Skotská Premier League - preview 20. kola

16.01.2010, 08:58, aktualizováno 16.01.2010, 08:58
Previews
Celé kolo skotské ligy se tentokrát odehraje v jediný den. Rangers budou svůj náskok na čele ligy hájit v Hamiltonu, druhý Celtic přivítá poslední Falkirk. O třetí příčku si to rozdají Hibernian s Dundee, Hearts hostí St. Mirren, St. Johnstone hraje s Aberdeenem a Kilmarnock přivítá Motherwell.
Hamilton Academical - Rangers FC  (sobota 13:30)
Vedoucí tým tabulky Rangers, čeká v sobotu utkání proti Hamiltonu Academical a bude tak mít velkou šanci upevnit si svoji první příčku ligy. Hosté však jedou do Hamiltonu bez nejlepších střelců a domácí tak cítí šanci.

Domácí Hamilton dohrávku šestnáctého kola nezvládl a Dundee United podlehl 0:1. Momentálně je v tabulce na desáté příčce, tři body za St. Johnstonem. Hamilton se v utkání proti Rangers bude muset znovu obejít bez záložníka Jamese Wesolowskiho, který proti Dundee United utrpěl zranění kolenní šlachy. V sobotu by však mohla svůj debutový zápas odehrát nová posila David van Zanten, který byl ve středu pouze náhradníkem.

Kouč Hamiltonu, Billy Reid cítí šanci překvapit proti Rangers, kterým chybí hned dva nejlepší střelci Kris Boyd a Kenny Miller. "Myslím si, že hrají jako celek, jen když jsou v páru - jestli nehraje jeden, nehraje ani druhý a ani ostatní nepracují příliš dobře. Ale Rangers má hráče formátu Kylea Laffertyho a Nacha Nova, kteří je kdykoliv mohou zastoupit. Jedou si k nám pro body, takže budou nebezpeční," myslí si Reid.

Rangers v posledních dvou zápasech remizovali, v lize hráli 1:1 v derby s Celticem a v poháru 3:3 právě v Hamiltonu. Před druhým Celtikem ale mají stále velký náskok, momentálně sedmi bodů, vicemistr má však zápas k dobru. Hosté budou mít citelnou ztrátu v útoku, nejlepší střelec soutěže Kris Boyd je zraněný a jeho partner Kenny Miller nemůže hrát kvůli karetnímu trestu. Suspendován je také Lee McCulloch a Madjid Bougherra plní reprezentační povinnosti. Ze svých zranění se dostali Nacho Novo a Steven Davis a v sobotu by mohli nastoupit.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.50 - 4.50 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Kilmarnock FC - Motherwell FC  (sobota 16:00)
Kilmarnocku začíná téct do bot a pokud nezačne vyhrávat, což je v této sezóně jeho největší problém, bude mít velké obtíže. Nyní vyzve na vlastním stánku Motherwell a bude mít možnost oskočit poslednímu Falkirku na pět bodů.

Nabídka to je rozhodně dobrá, Motherwell totiž po fantastickém začátku upadl v zapomnění a připisuje si jednu porážku za druhou. V tabulce klesl na osmou příčku, na body čeká neuvěřitelných pět kol.

Kilmarnock až zase tak špatnou bilanci nemá, občas i zabodoval, ale nedokáže vyhrávat. Naposledy před čtyřmi koly vykradl stadion nováčka ze St. Johnstone, následně se však urodily pouze remízy či prohry. A přitom to vypadá, že Kilamrnock má opravdu na víc. Cenné remízy s Dundee a Hibernian se určitě počítají, to moc nikdo nečekal. Jenže na druhou stranu nikdo nepředpokládal, že Killie nestačí na St.Mirren a v domácím prostředí též na Falkirk.

Motherwell se zasekl na mrtvém bodě a nikdo neví, jak se z něho dostat pryč. Sebevědomý celek odvolal trenéra a tým tak prozatím vede Craig Brown, ke změně k lepšímu to prozatím nevede. Motherwell sice potkal těžký los, kde narazil na vedoucí trio Hibs - Rangers - Celtic a naposledy na rozjeté Hearts, avšak prohra od nováčka ze St. Jonhstone již byla zbytečná. V Rugby Parku se hrají vždy vyrovnané partie s malým počtem branek. Minule se skončilo klání bez branek, předtím diváci viděli ve dvou duelech jenom jednu trefu.

Kilmarnock udělal stejně jako jeho soupeř změnu na trenérském postu a na lavičku angažoval Jimmyho Calderwooda, bývalého kouče konkurenčního Aberdeenu. Spokojený může být s návratem důležitého gólmana Camerona Bella, stávající brankář Alan Combe totiž ještě nevyléčil bolavou kyčel. Calderwood sledoval Motherwell v utkání s Hearts a před soupeřem smekl: "Byla to pro mě nádherná noc. Motherwell předváděl brilantní fotbal, i když nakonec prohrál. My se i přes to všechno chceme zachránit a já osobně bych rád vykročil v novém působišti tou správnou nohou," klade si jasný úkol.

Motherwell se nemůže spolehnout na Shauna Hutchinsona a Stevena Saundersa, oba totiž trápí zdravotní lapálie. Avšak díky antibiotikům se z nemoci dostal důležitý záložník Tom Hateley a svému týmu tedy vypomůže. "Neskutečně makáme v tréninku, opravdu se snažíme vylepšit. Sobotní utkání je pro nás nesmírně důležité, musíme konečně vyhrát a opět se naladit na správnou frekvenci. Pokud zvítězíme, tak doufám, že budu trenérem u takhle skvělého týmu i nadále," vyslovil se s přáním prozatímní šéf hostů Brown.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.25 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
St. Johnstone FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
Málokdo si troufne na výsledek tohoto utkání. Protože Aberdeen v tomto ročníku opravdu předvede jednou nebe, podruhé dudy. V přeneseném slova smyslu dokáže kohokoliv porazit i s kýmkoliv prohrát a jakýmkoliv výsledkem. Toto krkolomné spojení sice dává naději St.Johnstone, nicméně na druhou stranu to je pro nováčka i velké nebezpečí. Pokud totiž hosté udeří jako první, jen těžko se pak jejich útočná mašina zastaví.

Aberdeen zřejmě definitivně už nemůže bojovat o pohárové příčky, ovšem nejlepší šestice visí ve vzduchu a nadstavba s těmi nejlepšími může být vcelku dobré lákadlo. St.Johnsotne díky několika překvapivým výhrám dokázalo odskočit poslednímu Falkirku na hezkých sedm bodů, a pokud bude svůj bodový účet alespoň někdy doplňovat, sestupu by se měl vyhnout. Další bodíky proti Aberdeenu by byly cenné, avšak St. Johnstone hraje perfektně většinou jenom tehdy, když mu teče do bot.

S Aberdeenem zrovna nějakou excelentní bilanci nemá, i když vzájemná utkání jsou datována do dávného roku 2002. Avšak St. Johnstone proti tomuto soupeři na domácí scéně neuspělo čtyřikrát v řadě, jednou muselo dokonce zkousnout prohru 0:3. Aberdeen překvapil výhrami nad Dundee a Hearts, jenže minule nestačil na St.Mirren a ve sněhových závějích prohrál 0:1. Domácí vyhráli dvě minulá vystoupení, padl St.Mirren a poněkud překvapivě před vlastními fandy i Motherwell.

Nováček ligy se možná může spolehnout na nově příchozího hostujícího útočníka Cilliana Sheridana, který přišel vypomoci z Celtiku. Další dobrou zprávou je návrat několika opor, jako jsou Dave MacKay, Stuart McCaffrey a Andy Jackson, naopak kvůli zranění do duelu ještě nezasáhnou Collin Samuel, Kevin Rutkiewicz a Martin Harpie. "Doufám, že St.Johnstone dovedu do klidných vod středu tabulky," má své vlastní poslání Sheridan.

Aberdeen zřejmě opět nebude tak silný v ofenzivní činnosti, poslední duel ze třízápasového trestu si totiž bude odpykávat Lee Miller a bez něho je Aberdeen v útoku opravdu poloviční. Favorita k tomu trápí marodka, do sestavy se kvůli zranění totiž nedostane Sone Aluko, Gary McDonald a obránce Zander Diamond, tedy jedny z největších opor šestého celku tabulky. Hosty proto nečeká vůbec nic lehkého.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.50 - 3.25 - 2.50
více informací
Heart of Midlothian - St. Mirren FC  (sobota 16:00)
V dalším sobotním zápase 20. kola SPL se proti sobě postaví týmy Heart of Midlothian a St. Mirrenu. Hearts se po zpackaném startu sezóny vrací do popředí tabulky, ovšem St. Mirren v posledních zápasech vítězil.

Minulý víkend bylo na programu čtvrté kolo skotského poháru, v němž Hearts narazili na Aberdeen, zápas ale nezvládli a podlehli 0:2. Domácí budou v utkání postrádat Joseho Goncalvese, který laboruje se zraněním stehna. Kvůli kolenu jsou navíc mimo hru Andy Driver a Calum Elliot a chybí také Craig Thomson, Dawid Kucharski a Arvydas Novikovas. Dobrou zprávou je tak alespoň návrat obránce Jasona Thomsona.

V poslední době se ve skvělé formě ukazuje obránce Lee Wallace, o kterého už projevilo zájem několik anglických klubů, v čele s West Bromwichem, Middlesbrough a Ipswichem, sám Wallace ale hodlá zůstat v Edinburghu. "Co se týká spekulací, tak o žádných nevím. Jsem hráčem Hearts a nikdo mi nic neřekl. Každý den sem přijdu trénovat a hrát za Hearts. Takové věci musíte ignorovat a pokračovat v práci," sdělil Wallace.

St. Mirren dohrával v týdnu 17. ligové kolo a zápas se mu vydařil nad očekávání, Aberdeen doma překvapivě porazil 1:0. Na Hearts si navíc St. Mirren věří, v říjnu týmu z Edinburghu uštědřil porážku 2:1. V sobotu za St. Mirren nenastoupí Stephen McGinn, který míří do anglického Watfordu. Kvůli viru je mimo hru Mo Camara a problémy se slabinami má Lee Mair.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.25 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Celtic FC - Falkirk FC  (sobota 16:00)
Fotbalisté Celtiku mají stále nůž na krku a dobře vědí, že si nesmí dolovit zaváhat. Jinak jim totiž ujede vlak jménem Rangers takovým způsobem, že dohonit ho by snad nebylo ani v silách supermana.

Ovšem pozici alespoň k udržení stávající ztráty mmají dobrou, Celtic totiž přivítá Falkirk, který je poslední a jen horko těžko se bude zachraňovat. Na druhou stranu trpaslík nejvyšší skotské soutěže ukázal, že souboje s obry mu zrovna proti srsti nejsou.

Celtic má však zvednuté sebevědomí, když ne výsledkově, tak alespoň herně. Naposledy totiž sehrál Old Firm s Jezdci a předvedl naprosto fantastický fotbal, jen nešťastně nakonec nezískal tři body. Rangers totiž proměnili svou jedinou vážnější akci a udrželi tak konstantní náskok v tabulce. Jenomže je vidět, že se výběr Tonyho Mowbraye začíná sehrávat a do konce sezóny může opravdu ještě hodně kousat.

Falkirk sice na tom není tak špatně jako v úvodu sezóny, jenže se zlepšenými výkony ostatních nejbližších konkurentů to zatím nestačí. Ztráta na Kilmarnock je sice zanedbatelná, ostatní týmy ale začínají pomaličku odskakovat. Po dvou bodových ziscích se St.Mirrenem a Kilmarnockem podlehl rozjetému Hearts 1:2, úplně špatný výkon však nepředvedl. Jenže v Celtic Parku se mu nedaří, poslední tři výsledky 4:0, 3:0, 4:0 ve prospěch domácích hovoří za vše.

Celtic ještě nebude zřejmě hrát s nově příchozím Josem Hooiveldem, protože poslední soutěžní duel odehrál v listopadu a ve velké konkurenci asi šanci ještě nedostane. Z klubu odcházejí za novým angažmá Gary Caldwell a Barry Robson, po operaci kýly bude odpočívat Scott McDonald a Kamerunu k tomu pomáhá na Africkém poháru Landry N'Guemo. "V současném přestupovém období budujeme kádr, stále se zlepšujeme a zlepšujeme," nevzdává Mowbray v žádném případě boj o titul.

Hosté nehlásí žádné nové zranění, naproti tomu se na trávník podívají nové posily a záchranářská mise tak může začít. Svůj debut by si totiž měli odbýt Enoch Showunmi, Colin Healy a Jack Compton. Po zranění kolene by se mohl do sestavy vrátit Jackie McNamara, avšak bude si možná muset počkat až do příštího týdne. Po měsíční vynucené pauze se v průběhu klání na hřiště možná podívají také Tam Scobbie a Mark Stewart.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.15 - 7.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dundee United - Hibernian FC  (sobota 16:00)
Před několika koly by to byl souboj o třetí místo, ovšem nyní je to něco jiného. Bitva o to, jestli se Dundee vyhrabe z krize a v průběhu ročníku zaútočí ještě na pohárové příčky. Hibs totiž z přímého boje o titul vypadli a budou hájit třetí pozici.

Pokud dokonce s Dundee prohrají, tak je čeká pád na čtvrtou příčku a možná přiblížení pátých Hearts, což by jistě nebylo příjemné.

V poslední době to vypadá, že Dundee chytilo druhý dech, avšak pořád to není to pravé ořechové a dvě výhry proti relativně slabším týmům nic neznamenají. Domácí výběr se zvedl po výhře v národním poháru, ovšem jeho kvality druholigový Partick neprověřil, stejně jako v lize loňský nováček z Hamiltonu. Ten sice bojoval, ovšem nakonec protivníkovi podlehl 0:1.

Dundee sehrálo s Hibs na Tanandice většinou vyrovnané bitvy, ze šesti soubojů se urodilo hned pět remíz včetně té poslední v poměru 2:2. Pouze jednou Dundee dokázalo zvítězit, hosté tady čekají na výhru dobré tři roky. Hibs nestačili výrazně jen na Rangers, naposledy proti rozjetému Hearts urvali bod a určitě se těší na schůdnější los. Ve šlágru kola sice hájit třetí místo budou, ovšem důležité duely Hibs zvládají, což je jejich výhoda.

Největší otázkou pro domácí tým je, jestli se do základní jedenáctky vrátí obránce Garry Kenneth, který před nedávnem onemocněl a stále s nachlazením zápasí. Pravděpodobný je návrat Davida Goodwillieho a Davida Robertsona, kteří se už uzdravili, avšak dlouhodobě na marodce zůstávají Francisco Sandaza, Lee Wilkie, Danny Cadamarteri a Scott Robertson. "Nechceme zůstat na stejné úrovni a ohlížet se na minulé zápasy. Máme slušný počet bodů, avšak cesta k úspěchu vede jen pohledem kupředu," je si vědom současné situace kouč Peter Houston.

Hosté nemohou počítat s náhradním gólmanem Grahamem Stackem, avšak na druhou stranu mají k dispozici gólmanskou jedničku Yvese Ma-Kalambayho, kterého doplní dvojka Graeme Smith, jenž se vrací po zranění. Karetní trest si už odpykal Darren McCormack a bude připraven. "Rozhodně to nebudeme mít lehké, držíme třetí místo, ale týmy jako Hearts, Aberdeen a Dundee budou zlobit," je přesvědčen navrátilec v sestavě Hibs John Rankin.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.25 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC19135147:1344
2.Celtic FC18114337:1937
3.Hibernian FC1896326:1533
4.Dundee United1987423:2331
5.Heart of Midlothian1966718:2024
6.Aberdeen FC1856713:1921
7.St. Mirren FC1855820:2520
8.Motherwell FC1848621:2920
9.St. Johnstone FC1754824:3019
10.Hamilton Academical1744915:2716
11.Kilmarnock FC18351012:2314
12.Falkirk FC1726914:2712

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

verim, ze hamilton dokaze s rangers aspon remizovat, kdyz jim teda nehraje ten miller a boyd. urcite ma ale pravdu i ten trener hamiltonu, bude to dost tezky

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele