Skotská Premier League - souhrn 20. kola

16.01.2010, 15:27, aktualizováno 16.01.2010, 18:03
Komentáře a souhrny
Rangers jsou o další krůček blíže k obhajobě titulu, když vyhráli v Hamiltonu a do karet jim hraje i remíza Celtiku s Falkirkem. Dundee United a Hearts stačilo doma k výhře dát soupeřům po jedné brance, Motherwell vyhrál v Kilmarnocku 3:0...

Kilmarnock FC - Motherwell FC 0:3

16.01.2010 16:00

Góly: 55. Jim O'Brien, 70. Jim O'Brien, 78. Lukas Jutkiewicz

Craig Brown poprvé na lavičce Motherwellu získal tři body, v Kilmarnocku jeho tým zvítězil hladce 3:0. Všechny góly padly až ve druhé půli, dvě branky zaznamenal O'Brien a jednu přidal Jutkiewicz.

Manažeři Calderwood i Brown udělali oproti posledním zápasům velký počet změn v sestavě, které se však vyplatily zejména šéfovi hostujícího týmu. Motherwell se k ohrožení brány soupeře dostal už v prvních minutách hry, Sutton mířil po Lasleyho centru nad bránu. Ve 14. minutě byl blízko gólu Jutkiewicz, nedokázal ale přesně zakončit, stejně jako o šest minut později na druhé straně Taouil.

O chvíli později měl další velkou příležitost Bryson, Ruddy ale předvedl skvělý zákrok a záložníkovu střelu chytil. Kolega Bell musel také vytasit perfektní zákrok, aby vyrazil pokus Jutkiewicze mimo bránu. Motherwell si vedení zajistil deset minut po startu druhé půle, kdy O'Brien mířil přesně do spodního rohu brány. Hned z další šance mohlo být vyrovnáno, po Taouilově centru ale vystřelil Burchill pouze nad bránu.

Autor prvního gólu O'Brien v 70. minutě zvýšil vedení Motherwellu, tentokrát se prosadil přesnou střelou uvnitř pokutového území. Třetí gól hostů zaznamenal v 78. minutě Jutkiewicz, který dorazil míč do brány po střele Suttona. Motherwell mohl zvítězit i vyšším rozdílem, výhra 3:0 ale jistě kouče Browna potěšila.

Více informací k zápasu

Heart of Midlothian - St. Mirren FC 1:0

16.01.2010 16:00

Góly: 24. Michael Stewart (pen.)

Heart of Midlothian po dnešním dni prodloužili svoji ligovou neporazitelnost už na šest zápasů, na vlastním hřišti porazili St. Mirren 1:0. Vítěznou branku utkání vstřelil ve 24. minutě z pokutového kopu Michael Stewart.

Domácí tým vstoupil do utkání velmi aktivně a v počátečních minutách ovládl hřiště. Nade zkoušel najít před bránou Templetona, míč ale šel mimo. O chvíli později se Templeton dostal do lepší pozice a Gallacher musel poprvé zasahovat. Hearts byli i dál aktivnějším týmem, ve 24. minutě navíc zahrál Hugh Murray v pokutovém území rukou a rozhodčí okamžitě nařídil penaltu.

K míči se postavil Stewart a přesnou ranou si připsal už svůj sedmý gól sezóny. Domácí vládli prvnímu poločasu, větší příležitosti se ale rodily zřídka, až tři minuty před koncem první půle ohrozil bránu hostů David Obua. Krátce po startu druhého dějství střílel mimo bránu Stewart a na druhé straně nemířil z dálky přesně ani Barron.

Gallachera otestoval také Marius Zaliukas a gólman Saints musel vyrážet i střelu Templetona o několik minut později. St. Mirren se pokoušel získat převahu v útoku a do hry proto místo O'Donnella nastoupil Higdon, domácí ale dobře bránili a soupeře nepouštěli do větších šancí. Vyrovnání měl na kopačce Mehmet, Jonsson ale míč odrazil a ubránil pro Hearts výhru 1:0.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Falkirk FC 1:1

16.01.2010 16:00

Góly: 40. Georgios Samaras - 19. Carl Finnigan

Fotbalisté Celticu si opět zadělali na velký problém a celý Celtic Park zklamali. Proti poslednímu Falkirku, který se pere pouze o záchranu, získali jediný bodík a jejich ztráta na vedoucí Rangers se proto rozrostla na propastných devět bodů. A to se bude na takového giganta velmi těžko stahovat. Hosté šli do vedení, a i přestože domácí dokázali ještě do půle vyrovnat, na víc to nestačilo.

Falkirk sice zůstává v tabulce poslední, ovšem ztráta na Kilmarnock se snížila na pouhý bod a proto naděje na záchranu do dalších klání stále žije. Celtic měl podle předpokladů po většinu času balón na kopačkách, ale nedokázal se tentokráte prosadit v útoku a bude mít velké problémy titul získat. Přitom hosté mohli jít do vedení už ve 4. minutě, kdy hlavičkoval dobře Pele, avšak fantasticky zasáhl obránce Andreas Hinkel a balón do branky nepustil.

Po průniku McGeadyho na druhé straně vracel zadovkou Samaras, ovšem Zhi se nedokázal pořádně trefit a střela mířila těsně vedle Olejnikovy klece. Asijští hráči v domácím dresu byli hodně vidět, Sung-Yong Ki centroval a Marc-Antoine Fortune hlavičkoval, avšak opět mimo. A proto brzy udeřil Falkirk. Po krásném uvolnění a pasu O'Dea utišil stánek úvodní trefou Carl Finnigan, Boruc byl naprosto bez šance.

O několik minut později mohl dát Falkirku dvoubrankové vedení Ryan Flynn, jenomže Boruc divokou ránu vyrazil mimo. Po půl hodině osamocen před brankou naprosto selhal Marc Crosas a odmítl vyrovnání, Celtic se tak dočkal pět minut před pauzou. Po krásném centru Crosase se na levé straně vápna uvolnil Samaras a ten podél Olejnika srovnal. Ve druhém dějství hrozili nejvíc Zhi, Samaras a Fortune, jenže buď jim střela nesedla, nebo je perfektně vychytal Olejnik a skóre se proto už neměnilo.

Více informací k zápasu

Dundee United - Hibernian FC 1:0

16.01.2010 16:00

Góly: 39. Danny Swanson

Fotbalisté Dundee United dokázali opět poskočit na třetí místo a krize, která je postihla na konci minulého roku, je zřejmě definitivně zažehnána. Kuriózně k tomu pomohl pohárový duel s druholigovým Partickem, i to se ovšem počítá. Hibs klesli na čtvrtou příčku, mají ovšem zápas k dobru a proto rozhodně není nic ztraceno. Vyrovnané klání rozhodla pouze jedna trefa, kterou domácí vsítili ještě krátce před pauzou.

Nicméně příliš pohledné utkání to nebylo a v tvrdých podmínkách rozhodl opravu pouze jeden moment. Hibs v současnosti ztrácí na svého konkurenta bod, souboj o třetí místo, do kterého se dostali i Hearts, bude proto velmi zajímavý. Nejlepší formu mají Hearts, jenže do konce sezóny zbývá ještě hodně kol. O výsledku rozhodl šťastný střelec Danny Swanson, který si dokonce netradičně připsal první trefu v sezóně.

Přitom Dundee již o chvíli předtím promarnilo velkou naději na vedení, když skvělého gólmana Grame Smitha neprostřelil z penalty David Goodwillie, jeho následná hlavička šla pro změnu nad. Jenže hned za tři minuty se již Dundee radovalo a nejtěsnější náskok udrželo až do závěrečných minut. K tomu diváci mohli vidět i nastřelení tyčí, v hostujícím dresu se to povedlo Johnu Rankinovi a Liamu Millerovi, v tom domácím Jonu Dalymu.

Pozice kouče Peter Houstona tak vůbec nemusí být ohrožena, klidně by mohl vést Dundee ve zbytku sezóny a pokusit se ho dovést na vytoužené třetí místo. V domácím dresu zazářil také slovenský gólman Dušan Perniš, který přišel do kádru v tomto přestupovém období. Kromě jiných zákroků zlikvidoval neskutečně třeba i přímý volný kop Johna Rankina.

Více informací k zápasu

Hamilton Academical - Rangers FC 0:1

16.01.2010 13:30

Góly: 77. Nacho Novo

Rangers se dokázali vyrovnat s absencí útočné dvojice Miller, Boyd a z Hamiltonu si odváží výhru 1:0. Hosté nastoupili do zápasu v útoku s Laffertym a Novem a právě druhý jmenovaný zajistil v 78. minutě Rangers tři body.

První střelu v zápase si připsal Lafferty, nemířil ale přesně a vyběhnutého Černého nepřekonal. Na druhé straně našel Hastings dobře postaveného Paixaa, Portugalec ale mířil pouze do rukavic gólmana McGregora. Accies byli i dál nebezpeční, když po další přihrávce Hastingse střílel Mensing, Wilson ale míč odvrátil mimo bránu.

Mensing se o pár minut později ocitl v další příležitosti, když ho přesnou přihrávkou našel Paixao, pod tlakem obrany však nebyl schopný ohrozit bránu. Proti střele Antoinea-Curiera zasáhl na poslední chvíli kapitán David Weir a na konci prvního poločasu ještě zkoušel překvapit Černého Steven Davis.

Rangers se ve druhém poločase zlepšili, Whittakerova střela skončila mimo bránu a proti hlavičce dlouhána Laffertyho musel zasahovat Černý. Na straně Hamiltonu mířil pouze do postranního pletiva Antoine-Curier a Paixaova střela skončila v rukou McGregora. Hosté nahradili Broadfoota za čerstvého Flecka a právě mladík Rangers se výrazně podepsal pod jediný gól zápasu.

Fleck dostal na okraji pokutového území míč od Papace a střílel, míč sice ještě Černý vyrazil, Novo ho ale z těsného úhlu dorazil do brány. Lafferty byl v útoku Rangers zklamáním, další jeho pokus lehce chytil Černý, který si poradil i se střelou Papace. Rangers do konce utkání Hamilton k ohrožení brány nepustili a domů si odváží plný počet bodů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC20145148:1347
2.Celtic FC19115338:2038
3.Dundee United2097424:2334
4.Hibernian FC1996426:1633
5.Heart of Midlothian2076719:2027
6.Motherwell FC1958624:2923
7.Aberdeen FC1856713:1921
8.St. Mirren FC1955920:2620
9.St. Johnstone FC1754824:3019
10.Hamilton Academical18441015:2816
11.Kilmarnock FC19351112:2614
12.Falkirk FC1827915:2813
Zbývající zápasy
16.01. 16:00St. Johnstone FC - Aberdeen FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

no jo, nacha nova sem se bala. kdyz neni boyd ani miller, obvykle to spasi on..

Reagovat
smazaný uživatel

LIBOVKA Nejenom, ze sme bez Boyda vyhrali, ale Celtic ztratil

už je to 9 bodů

Reagovat
Maverick 65

Celitc s posledním týmem doma remízka a my 3 body venku jen tak dál cestou za titulem

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak od fans Celticu tu je nak ticho az na 1nu

Reagovat
smazaný uživatel

No ticho je není toho moc co psát když nedokážem naplno bodovat proti poslednímu celku je to těžký... doufám že příjdou nějaký posily po tom co odešli Caldwell, Robson a spol a že hra půjde nahoru

Reagovat
smazaný uživatel

bude hur ....

Reagovat
smazaný uživatel

9 bodiku jupiiii ..Nachooooo..........

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele