Skotská Premier League - preview 10. kola

30.10.2010, 10:09, aktualizováno 31.10.2010, 08:52
Previews
Heart of Midlothian se po dnešku může posunout na třetí místo v tabulce, stačí mu k tomu jediné - porazit Kilmarnock. Ten se krčí až na posledním místě tabulky...
Heart of Midlothian - Kilmarnock FC  (neděle 13:45)
Fotbalisté Hearts prozatím zažívají jinou sezónu, než tomu bylo loni. Daří se jim pravidelně získávat body a navíc konečně mohou myslet reálně na postup do pohárové Evropy. Hearts mají na kontě čtrnáct bodů po devíti kolech a jako jediní zatím dýchají na záda třetímu Motherwellu. Rozdíly jsou ale minimální a "Srdce" tak musejí pokračovat v dobré práci nadále. Nyní na ně čeká povinný úkol, Kilmarnock se nachází na dně SPL a tato ztráta by jistě mrzela.

Hearts se navíc kromě dobrých výsledků podařilo udělat další skvělý krok. A českého fanouška může těšit, že za tím stojí právě česká stopa. Ofenzivní záložník Rudolf Skácel vsítil po svém příchodu již čtyři branky, navíc v minulém klání proti Inverness zaznamenal hattrick a postaral se o jediné tři trefy zápasu. Místo v základní sestavě by tak měl mít pojištěné na dlouhou dobu dopředu.

Kilmarnock se nachází na desáté pozici s pouhými sedmi body, nedaří se mu hlavně v poslední době. A na stánku Tynecastle moc lidí vskutku nevěří, že by si nějaký ten bodík odvezl. Kilmarnock nevyhrál pětkrát v řadě, pětkrát se mu nepodařilo získat tři body ani v lize. Nedávno k tomu podlehl také v ligovém poháru Celtiku 0:2 v domácím prostředí v Rugby Parku. Nebodoval třikrát v řadě a rád by jistě navázal na úspěšný úvod sezóny.

Domácí kouč Jim Jefferies nehlásí v sestavě žádné nové zranění či trest, Hearts tedy nastoupí v podobné sestavě jako v minulém klání. Po zlomenině ruky by už mohl být připraven Ian Black, avšak na marodce se dlouhodobě nacházejí Andrew Driver, David Obua a Lee Wallace. Pro Jefferiese má utkání speciální náboj, na lavičce Killie totiž nedávno působil. "Chceme zůstat co nejvýše. Víme, že je to obtížný úkol. Ale za dobrým kádrem jsou vidět výsledky a my chceme v nabité konkurenci uspět," vyjádřil se gólman Hearts Marián Kello.

Hosté se musejí obejít bez dlouhodobě zraněného dua James Dayton - Alan Combe. Dayton bude mimo hru do konce sezóny kvůli poraněnému kolenu, Combe se stále nevzpamatoval po letní operaci kýly. "Tynecastle je fantastické místo pro fotbal. Je tam skvělá atmosféra, která vždy vyhecuje tým k maximálnímu výkonu. Hearts je skvělý celke, který má neskutečně mnoho výborných hráčů, se kterými můžeme mít problémy," uvědomuje si roli mírného outsidera kouč hostů Mixu Paatelainen.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.40 - 4.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
St. Johnstone FC - Celtic FC  (sobota 13:00)
Fotbalisté Celticu v minulém kole zaznamenali první porážku v ligové sezóně, nicméně jejich plány na zisk mistrovského titulu se nijak výrazně nezkomplikovaly. Nyní se zelenobílí musejí vzpamatovat, pokud opravdu chtějí držet s favorizovanými Rangers krok. Soupeře k tomu mají z papírového pohledu ideálního, nicméně ve skutečnosti může být vše jinak. Saints totiž mají v poslední době slušnou formu.

Celtic v minulém kole dokonce proti Jezdcům vedl 1:0, když dal branku těsně před poločasem. Jenže hned na začátku druhého dějství dvakrát inkasoval a v podstatě bylo po nadějích. Avšak chuť si lehce spravil ve středečním vystoupení, kdy postoupil v Ligovém poháru. Paradoxně se utkal právě se St. Johnstone na jeho půdě a po menším boji zvítězil 3:2. Soupeř mu tak má ve víkendovém klání co oplácet.

St. Johnstone se v tabulce posunulo již na šesté místo se ziskem jedenácti bodů a špatný začátek jakoby byl již zapomenut. Domácí totiž vybojovali z posledních tří kol hned sedm bodů. Vše se odstartovalo snadnou výhrou nad Hibernian, pokračovalo to remízou s Invernessem a naposledy vyústilo výhrou v Hamiltonu. Jenže proti Celticu se Saints příliš nedaří, posledních pět duelů před vlastními fandy nezískali ani bod.

Kouč domácích Derek McInnes se stále bude muset obejít bez dlouhodobě zraněných Grahama Gartlanda, Kevina Moona a Jodyho Morrise, avšak zpátky by mohl být Murray Davidson. "Můžeme pořád překvapit, hostům určitě ještě leží v žaludku nepovedené Old Firm. Je to další důležitý zápas a já jen doufám, že se ukážeme v lepším světle, než tomu bylo ve středu. Chtělo by to lepší začátek, naším cílem je více se dostávat do hry," uvádí svá přání a zároveň pokyny McInnes.

Kouč hostů Neil Lennon se možná bude muset obejít bez Garyho Hoopera, který se lehce zranil v zápase se St. Johnstone. Kvůli poraněnému oku nehrál minule Shaun Maloney a i nad jeho startem visí otazník. "Ve středu jsme hráli dobře a i když malé chyby byly, nakonec neměly takový velký vliv. Jsme rádi, že po prohře v Old Firm jsme postoupili do semifinále Ligového poháru a chceme se opět dostat na vítěznou vlnu," je Lennon optimisticky naladěn.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.75 - 4.50 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
St. Mirren FC - Aberdeen FC  (sobota 16:00)
O záchranu bojující St. Mirren přivítá v sobotním utkání na svém hřišti Aberdeen, který však v nové sezóně také příliš nepřesvědčil. Aberdeen je přesto považován za favorita utkání a rád by se ziskem tří bodů posunul do horní poloviny tabulky.

St. Mirren zatím naplňuje předsezónní očekávání, podle kterých bude mít na konci sezóny velké starosti se záchranou. Z úvodních devíti kol zvítězil pouze nad klopýtajícím Hibernianem a dvakrát remizoval, v ostatních utkáních byl poražen, což ho odsoudilo na poslední místo tabulky. Jedním z hlavních důvodů špatných výkonů St. Mirrenu jsou zranění klíčových hráčů. Dannymu Lennonovi stále chybí Paul Gallacher, Sean Lynch, Steven Thomson, David Barron a Craig Dargo.

Danny Lennon si je i přes špatný začátek sezóny jistý, že se lepší výsledky brzy dostaví. "Musíme zůstat pozitivní. Aberdeen nasbíral dvě výhry a je v semifinále poháru. Týden je však ve fotbale dlouhá doba. Mohu říci jen to, že pokračujeme v tvrdé práci. Chceme zlepšit naše domácí výsledky a začít sbírat tolik potřebné body," prozradil Lennon.

Také Aberdeen nemá vydařený start do sezóny, s deseti body a až osmým místem tabulky výrazně zaostává za očekáváním a v sobotu by tudíž rád navázal na výhru 4:2 proti Hibernianu z minulého kola. Aberdeenu budou v sobotním utkání stále chybět Andy Considine a Nikola Vujadinovič, stále nejistý je start záložníka Yoanna Follyho.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.25 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Motherwell FC - Hamilton Academical  (sobota 16:00)
Motherwell pokračuje ve skvělých výkonech a sobotní derby s Hamiltonem by pro něj nemělo být větším problémem. Hamilton má totiž s pouhými šesti body starosti se záchranou a proti třetímu týmu tabulky se od něj příliš neočekává.

Motherwell prožil dobrý týden, na který však nebudou v nejlepším vzpomínat v Dundee United, kteří s tímto soupeřem utrpěli hned dvě porážky. Nejprve zvítězil Motherwell nad United 2:1 v lize a jen o pár dní později jim uštědřil další prohru 1:0 v Ligovém poháru. Pohárový zápas však kvůli zranění kotníku nedohrál Jamie Murphy a stejně jako u Keitha Lasleyho není jistý jeho start v sobotním utkání. Do hry se však vrací Steve Jennings a jediným hráčem na marodce tak zůstává Esteban Casagolda.

Hamilton nezažívá dobrý start do ligové sezóny, po domácí prohře 1:2 se St. Johnstonem je v tabulce předposlední, pouze bod před St. Mirrenem. Dobrou zprávou pro Hamilton je návrat kapitána Alexe Neila, který se naplno zotavil po operaci, kvůli zranění jsou však stále mimo hru James Graham a Andy Gibson.

Přestože se od Hamiltonu zázrak nečeká, manažer Billy Reid si je jistý, že derby jeho hráče vyhecuje k nejlepším výkonům. "Bylo by hezké vyhrát derby. Kdybychom tam přijeli a vyhráli, byl by to vzhledem k jejich výkonům fantastický výsledek. Pokud naplníme svůj potenciál, jsme schopni utkání spíše vyhrát, než tam remizovat a právě toho se chystáme dosáhnout," prozradil nemalé cíle Billy Reid.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.57 - 3.70 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rangers FC - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Rangers se po výhře z minulého kola nad největším rivalem Celticem ujali vedení v tabulce SPL a svůj náskok si budou chtít udržet i po sobotním domácím utkání proti Invernessu, zřejmě největšímu překvapení úvodních kol.

Rangers mají v lize famózní bilanci, ač přes léto přišli o některé své opory, neztratili v devíti kolech nové sezóny ani jeden bod a po výhře 3:1 nad Celticem mají v tabulce tříbodový náskok. V sobotním utkání nepomůže domácím útočník James Beattie, který si obnovil své zranění. Vrací se naopak Saša Papac, který měl problémy s kotníkem a Kyle Lafferty, jenž se potýkal s nemocí.

Zajímavý je pohled do historie tohoto souboje, Inverness je totiž posledním týmem, který dokázal na Ibrox Parku zvítězit, když v březnu 2009 porazil Rangers 1:0. "Ten večer jsme nehráli dobře, oni naopak dostali pokutový kop a zápas vyhráli. Pro nás je to varování. Myslím, že jejich jediné prohry venku jsou z poháru, takže je to varování, že musíme být opatrní a zkusit pokračovat ve výsledcích, jako doposud," sdělil manažer Rangers Walter Smith.

Inverness se z role outsidera dokázal propracovat v jeden z nejlepších týmů letošní sezóny, o čemž jasně vypovídá páté místo tabulky a zisk čtrnácti bodů. Plný počet bodů zaznamenal Inverness také v minulém zápase na hřišti Kilmarnocku, kde zvítězil 2:1. Proti Rangers zřejmě nastoupí totožná sestava, stále totiž chybí Gil Blumenshtein, David Proctor, Chris Innes, Lee Cox a Kenny Gillet.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.18 - 6.00 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dundee United - Hibernian FC  (sobota 16:00)
Dundee United postupně stoupalo tabulkou až do posledního kola, kde utrpělo porážku na půdě konkurenčního Motherwellu. Ten se proto vzdálil na rozdíl pěti bodů a nadělal loňskému třetímu týmu tabulky značné vrásky na čele. Nyní by United rádi vše napravili v domácím prostředí proti Hibernianu, který také nemá zrovna nejlepší formu. Oba celky se nacházejí v dolní polovině tabulky a zisk tří bodů by pro oba znamenal obrovskou motivaci do dalších duelů.

Dundee teď muselo uznat sílu Motherwellu, ve dvou posledních duelech na jeho půdě prohrálo. Nejprve tedy v SPL ve Fir Parku nestačilo v poměru 1:2, z úterního klání ze stejného stánku si odvezlo prohru 0:1 a skončilo tak před branami semifinále Ligového poháru. Dundee United ale v předchozích zápasech válelo a až do klání se Celticem vyhrálo třikrát v řadě, i proti velkému favoritovi předvedlo dobrý výkon a sahalo až do předposlední minuty po bodu.

Hosté naopak v šesti posledních utkáních vyhráli jen jednou a jednou remizovali. Vypadalo to, že se dostali z krize po domácí výhře nad Kilmarnockem, ovšem poté naprosto selhali na půdě Aberdeenu a v ofenzivní smršti nakonec svému soupeři na Pittodrie podlehli poměrem 2:4. Oba protivníci se naposledy spolu utkali letos v květnu, hosté na Tannadice Stadium zvítězili 2:0. Nyní je však mírným favoritem domácí celek.

United už mohou počítat s důležitým záložníkem Dannym Swansonem, který si odpykal trest a je tedy připraven nastoupit v základní sestavě. Nicméně jistotu startu nemá hned čtveřice Craig Conway, Scott Severin, Darren Dods a Mihael Kovacevic, všichni musejí bojovat s mírnými zdravotními potížemi. "Kouč hostů Colin Calderwood bude chtít hrát velmi organizovaně. Je to po taktické stránce skvělý kouč a já čekám velmi těžké střetnutí," netají se svými obavami manažer Dundee Peter Houston.

Hosté se musejí vypořádat s početnou marodkou. Kvůli poraněnému kotníku nebude k dispozici ostrostřelec Colin Nish, na trávník určitě nevyběhnou ani Graham Stack (poraněná záda), Merouane Zemmama (problémy s kolenem) a Darryl Duffy (poraněná noha). Padesát na padesát jsou šance na účast pro Davida Wotherspoona. "Bude to velké utkání. Všichni vědí, že se oběma celkům příliš nedaří. Nicméně my chceme za každou cenu získat tři body a opět si zvednou sebevědomí," nechává proudit tok svých myšlenek obránce Hibs Ian Murray.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.91 - 3.40 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rangers FC990025:827
2.Celtic FC980119:724
3.Motherwell FC951314:1116
4.Heart of Midlothian942314:1014
5.Inverness Caledonian942313:914
6.St. Johnstone FC93249:1011
7.Dundee United932410:1611
8.Aberdeen FC931513:1310
9.Hibernian FC922510:178
10.Kilmarnock FC921610:147
11.Hamilton Academical91359:206
12.St. Mirren FC91268:195

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
smazaný uživatel

snad se Celtic oklepe

Reagovat
Liquid

mám je vsazený, musí !

Reagovat
smazaný uživatel

taky mam no

Reagovat
smazaný uživatel

Mišůn opět na tribuně? měl radši zůstat v Příbrami už by měl za sebou desítky ligových zápasů

Reagovat
Darren Fletcher

weissko da dnes dva goly

Reagovat
smazaný uživatel

"Nedávno k tomu podlehl také v ligovém poháru Celtiku 0:2 v domácím prostředí v Rugby Parku"

Rangers a nie Celticu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele