uhrál bod s Hearts. Oba celky se spolu na Tannadice naposledy utkaly loni v září a domácí zvítězili 3:1, předtím ovšem podlehli Aberdeenu 0:1 a ani nyní se nedá očekávat předem jasný výsledek. Dundee United určitě bude mít velké problémy pokořit pevnou obranu hostů, neboť jeho útok také není precizní a vypadá to na utkání s minimem branek.

Domácí stále trpí velkou marodkou a může to být v takto důležitém duelu rozhodující aspekt. United se totiž musejí obejít bez Jona Dalyho, mimo hru bude kvůli problémům s kolenem též Garry Kenneth a jejich návrat se dá předpokládat až příští víkend. Kromě nich jsou dlouhodobě mimo Mihael Kovacevic, Darren Dods (oba zraněné koleno) a Scott Severin (poraněný kotník). Jedinou dobrou zprávu je návrat Craiga Conwaye, jenž vyléčil svalové problémy.

Dons hlásí mnohem příznivější zprávy. Do základní jedenáctky by se po dvouzápasové stopce totiž měla vrátit opora Chris Maguire, po problémech s kotníkem by měl být k dispozici také Zander Diamond. Nicméně stále je mimo hru čtveřice zraněných, která se jen tak nevrátí. Jedná se o Petera Pawletta, Yoanna Follyho, Darrena Mackieho a Frasera Fyvieho.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 3.10 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
St. Mirren FC - Rangers FC  (neděle 13:45)
St. Mirren čeká v neděli velice těžký soupeř, do Paisley přijíždí druzí Rangers, jenž berou jedině vítězství. St. Mirren bojuje o záchranu a každý bod by tedy byl úspěchem, manažer Rangers Walter Smith ale svého soupeře předem nepodceňuje.

St. Mirren minulý týden podlehl 0:2 Kilmarnocku a v tabulce je předposlední, sedm bodů před Hamiltonem. Nyní manažer Danny Lennon řeší, jak se nejlépe připravit na Rangers. "Samozřejmě víme, že musíme respektovat každého soupeře, ale nemůžeme před nimi mít příliš velký respekt. Položil jsem si otázku, jestli postavit obrannou hráz. Když musíte bránit, nedá se nic dělat, ale nejsme tým, který hraje na defenzivu," sdělil Lennon.

Rangers v posledním ligovém zápase zvítězili 4:0 nad St. Johnstonem, v ligovém poháru ale podlehli Celticu a mají tak co napravovat. "St. Mirren hrál tuto sezónu organizovaně a měl pár dobrých výsledků, takže očekáváme těžký zápas. Měli jsme s nimi těžké zápasy a navíc máme potíže se zraněními. Ve středu nám chybělo sedm hráčů a pravděpodobně budeme muset na seznam přidat i Sašu Papace," prozradil manažer Walter Smith.

Obránce Saša Papac má po Old Firm derby zranění hlavy, Kyle Lafferty je potrestaný a zranění jsou Nikica Jelavič, Jamie Ness, Steven Naismith, Kirk Broadfoot a Lee McCulloch. Domácí St. Mirren má však také potíže s širokou marodkou, zranění jsou David Barron, Paul McQuade, Gareth Wardlaw a Nick Hegarty. Po karetním trestu se do hry vrací útočník Paul McGowan.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.75 - 4.50 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
St. Johnstone FC - Hibernian FC  (sobota 16:00)
St. Johnstone čeká v sobotu těžký zápas, na vlastním hřišti totiž přivítá rozjetý Hibernian, jenž měl poslední měsíc nejlepší formu ze všech týmů SPL a díky pěti vítězstvím v řadě směřuje do horní poloviny tabulky.

Manažer St. Johnstonu Derek McInnes tolik důvodů k radosti nemá, jeho tým totiž už čtyři zápasy nevyhrál a v tabulce se propadl na desáté místo, ačkoliv má stejný počet 31 bodů jako Hibernian a Aberdeen. Sobotní utkání tedy bude i bojem o osmou příčku tabulky, McInnes ale dobře ví o formě Hibernianu a schopnostech kouče Colina Calderwooda.

"Všichni jsme pod stejným tlakem, očekávají se od nás výhry, což se mu nejprve nedařilo. V přestupovém okně ale získal čtyři nebo pět hráčů a vše se otočilo. Podařilo se mu zpět na svou stranu získat fanoušky i víru v hráče," myslí si McInnes. Domácím bude stále chybět Michael Duberry, který je venku kvůli zranění slabin a nenastoupí ani Kevin Moon s Chrisem Millarem.

Hibernian zažívá velký vzestup formy, ještě nedávno po dvanácti utkáních bez výhry byl považován za adepta na sestup, ale od začátku února vyhrál pět utkání v řadě, včetně toho posledního v Hamiltonu. Kouč Calderwood navíc stále posiluje svůj tým, debut by v sobotu mohl odehrát útočník Ricardo Vaz Te a o místo v bráně bude bojovat bývalý brankář Slavie Praha Jakub Diviš, jenž přišel ze slovenského Prešova.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 2.95 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Heart of Midlothian - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Hodně zajímavý zápas se dá očekávat na Tynecastlu, kde třetí Heart of Milothian přivítá čtvrtý Kilmarnock. Hearts mají stále možnost dotáhnout se na glasgowské giganty, v sobotním utkání tudíž nesmí připustit zaváhání.


"Bude to úplně jiný zápas, hodně jsme se od té doby zlepšili, byl to pro nás přelom. Bylo to dobré pro oba kluby, nás to nakoplo, což jsme potřebovali a Kilmarnock získal hodně důvěry," tvrdí Jefferies.

Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.72 - 3.30 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inverness Caledonian - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Motherwell chytil v posledních duelech formu jak jezdec formule jedna a borci z Fir Parku po dlouhém období úpadku konečně zažívají strmý výstup vzhůru. Sice ještě nemají vyhráno, a pokud chtějí udržet nejlepší šestku, tak musejí ve zbývajícím průběhu ve velmi vyrovnané tabulce sbírat další body. Nyní mají před sebou náročný úkol. Potvrdit fazónu na Caledonian Stadium proti domácím Inverness. Ovšem i oni chtějí do horní poloviny SPL.

Inverness jako nováček soutěže měl velmi povedenou první polovinu ročníku, jenže postupně se začal propadat a zapadl do hlubokého podprůměru. Caledonian se nacházejí na sedmé pozici s třiatřiceti body, oproti Motherwellu mají duel k dobru. Pokud se jim podaří přerušit jeho vítěznou sérii, dotáhnou se na rozdíl jednoho bodu a po dohrávce ho mohou v tabulce přeskočit. Proto nyní sehrají možná nejdůležitější duel celé sezóny.

Motherwell se nyní v poklidu hřeje na krásné páté pozici se sedmatřiceti korálky na kontě a pokud alespoň částečně udrží současný výkony, úkol splní. Hosté naposledy senzačně zdolali doma Celtic, předtím vyhráli v Aberdeenu a doma přehráli Hamilton. Jedinou kaňku si překvapivě připsali ve Fir Parku proti St. Mirrenu (0:1). Inverness minule doma podlehlo Dundee United 0:2 a i předtím nestačilo na stánku Easter Road na Hibernian (0:2).

Oba celky se spolu na půdě Thistle utkaly loni v listopadu v lize a hosté zvítězili 2:1. Předtím sice v národním poháru dominovalo Inverness v poměru 2:0, avšak Motherwell i tak zůstává mírným favoritem. Domácí doufají, že se na hřiště vrátí duo Jonny Hayes - Aaron Doran. První jmenovaný si přivodil mírné problémy s nohou v úterním duelu s Dundee United, Doran se musí vypořádat s bolavou kyčlí a jeho start je 50 na 50.

Hosté přivítají kapitána Stephena Craigana, který si již odpykal karetní trest, nicméně potíže s kolenem ještě nepustí na trávník Stevena Saunderse. Do plného tréninku se již vrátil Steve Jones, ale do sobotního střetnutí ještě nezasáhne. "Všichni lidé si myslí, že naším hlavním úkolem je dostat se do nejlepší šestky. My jsme však nováček soutěže a v první řadě se chceme dostat co nejdále od spodku tabulky. Pokud to vyjde mezi nejlepších šest, budeme jedině rádi," uvedl útočník Thistle Richie Foran.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.00 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Celtic FC - Hamilton Academical  (sobota 16:00)
Fotbalisté Celticu mají po minulém kole co napravovat a ztratili výhodu po skvělém vítězství nad Rangers v poměru 3:0. Zelenobílým totiž nevyšel minulý víkendový duel s Motherwellem a většina příznivců se radovala, jak jejich miláčci kráčí ve Fir Parku k výhře 2:0. Domácí tak mají na čele tabulky opět pouze pětibodový náskok a Jezdci k tomu dva duely k dobru. Nejenže Celtic odmítl šanci jít do trháku, ale naopak situaci ještě více zdramatizoval.

Je sice i přes zaváhání mírným favoritem, protože Rangers čeká na důležitý souboj v osmifinále Evropské Ligy s holandským PSV Eindhoven. Na opačném konci se nachází Hamilton a vypadá to, že to budou právě Accies, kteří navštíví po třech letech opět druhou nejvyšší soutěž. Hamilton už nedisponuje žádným duelem k dobru a na jedenáctý St. Mirrenm narostlo manko na sedm bodů. Ostatní soupeři jsou už v nedohlednu.

Desátý St. Johnstone nasbíral jedenatřicet korálků a šestnáct bodů bude velmi těžké dohnat ve zbývajících deseti zápasech, když výběr Billyho Rieda za necelých třicet nasbíral pouze patnáct! Naposledy hosté podlehli v úterní dohrávce doma celku Hibernian, předtím uhráli cenný bod s Dundee United. Jenže vítězství stále scházejí. V Celtic Parku se jim velké naděje nedávají, prohráli zde všechny čtyři vzájemná utkání v SPL (0:4, 0:4, 0:2 a naposledy 1:3).

Navíc kouč Neil Lennon už může počítat s brankářem Fraserem Forsterem a také Joe Ledleym. Oba si totiž odpykali karetní trest. Forster by měl hrát i přesto, že v Old Firm derby skvěle zachytal polský gólman Lukasz Zaluska. Na lavičce domácích už bude sedět kouč Lennon. Celtic uspěl z protestem a původní šestizápasový trest za nevhodné chování v duelu s Hearts mu byl snížen o dva duely. "Neil byl z původního verdiktu hodně rozčarovaný, nyní se už těší na své působení," zhodnotil koučovi pocity šéf výboru Peter Lawwell.

Hosté přijedou před početnou diváckou kulisu bez obránce Martina Canninga, který má problémy se žaludkem. Komplikované zranění kolene na trávník ani teď nepustí útočníka Marca Paixaa, dlouhodobě k dispozici nejsou též záložník Alex Neil a bek James Gibson. "Nyní se nebudu vykrucovat ze situace, je to totiž opravdu špatné. Ale i tak jsem optimistou, stále je před námi hodně času. A jestli ho je opravdu dost? Bohužel na to musíme spoléhat. Navíc chceme konečně potěšit naše fanoušky. Platí vstupné, aby viděli hezký fotbal, a to se nám moc nedaří," nastínil současný stav Hamiltonu kouč Billy Reid.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.11 - 7.25 - 14.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC27204359:1764
2.Rangers FC25192457:2359
3.Heart of Midlothian27174641:2255
4.Kilmarnock FC271161040:3339
5.Motherwell FC281141331:3537
6.Dundee United25810730:3134
7.Inverness Caledonian28891136:3733
8.Hibernian FC28941530:4431
 Aberdeen FC28941530:4431
10.St. Johnstone FC27871217:3331
11.St. Mirren FC27571522:4422
12.Hamilton Academical27291616:4615

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Po stredecnim vypjatem "poharovem zapase ktery skoncil opet vitezne pro nas,mame tento tyden"lehciho"soupere,bude ale treba ukazat lepsi vykon nez v Motherwellu.A za 15dnu nas ceka finale ve kterem muzeme Modre vyradit i z druheho poharu,zbyva jen vyhrat ligu a budeme mit treble s tim,ze ve vsech soutezich si Gers porazime sami Jen aby to vyslo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

▒▒▒▒▒▒█▓▓█▒██▓▓▓██▒█▓▓█

▒▒▒▒▒█▓▒▒▓█▓▓▓▓▓▓▓█▓▒▒▓█

▒▒▒▒▒█▓▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓█

▒▒▒▒▒▒█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█

▒▒▒▒▒▒▒█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█

▒▒▒▒▒▒▒█▓▓█▓▓▓▓▓▓█▓▓▓█

▒▒▒▒▒▒▒█▓▓██▓▓▓▓▓██▓▓█

▒▒▒▒▒▒█▓▓▓▓▒▒█▓█▒▒▓▓▓▓█

▒▒▒▒▒█▓▓▒▒▓▒▒███▒▒▓▒▒▓▓█

▒▒▒▒▒█▓▓▒▒▓▒▒▒█▒▒▒▓▒▒▓▓█

▒▒▒▒▒█▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓█

▒▒▒▒▒▒█▓▓▓▓▓▓███▓▓▓▓▓▓█

▒▒▒▒▒▒▒█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█

▒▒▒▒▒▒█▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓█

▒▒▒▒▒█▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓█

▒▒▒▒█▓▓▓█▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓█▓▓▓█

▒▒██▓▓▓█▓▒▒▒██▒██▒▒▒▓█▓▓▓██

▒█▓▓▓▓█▓▓▒▒█▓▓█▓▓█▒▒▓▓█▓▓▓▓█

█▓██▓▓█▓▒▒▒█▓▓▓▓▓█▒▒▒▓█▓▓██▓█

█▓▓▓▓█▓▓▒▒▒▒█▓▓▓█▒▒▒▒▓▓█▓▓▓▓█

▒█▓▓▓█▓▓▒▒▒▒▒█▓█▒▒▒▒▒▓▓█▓▓▓█

▒▒████▓▓▒▒▒▒▒▒█▒▒▒▒▒▒▓▓████

▒▒▒▒▒█▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓█

▒▒▒▒▒▒█▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓█

▒▒▒▒▒▒█▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓█

▒▒▒▒▒▒▒█▓▓▓▓▓█▓█▓▓▓▓▓█

▒▒▒▒▒▒▒▒█▓▓▓▓▓█▓▓▓▓▓█

▒▒▒▒▒████▓▓▓▓▓█▓▓▓▓▓████

Reagovat
smazaný uživatel

❤═════════════════════════════ ❤ ❤══════██████═════██████══════ ❤ ❤════█████████═══█████████════ ❤ ❤══████████████═████████████══ ❤ ❤═███████████████████████████═ ❤ ❤═███████████████████████████═ ❤ ❤══█████████████████████████══ ❤ ❤═══███████████████████████═══ ❤ ❤═════███████████████████═════ ❤ ❤════════█████████████════════ ❤ ❤══════════█████████══════════ ❤ ❤═══════════██████════════════ ❤ ❤═════════════██══════════════ ❤

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele