Skotská Premier League - souhrn 22. kola

26.01.2010, 22:47, aktualizováno 27.01.2010, 22:54
Komentáře a souhrny
Rangers pokračují v cestě za titulem, dnes nezaváhali na půdě St. Mirrenu. Naopak překvapivě prohrál doma Celtic, jenž nestačil na Hibernian. Přestřelka v Dundee skončila nerozhodně, vítěze neměl ani zápas ve Falkirku.

Heart of Midlothian - Aberdeen FC 0:3

27.01.2010 20:45

Góly: 12. Fraser Fyvie, 50. Darren Mackie, 75. Derek Young

Hearts dostali na vlastním hřišti od Aberdeenu lekci v zakončování, hosté utkání s přehledem vyhráli 3:0. Vstřelenými brankami se na vítězství Aberdeenu podíleli Fyvie, Mackie a Young.

Hearts měli v poslední době skvělou formu, nejlepší od doby, kdy tým ještě vedl kouč George Burley, na utkání s Aberdeenem však v dobrém vzpomínat nebudou. Už ve 12. minutě poslal Kerr do šance mladíka Fyvieho, obrana Hearts zaspala a Kello na jeho střelu nedosáhl. Oba týmy hrály tvrdě, hra proto nebyla zrovna nejpohlednější, šance se rodily jen zřídka.

Domácí fanoušci se zlobili při faulu Ifila v pokutovém území na Stewarta, který rozhodčí neodpískal. Tým kouče Laszla měl před výkopem zápasu nejlepší obranu v lize, která však absencí zraněného Wallace od 35. minuty poněkud oslabila. Aberdeen se dostal do dvoubrankového vedení v 50. minutě, když Mackie sebral míč Kellovi a poslal ho do sítě.

Mackie měl později šanci připsat si i druhý gól, když dostal míč od Fostera, jeho střelu ale Kello vyrazil. Manažera McGheeho potěšila ještě 75. minuta, v níž dostal jeho tým šanci zahrávat volný kop. K míči se postavil Young a přesnou ranou nedal Kellovi šanci.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Rangers FC 0:2

27.01.2010 20:45

Góly: 2. Steven Davis, 86. Nacho Novo

Vedoucí celek skotské Premier League Rangers si po lehkém vítězství 2:0 na hřišti St. Mirrenu vytvořili na čele tabulky už desetibodový náskok na druhý Celtic. Vítězství Rangers zajistili svými brankami Davis a Novo.

Rangers vstoupili do utkání skvěle, první velkou příležitost dostali ve druhé minutě a dokázali ji využít. Lafferty poslal míč napříč obranou St. Mirrenu. Miller, který stál v ofsajdu, se míče nedotkl a Davis pohodlně prostřelil překvapeného gólmana. St. Mirren se snažil vrátit do hry, připsal si ale jen několik slabých pokusů.

Hosté byli dál nebezpečnějším týmem. Laffertyho, který překonal několik obránců, zastavil až gólman Gallacher. Blízko druhému gólu Rangers byl McCulloch, jeho střela však pouze orazítkovala tyč. Energický Davis dál strašil defenzivu domácích, jeho další pokus musel vyrážet Gallacher a Novo se k dorážce nedostal.

Další střelu McCuloche vyrazil Gallacher, o chvíli později na druhé straně mířil Brady pouze do postranní sítě a McGregor lapil nebezpečný míč od Dormana. Gallacher dál držel St. Mirren nad vodou, když znovu zasáhl proti Laffertyho střele. Rangers se však nakonec druhého gólu dočkali v 86. minutě. Útočník Novo získal míč a s pomocí brankové konstrukce prostřelil Gallachera na konečných 2:0.

Více informací k zápasu

Falkirk FC - Motherwell FC 0:0

27.01.2010 20:45

Góly: -

Málokdo by očekával útočné vystoupení se samými parádami a opravdu se jich v tomto utkání příliš nedočkal. Diváci zažívali spíše nudu a museli se jistě zahřívat spíše některými teplými nápoji. Pro Falkirk je bod velmi cenný, díky němu nevzrostla ztráta na Kilmarnock a naděje proto stále žije. Motherwell naopak opět překvapivě ztratil a klesl na sedmé místo. Avšak za Aberdeenem je pouze o skóre a čeká se proto ještě hodně tvrdý boj.

Duel hodně ovlivnilo vyloučení ze samého konce první půle, kde se za hosty z Motherwellu nechal vyloučit Giles Coke a Falkrik měl tedy jedinečnou možnost zvrátit výhru na svou stranu. Jenže v útočné činnosti se opětovně natrápil, a proto se musí spokojit s jedním bodem. Přitom na začátku měl duel spád, hrálo se z jedné strany na druhou, avšak výraznější akce k vidění nebyla.

Falkirk si mohl postesknout už v 11. minutě, kdy kvůli zranění musel ze hry odstoupit Pedro Monteiro. Nahradil ho proto Stewart Mudroch, na hře Falkirku to však v tomto střetnutí nemělo takový vliv a domácí bránili excelentně. Na těžkém terénu se oba protivníci snažili využívat hlavně standardních situací a rohových kopů, jenže v obranách žádné mezírky příliš nebyly.

Vřít vše začalo až koncem první půle. První žlutou kartu utkání viděl domácí Darren Barr, hned na to ale Giles Coke nesportovně odkopl balón, který byl připraven k rozehrání přímého volného kopu a sudí byl nekompromisní - červená karta. Falkirk spálil největší možnost v 80. minutě, kdy John Ruddy vytáhl ránu mířící pod břevno nad, o sedm minut později skvělý gólman zachránil Motherwell podruhé, balón mířící do horního růžku opětovně vyškrábl konečky prstů do zámezí.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Hibernian FC 1:2

27.01.2010 20:45

Góly: 5. Marc-Antoine Fortuné - 27. Anthony Stokes, 90+2. Daniel Galbraith

Někdy se prostě daří, jindy se korálky ztrácí opravdu lehce. Jenže jedno pravidlo platí vždy. Dohánět několikabodový náskok bolí, zbytečné přicházení o body se v boji o titul nevyplatí. Z Celtic Parku totiž přišel další šokující vzkaz. Domácí favorit ve snaze zvrátit misky vah na svou stranu nemyslel na zadní vrátka a v nastavení inkasoval. Daroval proto bodíky soupeři z Hibs a k tomu ho navnadil k myšlence, že by ho mohl na druhém místě pronásledovat.

Přitom od samého úvodu nic nenasvědčovalo tomu, že by měl mít Celtic se soupeřem nějaké výraznější problémy. Jenomže rychlou trefou se nechal ukolébat a i přes veškerou útočnou snahu další branku nevsítil. Tentokráte nezapracovala stoprocentně ani defenzíva a Celtic proto ztrácí na vedoucí Jezdce už deset bodů, v tuhle chvíli mu jistě nepomáhá ani zápas k dobru. Hibs se dostali na třetí místo a hlavně si do dalších bojů obrovsky zvedli sebevědomí.

Domácí začali hrozit od 4. minuty a v podstatě z první velké možnosti vsítili branku. K rohovému kopu se totiž postavil Paul Caddis a zakroutil balón přímo před branku, kde nejvýše vyskočil Marc-Antoine Fortune a hlavou bez problémů rozvlnil síť, potvrdil proto svou výbornou formu. O moment později mohl Celtic své skóre tradičně navýšit, jenže po dvaceti minutách hry se osmělil soupeř a byl odměněn rychlým vyrovnáním.

Krátce po půlce prvního dějství totiž vrátili Hibs protiúder úplně stejnou mincí, jako v úvodním případě Celtic. K rohovému kopu se postavil Derek Riordan a do vzduchu se vyšvihl Anthony Stokes, který ze zhruba stejné vzdálenosti překonal tvrdou hlavou bezmocného Boruce. Poté Hibs vyprodukovali dvě šance díky hrdinům předchozího okamžiku Stokesovi a Riordanovi, nicméně až do pauzy tlačili zelenobílí.

V druhém poločase diváci viděli několik závarů v pokutovém území Hibs, Celtic se snažil dostat balón do sítě všemi možnými prostředky, jenže pořád se mu to nedařilo a čas se krátil. Nejvíce aktivní byl obránce Andreas Hinkel, kterého doplňoval Fortune, jenže v čase 91:24 využili hosté další standardy a díky rohovému kopu se postarali o senzaci. Po odvráceném rohu se dostal balón pouze k střídajícímu Danny Galbraithovi, a ten dorážkou soupeře pohřbil - 1:2.

Více informací k zápasu

Dundee United - St. Johnstone FC 3:3

27.01.2010 20:45

Góly: 52. Jon Daly, 69. Danny Swanson, 77. Steven Anderson (vl.) - 6. Peter MacDonald, 21. Liam Craig, 78. Peter MacDonald

Krásné utkání mohli diváci sledovat na stánku Tannandice a šestikolový nášup se příznivcům jistě líbil. Jenže většina z nich určitě nebude spokojena z výsledkem, domácí mančaft totiž překvapivě přišel o třetí příčku a musel se sklonit Hibs, které zdolalo Celtic. Přitom Dundee ukázalo obdivuhodný obrat během druhé půle, když z výsledku 0:2 svítilo v 77. minutě na tabuli skóre 3:2. Ovšem za neuvěřitelných 12 sekund již bylo zase srovnáno.

Dundee tak ztratilo cenné korálky a na kontě jich tedy má 35, nováček udržel deváté místo a je stále relativně vzdálen od sestupových vod. St.Johnstone vstoupilo do duelu přímo božsky, avšak po změně stran začaly docházet síly a vypadalo to, že duel skončí stejně jako minulý týden proti Celtiku - favorizovaný soupeř otočí. To se sice povedlo, jenže St. Johnstone díky okamžité trefě zachránilo velmi potřebný bod a ukázalo, že rozhodně není do počtu.

Stav se měnil po necelých šesti minutách, kdy do vápna nahrával Kevin Moon a Peter MacDonald z celkem přijatelné vzdálenosti namířil přímo do dolního rohu branky slovenského strážce Perniše. Pak nastoupilo Dundee, jenže další branka padla po dvaceti minutách hry opět do sítě domácích, jinak veselý stadion jednohlasně zmlkl. Peter MacDonald se tentokráte proměnil v nahrávače a uvolnil Liama Craiga, který zamířil do pravého rohu - 2:0.

Nováček stejně jako v minulém duelu udržel nerozhodný stav až do konce první půle. Jenže hned po ní se Dundee vrátilo do hry. Po necelých sedmi odehraných minutách nacentroval do vápna Craig Conway a nadýchaný centr poslal hlavou do sítě Jon Daly, který tak dal svému celku naději. Dundee tlačilo na pilu v celém dalším průběhu a v polovině druhého dějství to přineslo své ovoce. Krásnou nahrávku vyprodukoval střídající Filipe Morais a autor trefy Daniel Swanson vymetl přímo horní levý roh hostující klece - 2:2.

Za necelých deset minut bylo dílo dokonáno, nešťastník Steven Anderson si míč sklepl do vlastní branky. Jenže srdce nováčka je opravdu velké a hned po rozehrání ze středového kruhu se stav opět srovnal, zápasu skutečně remíza zcela slušela. Ve vápně se uvolnil nejlepší muž na trávníku Peter MacDonald a stejně jako u první branky zamířil k tyči, gólman Perniš se opět natahoval marně. Poté sice tlačilo Dundee, nováček ovšem plichtu i přes všechny strasti ubránil.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - Kilmarnock FC 0:0

26.01.2010 20:45

Góly: -

Úterní zápas mezi Hamiltonem a Kilmarnockem byl pro fanoušky zklamáním, gól nepadl. Diváci neviděli příliš pohledný zápas a není divu, že se ani jednomu z týmů nepodařilo vstřelit vítěznou branku.

Lépe do utkání vstoupil Hamilton, gólman Kilmarnocku Cameron Bell ale moc práce neměl. V osmé minutě hry našel Bryson z rohového kopu Kylea, ten ale mířil vysoko nad bránu. Největší šanci v nudném prvním poločase měl Burchill, který využil zaváhání van Zantena, gólman Hamiltonu Černý ale vyběhl a jeho střelu vyrazil.

Burchill se už k další střele nedostal, o tři minuty později byl kvůli zranění vystřídán Kellym. Na druhé straně poslal Mensing míč do běhu Antoineu-Curierovi, jeho střela však byla vyražena Bellem, který si poradil i s dalekonosnou ranou McArthura. Malý počet diváků na stadionu Hamiltonu doufal, že bude druhá půle záživnější, očekávání se ale nenaplnilo.

Přesně po hodině hry se po rohovém kopu Brysona dostal k hlavičce Pascali, Černý ale znovu skvěle zakročil a míč dokázal chytit. Oba týmy střídaly, ani noví hráči však živou vodu do hry nepřinesli. Na šance velmi slabý zápas skončil bez branek, Kilmarnock tak zůstává na jedenácté pozici, dva body před Falkirkem a dva za soupeřem z Hamiltonu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC22156151:1451
2.Celtic FC21125443:2341
3.Hibernian FC21116433:1839
4.Dundee United22108431:2738
5.Heart of Midlothian2277820:2428
6.Aberdeen FC2076717:1927
7.Motherwell FC2169626:2927
8.St. Johnstone FC1955928:3720
9.St. Mirren FC21551120:3020
10.Hamilton Academical20451116:3317
11.Kilmarnock FC21361212:2715
12.Falkirk FC20281016:3214

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
Maverick 65

Krása :-) Celtic = ....jen tak dál....The Gers! super

Reagovat
Shevchenko

A je to jasné.

Reagovat
smazaný uživatel

Mowbray na to nemá.

Reagovat
Xavi8

Pozeral som zaznam a Hibernian hral velmi sympaticky, v zalohe maju sikovnych hracov a na moje prekvapenie dobre kombinovali

Reagovat
Godwinson

pokud se neproberou, tak budou mít s tím druhým místem ještě velkou starost, moc to Hibs přeju, ten druhej flek ...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele