Skotská Premier League - preview 22. kola

17.01.2009, 09:14, aktualizováno 18.01.2009, 08:52
Previews
Celtic v minulém kole jen remizoval a další zaváhání si nemůže dovolit, pokud chce odrazit dotírající Rangers, dnes hraje na půdě pátého Aberdeenu. Třetí příčku si chce pojistit Dundee, které hostí Motherwell.
Hamilton Academical - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Vítězstvím posílený Reidův Hamilton přivítá ve 22. kole skotské ligy na domácí půdě poslední celek tabulky Inverness.

Před Accies stojí další utkání na domácí půdě, což znamená jediné, šance získat další tři body a přiblížit se tak záchraně ve skotské nejvyšší soutěži. Tým z New Douglas Parku totiž své poslední tři domácí duely dokázal dovést do vítězného konce a záslouženě se tak z posledního místa vyhoupl na příčku desátou. Naposledy překvapivě porazil Aberdeen 2:0. Minulý víkend byl ve znamení Skotského poháru, ligové zápasy se tudíž nehrály. Červenobílí se ve čtvrtém kole postavili proti druholigovému Ross County a zvítězili těsně 1:0.

Hamiltonu se podařilo zajistit si služby dvou hráčů oblékajících dresy Old Firm. Za Accies budou nastupovat Paul McGowan ze Celticu a Jordan McMillan z Rangers. Oba hráči v týmu hostují. Manažer Billy Reid plánuje novými tvářemi v sestavě nahradit Simona Mensinga, kterého skolila chřipka a kapitána Alexe Neila, jenž se na hřišti také neobjeví. "V pohárovém utkání si Jordan odbyl seniorský debut, po hodině hry jsem ho sice vystřídal, ale vedl si velice dobře, je skvělý v osobních soubojích. Co se týče Paula McGowana, víme, že je to dobrý hráč, zkušenosti už sbíral v Mortonu a myslím si, že v tomto týmu byl nejlepším hráčem," prohlásil lodivod domácího týmu. Hamiltonu bude kromě zmíněné dvojice scházet nejlepší střelec mužstva Richard Offiong.

Inverness se propadl na samotné dno tabulky, když nedokázal zvítězit v posledních šesti ligových utkáních. Ještě horší je to, že Caley dokázali v těchto šesti duelech vsítit pouhé tři branky. Náladu si hráči trochu napravili vítězstvím ve Skotském poháru, když v sobotu zvítězili nad Partickem 3:0. V prvním vzájemném měření sil s Accies v letošní sezoně nedokázali urvat ani bod. Na svůj debut za Inverness si bude kvůli zranění muset počkat Richie Byrne. Mimo hru je i David Proctor, jenž má potíže s kolenní šlachou.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.25 - 3.05
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kilmarnock FC - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
Dvaadvacáté kolo nejvyšší skotské soutěže nabídne také duel mezi Kilmarnockem a Heart of Midlothian. Ani jeden z klubů v posledním ligovém zápase tři body nebral, komu se to povede ve vzájemném souboji?

Kilmarnock hrál v minulém kole doma proti Aberdeenu, kterému ale nestačil a podlehl mu 1:2. Posílit by mohl domácí tým návrat obránců Simona Forda a Davida Lilleyho, kteří v minulém týdnu už trénovali a do zápasu jsou připraveni zasáhnout.

Gólman Alan Combe má už 34 let, přesto očekává, že fotbal bude hrát ještě dlouhé roky. "Neříkám si že je to můj poslední kontrakt v Kilmarnocku. Pokud budu dobře hrát i v příštích dvou nebo tří letech, pak mám naději na novou smlouvu. Je mi teprve 34 roků a klidně mohu hrát dalších šest nebo sedm let," řekl Combe.

Ani Hearts v dohrávaném sedmnáctém kole body nebraly, 0:1 prohrály s Motherwellem a nyní jim patří pátá příčka tabulky. Do sestavy by se měl vrátit záložník Bruno Aguiar, Laryea Kingston ale kvůli zranění zápas opomene. Start Janose Balogha ještě není jistý, Ruben Palazuelos má však zraněné koleno a zápas bude stejně jako suspendovaní Wallace a Zaliukas sledovat jen z hlediště.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.45 - 3.25 - 2.55
více informací
Hibernian FC - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
Šestý tým Scottish Premier League Hibernian hostí na Easter Road rozjetý St. Mirren, který byl ještě nedávno na poslední pozici tabulky, nyní se však díky svým skvělým výsledkům vyšvihl až na osmou příčku.

Saints v současné době přímo "válí", z posledních pěti utkání vyválčili svěřenci Guse MacPhersona čtyři výhry a jednu remízu, která přišla v posledním kole v utkání s Motherwellem, které skončilo bez branek. V případě dnešního vítězství se může St. Mirren posunout až mezi první šestici týmů, právě před svého dnešního soupeře, na kterého nyní ztrácí dva body. MacPhersonovi se do sestavy vrací elitní útočná dvojice Billy Mehmet, Craig Dargo. Oba hráči nemohli nastoupit k pohárovému utkání proti Brechinu, které St. Mirren vyhrál 3:1. Na hřišti se neobjeví Stephen O'Donnell a Will Haining.

Hibernian se stále drží v horní polovině tabulky, nicméně poslední tři zápasy mu příliš nevyšly, když nejprve dvakrát prohrál a poté v minulém kole remízoval v edinbrughském derby s Hearts of Midlothian 0:0. Další derby celků z hlavního skotského města se konalo hned o týden později, tentokrát v rámci skotského poháru, zde už Hibs na své rivaly nestačili a podlehli 0:2. Dnešní utkání by mělo být velmi vyrovnané, čemuž nasvědčuje i první vzájemné měření sil z listopadu minulého roku, kdy střetnutí skončilo bez branek. Hibs se budou muset obejít bez své největší hvězdy útočníka Stevena Fletchera, který je zraněný, na hrací plochu nevyběhne ani bývalý obránce St. Mirrenu David van Zanten, jenž si odpykává trest.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Rangers FC - Falkirk FC  (sobota 16:00)
Rangers by se znovu rádi přiblížili vedoucímu týmu tabulky Celticu a nyní k tomu mají velice dobrou příležitost. Narazí totiž na předposlední Falkirk, jak je ale známo, i týmy ze dna tabulky dokážou překvapit.

Rangers v posledním kole nezaváhali a 0:3 přehráli Inverness, nyní hodlají výsledek zopakovat i v zápase proti Falkirku, proti kterému se glasgowskému klubu daří. Domácí tým bude v utkání postrádat zraněného Kylea Laffertyho, jemuž se ale kotník lepší a příští týden by se mohl znovu dostat do hry.

Na vedení Rangers se v posledním týdnu sesunula z řad příznivců vlna kritiky, tým se totiž rozhodl prodat nejlepšího střelce Krise Boyda do Birminghamu. "Pokud jsou lidé nespokojení s cestou, kterou jdeme, mají právo vyjádřit svůj názor. Jen doufám, že to na nás nebude působit. Doposud si myslím, že nás fotbalově nic neovlivnilo a to je ten nejdůležitější aspekt," vyjádřil se manažer Walter Smith.

Falkirk je momentálně jen bod před posledním Invernessem a v poslední době to nevypadá na lepší umístění. Po čtyřech prohrách v řadě, dokázal Falkirk v minulém kole alespoň remizovat 1:1 s Kilmarnockem. Za hosty by mohl odehrát debutový zápas 35letý střední záložník Steven Pressley, další středopolař Burton O'Brien zatím čeká a obránce Gerard Aafjes je stále mimo hru.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.17 - 6.50 - 10.00
více informací
Aberdeen FC - Celtic FC  (neděle 15:00)
Lídr tabulky Celtic zavítá v neděli odpoledne na Pittodrie Stadium, kde domácí zápasy hraje pátý celek skotské ligy Aberdeen.

Celticu se nepovedlo poslední ligové utkání, kdy na domácím pouze hřišti remízoval s Dundee United 2:2, minulý týden ve Skotském poháru však nezaváhal, a i když ne moc přesvědčivě, přece jenom porazil druholigové FC Dundee 2:1.

Jelikož v sobotu se rivalům s Rangers povedlo zvítězit, stáhli Gers náskok Celticu na pouhé dva body. Na Pittodrie možná vyběhne v barvách skotského mistra po roční pauze opět český hráč, nominaci k utkání s Dons totiž dostal osmnáctiletý bývalý hráč Příbrami Milan Mišůn, jenž s Celticem podepsal před několika dny.

Gordon Stratchan upozorňuje své svěřence, že duel s Aberdeenem nebude zdaleka jednoduchý. "Aberdeenu se v současné době velmi daří, hrají skvělý fotbal. Jimmy Calderwood má ve svých rukou tým, který může znovu dokázat velké věci. Mám Jimmyho rád, je to skvělý člověk," ocenil svého protějška lodivod Hoops, jenž bude postrádat Marka Wilsona, který si kvůli operaci pánve nezahraje tři týdny, nicméně druhý pravý obránce Andreas Hinkel je připraven k zápasu.

Aberdeen se nemusí za své poslední výkony vůbec stydět, v posledních pěti zápasech utrpěl pouze jednu porážku od Hamiltonu, zbylé čtyři duely dovedl do vítězného konce, naposledy zvítězil v dohrávaném utkání s Kilmarnockem 2:1.

Ovšem na vítězství nad Celticem čekají Dons už 27. října 2004, kdy zvítězili na Celtic Parku 3:2. Calderwoodovi bude opět chybět Jamie Smith, který je zraněn. Kvůli potížím s kolenní šlachou se na hrací ploše neobjeví ani Derek Young. Jistý start není ani u kapitána Scotta Severina, jenž má problémy s kolenem.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.00 - 3.50 - 1.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Dundee United - Motherwell FC  (neděle 16:00)
Ještě v minulé sezóně bojovaly oba kluby na předních ligových příčkách, v probíhající sezóně jsou však na zcela opačných pólech tabulky. Zatímco Dundee United bojuje o pohárovou Evropu, Motherwell se trápí až na devátém místě.

Fanoušci Dundee United mohou být s dosavadními výkony svých svěřenců nadmíru spokojeni, jejich oblíbený tým se totiž drží za Celticem a Rangers na skvělém třetím místě tabulky. Porazit ho nedokázal v minulém kole ani vedoucí tým ligy Celtic, zápas skončil remízou 2:2.

Navíc do sestavy se vrací kapitán Lee Wilkie, jenž byl ve Skotském poháru suspendován a záložník Scott Robertson se uzdravil po zranění slabin. Warren Feeney si myslí, že následující týdny rozhodnou o celé sezóně Dundee United. "Výsledky v období několika příštích týdnů by mohly být rozhodující, protože máme proti sobě týmy ze spodní části tabulky, nad kterými musíme vyhrát," řekl Feeney.

Motherwell je až devátý, poslední výkony ale ukazují zlepšení. V minulém kole Motherwell překvapil a 1:0 zvítězil nad Hearts. Do souboje ale nezasáhne Keith Lasley, jenž nasbíral počet karet, které mu nedovolí hrát v jednom ligovém zápase. Do týmu se ovšem vrací záložník Marc Fitzpatrick, plně vyléčený z nemoci.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC21163247:2051
2.Rangers FC21144348:1746
3.Dundee United2198430:2235
4.Aberdeen FC21103825:2233
5.Heart of Midlothian2195720:2232
6.Hibernian FC2176826:2827
7.Kilmarnock FC21821122:2826
8.St. Mirren FC21741016:2225
9.Motherwell FC21731121:3124
10.Hamilton Academical21621319:3620
11.Falkirk FC21461122:3118
12.Inverness Caledonian21521420:3717

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
Bakary3

Tak Mišun je prej v nominaci k zápasu, kéž by si alespoň zahrál.. Myslim si, že se prosadí, jenom jak hrála Příbram se Slavií, tak hrál parádně

Reagovat
smazaný uživatel

a na lavicke ani jeden brankar

Reagovat
smazaný uživatel

a zase ten usmevavy Ally,ten kluk ma porad dobrou naladu,asi si uz zvykl na to,ze Rangers jsou mistri druhych mist Uvidme co ten Misun,bylo by hezke vidat v sestave zase nejakeho Cecha.Jarosik sice nebyl spatny,ale velke jmeno si mezi fanousky neudelal,to Cechoslovak Moravcik navzdycky zustane jednim z tech nejlepsich.

Pri vcerejsi vyhre Rangers,si nemuzeme dovolit ztratu bodu,takze at s Misunem nebo bez,jdeme na ne.Hail Hail

Reagovat
smazaný uživatel

polocas teceme 2:1 na hristi soupere,tohle neni vubec dobry sakra,kluci makame

Reagovat
smazaný uživatel

Zdravim vsechny na tomto webu, dne 23.01.2009 jsme otevreli web www.sport-tipsters.com , jedna se o rady na sazeni vse zdarma budeme radi kdyz nas budete navstevovat

Zdravim Tym Sport-tipsters

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele