Skotská Premier League - souhrn 14. kola

05.11.2011, 18:00, aktualizováno 06.11.2011, 14:54
Komentáře a souhrny
V jediném nedělním utkání otočil vydřel výhru Celtic v Motherwellu. Tabulku nadále neohroženě vedou Rangers po vítězství nad Dundee United. Inverness v bláznivém zápase vyhrál 6:3 v Kilmarnocku, Dunfermline veze body z Hibermianu. V St. Mirrenu se na branky čekalo marně...

Motherwell FC - Celtic FC 1:2

06.11.2011 13:00

Góly: 11. Michael Higdon - 14. Anthony Stokes, 80. Gary Hooper

Celtic tentokráte ukázal svou ztracenou sílu a ve velice vyrovnaném utkání na půdě Motherwellu nakonec přehoupl misky vah na svou stranu. Celtic sice od 11. minuty prohrával, ovšem svěřenci kouče Neilla Lennona o tři minuty později srovnali a následně deset minut před závěrečným hvizdem vstřelili rozdílovou trefu, skóre utkání tak nakonec otočili. Motherwell navíc poté musel dohrávat duel v početní nevýhodě.

Celtic tak v tabulce o skóre přeskočil soupeře z Fir Parku a má navíc zápas k dobru, na vedoucí Jezdce z Rangers žádné další korálky neztratil. Motherwell i přes prohru zůstává pohodlně na špici a v tuto chvíli ještě pravděpodobně nějaké to kolo minimálně na třetí pozici zůstane. Domácí přetavili v branku hned svou úvodní šanci zápasu, když Tom Hateley uvolnil přihrávkou na krátko Nickyho Lawa, po jehož centru hlavou zblízka zavěsil Michael Higdon.

Jenže neuběhly ani tři minuty a hosty vrátil do hry tradiční zachránce Stokes, který v Evropské lize zkosil francouzské Rennes dvěma brankami. Hned po svém prvním rohu totiž hosté dokázali soupeře překvapit. Kris Commons nacentroval balón do vápna, kde ho na zadní tyč prodloužil Georgios Samaras a Stokes před poloprázdnou brankou nemohl minout, z voleje zblízka nedal gólmanovi Darrenu Randolphovi žádnou šanci.

Hosté měli v dalším průběhu více šancí, ovšem Motherwell po většinu času předváděl vyrovnanou partii a o osudu duelu rozhodla až závěrečná desetiminutovka. Od poloviny hřiště se rozeběhl Paddy McCourt, který na levém kraji vápna uvolnil svou přihrávkou Stokese. Ten pak po efektivní kličce poslal křižný pas skrz vápno na vzdálenější tyč přímo na nohu Garyho Hoopera, jenž s přehledem zajistil Celticu tři body.

Navíc Hooper byl i u posledního důležitého momentu utkání, po jednom ze soubojů ho zbytečně nakopl Tim Clancy a sudí ho okamžitě vyloučil. Domácí v početní nevýhodě už vskutku na vyrovnání neměli. V příštím kole se Motherwell pokusí napravit zaváhání na půdě Aberdeenu, Dons ovšem v tuto chvíli mají dobrou formu. Celtic by rád po reprezentační pauze zvítězil na půdě posledního celku tabulky z Inverness.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Dunfermline Athletic 0:1

05.11.2011 16:00

Góly: 3. Austin McCann

Fotbalistům Hibernian sice vyšly poslední dva duely se St. Mirrenem a s Celticem, kdy získali celkem čtyři body a na půdě Zelenobílých vybojovali cenou bezbrankovou remízu, ovšem nezvládli duel s nováčkem z Dunfermlinu a ten konečně poprvé od pátého kola vítězí. Zzhledem k překvapivému úspěchu Inverness se ale stále nachází jeden bod od sestupové pozice. Hibernian je stále na deváté pozici, jenže pouze o skóre právě před Dunfermline.

Domácí byli před utkáním na Easter Road jasnými favority, jenže nevyužili svůj potenciál. Hned ve 3. minutě je totiž zaskočila branka hostů a až do konce zápasu nedokázali těsné vedení soupeře dohnat. Ten už náskok nenavýšil, nicméně domů si odváží velice cenné tři korálky. Do první šance se dostali už ve druhé minutě Hibs, ovšem gólman Paul Gallacher schoval ránu Garryho O'Connora přímo do náručí.

Následně uběhlo jen pár vteřin a hosté vstřelili jediný gól utkání, když po centru Paula Willise si naběhl do středu vápna Austin McCann a s přehledem využil nabídnutou šanci přízemní střelou. Až do konce půle mohli hosté ještě jednou udeřit, jinak ale na hřišti dominovali Hibs. Ti však na druhou stranu stoprocentní šanci neměli. Naopak Dunfermline zahrozil ve 36. minutě, kdy po centru Ryana Thomsona pálil těsně vedle Andy Kirk.

Hned po pauze zasáhl skvěle Gallacher a zabránil tak vyrovnání. Po centru Davida Wotherspoon se uvolnil Leigh Griffiths a nádhernou přihrávku poslal na O'Connora, jehož ránu vyrazil Gallacher brilantně konečky prstů do zámezí. V dalším průběhu střílel ve velké možnosti těsně vedle Griffiths po centru Paula Hanlona, následně po pasu Wotherspoona vyrazil Gallacher též hlavičku O'Connora nad branku.

Domácí se snažili vsítit branku téměř až do samého závěru, kdy nechali otevřená okénka v obraně a hosté mohli navýšit skóre po rohovém kopu. To se ale nestalo a stav už proto zůstal nezměněn. Nováček soutěže se po reprezentační pauze pokusí navázat na vítězství na půdě St. Mirrenu. Hibs přivítají Killie, kteří nyní také nepředvedli dobrý výkon a s dalším hlavním kandidátem sestupu si utržili v Rugby Parku ostudu poměrem 3:6.

Více informací k zápasu

Kilmarnock FC - Inverness CT 3:6

05.11.2011 16:00

Góly: 12. Dean Shiels, 73. Dean Shiels (pen.), 90. Paul Heffernan - 39. Andrew Shinnie, 53. Jonathan Hayes, 60. Andrew Shinnie, 62. Grégory Tadé, 66. Andrew Shinnie, 83. Grégory Tadé

Diváci v Rugby Parku viděli jeden z nejdivočejších zápasů celé soutěže a určitě museli být s výkonem svých svěřenců zklamáni. Ti totiž v minulých třech utkáních porazili Hearts a remizovali s Celticem i Motherwellem, nicméně v boji o poháry jim brání ostudné výkony s outsidery. Inverness je totiž i přes výhru stále posledním celkem SPL s dvanácti body a nedaří se mu v ofenzívě, nyní ovšem rozvlnil síť soupeře hned šestkrát.

Domácí zůstávají prozatím na sedmém místě s patnácti body a od posledního sestupového místa jsou vzdáleni jen na tři body, což svědčí o ohromné vyrovnanosti soutěže. Přitom domácí vstoupili do duelu skvěle a od 12. minuty vedli, jenže do poločasu bylo srovnáno. Pak navíc hosté během třinácti minut vsítili čtyři trefy a bylo rozhodnuto. Domácím nebyly nic platné dva góly Deana Shielse, na druhé straně totiž vsítil hattrick Andrew Shinnie.

Kilmarnock skóroval po necelé čtvrthodině, kdy Shiels využil brilantního pasu Paula Heffernana. Jako jediný se zorientoval ve vápně a nekompromisní ranou nedal gólmanovi Ryanu Essonovi šanci. Pět minut před přestávkou bylo ovšem srovnáno, když po spolupráci s Johny Hayesem ranou do horní poloviny branky též nedal gólmanovi Ansi Jakkolovi žádnou naději. Opravdové věci se ale začaly dít až ve druhém poločase.

Nejprve v 53. minutě otočil stav utkání Hayes, který napřáhl z dobrých pětadvaceti metrů a balón zapadl přímo na zadní tyč. O sedm minut později zvyšoval stav svou druhou brankou Shinnie, který obelstil obranu Kilmarnocku a ranou z dvaceti metrů nechal vyniknout svou pravačku. Neuběhly ani dvě minuty a bylo to o tři trefy, když Gregory Tady vybojoval balón hlavou na své polovině a upaloval k brance soupeře, kde dorážel do prázdné branky - 1:4.

V 66. minutě dovršil hattrick Shinnie, po kličkované Davida Davise dostal balón na hranici vápna a opět přesně vypálil, Jakkola byl krátký i tentokráte. Kilmarnock snížil v 73. minutě, po faulu Kennyho Gilleta na střídajícího Jamese Daytona v pokutovém území proměnil penaltu Shiels, jenž tak v zápase skóroval podruhé. Sedm minut před koncem dával šestou branku hostů Tade, který skóroval též v zápase dvakrát, konečnou podobu výsledku určil Heffernan v nastavení - 3:6.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Dundee United 3:1

05.11.2011 16:00

Góly: 19. Nikica Jelavić, 63. Nikica Jelavić (pen.), 82. Nikica Jelavić - 73. Jon Daly

Hrdinou dnešního zápasu mezi Rangers a Dundee United se stal Nikica Jelavič, autor dvou branek. To on měl zásadní podíl na vítězství 3:1. Rangers tak znovu neprohráli a udrželi si výsostný náskok v čele tabulky. Červená karta v závěru, kterou obdržel Wylde vliv na utkání neměla.

Hosté z Tannadice Parku měli překvapivě první šanci zápasu, střelu Russella málem zužitkoval Daly, obrana Rangers nakonec vyvázla bez újmy. Za chvíli Dundee hrozilo znovu, Russell opět pálil ale tentokrát minul branku. To hosty muselo mrzet, neboť v devatenácté minutě šli modří do vedení. McKay naservíroval přesný centr na hlavu Jelaviče a Dušan Perniš v brance Dundee byl bez šance - 1:0. Za chvíli měl Jelavič další šanci, Perniš tentokrát zasáhl. Každopádně United hráli velmi vyrovnanou partii a do šaten se klidně mohlo jít za nerozhodného stavu, Dalyho ale vychytal McGregor!

I začátek druhého poločasu patřil Dundee, hosté hráli velmi dobře, ale dopláceli na neproměňování šancí. Proti pokusu Kennetha opět zasáhl pozorný McGregor. Šance Dundee na dobrý výsledek žily až do 63. minuty, pak totiž došlo k pokutovému kopu. Wylde byl faulován Dixonem a rozhodčí Brian Winter neváhal. K penaltě se postavil Nikica Jelavič a přesnou střelou zvýšil na 2:0 pro Rangers.

Nicméně čtvrthodiny před koncem se hosté vrátili do zápasu. Kenneth přesně našel Dalyho a i McGregor musel lovit míč ze své sítě - 2:1. Hostující Kenneth na branku přihrál a jednu dokonce vstřelil sám-bohužel pro Dundee do nesprávné sítě. Ve snaze zabránit Jelavičově hlavičce si vstřelil vlastence a stvrdil tak vítězství Rangers 3:1.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Heart of Midlothian 0:0

05.11.2011 16:00

Góly: -

Pouze v jednom jediném sobotním zápase se diváci branek nedočkali a sice v St. Mirren Parku, kam zavítali Hearts. Nejvýraznější postavou byl slovenský brankář Marián Kello, který zlikvidoval čtyři tutovky domácích.

Marián Kello předvedl své umění zejména v prvním poločase. Jako první v tváří tvář slovenskému brankářovi selhal Andy Webster, po patnácti minutách hry to byla obrovská příležitost. O několik minut později šli domácí do brejkové situace a kdo jiný jí vyřešil než Kello. Šance domácích přibývaly a přibývaly také zákroky edinburské jedničky. Po ráně Jeroena Tesselaara se opět vyznamenal Kello, ten začal přivádět střelce Hearts doslova k šílenství. Další fantastický zákrok vytáhl ve 36. minutě po šanci Careyho. Hearts nebyli tolik nebezpeční, přesto ale měli zajímavé situace, zejména střelecké pokusy Stevensona a Skácela. Jak už ale bylo řečeno, hlavní postavou byl Marián Kello, který byl k nepřekonání.

Druhý poločas začali lépe Hearts, Taouil našel Jonssona, jenže ten zblízka zamířil jen do náruče brankáře Samsona. St. Mirren pak začal zase hrozit a po tutovce Nigela Hasselbainka přišel zákrok zápasu a kdo jiný se o něj mohl postarat než Marián Kello. Hasselbaink střílel z šesti metrů, přesto stihl Kello zasáhnout!

V 82. minutě se domácí dožadovali penalty, ale rozhodčí místo ní ukázal na rohový kop. Dvě minuty před koncem nakonec mohli brát vítězství hosté. Obua z třiceti metrů tvrdě vypálil a Samson musel zasahovat. Branka tedy v zápase nepadla, St. Mirren remizoval s Hearts of Midlothian 0:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC14122030:638
2.Celtic FC1382325:1326
3.Motherwell FC1482418:1726
4.St. Johnstone FC1354415:1119
5.Heart of Midlothian1454513:919
6.St. Mirren FC1445512:1317
7.Kilmarnock FC1436519:2415
8.Dundee United1435620:2614
9.Hibernian FC1434714:2213
10.Dunfermline Athletic1334614:2713
11.Aberdeen FC1333713:1612
12.Inverness Caledonian1433819:2812
Zbývající zápasy
07.11. 20:45St. Johnstone FC - Aberdeen FC

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nic noveho v state Skotskom. Rangers valcuju dalej a aj s jedinym utocnikom si dokazali poradit s nebezpecnym superom. Nebol to zas tak jednoduchy zapas, United mali sance dostat sa do zapasu a zdramatizovat priebeh ale McGregor dnes opat exceloval.

V dobrom svetle sa predviedol Matt McKay, hrac roka v Australii ktory dnes nastupil premierovo v zaklade Rangers.

Divoky zapas v Rugby Parku a Inverness potvrdil ze sa pomaly zohrava a nebude v lige len fackovacim panakom. Prehra Hibs prekvapenim, najma 0 na konte strelenych golov, ved Dunfermline malo najhorsiu obranu a Hibernian na papieri jednu z naj utocnych dvojic v lige O´Connor-Griffiths. Futbal sa ale na papieri nehra...

Hraci Hearts konecne dostali po 3 tyzdnoch vyplaty ale dnes uhrali len bezgolovu remizu a to je treti zapas v rade co nedali gol. Kevin Kyle stale zraneny a John Sutton nie je Portugalcovou prvou volbou. Na skodu srdiecok... Uvidime co bude dalej len kontroverzny majitel Romanov uz stihol vyhlasit v tyzdni 2 scenare najblizsich tyzdnov. V januari vraj preda najlepsie platenych hracov ale najlepsie cely klub a odide sam. To druhe riesenie sa pre klub javi prijatelnejsie...

Opravte si, Jelavic bez hat-tricku, treti gol bol vlastny (Kenneth). S 9 golmi sa uz vyrovnal Naismithovi a obaja su vedno najlepsimi strelcami SPL. Naismith je do konca sezony out takze Nikica je na najlepsej ceste za streleckou korunou. Teda ak sa nezobudia strelci Celticu Stokes a Hooper ktori v tyzdni zariadili konecne po dlhom case vitazstvo Celticu v Europe...

Uvidime co predvedu v slagri kola v nedelu proti Motherwellu na Fir Parku. To je poda kde pred vyse 6 rokmi prisli uz o takmer isty titul. Ak prehraju aj teraz, mozu nan zase raz zabudnut.

Follow Follow.

Reagovat
smazaný uživatel

Manazer Scepticu Lemmon zvazuje angazovanie Boudewijna Zendena (35) ktory je od letneho odchodu zo Sunderlandu bez klubu

Reagovat
smazaný uživatel

Pekne Inverness

Reagovat
smazaný uživatel

tezky zapas se stastnym 3bodovym koncem

Reagovat
smazaný uživatel

nejako ti napriek tomu nie je do reci

Reagovat
smazaný uživatel

12 bodu ztrata je strasidelna,dnes to bylo bojovnejsi,Stokes s Hooperem jsou jedina fungujici varianta v utoku.Ted mame repre pauzu a doufam,ze Irsko spolecne s Cechy projde na ME a po play off muzeme zkusit zacit mazat tu obrovskou ztratu.

Reagovat
smazaný uživatel

BREAKING NEWS

Colin Calderwood uz nie je manazerom Hibernianu.

Byvaly skotsky reprezentant bol po prehre s Dunfermline a neuspokojivych vysledkoch odvolany. Zo 49 zapasov vyhral jeho tim 12 x....

Dovetok... pre mna ziadne prekvapenie, Hibs maju kader na prvu sestku ale Calderwood to z neho za cely rok nedostal. Novy manazer by sa ale mal ako prve poobzerat po novych zaloznikoch pretoze prave tato formacia je najslabsim clankom muzstva. Inak k zlepseniu nepride.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele