Skotská Premier League - preview 14. kola

05.11.2011, 09:17, aktualizováno 07.11.2011, 08:36
Previews
Čtrnácté kolo skotské ligy dnes zakončí utkání St. Johnstone s Aberdeenem. Domácím vstup do sezony vyšel výborně a drží čtvrtou pozici. Hosté na tom jsou o poznání hůře, protože mají stejně bodů jako poslední Inverness.
St. Johnstone FC - Aberdeen FC  (pondělí 20:45)
14. kolo skotské nejvyšší soutěže bude znát všechny výsledky až v pondělí, St. Johnstone hostí Aberdeen. Oba týmy mají po posledním kole co napravovat, vzhledem k aktuálnímu postavení týmů jsou favoritem domácí.

Jedno je před tímto zápasem jasné, ať už zápas dopadne jakkoliv, St. Johnstone o své postavení čtvrtého týmu nepříjde. Ovšem jeho ztráta na Celtic a Motherwell bude výraznější. Domácí se ale můžou honosit dobrou formou, až do minulého kola, kdy tým nešťastně doma podlehl St. Mirrenu 0:1, měli na svém kontě třízápasovou sérii bez porážky. "The Saints" vyhráli v Kilmarnocku, doma s Invernessem a bod si připsali také za remízu 0:0 na půdě Dundee United. V tomto kole bude St. Johnstone opět doma, ve svém McDiarmid Parku přivítá předposlední Aberdeen FC.

Tomu se v jednu chvíli také dařilo. Po výhrách nad Dunfermline a Dundee hosté těsně podlehli oběma glasgowským týmům. Červená armáda, jak se hostům přezdívá, odehrála dva velmi kvalitní zápasy, bohůžel získat potřebné body se nepodařilo. S dvanácti body je Aberdeen předposlední, ale pokud vyhraje, v tabulce si o pár míst polepší. Na půdě St. Johnstone naposledy vyhrál loni v srpnu, když jedinou branku zápasu vstřelil Darren Mackie.

Nicméně ve čtyřech posledních vzájemných duelech Aberdeen nezvítězil, dvakrát vyhrál St. Johnstone a dvakrát skončilo utkání remízou. Zajímavé také je, že St. Johnstone doma dokázalo porazit Aberdeen naposledy v březnu loňského roku.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.10 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Motherwell FC - Celtic FC  (neděle 13:00)
Celtic konečně ukázal svou sílu Evropě, ovšem na domácí sezóně letos překvapivě ztrácí a nyní se ukáže, jestli stačí na největší favority soutěže. To Motherwell po třinácti odehraných kolech bezpochyby je. Posbíral v nich úctyhodných šestadvacet bodů a ostatní protivnicí od čtvrté pozice ztrácejí sedm bodů. Motherwell má v tuto chvíli na druhé pozici náskok tří bodů na Celtic, svěřenci kouče Neilla Lennona ale mají zápas k dobru.

Pokud dokážou ve Fir Parku zvítězit, probojují se konečně alespoň na druhé místo tabulky o skóre právě před nedělního protivníka. Motherwell letos prohrál pouze s Rangers, Celticem a St. Johnstone, k tomu dvakrát remizoval s Kilmarnockem. Jinak ale z pěti posledních kol vybojoval třináct bodů, remizoval právě jen doma s Killie. Celtic těch ztrát měl přeci jen více. Dvakrát vyhrál, dvakrát remizoval a jednou prohrál.

Nezvládl zápas na Tynecastle s Hearts, další bodové srážky zaznamenal s Kilmarnockem a naposledy s Hibernian. Ovšem ve čtvrtečním utkání si přeci jen spravil chuť v Evropské lize, když díky ostrostřelci Anthony Stokesovi otočil duel s francouzským Rennes z 0:1 na 3:1 a zachoval si postupové šance. Postoupil také do semifinále národního poháru po výhře 4:1 nad Hibs. Letos začátkem září doma rozprášil Motherwell 4:0, mírným favoritem je i teď.

Neil Lennon nově nemůže počítat s obráncem Glennem Loovensem, který si poranil koleno ve čtvrtečním utkání Evropské ligy. Otazník visí nad účastí lehce zraněných Joe Ledleyho a Ki Sung-yuenga, připraveni naopak budou Thomas Rogne s Badr El-Kaddourim. "Na utkání se těšíme, ovšem situaci nám komplikují početná zranění. Pokud chceme dosáhnout výkonu, který je podle mých představ, musíme více hrát jako tým," uvedl Lennon.

Hosté nemohou dlouhodobě počítat s triem Bob McHugh - Lee Hollis - Steven Saunders. Jistotu startu nově nemá ani levý obránce Stevie Hammell, jenž laboruje s poraněným kotníkem, naopak na trávníku bude přítomen Steve Jennings, jenž vyléčil problémy zad. "Hrajeme doma a věříme, že zvítězíme. Soupeř nás ale určitě nepodcení. Je ve stejné situaci jako my a pokusí se podat svůj co možná nejlepší výkon," myslí si trenér Stuart McCall.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.00 - 3.80 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hibernian FC - Dunfermline Athletic  (sobota 16:00)
Fotbalisté Hibernians dokázali v minulém kole vybojovat velice cenný bod na půdě favorizovaného Celticu a možná právě tato událost je posune směrem vzhůru. Nyní mají ideální příležitost odpoutat se ode dna tabulky, střetnou se totiž s nováčkem z Dunfermlinu. Ten měl skvělý start do sezóny a v úvodních pěti kolech získal osm bodů, ovšem v těch následujících osmi jen dvakrát remizoval a na vítězství čeká více než dva měsíce.

Celkově v devíti utkáních prohrál Dunfermline hned sedmkrát a v tuto chvíli je až jedenáctý s deseti body pouze o bod před posledním Inverness. Naposledy doma utržil debakl s Dundee v poměru 1:4, předtím uhrál bod s posledním Inverness za remízu 1:1 a utrpěl jasné porážky od Hearts (0:2), Aberdeenu (0:4) i Rangers (0:4). V tuto chvíli se trápí hlavně v obraně, 24 inkasovaných branek v osmi zápasech je neskutečně velké číslo.

A to přitom nováček soutěže inkasoval v prvních pěti kolech pouze třikrát, i tak už v tuto chvíli má na kontě nejvíce obdržených branek, tedy 27. Hibs jsou devátí se třinácti body a v poslední době se naopak zlepšují, kromě remízy s Celticem zvítězili o týden dříve na půdě St. Mirrenu poměrem 3:2. A pokud potvrdí roli mírného favorita, mohou dokonce poskočit do horní poloviny tabulky, kde by chtěli Hibs hrát.

Do sestavy kouče Colina Calderwooda se vrací Richie Towell, který zmeškal minulé dva vzájemné duely s Celticem, protože na základě dohody obou klubů nesměl proti svému celku, ze kterého je v Hibs na hostování, nastoupit. Zpátky ve hře už je také duo Matt Thornhill - Sean Welsh, kteří už vyléčili svá zraněná. Ovšem otazník visí nad startem Iana Murraye, jehož zdravotní stav stále není ideální a o jeho účasti se rozhodne až na posledním tréninku.

Brankáře domácího celku Grahama Stacka těší, že výsledky jeho celku se zlepšují a apeluje na udržení současné formy. "Nemůžeme si dovolit pustit nohu z plynu po dvou dobrých výsledcích v lize. Nemůžeme také předpokládat, že Dunfermline jede na Easter Road prohrát. Víme sice, kde se soupeř v tabulce nachází, a že hraje v poslední době hodně špatně, ovšem může kdykoliv navázat na povedený start SPL. Musíme se soustředit naplno," uvedl Stack.

Hosté mají marodku poněkud rozsáhlejší. Za prvé kvůli karetnímu trestu nenastoupí Gary Mason, zranění třísel na hřiště ještě několik týdnů nepustí ani Jasona Thomsona. Dlouhodobě mimo hru zůstávají Martin Hardie, Kevin Rutkiewicz, Steven Bell a Nick Phinn, naopak zpátky je Joe Cardle a po nemoci též Liam Buchanan.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.72 - 3.70 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kilmarnock FC - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Fotbalisté Kilmarnocku se přeci jen dokázali dostat alespoň do částečné formy a určitě mohou v tuto chvíli bojovat i o horní polovinu tabulky či poháry, ty jsou ale svěřencům z Rugby Parku zatím vzdáleny. Nyní ovšem mají velkou šanci proklouznout do nejlepší šestky, utkají se totiž před vlastními fandy s posledním celkem SPL Inverness. To se zatím letos hledá, na druhou stranu ale na záchranu ztrácí jen jeden bod a proto není důvod k panice.

Killie mají na kontě patnáct bodů a jsou sedmí, na sobotního protivníka tak mají náskok pouhých šesti bodů a případná prohra by opět výrazně zamotala spodek SPL. Domácí po třech prohrách v řadě neprohráli nyní už třikrát po sobě a v minulém kole navíc prolomili šňůru šesti ligových kol bez výhry a velmi se jim daří též v národním poháru. Postoupili totiž už do semifinále, když ve čtvrtfinále zdolali druholigový East Fife doma 2:0.

A v lize po remízách se silným Celticem a Motherwellem vyhráli na půdě čtvrtého Hearts 1:0, pět získaných bodů proti třem celkům z úvodní čtveřice je slušný počin. Nyní ale musí na tyto výkony navázat také proti outsiderům. Inverness má na kontě devět bodů a naposledy porazilo v 10. kole St. Mirren, poté prohrálo v St. Johnstone, remizovalo s Dunfermlinem a podlehlo Motherwellu.

Ve vzájemném duelu v domácím prostředí letos v srpnu Inverness uspělo a zvítězilo 2:1, loni navíc v Rugby Parku uhrálo bod za remízu 1:1 a na tohoto soupeře se Caledonian vskutku daří. Kouč Kilmarnocku Kenny Shiels nehlásí žádná nová zranění a má na marodce stále jen jedno jméno základní sestavy - brankář Cammy Bell je mimo hru kvůli problémům s loktem. Na hřiště se nepodívá ještě dlouhodobě zraněný Ryan O'Leary.

Hosté nemohou počítat se záložníkem Lee Coxem, který si poranil nohu při tréninku a pár týdnů na ligových trávnících vynechá. Na marodce zůstávají též Owain Tudur Jones a Aaron Doran, karetní trest si musí odpykat duo Chris Hogg - Thomas Piermayr. Poraněné tříslo na trávník dokonce nepustí ani Nicka Rosse, avšak přeci jen jedna dobrá zpráva tu je. Do základní jedenáctky by se měl po poranění hlavy vrátit David Proctor.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.05 - 3.30 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rangers FC - Dundee United  (sobota 16:00)
Jednoznačného favorita bude mít střetnutí v Ibrox Parku. Glasgow Rangers se neohroženě vyhřívají na první pozici, kde pochopitelně zůstanou i po tomto kole. Zdali se jejich náskok zvýší, zmenší či zůstane stejný se teprve ukáže. Jedno je ale jisté, Dundee budou chtít favorita minimálně potrápit.

Manažer Rangers Ally McCoist může být s výsledky svého týmu naprosto spokojen. Jeho tým kraluje skotské nejvyšší soutěži s obrovskou pompou, před druhým Motherwellem už má náskok ohromných jedenácti bodů. Třetí je Celtic, který má však o jedno utkání k dobru a pokud by ho zvládl, ztrácel by na městského konkurenta devět bodů. Rangers jsou také jediným týmem soutěže, který ještě neprohrál, navíc všudy všeho ztratil jenom dvakrát, při remízách s Hearts a se St. Mirrenem. Naposledy si celek z Ibrox Parku vcelku snadno poradil s Aberdeenem.

United si v minulém kole pořádně spravili chuť a díky třem bodům si výrazněji polepšili v ligové tabulce. Svěřenci manažera Petera Houstona rozstříleli Dunfermline na jeho půdě 1:4 a aktuálně jim patří osmá příčka. Potvrdit toto vítězství však bude nesmírně náročné, Dundee totiž cestuje do Glasgow, kde se jim nedaří. Velikou výjimku napsaluž tento rok, tehdy ve 31. kole United vyloupili Ibrox Park a Rangers přestříleli 2:3.

Domácí sice pohodlně vedou ligu, avšak musejí se vypořádat s jednou hodně velkou nepříjemností. V minulém zápase si totiž vážně poranil zkřížený vaz skotský reprezentant Steven Naismith a lékařská diagnóza nakonec ukázala, že bude mimo přibližně devět měsíců. Vedle této čerstvé ztráty budou scházet i Sean Dillon, Danny Swanson a Scott Severin. Naopak dobrou zpravou je návrat Garyho Kennetha.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.23 - 5.50 - 11.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Mirren FC - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
Napravovat dvě předchozí porážky budou fotbalisté Heart of Midlothian, kteří se představí na půdě nevyzpytatelného St. Mirrenu. V současnosti se jedná o dva sousedy z tabulky, domácí St. Mirren je šestý, Hearts dokonce pátí.

St. Mirren pokračuje v nevyrovnaných výkonech, naposledy sice udolal čtvrtý St. Johnstone 0:1, ovšem venkovnímu vítězství předcházela tři nevyhraná kola. Zejména porážky v Invernessu a doma s Hibernianem se neočekávaly, zvláště když hosté dokázali obrat o body suverénního lídra Glasgow Rangers. Ve 14. kole se St. Mirren představí doma, ovšem favoritem nebude, neboť poměří síly s ambiciózními Hearts, kteří přeci jenom pomýšlejí výše a jejich kvalita kádru je značnější.

Přitom Hearts jsou na tom podobně jako jejich soupeř z Paisley. Tým si prostě nedokáže udržet standardní výkonost a dát výsledkům jakousi kontinuitu. Cílem Hearts jsou evropské poháry, na ty by tým manažera Garyho Lockeho měl dosáhnout, ovšem měl by se vyvarovat podobným porážkám, jako byla ta poslední. Edinburgský celek před vlastními diváky nestačil na Kilmarnock a po jediné brance Deana Shielse z pokutového kopu prohrál 0:1.

Kouč domácích Buddies bude postrádat Jona McShanea. Je to ale jediná ztráta, kterou St. Mirren eviduje. Na druhé straně je situace složitější, karetní tresty si odpykávají Ian Black a Danny Grainger a k tomu jsou zranění Darren Barr, Kevin Kyle, Gary Glen a Suso Santana.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.00 - 3.00 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC13112027:535
2.Motherwell FC1382317:1526
3.Celtic FC1272323:1223
4.St. Johnstone FC1354415:1119
5.Heart of Midlothian1353513:918
6.St. Mirren FC1344512:1316
7.Kilmarnock FC1336416:1815
8.Dundee United1335519:2314
9.Hibernian FC1334614:2113
10.Aberdeen FC1333713:1612
11.Dunfermline Athletic1224613:2710
12.Inverness Caledonian1323813:259

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Radin

Motherwel jen tak dál

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele