Skotská Premier League - souhrn 10. kola

30.10.2010, 15:01, aktualizováno 31.10.2010, 15:41
Komentáře a souhrny
Rangers ztatili první body v sezoně, když jen remizovali s Inverness 1:1, a na Celtic, který zvítězil v St. Johnstone, mají už náskok jediného bodu. Třetí zůstává Motherwell, přestože doma podlehl Hamiltonu. Bez bodu se vrací Aberdeen z St. Mirren a Hibernian z Dundee. Hearts nezvládli duel s Kilmarnockem, který si odváží všechny body.

Heart of Midlothian - Kilmarnock FC 0:3

31.10.2010 13:45

Góly: 45. Frazer Wright, 80. Conor Sammon, 82. Alexej Eremenko

Uplynulé kolo SPL bylo skutečně bohaté na překvapivé výsledky a vše korunoval závěrečný zápas mezi Heart of Midlothian a Kilmarnockem. Podceňovaní hosté si domů odváží výhru 3:0 a zmařili tak šance Hearts na třetí příčku tabulky.

Oba týmy vstoupily do utkání aktivně a v prvních deseti minutách byly větší šance na obou stranách. Nejprve vystřelil Zaliukas, míč však skončil vedle brány a jen o chvíli později na druhé straně našel Eremenko Kellyho, jehož střela však také do brány nezamířila. K ohrožení Kellovi brány se dostal také Taouil, jeho pokus však slovenský brankář vytěsnil. Rudolfa Skácela sice nebylo vidět tak, jako v minulém utkání, ale právě on přihrál Palazuelosovi, jehož výstřel z okraje pokutového území jen těsně minul Bellovu bránu.

Postupem času se zápas viditelně zpomalil a ojedinělou střelu vyslal pouze Taouil, Kello s ní však neměl problémy. Už sedm minut před koncem první půle vystřídal nevýrazného Ruie Miguela náhradník Sammon a Kilmarnock brzy ožil. V nastavení první půle si na volný kop Hamilla naběhl Wright a hlavičkou dostal hosty do vedení. Domácí udělali o poločase hned dvě změny, které však výrazněji nepomohly. Po přestávce se ke střele dostal Skácel, Bell ale dokázal míč vyrazit a poradil si i s dalekonosnou ránou Palazuelose.

Na Hearts dopadala čím dál větší nervozita, která se projevovala nečistou hrou a hned několik domácích hráčů vidělo žlutou kartu. Poté, co se střelecky neprosadil ani Templeton, přišla deset minut před koncem zápasu řada na Kilmarnock. Sammon převzal míč od Kellyho, dostal se až do pokutového území a chladnokrevným zakončením umlčel domácí diváky, 0:2. Zatímco se Hearts vzpamatovávali z obdržené branky, Kilmarnock udeřil potřetí. Fin Eremenko vystřelil z první a jeho dalekonosná střela zapadla do brány, 0:3.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Aberdeen FC 2:1

30.10.2010 16:00

Góly: 28. Mark McAusland, 90. Jure Travner - 57. Rory McArdle

Fotbalisté Aberdeenu nedokázali navázat na minulý vítězný zápas a opět to vypadá, že se naplno rozjede jejich série naprosto nevyrovnaných výkonů. V utkání se St. Mirrenem byli mírným favoritem a určitě si chtěli odvézt alespoň bod. Nicméně v samém závěru "tradičně" zkolabovali a proto odjíždějí ze St. Mirrenu s prázdnou. Vítěznou trefu za stavu 1:1 vstřelil v nastaveném čase Jure Travner.

St. Mirren se proto odpoutal z poslední pozice a s osmi body poskočil na jedenácté místo tabulky před Kilmarnock. Naopak Aberdeen zůstává s deseti body na osmé pozici a vyvedený začátek sezóny začíná s každým dalším odehraným utkáním vyznívat do ztracena. Domácí se dostali do vedení po půl hodině hry a snažili se kontrolovat průběh zápasu, avšak po necelé hodině hry se podařilo hostům srovnat. Ve druhé minutě nastavení však zažili noční můru.

První příležitost v zápase obstaral domácí David Van Zanten, přesný v zakončení ale nebyl. Hned na to se však poprvé v utkání ukázali také hosté, když po přímém volném kopu Sone Aluka přestřelil o kousek branku Chris Maguire. Jenže v prvním dějství byli přeci jen aktivnější Saints, dobrou střelu nad vyslal Michal Higdon pro skvělé kombinaci Aarona Mooye s Paulem McGowanem.

Domácí se dočkali krátce před odehranou půl hodinou. Po rohovém kopu Mooye z pravé strany se vyšplhal nejvýše do vzduchu Marc McAusland a hlavou pokořil bezmocného gólmana Marka Howarda. Hosté ale dokázali srovnat a měli ještě dost času na to, aby zvrátili stav. Celou akci založil Paul Hartley, který chtěl uvolnit Maguireho. Ten sice balón netrefil, ale zastoupil ho Rory McArdle a skvělou ranou srovnal na 1:1.

Když už to vypadlo, že se oba celky spokojí s cenným bodem, tak přišel jakoby zásah vyšší moci. Ve druhé minutě nastavení obešel hráč Watfordfu Jure Travner, který v dresu St.Mirrenu jen hostuje, střídajícího hráče Dons Michaela Patona a zamířil přesně do dolního rohu Howardovi branky - 2:1. V příštím kole si Aberdeen pokusí napravit reputaci na půdě Celticu, což bude hodně těžký oříšek, St. Mirren přivítá Jezdce z Rangers.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Hamilton Academical 0:1

30.10.2010 16:00

Góly: 15. Nigel Hasselbaink

Doposud skvělý Motherwell šel do domácího utkání s Hamiltonem s vizitkou jasného favorita, tu však nepotvrdil a soupeři bojujícímu o záchranu podlehl 0:1. O vítězi zápasu rozhodl krásný gól Nigela Hasselbainka z patnácté minuty.

Accies vstoupili do zápasu skvěle, hned v prvních minutách hry zahrával volný kop Paixao a jeho střílený centr proletěl jen těsně vedle brány. O pět minut později centroval Paixao znovu a Hasselbaink mířil nad břevno. Na druhé straně dostal uvnitř pokutového území míč Saunders, ale bránu svojí střelou nenašel. V 15. minutě však přišla velká chvíle Hasselbainka, který převzal míč a zdálky ho vystřelil na bránu. Míč se odrazil od vnitřní strany brankové konstrukce a skončil v síti, 0:1. O chvíli později nebezpečně centroval Forbes, žádného ze svých spoluhráčů však nenašel.

Po půlhodině hry musel Randolph zasahovat proti střele Mensinga a po rohu Paixaa hlavičkoval Goodwin nad bránu. Poté však dostali domácí velkou příležitost ke srovnání stavu, když Canning poslal v pokutovém území k zemi Blackmana. K následné penaltě se postavil Hateley, ale gólman Černý vystihl směr a míč chytil. Ve druhé půli převládaly fauly, které spádu hry příliš nepomohly, převahu však měl Motherwell.

Blackman se dostal až k bráně Hamiltonu, jeho střela však mířila mimo. Krátce před hodinou hry zneškodnil Černý nebezpečnou hlavičku Gowa a o pár minut později skvěle zasáhl také proti volnému kopu Hateleyho. Domácí kouč poté poslal na hřiště Suttona, který se ihned dostal ke střele, bránu však netrefil. V závěrečných minutách mohl naopak zvýšit vedení Hamiltonu Marco Paixao, ale Randolph zasáhl a utkání tak skončilo vítězstvím Hamiltonu 1:0.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Inverness CT 1:1

30.10.2010 16:00

Góly: 11. Maurice Edu - 81. Eric Odhiambo

Rangers nedokázali na vlastním hřišti naplnit roli favorita a s Invernessem překvapivě remizovali 1:1. Domácí přitom dostal už v 11. minutě do vedení Edu, deset minut před koncem zápasu však srovnal Odhiambo a náskok Rangers na druhý Celtic se tak ztenčil na pouhý bod.

Přestože byly v sázce důležité body, nechal manažer Walter Smith odpočívat Stevena Naismithe a Stevena Whittakera, na hře to však zpočátku poznat nebylo. Už po jedenácti minutách hry měli domácí první zajímavější šanci, když dostal míč Edu a jeho halfvolej skončil v síti, 1:0. Rangers měli další příležitosti, střelu Millera však chytil Esson a Weir s McCullochem mířili mimo bránu. Už v poločase však skončil zápas pro dva domácí hráče, zraněného Edua nahradil Naismith a Weisse vystřídal mladík Fleck.

Brzy po startu druhé půle dostal Inverness šanci ke srovnání, Nick Ross si však měl se svojí nepřesnou střelou poradit lépe. Rangers odpověděli, pokus Davise však také bránu nenašel a o chvíli později naopak málem inkasovali. Ke gólové hlavičce se dostal Foran, McGregor ale fantastickým zákrokem dokázal míč vyrazit.

Hned z protiútoku se vytáhl také Esson, který vyškrábl Fleckovu střelu na roh. Rangers si šli pro vítězství, v 81. minutě ale našel Foran nabíhajícího Odhiamba, který srovnal na 1:1. Konec zápasu byl skutečně napínavý, Hayes, ani na druhé straně Lafferty se však neprosadili a utkání proto skončilo remízou 1:1.

Více informací k zápasu

Dundee United - Hibernian FC 1:0

30.10.2010 16:00

Góly: 87. David Goodwillie

Dundee United zvládlo těžký domácí duel s Hibernian a ukázalo, že to s bojem o třetí místo vskutku myslí vážně. Prozatím před nedělní dohrávkou se posunulo v tabulce na šestou pozici, nicméně na třetí příčku ztrácí pouhé dva body a ve vyrovnané tabulce to tak nehraje příliš velkou roli. Hibernian naopak prohlubují krizi a na kontě mají stále jen osm bodů. Klesli na desátou příčku a nyní to tedy spíše vypadá na boj o záchranu, než o pohárovou Evropu.

O osudu zápasu rozhodla jediná trefa a postaral se o ní nejlepší střelec Dundee. Dlouho to vypadalo, že se oba celky rozejdou smírně bez branek, jenže tři minuty před koncem ukázal svůj střelecký instinkt David Goodwillie a zajistil proto svému týmu všechny tři body. Navíc vsítil svůj šestý gól v sezóně a osamostatnil se na druhé pozici tabulky střelců za suverénním Kenny Millerem z Rangers.

Přitom hosté si mohou sami za to, že si neodvezli ani bod. Sudí jim totiž odpískal penaltu, kterou neproměnili. Jinak by utkání jistě probíhalo zcela jinak. V úvodní dvacetiminutovce se diváci nedočkali jediné vážnější akce, pak zahrozilo poprvé Dundee. Dobře hlavičkoval Jon Daly, nicméně včas dokázal z lajny odhlavičkovat John Rankin. Následně na druhé straně šli Derek Riordan se střílejícím Lewisem Stevensonem dva na jednoho, ovšem ten následně branku minul.

Hned na to zkusil Garry Kenneth překvapit brankáře Marka Browna, avšak mezi tři tyče se netrefil. Deset minut před pauzou nadělal Morgaro Gomis velké problémy Marku Brownovi, ale ten svou chybu napravil a napodruhé balón zachytil. Hosté promarnili obrovskou možnost těsně před koncem úvodní části. Po krásné přihrávce Riordana střílel Edwin De Graf, avšak excelentní zákrok vytáhl ze svého umění slovenský gólman Dušan Perniš.

Ten se stal hrdinou celého zápasu, kromě několika skvělých zákrok zlikvidoval také penaltu. Prince Buaben atakoval ve vápně Dannyho Galbraitha a sudí ukázal na penaltový puntík. Ovšem John Rankin jí nekopl zrovna šťastně a ztroskotal na Pernišovi. Proto tři minuty před závěrečným hvizdem po Swansonově dlouhém centru zakončil pod tělo gólmana Browna pohotovou ranou Goodwille a stanovil výsledek duelu na 1:0 pro Dundee United.

Více informací k zápasu

St. Johnstone FC - Celtic FC 0:3

30.10.2010 13:00

Góly: 2. Niall McGinn, 41. Emilio Izaguirre, 89. Niall McGinn

Fotbalisté Celticu dokázali pohodlně zvítězit na půdě předloňského nováčka ze St. Johnstone a díky překvapivému zaváhání Jezdců z Rangers se přiblížili na rozdíl jednoho bodu na první místo. Dokázali tedy potvrdit středeční vítězství v poháru právě na půdě Saints. Tentokráte to pro ně bylo ještě o něco snazší. Vedli totiž od druhé minuty a pět minut před přestávkou přidali druhou uklidňující trefu, v samém závěru nakonec vítězství pojistili.

Celtic tak má na kontě sedmadvacet bodů po deseti kolech a prozatím musí být s průběhem spokojen, až na minulou prohru prochází tímto ročníkem SPL jak růžovou zahradou. Saints klesli do dolní poloviny tabulky na sedmé místo, i pro ně se však tato sezóna nevyvíjí nikterak špatně. Nicméně na tento duel chtějí hodně rychle zapomenout, vyjma tři inkasovaných tref se ještě musel tři minuty před koncem do kabin předčasně pakovat Danny Grainger po druhé žluté.

Hosté se radovali z vedení hned po devětašedesáti sekundách hry. Po přízemním centru Ki Sung-Yonga z přímého volného kopu pálil z hranice vápna Anthony Stokes. Gólman Graeme Smith sice dokázal vyrazit, jenže na dorážku Nialla McGinna byl již krátký - 1:0. O pět minut později vyzval Stokes zpětnou přihrávkou ke skórování Ki Sung-Yonga, ten ale skóre nenavýšil. Na druhé straně to z dobrých pětadvaceti metrů zkusil Grainger, mířil ale příliš vysoko.

Stokes byl aktivní po celý zápas. O něco později vypálil tvrdě pravačkou, nicméně Smith ho tentokráte vychytal. Hned na to irský špílmachr o milimetry minul načechraný dlouhý balón do vápna od Marka Wilsona. Pět minut před kocnem první čísti uvolnil Steven Milne do uličky Emilio Izaguirreho a ten neměl se zakončením sebevětší problémy - 2:0. St. Johnstone se nacházelo v obtížné situaci a nevědělo, jak se z ní má dostat.

I ve druhé půli měl Celtic herní převahu a několik slibných šancí musel hasit gólman Smith. Nejvíce v hostujícím dresu hrozili střídající Parkin, Samaras a Stokes. Jenže své druhé trefy se dočkal v 89.minutě právě McGinn a ani nyní neměl příliš práce, zívala před ním volná branka. Předtím musel předčasně do sprch Graigner, který zastavil unikajícího Stokese a dostal druhou žlutou kartu. V příštím kole bude chtít Celtic potvrdit roli favorita doma s Aberdeenem, St. Johnstone hraje s Kilmarnockem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC1091026:928
2.Celtic FC1090122:727
3.Motherwell FC1051414:1216
4.Inverness Caledonian1043314:1015
5.Heart of Midlothian1042414:1314
6.Dundee United1042411:1614
7.St. Johnstone FC103259:1311
8.Aberdeen FC1031614:1510
9.Kilmarnock FC1031613:1410
10.Hamilton Academical1023510:209
11.Hibernian FC1022610:188
12.St. Mirren FC1022610:208

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Skoda dnesnej zbytocnej straty ale uz sa ta unava na hracoch zacina naplno prejavovat.

Za poslednych 6 dni 3 zapasy, naviac po kvalifikacnom dvojcykle a narocnych zapasoch v Champions League.

Teraz nas caka cesta do Valencie (hra sa uz v utorok vecer) a v nedelu do Paisley.

Celkovo odohrame v novembri 7 zapasov...

Posily (Jelavic, Beattie) ktore mali prave hracom zakladu vypomoct pri castom nasadzovani su zranene a tak to vsetko tahaju Miller s Naismithom ktori su navyse klucovi aj pre reprezentaciu Skotska. Snad sa v januari cosi prikupi lebo takto mozme zbytocne prist o dobre vysledky na ktore tento kader (pri citlivom narabani) rozhodne ma.

Reagovat
smazaný uživatel

Inak dnes sme prisli o najlepsi start za poslednych 112 rokov. Vtedy sa Rangers stal majstrom naozaj impozantnym sposobom - vyhral vsetky svoje zapasy v sezone (18)

Reagovat
Ferguson6

Sice ma strata bodov mrzi, ale som rad, ze to bolo prave proti Invernessu. Dufam, ze ich tento bod zachrani od zostupu (aj ked maju momentalne od toho daleko) a nam ten bod zabezpeci titul

Reagovat
smazaný uživatel

ICT nevypadnu, ten bod im chybat nebude ale chcel som tu seriu potiahnut co najdalej.

Ale mas pravdu, radsej dnes ako minulu nedelu

Terry Butcher cosi za nas odkopal tak mu takyto miniuspech zelam.

Inak dnes som cital (pri prilezitosti 50-ky Diega Maradonu) ze prave Butcher kedysi na margo onej "bozej" ruky vyhlasil: "Radsej by som mu rozbil hubu".

Reagovat
Ferguson6

Reagovat
smazaný uživatel

Ouu, Hibs. Ta tabulka

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele