Skotská Premier League - souhrn 22. kola

17.01.2009, 18:13, aktualizováno 18.01.2009, 17:56
Komentáře a souhrny
Rangers i díky dalším dvěma gólům kanonýra Boyda porazili Falkirk a na Celtic ztrácejí již pouhé dva body, jelikož městský rival padl v Aberdeenu. Své fanoušky šokovalo Dundee United, doma podlehlo Motherwellu 0:4. Další výhru si připsal nováček z Hamiltonu, v domácím prostředí byl úspěšný také Hibernian. Hearts vezou všechny body z Kilmarnocku.

Hamilton Academical - Inverness CT 1:0

17.01.2009 16:00

Góly: 39. Simon Mensing (pen.)

Branka z pokutového kopu z 39. minuty, jejímž autorem byl Simon Mensing, zařídila Hamiltonu v souboji s posledním Invernessem velice cenné tři body.

K první brankové příležitosti se propracovali hosté z Invernessu zásluhou Rosse Tokelyho, jenž ale z pětadvaceti metrů mířil nad Černého bránu. Ovšem poté působili mnohem aktivněji domácí, především zásluhou čerstvé posily ze Celticu Paula McGowana, jenž na pravém křídle táhl většinu útoku svého mužstva.

Aktivita Accies nakonec byla šest minut před přestávkou odměněna pokutovým kopem po faulu Richarda Hastingse na domácího Thomase. K míči se postavil Simon Mensing, a když brankář hostí Ryan Esson neodhadl směr Mensingovi střely, Hamilton se ujal zaslouženého vedení.

Manažer Caley Craig Brewster neváhal a hned po přestávce začal posilovat ofenzivu svého týmu, když na hrací plochu poslal místo Andyho Barrowmana mladíka Wooda. Potom se hra přelévala z jedné strany na druhou, nicméně Invernessu se nepodařilo vstřelit kýženou vyrovnávací branku a Hamilton si tak na svůj účet připsal další tři body z domácího prostředí.

Pro Hamilton má nyní každé vítězství cenu zlata, zvlášť proti poslednímu celku tabulky, na který má nyní náskok už pět bodů.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Heart of Midlothian 0:2

17.01.2009 16:00

Góly: 61. Bruno Aguiar, 80. Christos Karypidis

Kilmarnock v domácím prostředí selhal a tři body si odváží Heart of Midlothian. Výhru jim svými góly zajistili Bruno Aguiar a Christos Karipidis a Hearts se tak posunuli na čtvrté místo tabulky.

Kilmarnock zahrozil jako první, dalekonosný volný kop Haye ale chytil gólman Hearts Jamie MacDonald. Hosté ovšem byli také nebezpeční a centr Aguiara prošel napříč pokutovým územím, Obua ale na míč nedosáhl. Domácí gólman Combe mohl o chvíli později děkovat Hayovi, který odklidil míč po rohovém kopu Drivera.

Tým Jima Jefferiese poté navršoval svůj tlak, Fernandez ale přestřelil bránu Hearts. Svoji šanci neproměnil ani Invincibile a slabou hlavičku poslal na MacDonalda Pascali. Hosté se do hry dostali až v druhé půli a po hodině hry šli do vedení. Stewart našel v zcela volného Aguiara a portugalský záložník se postaral o vedení 1:0.

Kilmarnocku se nedařilo proměňovat šance, čehož Hearts následně využívali. V 80. minutě poslal míč napříč pokutovým územím Berra a obránce Karipidis zajistil Hearts dvougólové vedení. Poslední větší šanci měl Nade, míč ale za záda Combea nedostal.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - St. Mirren FC 2:0

17.01.2009 16:00

Góly: 14. Rob Jones, 84. Derek Riordan

Hibernianu se ve 22. kole skotské Premier League povedlo na Easter Road zastavit rozjetý St. Mirren, který porazil po brankách Roba Jonese a Dereka Riordana 2:0.

Už v sedmé minutě mohl jít St. Mirren do vedení, když k velkolepému sprintu nasadil Brady a přihrávkou uvolnil Dennise Wynesse, kterého ale brankář domácích Grzegorz Szamotulski vychytal.

Na druhé straně hřiště pálil z hranice pokutového území Derek Riordan, ovšem jeho rána mířila nad bránu. Poté opět neuspěl Wyness, jenž po centru Franca Mirandy pálil vedle.

Ve čtrnácté minutě se už ale diváci v ochozech gólu dočkali, když Riordan poslal do vápna Saints centr, který bezezbytku zužitkoval Rob Jones, jenž vyskočil vysoko nad obránce a hlavičkou překonal bezmocného Marka Howarda.

St. Mirren se vehementně snažil vyrovnat, šanci si vypracovali Steven Thicot a Souleymane Bamba, ani jeden však úspěšný recept na Szamotulskiho nenašel. Po šedesáti minutách hry otestoval domácího gólmana McGinn, ovšem ani zde se Szamotulski nenechal "nachytat na švestkách".

A když chybělo do konečného hvizdu pouhých šest minut, udeřili Hibs podruhé, když Derek Rirodan rozvlnil síť Howardovy svatyně krásnou zatočenou střelou z osmnácti metrů a upravil na konečných 2:0 pro Hibs.

Hibernian si upevnil pozici v horní polovině tabulky a St. Mirren i přes setrvání na osmé pozici nesmí usnout na vavřínech, protože od posledního místa ho dělí pouhých osm bodů.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Falkirk FC 3:1

17.01.2009 16:00

Góly: 45. Kris Boyd (pen.), 80. Kris Boyd, 90. Steven Davis - 12. Steve Lovell

Rangers si připsali další vítězství, 3:1 vyhráli nad Falkirkem. Přitom outsider zápasu se ujal vedení díky brance Lovella, ve 45. minutě ale vyrovnal z penalty Boyd a tentýž hráč zařídil deset minut před koncem zápasu vedení. Na konečných 3:1 upravil stav Davis.

Falkirk se do vedení dostal po dvanácti minutách hry, kdy se po přihrávce McCanna dostal k míči Lovell a chladnokrevně prostřelil McGregora. Rangers mohli okamžitě vyrovnat, chybu gólmana Olejnika a obránce Bullena ale nikdo nepotrestal. Rangers se dožadovali penalty po faulu na Boyda, rozhodčí ale odmával pokračování hry.

O chvíli později selhala obrana Falkirku, Millerova střela ale letěla mimo bránu. Olejnika zdálky otestoval Papac, ani on však nevyrovnal. To se povedlo až těsně před koncem první půle Boydovi, který proměnil pokutový kop za faul Cregga.

Falkirk zahrozil i na začátku druhého poločasu, Lovellův dlouhý míč ale lapil McGregor. V 51. minutě byl po nebezpečném faulu na Mendese vyloučen Cregg a Falkirk hrál v deseti. Další šanci domácího týmu měl Fleck, Olejnik si ale s jeho střelou poradil.

Třináct minut před koncem zápasu obdržel červenou kartu Papac, který velice tvrdě fauloval Stewarta. Rangers se do vedení dostali až v 80. minutě, kdy Olejnik vyrazil střelu Nova, Boyd ale míč dopravil do sítě. V posledních minutách Rangers své vedení ještě zdvojnásobili, když se trefil Davis.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Celtic FC 4:2

18.01.2009 15:00

Góly: 24. Gary McDonald, 31. Stuart Duff, 75. Zander Diamond, 78. Zander Diamond - 25. Scott Brown, 73. Scott McDonald

Svědky velké přestřelky byli v neděli odpoledne diváci na Pittodrie Stadium, kde domácí Aberdeen přestřílel favorizovaný Celtic 4:2. Hvězdou utkání se stal obránce Dons Zander Diamond, jenž dvěma góly rozhodl o vítězství červených.

Těsně před zápasem se při rozcvičce zranila brankářská jednička Celticu Artur Boruc, kterého tak mezi tyčemi musel nahradit Mark Brown. Na lavičce hostujícího týmu se objevil český obránce Milan Mišůn. Místo Lee Naylora zaujal pozici na levé obraně Barry Robson.

Do první příležitosti se dostal Celtic, když Georgios Samaras našel před bránou svého kolegu z útoku Scotta McDonlada, jenž však brankáře Langfielda neprostřelil. V osmnácté minutě se ke slovu dostali domácí, když po rohovém kopu Mulgrewa odhlavičkoval Robson míč na kopačky Scotta Severina, jehož ránu zablokoval obránce Garry Caldwell.

O chvíli později se pokoušel po nahrávce Paula Hartleyho překvapit domácího gólmana z veliké vzdálenosti Shunsuke Nakamura, Japoncův pokus z třiceti metrů byl ale pro Langfielda jednoduchou záležitostí.

Ve 24. minutě přišel ale velký šok, když se Aberdeen nečekaně ujal vedení. Centr Duffa přeletěl všechny bránící hráče a skončil na hlavě Garyho McDonalda, který rozjásal domácí fanoušky.

Za minutu byl však stav utkání znovu vyrovnaný, když Aiden McGeady na levé straně hřiště obešel dva protihráče a poslal do vápna načechraný balon, který si zpracoval Scott Brown a propálil domácího brankáře.

Celtic se ale z první obdržené branky nepoučil a v jednatřicáté minutě opět prohrával, když přímý volní kop Severina nadělal ve vápně Hoops pořádný zmatek, ze kterého se nejlépe zorientoval Duff a podruhé v zápase dostal svůj tým do vedení. Do konce první půle pak už zahrozil jenom McGeady, jehož pokus nebyl vůbec přesný.

Hned v první minutě druhého dějství mohl Celtic vyrovnat, když McGeady uvolnil Browna, jenž ale bránu netrefil. Pak neuspěl v zakončení po přihrávce Nakamury sám irský záložník.

V 73. minutě se už tým Gordona Strachana vyrovnání dočkal, když Barry Robson poslal jemný centr na hlavu Scotta McDonalda, jenž se v koncovce nemýlil. O dvě minuty později byl opět remízový stav minulostí, po přímém kopu Mulgrewa předskočil Zander Diamond Venegoor of Hesselinka a už potřetí rozvlnil síť Brownovy brány.

Gólová smršť se nezastavovala a za dalších sto dvacet sekund padl už šestý gól v zápase, když Dons navýšili svůj náskok na rozdíl dvou gólů. Tato branka padla z velice podobné situace jako ta předchozí, Mulgrew zahrál přímý kop a Diamondovi se podařilo propasírovat balon za záda brankáře Celticu Browna.

Náskok Celticu na Rangers se už zužil na pouhé dva body, boj o titul tak znovu začíná nabírat na obrátkách. Aberdeen si stále udržuje velmi reálnou šanci na evropské poháry.

Více informací k zápasu

Dundee United - Motherwell FC 0:4

18.01.2009 16:00

Góly: 23. Marc Fitzpatrick, 27. Maroš Klimpl, 33. David Clarkson, 63. Chris Porter

Dundee United bylo až do posledního ligového kola na třetí příčce tabulky a jen málo fanoušků očekávalo, že by Motherwellu podlehlo. Domácí tým ale na tento zápas a prohru 0:4 jistě dlouho nezapomene.

První šanci zápasu měli domácí, Feeneyho střela ale Smithe nepřekvapila. Feeney se chvíli poté dostal do další příležitosti po centru Conwaye, míč ale do brány nezamířil. Ve 23. minutě už poprvé udeřil hostující tým.

Quinn nacentroval a záložník Fitzpatrick vstřelil hlavou svůj první ligový gól od roku 2006. K vyrovnání měl blízko Robertson, Clarkson ale svému týmu pomohl k udržení vedení. Ve 27. minutě naopak Motherwell své vedení zdvojnásobil.

Míč dostal Klimpl a slovenský obránce přesnou střelou pokořil bezmocného Zalusku. Představení Motherwellu pokračovalo, ve 33. minutě hry Clarkson prokličkoval obranou a krásnou střelou zvýšil na 3:0. Kouč Levein nebyl spokojen s výkonem svých svěřenců a v poločasové přestávce vyzýval také domácí fanoušky k větší podpoře.

Hosté ale dál vládli zápasu a Clarkson nebezpečně střílel napříč pokutovým územím. V 63. minutě bylo utkání už takřka rozhodnuto, čtvrtý gól do sítě United poslal Porter. Feeney mohl hlavičkou vstřelit alespoň čestný gól, Smith ale udržel čisté konto.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC22163349:2451
2.Rangers FC22154351:1849
3.Aberdeen FC22113829:2436
4.Dundee United2298530:2635
5.Heart of Midlothian22105722:2235
6.Hibernian FC2286828:2830
7.Motherwell FC22831125:3127
8.Kilmarnock FC22821222:3026
9.St. Mirren FC22741116:2425
10.Hamilton Academical22721320:3623
11.Falkirk FC22461223:3418
12.Inverness Caledonian22521520:3817

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (20)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Škoda Invernessu, mají strašně sympatický stadión a kanadského paola maldiniho v obraně....

Reagovat
smazaný uživatel

hrat na Tullochu je pre kazdy tim take romanticke.

tak napriklad ked tam pride Celtic, casto konci lopta v nedalekom jazere

Reagovat
smazaný uživatel

to ani není jezero to je záliv moře

Reagovat
smazaný uživatel

Hezky Kris, pěkně zakulatil svojí bilanci.

Reagovat
smazaný uživatel

a takovýho kanonýra chtělo rangers prodat za směšný 3mil

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já se ani nedivím. Ten hráč měl ohromný potenciál, ale postupem času odpadal. Zvlášť minulá sezóna byla strašná z jeho strany. A nic se na tom nemění, že teď dává víc branek. I když je pravda, že prodat ho do nižší anglické soutěže je blbost.

Reagovat
smazaný uživatel

Vždyť byl i loni nejlepším střelec Rangers, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Nebyl. Sice dal přes 10 gólů, ale prosazoval se hlavně u slabších soupeřů. Taky postupně vypadával ze základu, i z repre...Letos mu to zatím ale jde...teď jde o to, zda je krom gólů platný i na hřišti. Za to byl právě dost kritizován. Za svoji lenost...Letos moc nemůžu posuzovat. Tech zápasů jsem viděl pramálo.

Reagovat
smazaný uživatel

jasně, on je zabiják, kterej prostě z jednoho momentu udeří. nemůžeš od něj čekat nějaký kreativní finální přihrávky, nebo že se bude vracet, ale takovejch typů útočníků je hodně, a málokdo dává tolik gólů jako on. minimálně ta cena byla hodně podsazená

Reagovat
smazaný uživatel

Teď jde o to, co od něj Smith požaduje. To je třeba ten hlavní problém.

Reagovat
smazaný uživatel

Za loňskou sezónu dal 25 branek (v lize 14), to mi nepřijde tak strašné, ale nemůžu posuzovat jeho herní stránku, moc zápasů jsem neviděl. Viděl jsem snad jen duel s Queens of The South, kde se mi dost líbil a dal dvě super branky, ale o kvalitě soupeře by se dalo polemizovat, takže to nepřeceňuju. Ale jak tam gólmanovi Queens vymetl wingl, to si pamatuju dost dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak si vem, že téměř polovinu gólu dával v pohárech, kde Gers šetří...Jen tak by nevypadl ze sestavy, kdyby s ním byl Smith spokojený. To samé z repre....Ale zas já ho nechci podceňovat...Mě osobně prostě taky minulou sezónu zklamal. Letos mu to jde nejspíš líp. Aspoň gólově.

Reagovat
smazaný uživatel

tiez sa tomu divim ze za tak smiesnu sumu ho chceli predat do championship ...

len nech pekne ostane v Rangers a nech mu to takto pada nadalej

let´s go Rangers

Kris Boyd

Reagovat
smazaný uživatel

Pripad Kris Boyd a jeho (ne)prestupu vyvolal v modrej casti Glasgow hotovu revoluciu.

Fanusikovska organizacia ktora zastresuje skupiny Rangers fans po celom svete zorganizovala protestnu akciu s velavyznamym podtitulom "We deserve better".

Fanusikovia Boyda zboznuju a pocit ze by mali prist o svojho milacika si nechcu ani pripustit.

Chairman David Murray vsak napriek vsetkemu vyhlasil ze klub v januari preda jednu zo svojich hviezd. Zoznam "obeti" je jasny: Boyd, Ferguson, Pedro Mendes, Bougherra, McGregor.

Murray vysvetlil preco sa k tomuto kroku odhodlali velmi jasne: Klub potrebuje postupne zredukovat dlhy do prijatelnych cisiel. Jednou z ciest je predaj najlepsich hracov, druhou znizenie poctu hracov prveho muzstva. Platy hracov ktori hravaju skor sporadicky totiz vyjdu klub na priblizne 6 mil. libier rocne...

Este par slov k Boydovi. Hoci dava vela golov, kritici mu vycitaju ze ich striela len "slabym".

Budem objektivny ked napisem ze nieco na tom bude. Za celu karieru v Rangers (3 roky) dal napriklad Celticu 1 (!) gol a v Europskych poharoch 2...

Napriek tomu som presvedceny ze je to na skotske pomery vynimocny hrac, v 25 rokoch stale s velkou perspektivou zlepsovat sa. A dufam ze prave v klube jeho srdca - v Rangers.

Reagovat
smazaný uživatel

tak do 78minuty jsem veril v zazrak,ale pak se ozval opet ten tolik propirany Boyd a Celtic bude muset proti Aberdeenu vyhrat,pokud si nechce pridelavat potize.Jestli by nam nebylo lip kdyby se Kris odvalil za 3mega do Anglie

No nic,zitra to budeme mit tezsi nez Hunove,ale pokud chceme udelat 4titul v rade,nesmime ztracet body.Hail Hail

Reagovat
smazaný uživatel

este pred 2 tyzdnami boli Rangers -7 a buducu sobotu kedze hraju skor mozu ist do cela

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to vidim na to, že v příštím kole maj Rangers velkou šanci Celtic přeskočit...nevim proč ale myslim si že Aberdeen porazí...Ale Celtic by už konečně mohl brát body, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

můj oblíbený Aberdeen hodně pomohl hrdým skotským Rangers v boji proti těm irským papežencům...

Reagovat
smazaný uživatel

inak medzi Dons a Gers je tiez obrovska rivalita.

Celticu sa v rozcvicke pred zapasom zranil Mr.Calamity Boruc ale jeho nahradnik Brown ho plnohodnotne zastupil a inkasoval stvorku

Reagovat
smazaný uživatel

Oh, ty jsi strašný kokůtek

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele