Skotská Premier League - preview 22. kola

26.01.2010, 08:27, aktualizováno 27.01.2010, 09:57
Previews
Rangers o víkendu ztratili body, což dnes nechtějí opakovat, proti St. Mirren berou jen výhru. Na další zaváhání prvního týmu tabulky čeká Celtic, který hostí Hibernian. Rozjeté Dundee hraje se St. Johnstone, Hearts hostí Aberdeen a Falkirk přivítá Motherwell.
Heart of Midlothian - Aberdeen FC  (středa 20:45)
Heart of Midlothian po sérii dobrých výsledků vystoupal až na páté místo tabulky a v minulém kole ho nepřekonali ani vedoucí Rangers. Ve středu tým z Edinburghu prověří sedmý Aberdeen, který také myslí na nejvyšší příčky.

Hearts o víkendu čekal ostrý zápas na hřišti Rangers, svěřenci kouče Laszla ale nezklamali a téměř si z Ibrox Parku odvezli tři body, v poslední minutě však domácí srovnali na konečných 1:1. Domácí sice před středečním zápasem zaznamenali některé návraty, mnoho hráčů je však stále vinou zranění mimo hru.

Do hry se vrací obránce Jose Goncalves, jenž měl zranění stehna a Ruben Palazuelos, který si odpykával karetní trest. K tréninku se vrátil dlouhodobě zraněný Andrew Driver, který si však na vstup do hry ještě počká. Na marodce zůstávají David Templeton, Gary Glen, Craig Thomson, Johnny Stewart, Laryea Kingston, Dawid Kucharski, Arvydas Novikovas a Jamie MacDonald.

Csaba Laszlo už má jistou první letní posilu, z Falkirku přijde kapitán Darren Barr, který měl nabídky i z Hibernianu, Aberdeenu a Anglie. Už v minulosti prošlo pod Laszlem několik hráčů, kteří se později stali oporami klubu a právě Barr podle kouče Hearts bude dalším z nich. "Přivedli jsme mnoho hráčů, kteří se dostali na vyšší úroveň. Hodně hráčů si později našlo jiný klub, nechci říkat lepší, ale klub, o kterém si oni mysleli to nejlepší," prohlásil Laszlo.

Aberdeen o víkendu slavil výhru, 1:0 porazil na svém hřišti Kilmarnock a momentálně je tak v tabulce čtyři body za Hearts, ovšem se dvěma zápasy k dobru. Hosté po třízápasovém trestu přivítají zpět Leea Millera. Zřejmě na lavičce začne zápas pro Zandera Diamonda, mimo hru tak zůstávají jen Andrew Considine a Sone Aluko.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.20 - 3.65
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
St. Mirren FC - Rangers FC  (středa 20:45)
Vedoucí celek tabulky Rangers, čeká ve středu zápas na hřišti St. Mirrenu, který momentálně okupuje osmou ligovou příčku. Od Rangers se samozřejmě očekávají tři body, naopak domácí mohou jen překvapit.

St. Mirren o víkendu narazil na Motherwell a domů si nepřivezl ani bod, prohrál totiž 0:2. Manažer Gus MacPherson nemá před zápasem s Rangers žádné čerstvě zraněné hráče, klub pouze opustil Dennis Wyness a nový klub si může hledat i Mo Camara, který v posledních týdnech zápasil s virem. "Opravdu chceme tým posílit a aktivně se o to snažíme," prozradil MacPherson.

Rangers neprožili v sobotu zrovna nejpovedenější zápas, ještě dvě minuty před koncem totiž prohrávali doma s Heart of Midlothian, díky gólu Littlea však dokázali alespoň srovnat na 1:1. Rangers posílí hned několik hráčů, kteří v posledních zápasech nemohli zasáhnout do hry. K dispozici jsou Kenny Miller, Steven Naismith, Nacho Novo a Pedro Mendes. O víkendu by se měl vrátit také DaMarcus Beasley, Maurice Edu je však zraněný a reprezentační povinnosti si plní Madjid Bougherra.

Fanoušky i členy vedení Rangers velice uklidnila zpráva ohledně nedorozumění při jednání o smlouvě s talentovaným Johnem Fleckem, který údajně s dalším spoluhráčem Dannym Wilsonem odmítl nový kontrakt. Hráčův agent totiž omylem vyjednával o přestupu mladíka do Anglie, ačkoliv Fleck myslí jen na Rangers. "Hráči mají stejného agenta a zjistili jsme, že v Johnově případě tu bylo malé nedorozumění mezi zástupcem a klubem," oznámil manažer Walter Smith.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.50 - 4.20 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Falkirk FC - Motherwell FC  (středa 20:45)
Fotbalisté Falkirku by rádi konečně udělali změnu a ve vloženém kole by se tak poprali o cenné body. Před vlastními fandy přivítají Motherwell, který na tom a formou není úplně nejlépe a tudy cesta klidně vést může.

Ovšem Motherwell se naposledy přeci jen částečně chytil a rád by pokračoval v honbě za poháry, které se nedávno zdály být zcela ztracené. Motherwell se prokousal do nejlepší šestky a k tomu disponuje perfektní obranou.

Dokazují to předchozí minulé dva duely v SPL, kde Motherwell nejprve vykradl Rugby Park a zdolal Kilmarnock 3:0, hned poté se přestěhoval na domácí stánek a zdolal tam St.Mirren, kterému dal o branku méně. Ovšem překvapivě vypadl z poháru s druholigovým Inverness, a tak všechno zřejmě zcela v pořádku není. Motherwell využívá lehčího losu k navrácení formy, avšak to nemusí být pravidlo.v duelu s prozatím sestupujícím Falkirkem.

Na Falkirk Stadium se totiž hostům vůbec nedaří, ze čtyř předchozích utkáních zde získali pouze jeden bod za bezbrankovou remízu a nevsítili zde dokonce ani jeden gól, se tato pevnost pro ně zdá být zakletá. Falkirk zde vždy vyhrál těsně, dvakrát o branku, pouze jednou o dvě. Jenže jeho současná forma je tristní. Nedávno přezdívaní The Bairns prohráli v důležitém souboji s Kilmarnockem, doma pak po ostudném výkonu podlehli Dundee 1:4.

Motherwell nemůže pro tento duel počítat stále se zraněným Shaunem Hutchinsonem, kterého trápí svalové problémy. Velkou posilou by však měl být útočník Lukas Jutkiewicz, který by se poprvé od příchodu z hostování z anglického Evertonu měl objevit v základní sestavě, v klání se St.Mirrenem totiž pouze střídal. Kouč Craig Brown rozhodně svůj tým nepřeceňuje: "Falkirk proti Celticu předvedl, že je opravdu na jiné úrovni, než tomu napovídá tabulka. Tyto menší kluby ohromně bojují, což pro nás může buýt problém," uvedl Brown.

Falkirk včera pustil do konkurenčního Hearts kapitána Darrena Barra, což je po zachraňující se mančaft opravdu velká ztráta. "Nadešel můj čas, zaměřil jsme se na priority a i když Falkirku přeji, aby se zachránil, chtěl sem hrát blíže čelu tabulky," vysvětlil Barr s tím, že svému bývalému zaměstnavateli opravdu popřál hodně štěstí. Falkirk může přivítat Jackie McNamaru, který se vrací po problémech s kolenem. Mimo je též Tam Scobbie, otazník visí pouze nad startem Briana McLeana.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.60 - 3.15 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Celtic FC - Hibernian FC  (středa 20:45)
Celtic si oddychl po minulém kole, další ztrátu by Tony Mowbray zřejmě neskousl. Nyní doma však vyzve hodně odolného soka - Hibernian. Ten neustále bojuje o třetí místo zaručující Evropskou ligu a mnohokrát dokázal, že umí potrápit i ty největší favority.

Hibs si navíc svou malou krizi už odbyli a po třech nepříliš přesvědčivých výkonech naposledy doma vypráskali Hamilton poměrem 5:1, který na takovýto příděl rozhodně zvyklý není. Vzhledem k situaci obou výběru se očekává útočný styl hry také teď a diváci v Celtic Parku by se mohli dočkat pěkného představení. O tom pochopitelně svědčí statistika vzájemných klání.

Hosté zde sice jasně na soupeře nestačili třikrát v řadě, to ale nemusí být úplně rozhodující. Minule The Bhoys přehráli soka v ofenzivní smršti 3:1, rok předtím byl k vidění ještě o něco atraktivnější fotbal a domácí zvítězili 4:2. Kouč Tony Mowbray velmi rychle zařadil do sestavy Mortena Rasmussena, který přišel teprve v poledních úterních hodinách a může tedy svému týmu pomoci při dobývání hostující branky. "Je velká naděje, že bude hrát," vyjádřil se k jeho situaci Mowbray.

Šanci na svůj debut by mohl mít i další posila Jos Hooiveld, jeho ambice jsou však menší. Mowbray hlásí dvě dobré zprávy díky návratu Ki Sung-Yonga a Lee Naylora, oba se už dostali ze zranění. "Doufám, že hráči navážou na minulý gólový koncert v závěru zápasu, obrana pracuje perfektně. Měl by právě pomoci i Morten, který je odlišným typem útočníka a v úvodu sezóny by s ním soupeři mohly mít velké problémy," myslí si Mowbray.

Hosté možná nenasadí Merouane Zemmamu, kterého souží zranění, další absencí je i obránce Sol Bamba, který se ještě nevrátil z Afrického poháru, i když jeho Pobřeží Slonoviny z tohoto šampionátu vypadlo. John Hughes dobře ví, ho v Celtic Parku čeká: "Vždycky se na tyto duely těším, ať máme jakoukoliv naději. Mám ohromný respekt ke kouči Tony Mowbraymu, který jde trochu jinou cestou než jeho předchůdce a tato taktika začíná nést své ovoce," upřímně si váží šéfa Celticu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 5.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dundee United - St. Johnstone FC  (středa 20:45)
Že by se dal v současné formě zastavit tak rozjetý vlak, jakým je Dundee? Kdyby se jednalo o soupeře z Hearts, Celticu či Rangers, nikdo neřekne ani slovo. Ovšem na stánek Tannandice tentokráte zavítá nováček ze St. Johnstone, jehož hlavním úkolem je záchrana.

Dundee dokázalo zvítězit čtyřikrát v řadě a díky tomu se posunulo na prozatímní třetí místo. O nějž bude muset bojovat i nadále, protože zbytečné ztráty se ve vyrovnané čelní pětici jistě projeví.

Dundee dokonce může myslet i na atak druhého místa, na kterém se v současnosti nachází Celtic, potřebuje však pomoc odjinud. Naposledy The Terrors zdolali pohodlně Falkirk, když na jeho hřišti vedli díky hattricku Jona Dalyho už 4:0 a potvrdili návrat na výslunní. Všechno odstartovala na první pohled nepodstatná výhra v národním poháru nad Partickem, následně padly v souboji s ním i Hamilton a úhlavní rival v tabulce Hibernian.

St. Johnstone se v první sezóně už také otrkal a i když to v mnohých případech vypadalo, že nebude schopen čelit ani těm nejslabším protivníkům, realita
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.60 - 5.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hamilton Academical - Kilmarnock FC  (úterý 20:45)
Hamilton Academical poslední dobou není v optimální formě a po několika prohrách v řadě se propadá. Ovšem Kilmarnock na tom není o mnoho lépe a oba kluby tak budou mít v úterním vzájemném souboji stejné šance.

Domácí Hamilton víkendový zápas na hřišti Hibernianu nezvládl a domů odjížděl s krutou prohrou 1:5. Momentálně je v tabulce na desáté příčce, dva body před úterním soupeřem Kilmarnockem, avšak se zápasem k dobru. Accies se stále musí obejít bez zraněného záložníka Jamese Wesolowskiho, který chyběl poslední tři zápasy. Dlouhodobě mimo hru jsou navíc James Gibson a Derek Lyle.

Kilmarnock stejně jako Hamilton o víkendu na body nedosáhl, 0:1 totiž podlehl silnějšímu Aberdeenu. Během tohoto týdne podstoupí operaci kotníku obránce Frazer Wright, který tak nenastoupí přibližně ještě dalších šest týdnů. Problémy se stehnem má Allan Russell, který bude mimo hru ještě tři týdny, nehraje ani zraněný Ryan O'Leary, ovšem Alan Combe a Tim Clancy se pomalu vrací do hry.

Kouč Kilmarnocku Jimmy Calderwood byl spokojen s výkonem jeho týmu v sobotním zápase s Aberdeenem, který dříve vedl, ovšem dodal, že soupeř byl kvalitní. "Bylo to velmi obtížné utkání a abych pravdu řekl, zvláště prvních dvacet a posledních patnáct minut bylo hodně dobrých. Do utkání jsme vstoupili opravdu dobře a ovládli jsme hřiště, ačkoliv jsme se nemohli příliš vysouvat, Aberdeen je dobrý tým. Druhou půli jsme trochu zanedbali a byli jsme potrestáni, posledních patnáct minut jsme ale hráli velmi dobře," tvrdil Calderwood.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.30 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC21146149:1448
2.Celtic FC20125342:2141
3.Dundee United21107428:2437
4.Hibernian FC20106431:1736
5.Heart of Midlothian2177720:2128
6.Motherwell FC2068626:2926
7.Aberdeen FC1966714:1924
8.St. Mirren FC20551020:2820
9.St. Johnstone FC1854925:3419
10.Hamilton Academical19441116:3316
11.Kilmarnock FC20351212:2714
12.Falkirk FC19271016:3213

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele