Serie A - souhrn 4. kola: Inter jasně ovládl derby

16.09.2023, 17:01, aktualizováno 18.09.2023, 22:45
Komentáře a souhrny
Francesco Acerbi v souboji s Olivierem Giroudem (© AFP)

Lazio před reprezentační pauzou vyhrálo v Neapoli, na půdě dalšího předního týmu ale už neuspělo, Juventusu podlehlo 1:3. Stará dáma díky tomu šla do čela tabulky, velmi rychle jí však ve vedení vystřídal Inter, který si hravě poradil se svým městským konkurentem. AS Řím v neděli sedmi góly skolilo Empoli...

Hellas Verona - Bologna FC 0:0

18.09.2023 20:45

Góly: -

Verony remizovala v utkání čtvrtého kola italské Serie A na domácím hřišti s Bolognou 0:0. Jediným hráčem, který dokázal "dopravit" míč do sítě, byl v první půli útočník žlutomodrých Federico Bonazzoli, tomu však gól následně sebral videorozhodčí pro ofsajd. Domácí mužstvo pak ve zbytku duelu podržel několika důležitými zákroky gólman Lorenzo Montipó. Oba týmy poprvé od roku 2014 hrály ve vzájemném střetnutí bez branek a nadále zůstávají na pozicích ve středu tabulky.

Oba týmy vstoupily do sezony poměrně dobře, přičemž lépe postavená byla domácí Verona. Ta ve třech zápasech získala dvě výhry a se šesti body jí patřila sedmá pozice. Bologna měla o dva body méně, v posledním kole se však naladila vítězstvím nad Cagliari, zatímco Verona nestačila 1:3 na Sassuolo.

První vážnější příležitostí utkání byla střela domácího Federica Bonazzoliho, tu však obětavým zákrokem zneškodnil švýcarský středopolař Michel Aebischer. Na druhé straně hřiště se zase připomněl jeho krajan Dan Ndoye, mířil ale pouze nad. Po půlhodině hry pak Lukasz Skorupski vyrazil nebezpečnou hlavičku pouze k Bonazzolimu, jehož dorážka byla gólová, k jeho smůle však vybíhal z ofsajdového postavení, a branka tak nemohla platit.

Na konci poločasu se rozhodl Jesper Karlsson protáhnout domácího gólmana jedovatou střelou z hranice šestnáctky, Montipó si s ní ale poradil.

První střelecký pokus druhé půle si připsal Cyril Ngonge, z poměrně dobré pozice ovšem mířil vysoko nad. Spoustu práce měl pak opět Montipó a byla to zase Karlssonova, tentokrát přízemní, střela. I ji ovšem dokázal odchovanec Novary zlikvidovat. V 72. minutě se po krásné přihrávce od Joshuy Zirkzeeho dostal do šance Ndoye, i on si ale ranou z vnitřku pokutového území vylámal zuby na italském brankáři. Ten i po zbytek utkání neinkasoval a připsal si první čisté konto v letošní sezoně.

Utkání tak skončilo remízou a oba týmy si rozdělily po bodu. Verona v příštím kole nastoupí 23. září na hřišti AC Milán, Bologna má o den později doma Neapol.

Více informací k zápasu

Salernitana Calcio - Turín FC 0:3

18.09.2023 18:30

Góly: 15. Alessandro Buongiorno, 41. Nemanja Radonjić, 50. Nemanja Radonjić

Hráči Salernitany prohráli na domácím hřišti v zápase čtvrtého kola Serie A s Turínem FC 0:3 a nadále v letošním ročníku čekají na tříbodový zisk. Vysokou výhru hostí odstartoval již v 15. minutě produkt turínské akademie Alessandro Buongiorno, pro kterého se jednalo o teprve druhou branku v nejvyšší soutěži. Tři body pro Býky poté pojistil ještě dvěma góly Nemanja Radonjić. Tým ze Salerna tak přišel o dlouhou sérii ligové neporazitelnosti na Stadio Arechi, jež trvala už od února.

Oba celky zažívaly podobný vstup do sezony, jelikož je v tabulce od sebe dělily dva body. Lépe na tom byl hostující Turín, který v posledním kole vyhrál 1:0 doma nad Janovem, a ve třech utkáních tak ochutnal všechny možné scénáře. Tým ze Salerna naopak na svou první výhru teprve čekal, dosud posbíral jen dvě remízy a naposledy venkovní prohru s Lecce. Na domácím hřišti se ale svěřenci Paula Sousy mohli opřít o výbornou formu, ligového přemožitele zde totiž nenašli již osm zápasů.

Hostující brankář Vanja Milinković-Savić se musel jako první výrazněji činit, kroucenou ránu Antonia Candrevy ovšem dokázal zneškodnit. To na druhé straně byli hosté o pár minut později úspěšnější. Po rohu se v malém vápně vynořil osamocen stoper Buongiorno, který v jednoduché pozici neselhal.

Příležitost ke srovnání pak nevyužil Pasquale Mazzocchi, po zemi totiž mířil o pár čísel mimo levou tyč. A tak se ke slovu opět přihlásili "Býci". Konkrétně ve 41. minutě Radonjič, a ten výstavním obstřelem na zadní tyč zpoza šestnáctky nedal Guillermu Ochoovi jakoukoliv šanci. V závěru první půle následně hosty zachránila proti střele Jovana Cabrala branková konstrukce.

Salernitana vběhla do druhého poločasu hned se třemi změnami, krátké období zvýšené aktivity ale utnul po pěti minutách opět Radonjić. Nutno říci, že mu k tomu svým slabým zákrokem, který předvedl proti ráně srbského záložníka doprostřed brány, dosti pomohl mexický strážce domácí branky.

V 58. minutě pak už Srb málem slavil hattrick, ten mu ovšem překazil videorozhodčí odhalením jeho ofsajdového postavení. I přes snahu domácích hráčů se skóre do konce zápasu již nezměnilo, tým z Turína si tak odvezl domů ke třem vstřeleným gólům i plný bodový zisk.

Salernitana se tedy ani na čtvrtý pokus nedočkala svého letošního prvního vítězství, tři body bere Turín. Ten v příštím kole přivítá 24. září doma AS Řím, Salernitana o dva dny dříve Frosinone.

Více informací k zápasu

AS Řím - Empoli FC 7:0

17.09.2023 20:45

Góly: 2. Paulo Dybala (pen.), 8. Renato Sanches, 35. Alberto Grassi (vl.), 55. Paulo Dybala, 79. Bryan Cristante, 82. Romelu Lukaku, 86. Gianluca Mancini

AS Řím v novém ligovém ročníku poprvé zvítězil, když ve čtvrtém kole Serie A porazil Empoli vysoko 7:0. Vlci rozhodli o svém vítězství již v průběhu úvodní desetiminutovky, ve které se prosadili hned dvakrát. Na proměněnou penaltu Paula Dybaly navázal úspěšnou hlavičkou Renato Sanches, pro něhož se po začátku hostování z PSG jednalo o první trefu ve žlutočerveném dresu. Na listinu střelců se premiérově při svém prvním startu v základní sestavě za římský celek zapsal také Romelu Lukaku. Azzurri naopak na úspěšného střelce stále čekají, v důsledku čehož bez zisku bodu okupují poslední místo tabulky.

Hráči AS Řím zažívali až hrozivý vstup do ligové sezony, když ze tří utkání bodovali pouze jednou, přičemž hned dvakrát ztratili proti papírově slabším soupeřům. Radost Josému Mourinhovi udělala alespoň nová akvizice Lukaku, jenž v posledním utkání na reprezentačním srazu vstřelil dva góly a jednou asistoval. Na gólový zápis chtěl belgický útočník navázat i v novém působišti, kde poprvé dostal čas hned od prvních minut. Jeho terčem byla brána Empoli, které dosud nezvítězilo, a dokonce nevstřelilo jediný gól.

Také do duelu v italské metropoli vstoupili Azzurri hororově, když již po půl minutě nabídli soupeři po ruce Sebastiana Walukiewicze výhodu v podobě pokutového kopu. Dybala zachoval na hranici 11 metrů chladnou hlavu a ranou k tyči poslal Vlky do vedení. V osmé minutě lovil hostující gólman míč ze sítě podruhé, když jej po nadýchaném centru Rasmuse Kristensena překonal hlavou Sanches. Giallorossi i přes dvoubrankový náskok tempo hry kontrolovali a zakrátko mohli udeřit potřetí, když takřka ideálně zakroucený centr Leandra Paredese z rohového kopu zastavila až tyč. Ve 25. minutě usiloval o zapsání do střelecké listiny Lukaku, pokus Belgičana ale mířil nad. Hráči Empoli se do blízkosti branky Ruie Patrícia nedostávali a ještě před odchodem do šaten navíc znovu inkasovali. Ukázkovým vlastencem se prezentoval Alberto Grassi.

Giallorossi byli mimořádně efektivní a v 55. minutě navýšili své vedení po tom, co Dybala pohlednou individuální akci zakončil přesnou přízemní ranou k tyči. Krátce před hodinou hry byl Argentinec dokonce blízko hattricku, Etrita Berishu ale po střele z přímého kopu zachránilo od dalšího inkasování břevno. Branková konstrukce byla o chvíli později ve hře i na druhé straně, jelikož pumelice střídajícího Tommasa Baldanziho orazítkovala pravou tyč. Skóre se tak znovu měnilo v 80. minutě, kdy útrapy Empoli prohloubil parádní ranou do šibenice Bryan Cristante. Gólové představení domácích nebralo konce, neboť jen o několik desítek vteřin později zakončil Lukaku rychlý protiútok Vlků přesnou přízemní střelou. Odevzdaní hosté inkasovali ještě jednou, když se po rohovém kopu prosadil hlavou Gianluca Mancini.

Řím tak potvrdil jednoznačnou roli favorita a poprvé v ročníku získal tři body. Další ligový zápas odehrají oba celky 24. září. Vlci změří síly s Turínem, Empoli doma přivítá Inter.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - Atalanta Bergamo 3:2

17.09.2023 18:00

Góly: 35. Giacomo Bonaventura, 45. Lucas Martínez, 76. Christian Kouamé - 20. Teun Koopmeiners, 53. Ademola Lookman

Fiorentina zvládla utkání čtvrtého kola Serie A, když po několika zvratech zdolala Atalantu 3:2. Domácím výrazně pomohl k odčinění debaklu z posledního duelu proti Interu bývalý hráč klubu z Bergama Giacomo Bonaventura, jenž se prosadil také v pražském finále Konferenční ligy proti West Hamu. Definitivní úder však zasadil soupeři až v 76. minutě Christian Kouamé, jenž využil nepochopitelného zaváhání defenzivy hostů. Antonín Barák se dostal po několikatýdenní absenci na hrací plochu až o 12 minut později.

Úvodní zápasy Atalanty se daly popsat jako horská dráha. Bergamo odstartovalo sezonu výhrou na půdě Sassuola, poté přišla překvapivá prohra na hřišti nováčka z Frosinone, kterou ale dokázali Nerazzurri odčinit v minulém kole hladkým vítězstvím nad Monzou. Naopak Fiorentina inkasovala v předchozím klání tvrdý direkt, když padla s Interem vysoko 0:4. Kvůli tomuto špatnému výsledku měla dokonce před startem kola nejhorší obranu v lize. O nápravu se chtěla pokusit před zraky vlastních fanoušků, kde prohrála naposledy v květnu.

Přesto se Atalanta na Stadio Artemio Franchi prosadila jako první, ale nutno podotknout, že se značnou dávkou štěstí. Nizozemský středopolař Teun Koopmeiners se dostal k zakončení z hranice pokutového území a míč z jeho kopačky po mírné teči zaplaval za záda brankáře Fialek. Zajímavostí bylo, že se jednalo již o 100. přesný zásah v letošním ročníku nejvyšší italské soutěže. Ve 35. minutě přišel moment bývalého hráče Bergama Bonaventury, který strávil v lombardském městě dlouhých osm let. když přesným zásahem využil fantastického zpracování míče v pokutovém území a přesně zakončil. Obrat byl dokonán ještě před změnou stran. Obránce Lucas Martínez Quarta posílil ofenzivní snahy týmu z Toskánska a hlavou udeřil centrovaný míč jako zkušený ostrostřelec.

Fialky se mohly pouze domnívat, co předvedl Gian Piero Gasperini o poločasové přestávce, protože hosté se vrátili na hrací pažit jako posedlí. Od 53. minuty se mohlo začít od začátku, protože stav duelu vyrovnal Ademola Lookman, jenž se dostal do slibné pozice po chytrém sklepnutí od Martena de Roona. V 73. minutě zahrozil Josip Brekalo ostrým projektilem, na který musel odpovědět zákrokem Marco Carnesecchi. Defenziva Bergama nakonec zaplatila nejvyšší možnou cenu za neskutečné zaspání celého obranného bloku. Špatná komunikace a nedostatečný důraz byly faktory, které pomohly Kouamému do ideální střelecké pozice, z níž se nemýlil.

Fialky tak těžký zápas zvládly a po dvou ztrátách si připsaly tři body. Oba celky mají na programu další ligový zápas 24. září. Fiorentina se utká s Udinese, Bergamo poté změří síly s Cagliari.

Více informací k zápasu

Frosinone Calcio - US Sassuolo 4:2

17.09.2023 15:00

Góly: 45+4. Walid Cheddira (pen.), 70. Luca Mazzitelli, 76. Luca Mazzitelli, 90+6. Pol Lirola - 7. Andrea Pinamonti, 24. Andrea Pinamonti

Fotbalisté Sassuola ve čtvrtém kole Serie A prohráli na půdě Frosinone 2:4. Neroverdi se před utkáním pyšnili dosavadní neporazitelností ve vzájemných střetnutích a k zachování této bilance výrazně nakročili dvěma trefami Andrey Pinamontiho z úvodní půlhodiny. Domácí však na inkasované branky zareagovali fantasticky a v 70. minutě vyrovnal Luca Mazzitelli, pro nějž se jednalo o první gól v nejvyšší soutěži od sezony 2016/2017. Pro 27letého záložníka to ovšem bylo málo a o chvíli později celý zápas rozhodl.

Nováček soutěže z Frosinone vstoupil mezi italskou smetánku velmi sympaticky. Po očekávané prohře s Neapolí přišla velmi překvapivá výhra nad Atalantou a také cenný bod ze zápasu s Udinese. I Sassuolo si zlepšilo náladu, když v minulém kole odčinilo dvě ligové porážky a zvítězilo doma s Veronou 3:1. Do karet navíc černozeleným hrál fakt, že s Giallazzurri v novodobé historii v soutěžním utkání neprohráli.

Duel pro Neroverdi značně ulehčil Pinamonti ještě v úvodní desetiminutovce, který se po skvělé průnikové přihrávce za obranu nemýlil v situaci jeden na jednoho. Italský útočník dokonce ve 23. minutě zdvojnásobil náskok hostů. Oproti první trefě se při této jednalo o krásný akrobatický pokus z hranice pokutového území, když se položil do míče a poslal jej nechytatelně do vzdáleného spodního rohu branky. Canarini úspěšně snížili stav duelu ještě před poločasovou přestávkou. Přestože pár minut předtím málem inkasovali, tak po konzultaci s videorozhodčím jim byla přisouzena penalta. Alessio Cragno zvolil špatnou stranu a Walid Cheddira tedy slavil svou premiérovou trefu ve žlutomodrých barvách domácího celku.

Marocký útočník se dožadoval penalty i v 58. minutě zápasu, tentokrát však zůstala píšťalka hlavního sudího právoplatně nepoužita. Příznivci nováčka ligy se přece jen dočkali vyrovnávací trefy. Mazzitelli se inspiroval Pinamontiho druhým zásahem z hranice velkého vápna. Záložník celku z regionu Lazio přidal o několik málo minut později i rozhodující branku. Kapitán Frosinone dokonal pravděpodobně nejlepší zápas své kariéry, když skóroval ve skluzu odražený míč od brankáře hostů právě ze střely italského středopolaře. Pol Lirola přidal i kosmetickou úpravu výsledku na dvougólový rozdíl v nastaveném čase.

Frosinone tak i po reprezentační pauze potvrdilo dobrou formu a doma získalo tři body. V následujícím kole se 22. září střetne se Salernitanou, Sassuolo doma vyzve o den později silný Juventus.

Více informací k zápasu

AC Monza Brianza - US Lecce 1:1

17.09.2023 15:00

Góly: 24. Andrea Colpani - 3. Nikola Krstović (pen.)

Fotbalisté Lecce udrželi svou neporazitelnost i na půdě Monzy, kde ve čtvrtém kole Serie A remizovali 1:1. Hosty do vedení poslal hned zkraje utkání proměněnou penaltou nejlepší střelec týmu Nikola Krstovič, bývalý hráč Dunajské Stredy. Za Brianzoli záhy dokázal srovnat Andrea Colpani, ze strany Lombarďanů to však navzdory početní převaze trvající mezi 55. a 85. minutou bylo vše, a utkání tak dospělo k nerozhodnému výsledku.

Největším překvapením prvních kol nového ročníku nejvyšší italské soutěže bylo Lecce, které ani jednou neprohrálo a se sedmi body se nacházelo v horních patrech tabulky. Na pozitivní vlně se chtělo svést i v Monze, na kterou umělo zahrát, jelikož s ní v tomto století prohrálo pouze jednou. Domácí za sebou měli jednu výhru a dvě porážky, obě ovšem přišly proti silným celkům Interu a Atalantě. Proti papírově slabšímu Lecce tak chtěli Biancorossi nepříjemnou bilanci prolomit.

Luca Caldirola zůstal myšlenkami stále v šatně, když hned ve druhé minutě vyrobil penaltu po velké chybě v rozehrávce. K té se postavil Nikola Krstovič a s přehledem proměnil do pravé poloviny branky. I přes herní převahu hostů to nakonec byli domácí, kteří se prakticky z ničeho nic dostali k vyrovnání. Na konci kombinační akce stál zatím jediný střelec Monzy aktuální sezony Andrea Colpani a míč úspěšně uklidil do brány. Obraz hry se po vyrovnání zcela otočil a byla to Monza, která hned několikrát mohla výsledek zápasu ještě do poločasu otočit, což se jí ale nakonec nepodařilo.

Pokračování neporazitelnosti pro své spoluhráče výrazně ohrozil kapitán Lecce Federico Baschirotto, který se v 55. minutě nechal vyloučit. O chvíli později měl otočení skóre na kopačce Dany Mota, ten ale z dobré pozice nedokázal nadvakrát proměnit svou šanci. Krátce nato se před brankou nejlépe zorientoval Andrea Carboni, a ten už balon na místo určení dopravil. Po velkých oslavách a kontrole VARu přišel ale signál pro offside a pokračovalo se za vyrovnaného stavu. Smolný zápas dovršil Caldirola, jenž v 85. minutě viděl červenou kartu a obral svůj tým o početní výhodu.

Tlak domácích tak nakonec k výhře nevedl a zápas nakonec skončil bez vítěze. Monza sehraje další ligový zápas 23. září proti Laziu, Lecce přivítá o den dříve Janov.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - Udinese Calcio 0:0

17.09.2023 12:30

Góly: -

Fotbalisté Cagliari remizovali ve čtvrtém kole Serie A s Udinese 0:0. Jen v průběhu první půle se domácí protlačili ke třem hlavičkovým zakončením z dobrých pozic, trestuhodně však ani jednou netrefili prostor brány. To jistě nepotěšilo Claudia Ranieriho, jenž se několik dní před utkáním stal díky postupu jeho družiny zpět mezi italskou elitu čestným občanem Cagliari. Prosadit se nedokázali ani Bianconeri, jimž se stále nepodařilo zalepit díru po nyní již hráči anglického Evertonu Betovi, a oba týmy tak dál čekají na premiérové vítězství v ročníku. Jakub Jankto sledoval celé utkání z lavičky.

Nováček soutěže z Cagliari vstoupil do sezony sympatickou remízou na půdě Turínu FC. Poté ovšem přišly dvě porážky, a Ranieriho svěřenci si tak chtěli vylepšit náladu v zápase s Udinese. To se od startu nového ročníku také trápilo, což potvrzovala tři utkání v řadě bez vítězství s pouhým jedním vstřeleným gólem. Jeho kádr již navíc opustil osvědčený kanonýr Beto, jehož měl pomoci nahradit Keinan Davis, novic z Aston Villy ale ještě nebyl připraven ani na lavičce.

Udinese se dostalo již v úvodu do rychlého protiútoku dva na dva. Francouzský mistr světa z roku 2018 Florian Thauvin však nevyužil sklepnutí dlouhána Lorenza Luccy a zakončil pouze do blokujícího obránce. Ve 12. minutě zazdil neskutečnou příležitost odchovanec Cagliari Alessandro Deiola, který z bezprostřední blízkosti nedokázal trefit odkryté zařízení. Následující klidnější pasáž hry naplnila předzápasové očekávání vzhledem k útočným výkonům obou celků v prvních třech kolech nového ročníku. Až v závěru první půle přišli příznivci Casteddu, kteří opustili tribuny ještě před poločasovým hvizdem, o nebezpečnou střelu Zita Luvumba, jenž ale orazítkoval pouze tyč. Předcházející školácké chyby v rozehrávce se dopustil kapitán Walace.

Po návratu na hrací pažit pokračoval celek ze Sardinie v tlaku ze závěru úvodního dějství. Po rohovém kopu se k zakončení hlavou dostal opět Deiola, italský záložník ale ani tentokrát nedokázal prolomit bezbrankový stav. Další příležitost spálil v 67. minutě, kde jeho pokus pravou nohou těsně minul vzdálenější tyčku a potvrdil tedy svůj špatný den v ofenzivě. V jedné z největších šancí duelu se objevil Lucca, když se nechal fantasticky vychytat Borisem Radunovičem v situaci jeden na jednoho. Dalekonosný pokus Paula Azziho sice rozvlnil síť, jednalo se ale pouze o boční a diváci se tedy až do trojnásobného hvizdu hlavního sudího žádné trefy nedočkali. V nastaveném čase se ještě nechal zbytečně vyloučit Mateusz Wieteska.

Oba celky potvrdily střelecké problémy, které se pokusí napravit 24. září. Udinese změří síly s Fiorentinou, Rossoblu poté svedou souboj s Atalantou.

Více informací k zápasu

Janov CFC - SSC Neapol 2:2

16.09.2023 20:45

Góly: 40. Mattia Bani, 56. Mateo Retegui - 76. Giacomo Raspadori, 84. Matteo Politano

Hráči Janova remizovali ve čtvrtém kole Serie A na domácím hřišti s Neapolí 2:2. Výsledek byl však pro příznivce týmu z Ligurie po závěrečném hvizdu lehkým zklamáním, neboť v 56. minutě vedl nováček soutěže o dva góly po trefách Mattii Baniho a Matea Reteguiho. Partenopei se však nevzdali a díky dvojici krásných branek dokázali klání alespoň zremizovat. Zklamáním pro trenéra aktuálního ligového mistra byl ale výkon neviditelného Victora Osimhena, jenž nenavázal na povedený reprezentační duel proti Svatému Tomáši a Princovu ostrovu, v němž nigerijský útočník zaznamenal hattrick.

Neapol se v minulém kole překvapivě sklonila před Laziem, které mistrovi připravilo lekci z produktivity. Jediný gól Partenopei v zápase vstřelil Piotr Zieliňski, jenž si chtěl proti Janovu spravit chuť z nepovedené reprezentační přestávky. Navrátilec mezi italskou elitu ovšem nemusel být pro hosty příliš lehkou kořistí, jelikož ve druhém kole dokázal dokonale zaskočit právě vicemistry z Říma.

Domácí mohli favorita šokovat krátce po úvodním hvizdu, ale Albert Gudmundsson po přízemním centru Stefana Sabelliho z dobré pozice minul. Partenopei sice drželi míč na svých kopačkách častěji, šance si však vytvářet nedokázali. Naopak ve 40. minutě se po centru od rohového praporku prodral k hlavičce v malém vápně Bani, který v pádu poslal balon za bezmocného Alexe Mereta.

Ani poločasová přestávka úřadujícímu mistrovi příliš nepomohla, jelikož v 56. minutě lovil míč Meret ze své sítě podruhé. Tentokrát Kevin Strootman připravil balon na hranici malého vápna pro Reteguiho, jenž po bleskurychlé otočce zamířil přesně k levé tyči a zvýšil náskok. Opařená Neapol si vůbec nevěděla rady se skvěle fungující defenzivou nováčka a s nadšením hrající Janované si duel užívali. Úsměv jim ovšem klesl v 76. minutě kvůli přesné bombě na přední tyč Giacoma Raspadoriho, který tak uchoval naděje Gli Azzurri na bodový zisk. Ten hosté nakonec ukořistili, když šest minut před koncem vyrovnal další střídající hráč Mateo Politano.

Janov tak po Laziu obral o body dalšího velkého kandidáta na titul. V příštím kole se Rossoblu střetnou 22. září s Lecce, Neapol se o dva dny později utká s Bolognou.

Více informací k zápasu

Inter Milán - AC Milán 5:1

16.09.2023 18:00

Góly: 5. Henrich Mchitarjan, 38. Marcus Thuram, 69. Henrich Mchitarjan, 79. Hakan Çalhanoğlu (pen.), 90+3. Davide Frattesi - 57. Rafael Leão

Hráči Interu zvítězili ve čtvrtém kole Serie A nad městským rivalem AC Milán 5:1. V Derby della Madonnina se na úvodní trefu čekalo pouze do páté minuty, kdy se zásluhou Henrikha Mkhitaryana ujali vedení Nerazzurri. Na první z celkem dvou tref arménského záložníka navázal ještě v úvodní půli pohlednou akcí Marcus Thuram, o nějž v létě oba týmy sváděly přestupovou bitvu. Inter tak i díky druhému ligovému gólu bývalého útočníka Mönchengladbachu ovládl už pátý vzájemný souboj v roce 2023 a posunul se do čela tabulky.

Milánské celky prošly úvodními koly bez ztráty bodu, vstřelily osm branek a během reprezentační přestávky se vyhřívaly na prvních dvou příčkách tabulky. Z pozice lídra šel do derby Inter, jenž na rozdíl od AC ještě neinkasoval. V tomto roce se spolu týmy střetly už čtyřikrát, vždy se ale na konci radovali hráči Nerazzurri. Prodloužit tuto lichotivou šňůru chtěli i s Lautarem Martínezem, který před čtvrtým kolem vládl tabulce střelců.

Do bitvy o Milán vstoupili lépe svěřenci trenéra Simoneho Inzaghiho, kteří se již v páté minutě ujali vedení. Federico Dimarco našel na hranici malého vápna osamoceného Mkhitaryana, jenž střelou do protipohybu gólmana AC otevřel skóre. Arménský záložník byl při chuti a jen o chvíli později zahrozil znovu, po centru z levé strany ale hlavou branku minul. Úvodní půlhodina další výraznější příležitosti nenabídla, Rossoneri si střelecké zakončení vypracovali až krátce po jejím uplynutí, Theo Hernández ale v pádu nasměroval míč jen vedle tyče. Hráči Interu se do složitějších útočných akcí nepouštěli a nechávali tvořit svého soupeře, přesto ještě v první půli navýšili své vedení, když pohlednou individuální akci zakončil Thuram ranou do vzdálenější šibenice.

V úvodu druhého poločasu začal trávník na San Siru zkrápět vydatný déšť, ve kterém si ani jeden z týmů příležitosti nevytvářel. To změnil až krátce před hodinou hry Rafael Leao, jenž po přesprintování obránce Mattea Darmiana snížil střelou na zadní tyč. Kontaktní trefou povzbuzení Rossoneri převzali herní taktovku, možnosti k vyrovnání si ale nevytvářeli. Inter byl oproti svému městskému rivalovi výrazně nebezpečnější, s projektilem Carlose Augusta z voleje si ale Mike Maignan poradil. Krátce nato ale již gólman AC Milán lovil míč ze sítě, když se tečovanou ranou k tyči prosadil podruhé v utkání Mkhitaryan. Zmar Rossoneri prohloubil v 79. minutě Hakan Calhanoglu, jenž po faulu Hernándeze proměnil pokutový kop. Kalich hořkosti si Il Diavolo vypili až do dna, neboť v nastavení jejich debakl dokonal Davide Frattesi.

Inter tak znovu zvítězil a osamostatnil se v čele tabulky. V dalším kole jej čeká 24. září souboj s Empoli, AC se o den dříve utká s Veronou.

Více informací k zápasu

Juventus FC - SS Lazio 3:1

16.09.2023 15:00

Góly: 10. Dušan Vlahović, 26. Federico Chiesa, 67. Dušan Vlahović - 64. Luis Alberto

Fotbalisté Juventusu porazili ve čtvrtém kole Serie A Lazio 3:1 a nadále si udržují skvělou formu. K vítězství Staré dámy přispěl třetím gólem v sezoně Federico Chiesa, čímž překonal svůj střelecký zápis ze zraněními pokažené minulé sezony, a potvrdil tak slova hlavního trenéra, podle kterého se mu letos bude dařit mnohem více. Hlavní hvězdou duelu však byl jeho kolega z útočné vozby domácích Dušan Vlahovič, jenž zaznamenal dva přesné zásahy.

Lazio si po překvapivých prohrách s Lecce a Janovem připsalo poměrně nečekaný triumf v Neapoli. Na skalpu úřadujícího mistra se dvěma asistencemi podílel skvěle hrající Felipe Anderson, jenž byl připraven v základní sestavě i proti Juventusu. Ten dosud neprohrál, avšak znovu se nemohl spolehnout na služby Paula Pogby. Tentokrát to však nebylo kvůli zranění, ale z důvodu pozitivního dopingového testu.

Začátek duelu vyšel lépe domácímu celku, když se už v 10. minutě prosadil Vlahovič povedenou volejí přesně k tyči. Vzápětí mohl kanonýr Staré dámy skórovat znovu, ale jeho prudká hlavička proletěla nad břevnem. Krátce před půlhodinou hry o sobě dal vědět druhý střelec Juventusu. Chiesa se tvrdě opřel do balonu z hranice vápna a propálil vše před sebou. Domácí útočníci zůstali při chuti, když Vlahovič zkoušel své štěstí z otočky. Vytáhlý Srb ovšem zamířil pouze do míst, kde stál Ivan Provedel.

Na úvod druhé půle mohlo být u černobílých ještě veseleji, ale Adrien Rabiot z bezprostřední blízkosti nechal vyniknout Provedela. Ovšem i Orli o sobě dali vědět. Daichi Kamada vběhl s míčem do soupeřova vápna a tvrdě vypálil, nicméně na poslední chvíli do jeho rány skočil jeden z obránců. Proti pumelici Luise Alberta zpoza vápna už se ale nikdo nepostavil, a ta tak zaplula až do pravého horního rohu. Na snížení okamžitě odpověděl Vlahovič, jemuž se při zakončení ze střední vzdálenosti nevedlo hůře. Po zbytek utkání si Stará dáma výsledek pohlídala bez komplikací.

Juventus tak uspěl i proti Laziu a zůstal neporažen. V příštím kole jej čeká 23. září utkání se Sassuolem, Římané se ve stejný den střetnou s Monzou.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Inter Milán
4
4
0
0
13 : 1
12
2
Juventus FC
4
3
1
0
9 : 2
10
3
AC Milán
4
3
0
1
9 : 7
9
4
US Lecce
4
2
2
0
7 : 4
8
5
SSC Neapol
4
2
1
1
8 : 5
7
6
Frosinone Calcio
4
2
1
1
7 : 6
7
7
Turín FC
4
2
1
1
5 : 4
7
8
ACF Fiorentina
4
2
1
1
9 : 9
7
9
Hellas Verona
4
2
1
1
4 : 4
7
10
Atalanta Bergamo
4
2
0
2
8 : 5
6
11
Bologna FC
4
1
2
1
3 : 4
5
12
AS Řím
4
1
1
2
11 : 6
4
13
Janov CFC
4
1
1
2
4 : 7
4
14
AC Monza Brianza
4
1
1
2
3 : 6
4
15
SS Lazio
4
1
0
3
4 : 7
3
16
Udinese Calcio
4
0
3
1
1 : 4
3
17
US Sassuolo
4
1
0
3
5 : 9
3
18
Cagliari Calcio
4
0
2
2
1 : 4
2
19
Salernitana Calcio
4
0
2
2
3 : 8
2
20
Empoli FC
4
0
0
4
0 : 12
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (79)

Přidat komentář
M11

!!! FORZA JUVE !!!

Reagovat
dawejuve9

Yeeees!!! Bianconeri nahoruuu

Reagovat
Furia Ceca

To je fajn vidět nás po dlouhý době na 1. místě Sice jen na 3 hodiny... ale časem tam snad vydržíme na dýl

Reagovat
Koubinhor

Thuram

Reagovat
AngryPrd

Krasne zavesil

Reagovat
AngryPrd

AC ide na Inter s 3 obrancami? ved to je samovrazda. A ked uz, ich hra by mala nejako vyzerat a nie tak akoby sa pokakali uz pred zapasom. Prvy gol zmatok v obrane. Druhy gol krasny ale pri spravnom braneni by ta strela nepresla cez braniaceho a tecoval by ju. Dufam, ze aj trenera vymenia ked uz sa rozhodli moneyball praktizovat, lebo toto co predvadza s vylepsenym timom je este horsie ako minulu sezonu v derby. Inter hraje presne tak ako sa na derby patri, ide za vitazstvom a plne zasluzene

Reagovat
GEGE

Páté derby v řadě prohrané rozdílem třídy...mrdat...

Reagovat
AngryPrd

Moneyball nefunguje na lepsie timy ?

Reagovat
AngryPrd

Myslim, ze prave v takych zapasoch by sa mala ukazat velkost trenera, toto ide na jeho triko. Muzstvo pripravil uplne zle. Mimochodom muz zapasu Mkhitaryan, ta prihravka na 5-1 wau

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
LesyJePan

Fuuuu dobre vytriezvenie. O našom vykonec sa nema cenu bavit, ale Inter perfektny. Závisť a gratulujem.

Reagovat
AngryPrd

Ak by mal Pioli gule tak to vezme na seba, ale on sa iba stale vyhovara, prave som si precital pozapasovy rozhovor. Nemas gule nie si chlap... Pioli is on fire ?

Reagovat
Shevchenko

Mohl to být parádní rok 2023, místo toho ho úplně do pice poslalo 5 proher s Interem

Reagovat
zurix_new

Takhle by to šlo

Forza INTER

Reagovat
maras93

Inter bez debat o level jinde. Simone si Pioliho opět namazal a od 3:1 už jsme si ani nečuchli. Tak třeba příště.

Reagovat
Rip

Ano posledních 6 zápasů bilance 5:1 pro Inter.

Reagovat
Lubinterista

Hoši děkujeme za bura

Forza Inter

Reagovat
Panděvova ofina

Sociální sítě AC v přípravě žili tím, že Reinders je Pirlo verze 2.0 , Chukwueze rozdrtí všechny svojí neskutečnou rychlostí a neobjevený wonderkid Musah ovládne střed pole tak ,že můžeme na Tonalliho ihned zapomenout. Až jsem z toho byl trochu vylekaný, jak úžasných hráčů AC dosáhlo a za tak málo peněz. Momentálně se nemohu zbavit dojmu, že to až tak horký není .

Jednoho ze dvou hráčů, kteří ten tým neměli na párku prodali a na hřišti je to dost znát.

Jinak slušnej výkon Henrika a upřimně mi bylo za 5 golů trapně...

Reagovat
Salfovic

trapně ?

Reagovat
Salfovic

Dobrá fotka, jak se oba drží za límec

Reagovat
Mass

Jak u nás včera v hospodě.

Reagovat
Furia Ceca

Vypadaj jak bráchové

Reagovat
mastakillah

Po dnešku vážně škoda mluvit. I ten bod je zlatej, jak to vypadalo 70 minut … vždyť to nemá žádný systém. Očividně Garcia nedokáže z těch hráčů dostat to, co v nich je … A když můžeme nastoupit se stopery Ostigard a Juan, když máme k dispozici Rrahmaniho, tak to vážně nechápu

Reagovat
Furia Ceca

Já se obávám, že Garcia z toho týmu zpátky udělá starou "dobrou" Neapol... Tým, co opět nedokáže vytěžit svůj potenciál. Přijdou prohry, neúspěchy, frustrace a ve finále i ukřivděný výlevy v médiích. A to ten tým měl našlápnuto na jeden z nejsilnějších v Evropě. Třeba se pletu, ale pořád si myslím, že Garcia nebyl dobrá volba.

Reagovat
10

To už začalo, po včerejšku už Garcia mluví o tom, že jim chybí pracovitost, což je zrovna vyjádření, na který jsou fotbalový slečinky extrémně háklivý.

Reagovat
Furia Ceca

A s přibývajícím časem a neúspěchy to bude jenom horší

Podle mě měl ADL vzít Conteho. Přišel by k hotovýmu kádru, kterej by vůbec nemusel obměňovat. Hráče by naučil žrát trávu a pak by to byl takový fičák, že ani Conte by neměl na ty svý ukřivděný žalozpěvy prostor. A co si budeme povídat... on by prostor pro comeback potřeboval jako sůl, protože už začíná mít nálepku toxickýho trenéra.

Reagovat
Furia Ceca

Ale je to fakt kumšt... kádr Neapole je skvěle poskládanej, hotovej a podědil po Spalettim funkční herní systém. To fakt stačilo jenom převzít a pokračovat v dosavadní práci. Tam nic složitýho nebylo. Přesto ale vše nasvědčuje tomu, že to Garcia dokáže celý rozesrat

Reagovat
10

To si nemyslím, Garcia má nejvíc nevděčnou roli, on skoro nemá co získat. Od Spala a hráčů minulou sezonu nikdo nic nečekal, hráli bez tlaku a až když se o titulu začalo reálně mluvit, tak šli tradičně do prdele, naštěstí pro ně ale dokázali vytvořit takový náskok, že už to nešlo posrat. Teď si všichni myslí, že musí obhájit, nebo o Scudetto hrát.

Reagovat
Furia Ceca

Tak s tím kádrem co tam je by musel reálně hrát o titul každý trenér, co by tam přišel... samozřejmě asi není v silách Neapole vyhrávat Scudetta pravidelně, ale minimálně pokusit se o to musí a určitě musí skončit do 4. místa.

Bič možná může být LM. Dost lidí si určitě myslí, že loni ten tým mohl dojít mnohem dál, kdyby se jim to dost nezesralo v tom seriálu s AC. Tady může být tlak v tom, že fans budou chtít minimálně semifinále. Ale já si myslím, že k jistýmu evropskýmu rozčarování může dojít už na podzim. Třeba už v tomhle týdnu, kdyby nebrali 3 body s Bragou. Neapol nemá úplně nejlehčí skupinu a 100% nebodovat s Portugalcema by mohlo být fatální.

Reagovat
Furia Ceca

smolně nezesralo

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže tak to nefunguje.

Spal má prostě svůj styl, který dokáže hracumvstipit velice rychle a za mě za tím stojí vymazlena cvičení a tréninkové drily, které ale ostatní trenéři jako Garcia neumí. Nejlepší fotbal hrál v AS kde jsme byli vertikalnejsi nez se kdy mohlo zdát Zdenovi. Tato Neapol byla nastavena jinak. Myslel jsem, že bude aspoň do Vánoc těžit ze Spalovy práce, ale jak vidno, není to jen tak.

Tím pádem v létě Osimhen Kvara z ligy ven..

Reagovat
Nuno čomes

Paráda a velký klobouk dolů. Simone si mě maže na chleba. Frattesi bude výborný. Troufám si tvrdit, že z Hakana se stává naše srdce. Změnil pozici, hraje výborně a je pracovitý. A hlavně celé AC vždycky pošle na párek. Borec.

Děkuji

Reagovat
Nuno čomes

Jinak tohle ponížení si naprosto užívám. Kurevsky zaslouženě

Reagovat
Kaka14

Nepozeral som derby, tak má to aspoň nemrzi. Dôležitejší zápas hráme v LM a ligu mame stále dobre rozohratu.

Forza MILAN

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat
el Principito

Reagovat
Furia Ceca

No to jsem na italský týmy v LM tenhle týden zvědavej... až na Inter jsou všichni celkem z formy

Reagovat
Kaka14

Tak hádam to dobre dopadne pre všetky Talianske tímy v Európe

Reagovat
Furia Ceca

Já se obávám, aby po tý loňský evropský jízdě nedošlo k hořkýmu vystřízlivění... tak myslím, že tady to všichni vidíme kriticky a reálně, takže pro nás to asi nebude takový šok. Ale přímo v Itálii to bude asi horší. Jsem nevěřil vlastním očím, když jsem na jaře viděl v italských reklamách a médiích slogany typu Serie A je zpátky, Serie A opět vládne evropskýmu klubovýmu fotbalu, dokonce došlo k poměřování s PL... tam fakt úplně ztratili soudnost.

Reagovat
Largo

Ten spot s Cannavarem, Capellem a Tonim… “calcio is baaaack”

Reagovat
Furia Ceca

Jj, přesně to jsem měl na mysli

Reagovat
10

Přijde mi, že AC je stavěný pro trošku jinou ligu, konkrétně PL. Takhle často dopadali týmy z PL (nebo BvB) v minulosti při výletech do Itálie. Strašně se divili, že s tou jejich "převahou" byli vyškolený 0:3.

Mám z nich pocit, že nejsou schopný měnit tempo hry, jedou furt do plných, čemuž odpovídá i ta stavba toho týmu, kdy brali primárně atletický typy hráčů.

Před sezonou jsem bral Inter a Neapol za jasný favority. Stačily 4 kola a sledování vyjádření Garcii a body language hráčů Neapole, a mám celkem jasno bez ohledu na top výkony Interu, bohužel.

Reagovat
zurix_new

Pořád věřím dlouhodoběji AC, vám i Neapoli více než nám.

Tak snad se pletu

Reagovat
10

co pro tebe znamená dlouhodoběji?

Reagovat
zurix_new

V tomto kontextu do konce sezóny

Reagovat
10

to si nemyslím, Inter má kádr pro okamžitý výsledek, jinou možnost ani nemá

Reagovat
Furia Ceca

Inter bude druhej. Za náma Počkej v únoru, březnu, jak budou nasraný, v jaký my jsme pohodě díky absenci v Evropě

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně jako Italiano hraje baletní naivitu, tak AC hraje analogii, jen naivitu fyzickou. Jako Sassuolo s petinadobnym rozpočtem. Většinu týmu můžou rozsekat, ale hodnekrát se spálí.

Ale Evropa by jim mohla sednout.

Reagovat
10

Taky myslím, že v Evropě by se jim mohlo dařit. Uvidíme, jak moc to bude stačit v Itálii, na to jsem dost zvědavej.

Reagovat
pistacik11

Ja som si síce pozrel zostrih, ale Vlaho mi čím ďalej tým viac začína pripomínať Trezegueta. Snáď sa mu so zdravým Chiesom bude dariť podobne ako duu Alex - David

Reagovat
stuff

Reagovat
Truffaldino

To je asi poprvé, co jsem viděl zápas předposledního celku s posledním. Ale bavil jsem se

Reagovat
Godwinson

Sedm fíků? To už Mourinha vyhodili?

Reagovat
Alberto Aquilani

Fuh, zápas o udržanie sme zvládli.

Nechcem tu robiť unáhlené závery po zápase s hentými srandistami, ale za mňa ten team nie je vôbec márny - ovšem, musí zostať zdravý, čo v prípade takého Renata sa zdá byť nemožné.

Reagovat
Forza_Inter

myslím, že Roma 7:0 Empoli značí viac to, že Empoli je na ručník ako to, že Roma nie je stratená. Veď to je ultrakrehký káder absolutne závislý na individuálnych zábleskoch troch hráčov

Reagovat
Alberto Aquilani

Tak ale podľa rovnakého kritéria má ultrakrehký káder v lige úplne každý. Včera boli na tribúne Tammy, Pellegrini, Aouar, Smalling a Kumbulla. Až na posledného menovaného sú to všetko hráči na základ / pomedzí základu. Že Mourinho s tým kádrom nedokáže pracovať a nastúpime do zápasu tak nepripravení ako proti AC je vec druhá.

Reagovat
Emmett Brown

Belotti 2 asistencie, obzvlášť tá druhá bola skvelá, zaslúžil by si ten posledný gól dať on. Inak dnes dobrý výkon konečne, uvidime, či to bolo iba súperom, alebo je to v tejto zostave naozaj iný Rím.

Reagovat
Largo

Reagovat
Raffaello

Potvrdil formu. Bourák.

Reagovat
Largo

Vysledek krasnej, ale rozhodne bych ho neprecenoval. Empoli je letos tragicky (Zanettiho jmenovani jsem nikdy nepochopil), my jsme zavisli na Dybalovi, Lukakuovi a Smallingovi. Aleje falt, ze dneska se mi libil i Cristante s Paredesem, poprvy v sezone.

Daje!

Reagovat
Furia Ceca

Jsem koukal na sestřih a musel jsem se smát, jak geniální zápas jste hráli... až na to Dybalovo břevno jsem měl pocit, že gólem skončilo všechno, do čeho jste kopli

Reagovat
Largo

Ještě Paredes dal málem gól přímo z rohu, skončilo to na tyči.

Reagovat
Furia Ceca

Tak to v tom sestřihu nebylo...

Reagovat
Largo
Reagovat
Largo
Reagovat
Furia Ceca

Jo tak to jsem blbej, to jsem vlastně viděl Koukal jsem na to pozdě večer, tak mi to v mozku už asi neuvízlo.

Reagovat
10

Kvara za půl roku (17 zápasů) bilance 0+2...to už je slušná krize, ta včerejší reakce na to střídání taky úplně nenaznačuje ideální pohodu a vztahy s Garcíou

Reagovat
vilp
Reagovat
10

22 zápasů...

Reagovat
Raffaello

"Krasičův syndrom"?

Soulé včera moc pěkně za Frosinone.

Reagovat
10

https://twitter.com/GSinger88/status/1703362517437722824

hned jsem si na něj taky vzpomněl, podobností tam je dost, hlavně ten jeho "oduševnělej" výraz

Reagovat
Raffaello

Reagovat
10

Jinak Frosinone jsem viděl jenom sestřih, hrál dobře? Barrenechea podle známek nic moc.

Reagovat
Raffaello

Létal nahoru dolů. Vytvářel prostor pro spoluhráče, měl tam skvělé momenty. Bavil mě. Tuhle volnost by mu Allegri nikdy nedal. Je fakt hodně fotbalovej, chce hrát s míčem. Když to hodně přeženu, Di Maria zamlad.

Barrenechea není zrovna můj kůň. Z těch mladých středopolařů, které má Juve ve svém portfoliu, je za mě skoro nejhorší. Nevidím tam nic než alibismus.

Reagovat
Raffaello

Kde mám stuffa??? La Repubblica už píše o tom, jak "ofenzivní mág ze Sassuola" zásadním způsobem pomohl Vlahovičovi a Chiesovi ve vztahu k Allegrimu a výrazně přispěl k novému agresivnějšímu Juve.

Reagovat
smazaný uživatel

To zas ne.

Loni top byl divný závěr sezony, po nezdaru v LM už měli jistý titul, nikdo moc dobře nehrál. Letos mu nelepí body, soupeři se na něj lépe připravují, izolují ho, musí se naučit to netahat sám. U Leaa nikdo neřešil, že zahraje jeden dobrý zápas ze čtyř po dobu dvou sezón a Kvara je o dva roky mladší

Navíc Spalův fotbal (viz Salah) umí rychlé a šikovné křídelníky dokonale využít, teď je realita v Neapoli jiná, musí se přizpůsobit. I když Rudi a Gervinho

Reagovat
Raffaello

Spalův fotbal ano, ale využije jeho odkazu Garcia? Já jsem vůči Garciovi zaujatý, není zrovna můj favorit. U Kvary je jasný, že musí svou hru přizpůsobit, jinak se nehne.

Reagovat
smazaný uživatel

No už ho víceméně zabil.

Reagovat
smazaný uživatel

Ahoj, mám přes uživatele vitasrp lístky na zápas Bayern Mnichov - Manchester United teď ve středu v Allianz Aréně. Bohužel mi odpadl spolucestující a jeden lístek bych mohl nabídnout. Měl by někdo zájem? Jak jsem nakoupil, tak prodávám - cena tedy 2700 Kč.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele