Serie A - souhrn 7. kola: Juventus dělil body s Atalantou

30.09.2023, 16:53, aktualizováno 02.10.2023, 22:44
Komentáře a souhrny
Lautaro Martínez (© AFP)

Nedělní šlágr italské nejvyšší soztěže mezi Juventusem a Atalantou Bergamo skončil bez gólu. Bologna sice nezasahuje do bojů o čelo tabulky, její zápas proti Empoli (3:0) přesto zaujal. Dlouholetá opora domácích Riccardao Orsolini se totiž trefila již v šesté sezoně v dresu Rossoblu za sebou, čímž navázala na stejný počin trojnásobného nejlepšího kanonýra nejvyšší italské soutěže Giuseppeho Signoriho z přelomu století. AS Řím zvládl duel s Frosinone...

ACF Fiorentina - Cagliari Calcio 3:0

02.10.2023 20:45

Góly: 3. Nicolás González, 21. Alberto Dossena (vl.), 90+4. M'Bala Nzola

Fotbalisté Fiorentiny splnili povinnost a zvítězili v sedmém kole Serie A před vlastními fanoušky nad posledním Cagliari 3:0. Fialky nakročily k zisku tří bodů od samého začátku, když se už ve třetí minutě prosadil jejich nejlepší střelec Nicolás González po velké chybě brankáře Borise Radunoviče. Domácí využili nechtěné pomoci sardinského klubu i při druhém zásahu, a to po vlastním gólu Alberta Desseny. Ani jeden z českých reprezentantů se na hřišti nepředstavil.

Start sezony Fiorentiny se dal považovat za úspěšný, ale po předchozím klání ve Frosinone, kde jí doslova protekla výhra mezi prsty, mohla být situace ještě lepší. La Viola byla na půdě nováčka jasně lepším týmem, přesto po ojedinělém defenzivním zaváhání brala pouze bod. Cagliari mělo rovněž po dělovce Zita Luvumby dobře rozjetý duel proti AC Milán, pak se však naplno projevila síla Rossoneri, kteří třemi góly otočil stav utkání. Celek ze Sardinie tak dál čekal na premiérové vítězství v ročníku.

Fialky rozkvetly příliš brzy, již ve třetí minutě se totiž ujaly vedení zásluhou Gonzáleze. Argentinský útočník neměl s gólem mnoho práce, poněvadž mu míč po velké minele prakticky přihrál brankář Radunovič. Neuběhlo ani 10 minut a už se zdálo, že chybu zaznamená také vyběhnuvší Pietro Terracciano. Jeho roli v brankovišti ale přebral Michael Kayode a slabou střelu Nahitana Nándeze včas dostihl. Smůla sardinského klubu nebrala konce, centr Kayodeho si za vlastního gólmana nešťastně sklepl bránící Dessena a před uplynutím čtvrtiny zápasu vedli domácí již 2:0.

Cagliari výsledkově stále ztrácelo i na začátku druhé půle navzdory většímu počtu střel na branku, ani jedna však nepředstavovala pro Terracciana sebemenší problém. Blízko snížení se ocitl Andrea Petagna, který krátce po hodině hry napálil břevno, následné záběry nicméně ukázaly jeho ofsajdové postavení. Tým z Toskánska stihl udeřit ještě potřetí, pár sekund před uplynutím čtyřminutového nastavení se své první trefy v dresu Fiorentiny dočkal M’Bala Nzola.

Fiorentina tak ovládla třetí domácí vzájemné utkání v řadě. V příštím kole se 8. října představí v Neapoli, Cagliari tentýž den přivítá AS Řím.

Více informací k zápasu

Turín FC - Hellas Verona 0:0

02.10.2023 18:30

Góly: -

Dohrávka sedmého kola Serie A mezi Turínem FC a Veronou skončila nerozhodně 0:0. První poločas orámovaly důležité zákroky Lorenza Montipa, jenž své kvality ukázal například proti nadějné střele Valentina Lazara. Oba týmy prohloubily neschopnost v ofenzivě, protože si nadále udržely průměr méně jak jednoho vstřeleného gólu na zápas, přičemž hosté se neprosadili již déle jak šest hodin. Český reprezentant David Zima sledoval nevydařené útoky na obou stranách hřiště pouze z lavičky domácích. Pozitivní pro Býky snad mohlo být alespoň to, že už přes dva roky neprohráli, pokud nastoupili k duelu v pondělí.

Verona vyhrála úvodní dva ligové zápasy, a když následně na hřišti Sassuola po změně stran vyrovnával Cyril Ngonge, vypadalo to na vynikající start sezony. Od tohoto momentu to však šlo s Hellasem ohromným tempem z kopce. Nejenže proti Neroverdi nakonec nebodoval, ale Belgičanův zásah byl i o více než měsíc později tím posledním, z něhož se klub radoval. Změna mohla přijít na půdě Turína, kde bodoval osmkrát z posledních devíti návštěv.

Vlažný začátek hry gólovým hodům nenasvědčoval, stejně jako prozatímní počet zásahů obou týmů v probíhajícím ročníku ligy. Nejaktivnějším hráčem byl nejprve Ngonge, který se chopil několika standardních situací. Belgičanovy centry se sice vcelku povedly, turínská obrana si s nimi však věděla rady. Opatrný duel byl k vidění i po zbytek první půle. Nebezpečnou příležitost si vytvořil až v nastavení Lazaro, nicméně Montipo se po míči rychle natáhl a šanci zneškodnil.

Hráči si pro diváky do druhého poločasu nepřipravili nic nového, proto trenéři přišli s řadou změn v sestavě. Davide Faraone, jeden ze střídajících hráčů v dresu Hellasu, přinesl svěží vítr a v 61. minutě předvedl nadýchaný centr směrem na bránu. Vanja Milinkovič-Savič ale ukázal, že dvoumetrová výška představuje právě při těchto akcích velkou devízu a vydařeným skokem odpálil míč do bezpečí. Na srbského obra nevyzrál o 15 minut později ani Milan Djurič poté, co vystřihl nůžky. Navzdory zvyšujícímu tlaku zápas dospěl k bezbrankové remíze.

Už šestý z posledních sedmi vzájemných duelů hraných v Turíně tak skončil nerozhodným výsledkem. Býky čeká v příštím kole 7. října derby na hřišti Juventusu, Verona se o den později představí ve Frosinone.

Více informací k zápasu

US Sassuolo - AC Monza Brianza 0:1

02.10.2023 18:30

Góly: 66. Lorenzo Colombo

Fotbalisté Monzy zvítězili v sedmém kole Serie A na hřišti Sassuola 1:0. Neroverdi doufali v navázání na povedené poslední zápasy proti favoritům, nicméně šance Domenica Berardiho z první půle skvělými zákroky zneškodnil Michele Di Gregorio. Po změně stran naopak hrozili spíše hosté, jejichž převahu nakonec přetavil ve vítěznou branku mladý útočník Lorenzo Colombo.

Předsezonní prognózy Sassuola nebyly nikterak zářivé, po sedmi kolech se však Neroverdi mohli při souhře okolností probojovat na průběžnou šestou příčku. V posledních dvou utkáních si totiž nedělali těžkou hlavu z jasné pozice outsidera a postupně skolili Juventus a Inter. Gigantům navíc celkem nasázeli solidních šest gólů, na čemž měl největší podíl Berardi. To Monza se od reprezentační přestávky vezla na remízové vlně, když vítěze nepoznaly její tři po sobě jdoucí souboje.

Úvod duelu se nesl spíše v duchu aktivity černozelených, kteří ale začali počítat výrazné příležitosti až s blížícím se koncem úvodního dějství. Ta první přišla ve 36. minutě z nohy Berardiho, jenž vtrhl z pravého křídla s míčem až do vápna a pumelicí pod břevno chtěl překvapit Di Gregoria, ten však stačil vytáhnout jeho pokus mimo. Po následném rohovém kopu došlo na stejný souboj, tentokrát se dlouholetá opora domácích opřela do balonu za vápnem a vyslala tvrdou přízemnu střelu, Di Gregorio ovšem i napodruhé vynikajícím zákrokem uspěl. Sérii šancí Sassuola zakončil krátce před odchodem do šaten Armand Lauriente, jenž převzal kolmici v ideální pozici uvnitř šestnáctky, nepochopitelně ovšem pálil nad.

Brzy po návratu na trávník si připsali první gólovku také hráči Monzy, když Patrick Ciurria našel přesnou přihrávkou na zadní tyč Georgiose Kyriakopoulose, ten ovšem neseřídil mířidla a přestřelil. Další příležitost hostů přišla v 57. minutě, Colombo však svou střelu po povedené otočce nasměroval jen do Andrey Consigliho. Teprve 21letý útočník se v nebezpečné situaci ocitl znovu v 66. minutě, kdy potáhl míč po levé straně, v šestnáctce si zasekl jednoho z obránců a ledově klidným zakončením otevřel skóre duelu. Při honbě Neroverdi za vyrovnáním tentokrát po akci z pravého křídla opět udeřil autor prvního gólu, kvůli ofsajdu ale jeho pojistka nakonec neplatila.

Sassuolo i přesto na skalpy dvou vysoce favorizovaných celků nenavázalo a nezískalo ani bod. V příštím kole se 6. října představí na hřišti Lecce, Monza o dva dny později přivítá Salernitanu.

Více informací k zápasu

AS Řím - Frosinone Calcio 2:0

01.10.2023 20:45

Góly: 22. Romelu Lukaku, 83. Lorenzo Pellegrini

AS Řím napravil blamáž z minulého utkání a v sedmém kole Serie A porazil na domácí půdě nováčka z Frosinone 2:0. Giallorossi byli od úvodu lepším celkem a ve 22. minutě se dostali do zaslouženého vedení, o což se postaral Romelu Lukaku. Belgický útočník se tak s výjimkou předchozího souboje s Janovem prosadil ve všech zápasech v dresu "Vlků", do kterých naskočil v základní sestavě. Hostující Canarini i kvůli jeho příspěvku prohráli poprvé od otevíracího ligového klání proti Neapoli.

"Vlci" v předchozím duelu s Janovem zažili něco, co se jim předtím přihodilo naposledy v roce 2012. Inkasovali totiž čtyři branky od nováčka a sám José Mourinho momentální situaci svého týmu komentoval jako "nejhorší začátek sezony v roli trenéra". Zcela opačná nálada panovala v táboře hostů, kteří se vezli na vlně pěti zápasů bez prohry a při své historicky třetí účasti v italské nejvyšší soutěži nakročili k tomu, aby se premiérově vyhnuli okamžitému sestupu zpět o patro níž.

Od úvodních minut byly ale defenzivní řady Frosinone ostřelovány rohovými kopy Vlků. Jeden z nich mířil dokonce přímo do jeho brány, avšak Stefano Turati dokázal míč vyškrábnout. O chvíli později se na druhé straně prezentoval skvělým obranným zákrokem Bryan Cristante, jenž přerušil nebezpečný protiútok hostů. Úvodní branka tak přišla po více než 20 minutách hry. Postaral se o ni Lukaku, který si na hranici vápna skvěle převzal míč, následně poslal obránce "na párek" a poté tvrdou přízemní střelou rozvlnil síť.

Po návratu ze šaten mohli Římané své vedení zdvojnásobit. Povedeným průnikem do šestnáctky Frosinone se prezentoval Paulo Dybala, jeho zpětnou přihrávku ale odklidil na rohový kop Ilario Monterisi, jenž se stihl včas vrátit do malého vápna. Proti zakončení Edoarda Boveho zase skvěle zasáhl vyběhnuvší Turati. Definitivní pojistka tak přišla až v 83. minutě po centru Dybaly na zadní tyč, kde jej přeměnil v gólovou radost Lorenzo Pellegrini.

AS se tedy konečně probudilo a připsalo si vítězství. Jeho příštím soupeřem bude 8. října venku Cagliari, Frosinone ve stejný den přivítá Veronu.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - Juventus FC 0:0

01.10.2023 18:00

Góly: -

Utkání sedmého kola italské Serie A mezi Atalantou a Juventusem, dvou tabulkových sousedů bojujících o evropské poháry, skončilo remízou 0:0. Nejblíže k prolomení bezbrankového stavu byl kolumbijský útočník Luis Muriel, jeho ostrou ránu z přímého kopu však zastavilo břevno. Ačkoliv celek z Bergama poprvé v této sezoně nedovedl domácí duel k vítěznému konci, stále se mohl chlubit nulou v kolonce inkasovaných gólů na vlastním stadionu.

Zatímco v předchozích sezonách byla Atalanta známá především gólovými přestřelkami, v aktuálním ročníku se spoléhala spíše na pevnou defenzivu. Lombarďané udrželi čisté konto ve čtyřech z posledních pěti soutěžních zápasů, přesto nebyl trenér Gian Piero Gasperini s výkony svých svěřenců spokojený. Totéž se dalo tvrdit i o táboru Juventusu, který přitom získal ještě o bod více než jeho soupeř a pravidelně sázel na údernou dvojici Federica Chiesu a Dušana Vlahoviće.

Začátek zápasu se nesl ve snaze Atalanty najít skulinku v obranných řadách hostů. Už ve čtvrté minutě vyprodukoval ostrý pas do malého vápna Charles De Ketelaere, ten ale odklidil do bezpečí pozorný Federico Gatti. Stará dáma toho během úvodní půlhodiny moc neukázala. Jediný, kdo v jejím útoku předváděl alespoň mírně nadprůměrný výkon, byl Chiesa. Jenže ani on svou příležitost z přímého kopu nevyužil, když napálil pouze zeď. Ve 31. minutě pak vyslal ostrou ránu Nicoló Fagioli, tu však pohotovým zákrokem vyrazil Juan Musso.

Zkraje druhé půle se mohl do kolonky střelců zapsat Chiesa. Ten se totiž dostal u hranice vápna k míči poté, co k němu doputoval po poněkud nešikovném počínání obránců Bergama. K jejich štěstí však proti pumelici útočníka italské reprezentace skvěle zasáhl Musso. Záblesk geniality málem přišel v 70. minutě, kdy se do akrobatického zakončení položil Éderson, jeho nůžky ale skončily nad brankou. Ještě blíže byl ke vstřelení gólu Muriel, Kolumbijcova tvrdá rána z přímého kopu však skončila pouze na břevně.

Jeden ze šlágrů kola tak vítěze nenabídl a oba týmy si do tabulky připsaly po bodu. Atalantu nečeká nic snadného ani za týden, jelikož zavítá na stadion Lazia. Juventus čeká příští sobotu derby s Turínem FC.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - Janov CFC 2:2

01.10.2023 15:00

Góly: 23. Lorenzo Lucca, 90+1. Alan Matturro (vl.) - 14. Albert Gudmundsson, 41. Albert Gudmundsson

Janov remizoval v sedmém kole Serie A na půdě Udinese 2:2. V dresu hostů zářil Albert Gudmundsson, který dva góly vstřelil a o další jej obral VAR. Ani velké ofenzivní představení nejlepšího kanonýra Rossoblu z minulého ročníku druhé nejvyšší soutěže však nováčkovi na tříbodový zisk nestačilo. Domácí totiž pokaždé dokázali odpovědět, přičemž o vyrovnávací trefu se postaral vlastním gólem Alan Matturro.

Fotbalisté Udinese byli překvapivě jedním ze tří celků italské nejvyšší soutěže, který od startu ročníku nedokázal zvítězit. Bianconeri prohloubili své trápení na hřišti mistra z Neapole, kde padli vysoko 1:4. Tentokrát je opět nečekal jednoduchý soupeř, jelikož doma přivítali Janov. Rossoblu byli plní elánu, protože v týdnu zlomili sérii tří zápasů bez výhry a překvapivě porazili AS Řím 4:1.

V Dacia Areně se na větší gólovou šanci čekalo do 14. minuty, kdy po nepřesné rozehrávce domácích vypálil z hranice pokutového území Gudmundsson, jehož dělovka skončila v horní části branky. Domácí odpověděli ve 23. minutě, kdy se po centru Hassaneho Kamary z levé strany odrazil míč přímo k Lorenzu Luccovi, který nic nevymýšlel a tvrdou střelou ho poslal do sítě. Netrvalo dlouho a radovat se mohli Janované, když se v šestnáctce balon znovu odrazil ke Gudmundssonovi a ten prostřelil gólmana Bianconeri.

Nadšení však Rossoblu nevydrželo, protože byl po zásahu VAR odhalen ofsajd. Regulérního gólu se hosté dočkali ve 41. minutě. Po dlouhém nákopu z obranné poloviny se Mateo Retegui s Gudmundssonem dostali do rychlého protiútoku, který díky tečované střele dokázal islandský střelec proměnit ve svůj druhý gól v utkání.

Stejně jako v první půli byl i vstup do druhého poločasu od obou týmů celkem opatrný, a tak se do větší příležitosti dostal až v 56. minutě Lucca, jenž si do velkého vápna naběhl na centr z levé strany, který se hlavičkou snažil usměrnit mezi tři tyče, ovšem úspěšný nebyl. V 67. minutě si na balon vyslaný z rohového kopu vyskočil Martín Payero, ale jeho hlavička mířila doprostřed brány.

Bianconeri po sérii rohových kopů dokázali v závěru utkání vyrovnat. Štěstí se přiklonilo na jejich stranu, protože míč se odrazil od Matturra přesně mezi tři tyče, a domácí tak na poslední chvíli odvrátili porážku. V dramatickém konci utkání byl ještě vyloučen domácí Sandi Lovrič, ale Rosssoblu svou krátkou přesilovku využít nestihli.

Udinese ani proti Janovu doma neuspělo, a prohloubilo tak své čekání na vítězství. V dalším kole se 6. října představí na půdě Empoli, Rossoblu vyzvou o den později AC Milán.

Více informací k zápasu

Bologna FC - Empoli FC 3:0

01.10.2023 12:30

Góly: 21. Riccardo Orsolini, 66. Riccardo Orsolini, 90+2. Riccardo Orsolini

Fotbalisté Bologni zvítězili v sedmém kole Serie A nad hostujícím Empoli 3:0. V souboji klubů, jež se v úvodních šesti zápasech prosadily dohromady pouze čtyřikrát, dlouho dominovali oba brankáři, kteří zvláště v první půli vychytali celou řadu stoprocentních šancí. Chrti se ukončení série tří bezbrankových remíz přesto dočkali zásluhou hattricku Riccarda Orsoliniho. Dlouholetá opora domácích se trefila již v šesté sezoně v dresu Rossoblu za sebou, čímž navázala na stejný počin trojnásobného nejlepšího kanonýra nejvyšší italské soutěže Giuseppeho Signoriho z přelomu století.

Ani jeden z týmů neprožíval zrovna povedený start ročníku, nástup Azzurri byl ale skutečně tragický. První vítězství si totiž připsali až v minulém kole se Salernitanou, kterou skolil jejich doposud jediný střelec v ročníku Tomasso Baldanzi. Rossoblu sice prohráli pouze jednou, nicméně počet jejich remíz se na půdě Monzy vyšvihl na čtyři ze šesti odehraných zápasů. Ve prospěch domácích nehrála vzájemná bilance, jelikož Empoli porazili naposledy v dubnu 2019.

Jako první mohl po rohovém kopu v páté minutě udeřit Tyronne Ebuehi, který hlavičkoval do levé šibenice, výborně však zasáhl Lukasz Skorupski. Poté se do šance propracoval Francesco Caputo, jenž z levé strany pálil na bližší tyč, ale brankář domácích jeho ránu vytěsnil. Ve 20. minutě měli první příležitost také fotbalisté Bologni, když se díky tečované přihrávce dostal do úniku Dan Ndoye. Výtečným zákrokem se ovšem zaskvěl Etrit Berisha. Nedlouho nato však albánský brankář přece jen inkasoval, neboť po krásném sólu z levé strany umístil balon do sítě Orsolini. Hosté se radovali z vyrovnání ve 37. minutě, jenže jejich oslavy ukončil předcházející ofsajd. V závěru poločasu se po nepovedené standardce Empoli dostali do přečíslení Ndoye a Joshua Zirkzee. Akci zakončoval druhý jmenovaný, jehož střelu do pravého dolního rohu vychytal skvělý Berisha.

I po změně stran mohli diváci sledovat velký počet střeleckých pokusů, žádný z nich ovšem nebyl výrazně nebezpečný. Až po hodině hry se v pravé části velkého vápna objevil úplně volný Orsolini, který se však své možnosti lekl a míč netrefil vůbec dobře. Vzápětí se dostal do podobné šance znovu a tentokrát si s nabízenou příležitostí dokázal poradit. S klidem si zpracoval míč a po zemi ho umístil za záda gólmana Berishy. Poté už domácí zápas kontrolovali a nedovolili Azzurri duel zdramatizovat. V nastavení navíc ještě zkompletoval hattrick Orsolini, když si po spolupráci s Oussamou El Azzouzim připravil míč na levou nohu a poslal ho nekompromisně do šibenice.

Bologna tak prolomila remízovou kletbu a porazila Empoli. To se 6. října pokusí před vlastním publikem zvítězit proti v podobné formě hrajícímu Udinese. Domácí čeká o den později těžký test na půdě Interu.

Více informací k zápasu

Salernitana Calcio - Inter Milán 0:4

30.09.2023 20:45

Góly: 62. Lautaro Martínez, 77. Lautaro Martínez, 85. Lautaro Martínez (pen.), 89. Lautaro Martínez

Fotbalisté Interu zvítězili v sedmém kole Serie A na hřišti Salernitany 4:0, čímž napodobili milánské AC a opět se díky lepšímu skóre ocitli na prvním místě tabulky právě před svým odvěkým rivalem. Domácí outsider byl sice určitou dobu gigantovi vyrovnaným soupeřem a sám byl několikrát blízko vstřelené brance, zhruba po hodině hry ovšem zafungovala v poslední době velmi produktivní dvojice Marcus Thuram a Lautaro Martínez, přičemž druhý jmenovaný v utkání skóroval hned čtyřikrát.

Inter se vřítil do nového ročníku ve velkém stylu, a přestože naposledy prohrál se Sassuolem, stále byl první s nejlepší obranou i ofenzivou. Postrachem pro defenzivu soupeřů byl zejména Lautaro Martínez, který vsítil třetinu branek Nerazzurri a byl nejlepším střelcem soutěže. Rozjetý velkoklub se tentokrát snažila zastavit Salernitana. Ta ovšem ještě nezvítězila, minule navíc padla s Empoli, které do té doby ještě ani nevstřelilo gól.

O první šanci se ovšem přihlásili právě domácí, přímý kop Grigorise Kastanose však skončil ve zdi. Nebezpečnější byl na druhé straně o chvíli později Alexis Sánchez, jeho rána z první ale mířila nad branku. Střelecké pokusy Interu se sice začali kupit, hostujícím hráčům však scházela přesnost. Své šance si ale stále v menší míře vytvářeli i domácí, avšak ani jejich pokusy příliš starostí gólmanovi nenadělali. Největší šanci první 30minutovky si tak vytvořil až v jejím závěru Kostanos, jeho střela zamířila těsně vedle vzdálenější tyče. Další nebezpečně vyhlížející pokus ze strany Interu přišel ve 39. minutě, Hakan Calhanoglu ovšem nepropálil hradbu těl ve vápně.

Překvapivý průběh utkání probíhal i po změně stran, kdy se oba celky střídali v držení míče. Především však na vlastní polovině. Nerazzurri tak musel vysvobodit až střídající nejlepší střelec Serie A Martínez, který po osmi minutách na hřišti naběhl na přízemní centr Thurama a z bezprostřední blízkosti překonal domácího gólmana. Záhy se domácí tým dokonce radoval z vyrovnání, jeho branka ovšem musela být kvůli předcházejícímu ofsajdu odvolána. Naopak do konce utkání ještě přidal tři branky rozjetý Martínez, přičemž tu druhou z pokutového kopu. A původně vyrovnané utkání tak proměnil v jednoznačnou záležitost.

Inter tak nenechal nic náhodě a zvítězil i v Salernu. V příštím kole se 7. října doma utká s Bolognou, Granata se o den později představí v Monze.

Více informací k zápasu

AC Milán - SS Lazio 2:0

30.09.2023 18:00

Góly: 60. Christian Pulisic, 88. Noah Okafor

AC Milán v sedmém kole italské Serie A porazil Lazio 2:0 a domácí vzájemný duel opanoval napříč soutěžemi popáté za sebou. Nevydařený vstup obou týmů do zápasu prolomil po první půlhodině hry Rafael Leao, jehož pokus sice neskončil gólem, nicméně nastartoval hlad po rozhodující trefě. Na té nakonec přece jen měl podíl zmíněný portugalský křídelník, když v 60. minutě vybídl centrem ke skórování Christiana Pulišiče. Ve zbylém průběhu utkání si pak navíc připsal ještě jednu asistenci.

Rossoneri výhrou odskočili městskému rivalovi Interu v čele tabulky na rozdíl tří bodů, naopak Lazio zůstává hluboko ve spodní části ligového pelotonu.

Hráči Lazia v posledním kole prolomili sérii nezdarů, když na domácí půdě porazili Turín 2:0. Pro Orly to tak byla teprve druhé výhra od startu ročníku. Nebylo však pro ně příliš snadné na toto vítězství navázat, jelikož při sobotním večeru zavítali na hřiště AC Milán. Ten se po výbuchu v milánském derby oklepal a dvakrát v řadě uzmul tři body. Celkově v nové sezoně Rossoneri poznali hořkost porážky pouze jednou a tlačili se na čelo celé soutěže.

Úvodní minuty toho mnoho nenabídly. Po více jak polovinu první půle jako by na oba celky místo chuti po vstřelení gólu padla spíše únava. Toto tvrzení podporoval fakt naprosté absence vážných šancí. Obranné valy zůstaly kompaktní a kombinační hra byla pokaždé rozbitá lehce za středovým kruhem. To se změnilo až ve 33. minutě kdy Rafael Leao vyslal dělovku k levé tyči brány Ivana Provedela, ten s jejím vyražením ale neměl problém. Milánští měli ve 45. minutě obrovskou příležitost ke skórování, střelu Oliviera Girouda vyrazil brilantním zákrokem Ivan Provedel, s následnou dorážkou si nedokázal poradit Tijjani Reijnders, jenž se tak dobrovolně připravil o svou premiérovou branku v novém klubu.

Druhý poločas se nesl v duchu toho předchozího. Na nepříliš atraktivní podívanou s houževnatým soupeřem začali fanoušci Rossoneri reagovat pískotem. Tato skutečnost ale vyburcovala svěřence Stefana Pioliho k aktivitě, na kterou jinak pružná obrana Orlů už nedokázala reagovat. Leao přihrávkou krásně uvolnil Christiana Pulišiče a ten z bezprostřední blízkosti dopravil míč za záda Provedela. Střelec Miláňanů Pulišič mohl svůj gólový podíl navýšit v 77. minutě, proti ale byl opět skvělý přehled a reakce italského brankáře. V 88. minutě ale toho tlaku bylo už přespříliš, čehož využil Noah Okafor. Tomu servíroval nádhernou přihrávku skvěle hrající Leao a společně definitivně zlomili odpor týmu z hlavního města, který se nenachází zrovna v nejlepší formě.

AC Milán tak na Lazio doma vyzrál a připsal si třetí vítězství v řadě. Oba celky se vrátí do ligové akce po povinnostech v evropských pohárech. Rossoneri vyzvou 7. října na souboj FC Janov, Orli změří o den později síly s Atalantou.

Více informací k zápasu

US Lecce - SSC Neapol 0:4

30.09.2023 15:00

Góly: 16. Leo Skiri Østigard, 51. Victor Osimhen, 88. Gianluca Gaetano, 90+5. Matteo Politano (pen.)

Neapol zvítězila v sedmém kole Serie A na hřišti Lecce 4:0 a vyšvihla se na třetí místo tabulky. Gólový účet v týmu zpod Vesuvu si v 16. minutě otevřel obránce Leo Östigard. Po změně stran zaúřadoval také Victor Osimhen, jenž po pěti minutách na trávníku opět potvrdil, že jeho výkony posměšné video ze sociálních sítí neovlivnilo, a druhou trefou v řadě podtrhl tříbodový zisk svého celku. Giallorossi si tak po skvělém vstupu do nového ročníku připsali druhou prohru bez vstřeleného gólu v řadě a zároveň první ztrátu před vlastními fanoušky.

Lecce letos překvapovalo celou Itálii, když se i přes prohru s Juventusem drželo na pohárových příčkách. Stál před ním ovšem další těžký test, a to Neapol. Za tu se v minulém utkání konečně prosadil gruzínský klenot Khvicha Kvaratskhelia. Hosté však nepřijeli v nejlepší náladě, poněvadž v médiích bylo velmi žhavé téma možného odchodu kanonýra Osimhena. Nigerijský útočník, jenž se ani neobjevil v základní sestavě, totiž není spokojen s tím, jakým způsobem ho klub prezentoval na sociálních sítích.

Po nervózním začátku plném nepřesností na obou stranách zahrával v 16. minutě Piotr Zieliňski z levé strany přímý kop, kterému předcházela zbytečná hra rukou ze strany Marina Pongračiče. Polský záložník našel protaženým centrem na zadní tyči nikým nehlídaného Östigrada a norský obránce tvrdou hlavičkou poslal obhájce titulu z první velké šance do vedení. Ve 25. minutě vedl Pontus Almqvist po pravé straně rychlý brejk Lecce. Švédský záložník našel přihrávkou Nikolu Krstoviče, následnou přízemní střelu ke vzdálenější tyči ovšem bezpečně zneškodnil Alex Meret. O šest minut později se mohl vykoupit Pongračič, jenže chorvatský obránce poslal projektil zpoza malého vápna vysoko nad branku.

Neapolský klenot z Nigérie se dostal na hřiště až při poločasovém střídání. Osimhen se zapsal mezi střelce již v 51. minutě, když si našel načechraný centr z levé strany od Gruzínce Kvaratskhelii. O chvíli později se Giallorossi radovali ze snížení skóre, jenže gólu předcházela ruka Krstoviče. V 73. minutě Roberto Piccoli přeskočil v souboji Giovanniho Di Lorenza, ale hlavička italského útočníka rozvlnila pouze boční síť neapolské branky. Na sklonku utkání skóre uzavřeli Gianluca Gaetano a z penalty Matteo Politano.

Lecce se tak z prohry na stadionu Juventusu oklepat nedokázalo a poprvé v sezoně doma padlo. Neapol příště čeká 8. října Fiorentina. Domácí přivítají o dva dny dříve Sassuolo.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Inter Milán
7
6
0
1
19 : 3
18
2
AC Milán
7
6
0
1
15 : 8
18
3
SSC Neapol
7
4
2
1
16 : 6
14
4
Juventus FC
7
4
2
1
12 : 6
14
5
ACF Fiorentina
7
4
2
1
15 : 10
14
6
Atalanta Bergamo
7
4
1
2
11 : 5
13
7
US Lecce
7
3
2
2
8 : 9
11
8
Bologna FC
7
2
4
1
6 : 4
10
9
Frosinone Calcio
7
2
3
2
9 : 10
9
10
Turín FC
7
2
3
2
6 : 7
9
11
US Sassuolo
7
3
0
4
11 : 13
9
12
AC Monza Brianza
7
2
3
2
5 : 7
9
13
AS Řím
7
2
2
3
15 : 11
8
14
Janov CFC
7
2
2
3
10 : 11
8
15
Hellas Verona
7
2
2
3
4 : 6
8
16
SS Lazio
7
2
1
4
7 : 10
7
17
Udinese Calcio
7
0
4
3
4 : 12
4
18
Salernitana Calcio
7
0
3
4
4 : 14
3
19
Empoli FC
7
1
0
6
1 : 16
3
20
Cagliari Calcio
7
0
2
5
2 : 12
2

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
zurix_new

Konečně to vypadá, že se Khvicha znovu chytil

Reagovat
Tomanatura

Mhkh s Lautarem dosli na hriste a zapas pro Salerno skoncil. Lautaro za 4 goly

Reagovat
Deki

Lautaro dneska klobouček vypadalo to od něj tak jednoduše...

Btw kdo dal naposledy 4 góly v jednom zápase? Icardi asi ne a u legend z triplety a předtím v nultých letech si také nevybavuji

Reagovat
cresposuper

Milito proti Palermu dal podla mna vsetky 4

Reagovat
Votas

Icardi dal Dorii

Reagovat
Nuno čomes

Líbil se vám včera Asllani?

Reagovat
Rudy

Zaloha celkove hrala mnohem rozumneji nez posledne. Hned to bylo na hristi videt. Pozicne nesrovnatelne, mensi chaos, nemuseli se moc nadrit a uz vubec ne blaznive sprintovat. K tomu zoufalstvi s pulkou tymu v offside rade se doufam nebudou nikdy vracet. DeVrij Pavard Acerbi vlevo kupodivu fajn, tam by mohl hrat, na stred nema zodpovednost.

Reagovat
M11

!!! FORZA JUVE

Reagovat
M11

!!!

Reagovat
Talker

Koukám, že italská sekce umřela kompletně. Jak si vedou RLC a Puli?

Reagovat
Salfovic

To Šášulo je prostě kouzelný

Reagovat
GEGE

Pěkně Lorenzo konečně to tam padlo. Odměna za tu černou práci

Reagovat
Kapřík

Je něco nového s Pogbou, neví někdo?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele